Hrvatska obrambena industrija brend svjetskog značaja

Slika /slike 1/Branitelji, vojska/RH-Izrael.jpg

Na skupu Poslovni susreti hrvatskih i izraelskih tvrtki – obrambena industrija održano je 119 poslovnih razgovora između 53 hrvatske i 15 izraelskih tvrtki iz područja obrambenih tehnologija i prateće industrije.

"Hrvatska obrambena industrija brend je svjetskog značaja i referenca za cjelokupno gospodarstvo. Potpisivanje sporazuma HGK i Udruženja proizvođača Države Izrael pridonosi započetom dijalogu i ulaganju u naše proizvođače – svjetske prvake obrambene industrije – koji zapošljavaju 3.000 osoba, a lani su dosegnuli vrijednost od 224 milijuna eura", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović povodom skupa Poslovni susreti hrvatskih i izraelskih tvrtki – obrambena industrija, na kojemu je održano 119 poslovnih razgovora između 53 hrvatske i 15 izraelskih tvrtki iz područja obrambenih tehnologija i prateće industrije.
 
Sporazum o suradnji HGK i Udruženja proizvođača Države Izraela o zajedničkoj trgovinskoj, tehničkoj i gospodarskoj suradnji potpisali su predsjednik HGK Luka Burilović i opunomoćenik predsjednika Udruženja proizvođača Države Izrael i generalni direktor Izraelskog izvoznog instituta Gadi Ariely.
 
"Dolazak ministra obrane Države Izraela u RH važan je za Hrvatsku. Očekujemo da je ovo početak dobre međusobne suradnje koja će se nastaviti i u sljedećim godinama", istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zahvalivši HGK na organizaciji ovog susreta od važnosti za hrvatsko gospodarstvo i državu u cjelini.
 
"Suradnju izraelskih i hrvatskih tvrtki obrambene industrije moguće je još i više unaprijediti, a razvoj ovoga sektora može pridonijeti uklanjanju prepreka i omogućavanju najboljih uvjeta za poslovanje", istaknuo je ministar obrane Države Izrael Avigdor Lieberman, dodajući da hrvatska obrambena industrija ima izvrsnu reputaciju, kao i izraelska, a suradnja se može unaprijediti zajedničkim ulaskom na nova tržišta te proširivanjem postojećih
 
Predsjednik Uprave Agencije Alan d. o. o. Ivica Nekić predstavio je izraelskim tvrtkama hrvatsku obrambenu industriju, vojnu opremu i proizvode tvrtki HS-produkt, Dok-Ing, Đuro Đaković, Šestan-Busch i vojne brodove hrvatskih brodogradilišta, kao i djelatnost Agencije Alan. "Hrvatska vojna oprema visoke je kvalitete, zadovoljava sve međunarodne standarde, a testirana je i na Bliskom istoku u najtežim uvjetima i predstavlja konkurentan proizvod s konkurentnim cijenama.", kazao je Nekić.
 
Ravnatelj SIBAT-a, uprave u izraelskom Ministarstvu obrane, Mishel Ben Baruch predstavio je izraelsku obrambenu industriju, istaknuvši želju da se pojača i unaprijedi suradnja između dviju država. "U Izraelu se 700 malih i srednjih tvrtki bavi raznim područjima visokih te informacijskih tehnologija. Glavni nam je cilj i jedan od prioriteta povećati investicije u Hrvatskoj te prenijeti tehnologiju i znanje, pri čemu je od posebnog značaja suradnja industrija dviju zemalja. Duh, volja, upornost, stručni ljudi, tehnologija i prijatelji u svijetu održali su Izrael, a Hrvatska je jedan od prijatelja Izraela", istaknuo je Ben Baruch.
 
(HGK)
 

Pisane vijesti | Događanja | Strana tržišta i prilike