Utjecaj Italije na kretanje hrvatskoga gospodarstva

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_113872831.jpg

Kretanje hrvatskog gospodarstva i BDP-a bitno je određeno kretanjem izvoza roba i usluga, a taj izvoz je, uz ostale važne čimbenike, određen i kretanjem potražnje na pojedinim inozemnim tržištima. Jedno od takvih velikih tržišta je i Italija, zemlja prema kojoj Hrvatska ostvaruje najveću vrijednost robnog izvoza te drugu po redu vrijednost izvoza usluga. Zemljopisni položaj Italije je bitno odredio visoku vrijednost izvoza.

Kretanje hrvatskog gospodarstva i BDP-a bitno je određeno kretanjem izvoza roba i usluga, a taj izvoz je, uz ostale važne čimbenike, određen i kretanjem potražnje na pojedinim inozemnim tržištima.

HGK u svojoj analizi ističe kako je važno sagledati postojeće vanjskotrgovinske odnose, strukturu izvoza i uvoza te stanje pojedinih najvećih tržišta da bi se mogla dobiti realnija slika kretanja hrvatskog izvoza u prošlim, ali i u godinama koje slijede.

Jedno od takvih velikih tržišta je i Italija, zemlja prema kojoj Hrvatska ostvaruje najveću vrijednost robnog izvoza te drugu po redu vrijednost izvoza usluga. Zemljopisni položaj Italije je bitno odredio visoku vrijednost izvoza. To se u godinama prije krize pretežno odnosilo na izvoz i uvoz brodova radi dorade i nakon dorade, zatim na isporuku plina sa zajedničkih plinskih polja u Jadranu, a blizina Italije je imala velik utjecaj i na brojnost talijanskih turista.

Međutim, utjecaj globalne krize na Italiju je bio snažniji nego na druge gospodarski najjače članice EU, pa čak i u odnosu na Hrvatsku. Točnije, u Italiji, kao ni u Hrvatskoj, domaća potražnja još nije dostigla pretkriznu razinu pa ja i rast vrijednosti uvoza, pretežno uzrokovan oporavkom talijanskog izvoza, bio manji nego kod drugih najvećih tržišta Hrvatske. To je ujedno bio jedan od značajnih uzroka smanjenja udjela Italije u ukupnom izvozu Hrvatske.

Iz svega navedenog ipak proizlazi zaključak da su se negativna kretanja u gospodarstvu Italije posljednjih godina negativno odrazila i na kretanja u Hrvatskoj, a negativan utjecaj sporog oporavka Italije bit će prisutan i u narednim godinama. Stoga procjene rasta za Italiju, pa tako i za ostale velike vanjskotrgovinske partnere Hrvatske, bitno određuju procjene rasta za Hrvatsku, što je i u svojim posljednjim, zimskim, procjenama navela i Europska komisija.

Naime, u tim procjenama EK je posebno naglasio negativan utjecaj daljnjeg usporavanja rasta izvoza roba i usluga na svoje procjene rasta hrvatskoga gospodarstva za ovu i iduću godinu.  

Analiza "Utjecaj Italije na kretanje hrvatskoga gospodarstva"

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz