Gospodarstvo Osječko-baranjske županije je visoko izvozno orijentirano

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_151698284_cr.jpg

Kada je gospodarstvo Osječko-baranjske županije visoko izvozno orijentirano, tada su i ukupni rezultati poslovanja uvijek u dobitku.

Kada je gospodarstvo Osječko-baranjske županije visoko izvozno orijentirano, tada su i ukupni rezultati poslovanja uvijek u dobitku. 2014. i 2015. godina, dale su naznake povratka u pozitivno poslovanje. Rezultati poslovanja u 2016. godini to su sad u pravom svjetlu i potvrdili,  budući da 500 milijuna kuna iznosi ukupni dobitak uz ostvarene ukupne prihode koji su veći od 24 milijarde kuna.
 
Tri tvrtke dobitnice Zlatne kune, plakete koju HGK Županijska komora Osijek dodjeljuje tvrtkama za iznimne poslovne rezultate u prethodnoj godini, potvrđuju navedenu tezu.
 
Udio je njihova izvoza u ostvarenim poslovnim rezultatima u prosjeku gotovo 64 posto. No, nisu samo belišćanski DS Smith, donjomiholjački Kanaan i osječki Inchoo sjajni izvoznici.
 
U konkurenciji za povelju Zlatna kuna uobičajeno se našlo 30 tvrtki, po deset u kategoriji velikih, srednjih i malih, a 17 je njih naposljetku nominirano za uži izbor. I velika većina, tek uz iznimku tvrtki koje se bave primarnom ratarskom proizvodnjom, ostvaruje visok udjel izvoza u svojim rezultatima, primjerice Ecocoretec i Mono više od 90 posto, Altrad Limex i Starco veći od 85 posto; u devet tvrtki udio izvoza je veći od 50 posto u ukupnom poslovanju.
 
Ovi izvozni pokazatelji, rezultat su ulaganja u investicije prethodnih godina, a investicije su nastavljene i u 2016. godini. Pojedinačno najveću investiciju imao je 'zlatni' DS Smith - gotovo 130 milijuna kuna, i to uz poboljšanje tehnologije i proširenje proizvodnih kapaciteta. Izravna posljedica ulaganja - proizvodnja papira povećana je za 50 posto.
 
Značajno obilježje poslovanja Kanaana su stalne investicije u proširenje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta te podizanje razine tehnološke opremljenosti.
 
U planu je završetak pogona koji će biti dijelom robotiziran, a proizvodi koje će ponuditi tržištu ući će u premium kategoriju.
 
U proizvodnju neprestano investiraju i poljoprivredni proizvođači, primjerice Osatina 27,7 milijuna kuna, Novi Agrar 17,7 pa i baranjski Rabo - 9 miljuna kuna.
 
Naposljetku, zbog visoke izvozne orijentiranosti  i učinjenih ulaganja, u 13 tvrtki iz najužeg izbora, došlo je i do porasta zapošljavanja.
 
(Glas Slavonije)
 
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz