Hrvatska među tri zemlje EU s najvećim skokom robnog izvoza

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_131187731_cr.jpg

Ukupni je hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječnja do listopada poskočio 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.


Ukupni je hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječnja do listopada poskočio 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Eurostata.
           
Hrvatska je u prvih deset mjeseci ove godine zadržala mjesto uz Irsku i Cipar s najvećim skokom ukupnog robnog izvoza u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.
           
Ukupni je hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječnja do listopada poskočio 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Eurostata. Time je njegov rast blago ubrzao u odnosu na prvih devet mjeseci kada je uvećan 11 posto.
 
Ponovo su samo Irska i Cipar među zemljama EU zabilježili snažniji rast ukupnog robnog izvoza u prvih deset mjeseci ove godine, za 22 odnosno 21 posto.
 
Poskočio je i hrvatski robni izvoz u ostale zemlje EU, za 15 posto, istim tempom kao i u prvih devet mjeseci. Među zemljama EU veći je skok robnog izvoza u ostale zemlje EU u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci zabilježila samo Irska, za 22 posto.
           
Izrazitiji su rast robnog izvoza u ostale članice Unije bilježili i Luksemburg i Poljska, za 12 odnosno 11 posto.
           
Osjetno je skromnije pak u prvih deset mjeseci ove godine porastao hrvatski robni izvoz u treće zemlje, za pet posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Stopa rasta ipak je jedan postotni bod viša nego u prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

(Hina)

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz