Hrvatska lani Saudijskoj Arabiji izvezla naoružanja i vojne opreme za 78,5 milijuna eura

Slika /slike 1/Financije/shutterstock_83001979_cr.jpg

Hrvatska već tradicionalno najviše oružja izvozi u SAD, no u 2016., odmah iza SAD-a, pojavila se još jedna velika uvoznica hrvatskog oružja. Država u koju je Hrvatska lani izvezla naoružanja i vojne opreme za čak 78,5 milijuna eura je Saudijska Arabija.

Hrvatska već tradicionalno najviše oružja izvozi u SAD, no u 2016., odmah iza SAD-a, u koji je izvezeno oružja u vrijednosti većoj od 110 milijuna eura, pojavila se još jedna velika uvoznica hrvatskog oružja. Država u koju je Hrvatska lani izvezla naoružanja i vojne opreme za čak 78,5 milijuna eura je Saudijska Arabija.

To je iznenađenje s obzirom na to da jedna od najbogatijih zemalja na svijetu obično uvozi sofisticirano i skupo naoružanje, u pravilu od SAD-a i ostalih jakih zapadnih zemalja. Što je od oružja Hrvatska izvezla u saudijsku kraljevinu, ipak ostaje tajna. Prema konačnim podacima koje je ovih dana objavilo Ministarstvo gospodarstva, hrvatski izvoz naoružanja i vojne opreme u 2016. je eksplodirao – u odnosu na prethodnu 2015. porastao je za više od 60 posto.

Premda su u veljači ove godine prve, neslužbene procjene najavljivale da je iz Hrvatske izvezeno tih proizvoda u vrijednosti 1,5 milijardi kuna, rezultat je još bolji – izvezeno je vojnih roba i usluga za 1,7 milijardi kuna, dakle oko 226 milijuna eura. Koliko je proteklih godina skokovit rast izvoza oružja, vidi se iz usporedbe podataka iz protekle tri godine. Hrvatska je u 2014. izvezla oružja za 75 milijuna eura, 2015. za 136, što je bio porast od 37 posto, a prošle 2016. za 226 milijuna eura.

(Poslovni dnevnik)



Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz