Članice WTO-a: Značajnije ukidanje uvoznih carina

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_173658530.jpg

Više od 50 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potpisalo je sporazum o ukidanju uvoznih carina za 201 proizvod informatičke tehnologije.


Više od 50 zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potpisalo je sporazum o ukidanju uvoznih carina za 201 proizvod informatičke tehnologije, što je prvo značajnije ukidanje carina na globalnoj razini u proteklih 19 godina.
 
Proizvodi pokriveni tim sporazumom čine desetinu globalne trgovine. Za potrošače bi to trebalo značiti da će ubuduće manje plaćati za artikle kao što su se navigacijski sustavi GPS, računala i srodna roba, dok kompanije očekuju niže troškove za alatne strojeve.
 
Sporazum su potpisale 53 zemlje a među potpisnicama su i Europska unija i Kina. Predviđa ukidanje carina na trgovinu vrijednu 1.300 milijardi dolara, što bi trebalo povećati svjetsko gospodarstvo za 190 milijardi dolara.
 
Prvi je to značajniji sporazum koji je iznjedrila ovotjedna ministarska konferencija u kenijskoj prijestolnici Nairobiju i smatra se pobjedom za globalnu trgovinu i za tu svjetsku organizaciju poznatu po sporosti.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz