Hrvatska treba biti ponosna na kvalitetu svojih proizvoda

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_214024960_cr.jpg

Hrvatska treba biti ponosna na kvalitetu svojih proizvoda i tako kvalitetne proizvode može izvoziti i prodavati ne samo u susjedne zemlje i članice Europske unije, već i udaljenije poput SAD-a.

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je u pratnji članova Vlade obišao izložbu autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, koja se održava na Trgu svetog Marka povodom Dana zaštićenih autohtonih proizvoda te izjavio kako Hrvatska treba biti ponosna na kvalitetu svojih proizvoda.

Dodao je da Hrvatska tako kvalitetne proizvode može izvoziti i prodavati ne samo u susjedne zemlje i članice Europske unije, već i udaljenije poput SAD-a.

Ministar poljoprivrede Davor Romić je istaknuo kako je deset proizvoda registrirano na EU razini, a još ih je sedam u procesu. Dodao je kako u suradnji s Ministarstvom turizma rade na tome da se na hrvatskoj gastro ponudi nađu izvorni hrvatski proizvodi.

I direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Ratimir Ivičić je istaknuo važnost povezivanja turizma i poljoprivrede.

Na izložbi su predstavljeni hrvatski autohtoni proizvodi čiji su nazivi zaštićeni i registrirani na razini Europske kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, zatim proizvodi čiji su nazivi zaštićeni u Hrvatskoj navedenim oznakama i u postupku su registracije na razini EU, proizvodi čiji su nazivi u postupku zaštite u Hrvatskoj te isto tako proizvodi čije se nazive tek planira zaštititi, odnosno za koje udruge proizvođača pripremaju dokumentaciju za postupak zaštite naziva oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

Hrvatska trenutačno ima deset proizvoda zaštićenih na EU razini, osam je u postupku registracije naziva na razini EU-a, a četiri su u postupku zaštite na nacionalnoj razini.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz