Hrvatska ima znatan potencijal za rast halal proizvodnje i turizma

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-H20161102001637.jpg

Tržište halal proizvoda jedno je od najbrže rastućih u svijetu, a Hrvatska ima značajan potencijal za razvitak halal proizvodnje i turizma. Na World Halal Day Croatia 2016. sudjeluje oko 40 stručnjaka i 20 izlagača iz više od 30 zemalja.

Tržište halal proizvoda jedno je od najbrže rastućih u svijetu, a Hrvatska ima značajan potencijal za razvitak halal proizvodnje i turizma, istaknuto je na najvećem ovogodišnjem kongresu o halal tržištu - World Halal Day Croatia 2016., koji je u srijedu počeo u Opatiji.
 
Kongres je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kazavši da cijeni suradnju s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, da je zajednički učinjeno puno na promicanju gospodarstva, kao i da je puno učinjeno kako bi se pomoglo razumijevanju islama i nestanku ksenofobije zbog nepoznavanja i nerazumijevanja. Halal-standard i Centar za certificiranje halal-kvalitete ustanovljeni su u Hrvatskoj 2010. godine, ali tradicija poštivanja i čuvanja vjerskih i kulturnih zasada islama traje mnogo duže, a osobito zadnjih sto godina, otkako je u Hrvatskoj islam priznat kao službena religija, rekla je Grabar-Kitarović.
 
Predsjednica je naglasila da su certificirani hoteli, restorani i agencije učinili Hrvatsku jednom od poželjnijih svjetskih halal destinacija te da je uvjerena kako će Islamska zajednica u Hrvatskoj i nadalje hrvatskim tvrtkama olakšavati pristup novim tržištima i nastaviti pridonositi boljem razumijevanju islamskog svijeta i Europe.
 
Tržište halal proizvoda u svijetu vrijedno je oko dvije tisuće milijardi američkih dolara na godišnjoj razini i jedno je od najbrže rastućih u svijetu, istaknuto je na skupu. U Hrvatskoj se, kako je rečeno, proizvodi oko 2.500 halal proizvoda, a da potražnja raste. Čulo se da bi halal tržište do 2021. moglo doseći vrijednost veću od tri tri tisuće milijardi američkih dolara na godišnjoj razini, ali i da je potrebno uspostaviti sustav za ujednačavanje različitih halal certifikata.
 
Voditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić rekao je da  je riječ o velikom tržištu te da halal hranu, zbog velike kvalitete i dodatnih provjera, ne konzumiraju samo muslimani kao i da zadnja dva destljeća halal industrija utječe na rast i razvoj prehrambene industrije u svijetu. Po njegovim riječima, u Hrvatskoj halal certifikat imaju 64 proizvođača, 15 hotela, 10 restorana i 7 turističkih agencija, a to Hrvatsku pozicioniora kao regionalnog lidera u proizvodnji halal hrane te europskog lidera u razvoju halal turizma.
 
Na kongresu sudjeluju direktor globalne halal konzultantske tvrtke sa sjedištem u Singapuru 'United World Halal Development' Mohammed Jinna, državni ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata Rashid Ahmad bin Fahad, predsjednik Obrtničke komore Irana Ali Fazeli, predstavnici Ministarstva gospodarstva Republike Turske i drugi.
 
Na trodnevnom skupu sudjeluje oko 40 stručnjaka i 20 izlagača iz više od 30 zemalja, a organizirali su ga Centar za certificiranje halal kvalitete i Islamska zajednica u Hrvatskoj. World Halal Day jedinstven je događaj o trendovima i potencijalima halal tržišta u različitim gospodarskim granama uključujući halal turizam, islamsko bankarstvo i financije, halal kozmetiku i farmaciju.
 
Prvi dan kongresa posvećen je temi halal tržišta, a sljedeća dva dana bit će riječi o halal turizmu, islamskom bankarstvu i financijama. Sudionici kongresa upoznat će se s prilikama poslovanja na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Irana i drugih zemalja.
 
(Hina)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Strana tržišta i prilike