U industriji, prehrani i turizmu glavni potencijal jače gospodarske suradnju s Australijom

Slika /slike 1/Gospodarstvo/rh-australija.jpg

Prošle je godine iz Australije u Hrvatsku uvezeno robe u vrijednosti nešto većoj od 21 milijuna eura, a izvezeno nešto više od 23 milijuna eura. EU je treći trgovački partner Australije s godišnjom trgovačkom razmjenom većom od 47 milijardi eura.

Članovi Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Australijom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, smatraju da su u industriji, prehrani i turizmu glavni potencijali jačanja gospodarske suradnju s Australijom.

Na sjednici održanoj u petak, predsjednik Vijeća i Podravkin izvršni direktor za zapadnu Europu i prekomorska tržišta Marko Marić, kao područja od velikog potencijala za bolju gospodarsku suradnju označio je industriju, a među kompanijama koje puno rade na australskom tržištu istaknuo je Končar. Kazao je i da se na australskom tržištu sve više traže hrvatski prehrambeni proizvodi, a dotaknuo se i turizma.

"Oko 200 tisuća australskih turista prošle je godine bilo u Hrvatskoj, a očekujemo da se nešto slično ponovi i ove. Isto tako, imamo jako dobru suradnju s institucijama na tržištu Australije – od mješovitih gospodarskih komora, do ministarstava", rekao je Marić.

Veleposlanica Australije u Hrvatskoj Elizabeth Petrovic govorila je o pregovorima EU i Australije o Ugovoru o slobodnoj trgovini koji su započeli prošle godine. Istaknula je da će taj ugovor uz ostalo pridonijeti i otvaranju novih radnih mjesta, ali i daljnjem gospodarskom napretku, kako Australije tako i zemalja EU-a, naravno i Hrvatske. Rekla je da njezina zemlja dijeli mnoge vrijednosti s Europom te da ima velik broj visokokvalificiranih i dobro educiranih stručnjaka.

Cilj Poslovnoga vijeća za gospodarsku suradnju s Australijom, osnovanog u listopadu prošle godine, poticanje je i jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Australije u trgovini, industriji, tehnološkom razvoju, ulaganjima u turizmu, uslugama i drugim područjima suradnje. Poseban naglasak rada Vijeća je na povećanju izvoza hrvatskih proizvoda u Australiju, ali i na ukazivanju na važnost ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Vijeće na australskom tržištu nastoji stvoriti imidž Hrvatske kao poželjne zemlje za investicije. Prošle je godine iz Australije u Hrvatsku uvezeno robe u vrijednosti nešto većoj od 21 milijuna eura, a izvezeno nešto više od 23 milijuna eura. EU je treći trgovački partner Australije s godišnjom trgovačkom razmjenom većom od 47 milijardi eura.

(Hina)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz