Hrvatska i Albanija znatno unaprijedile trgovinsku razmjenu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH-RA gospodarski forum.jpg

Hrvatska i Albanija u prošloj su godini znatno unaprijedile trgovinsku razmjenu, a prostor za daljnji rast je velik, posebice u turizmu i prehrambenoj industriji, istaknuto je na Hrvatsko-albanskom gospodarskom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Hrvatska i Albanija u prošloj su godini znatno unaprijedile trgovinsku razmjenu, a prostor za daljnji rast je velik, posebice u turizmu i prehrambenoj industriji, istaknuto je u ponedjeljak na Hrvatsko-albanskom gospodarskom forumu održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Forum se odvija u okviru uzvratnog posjeta albanske ministrice financija i gospodarstva Anile Denaj Hrvatskoj, nakon posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva Albaniji kojeg je u srpnju prošle godine predvodio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Horvat je podsjetio da su albanska i hrvatska strana tada potpisale memorandum o razumijevanju, čiji učinci su se vidjeli već u drugoj polovici 2019. godine kada je trgovinska razmjena povećana za 30 posto. "2019. je godina zaokreta u suradnji albanskog i hrvatskog gospodarstva", poručio je Horvat, istaknuvši da u Albaniji trenutno posluju 53 hrvatske tvrtke. Kaže da je albansko tržište malo, no i vrlo blizu Hrvatskoj, a da hrvatski poduzetnici imaju što ponuditi na njemu, te da s trenutne relativno skromne gospodarske razmjene koja se zadnjih nekoliko godina kretala na razini od 60 milijuna eura, možemo doći do puno boljeg gospodarskog efekta.

Navodi da su hrvatske kompanije već uspostavile suradnju s albanskim javnim poduzećima u infrastrukturi, izgradnji autocesta i cesta, izgradnji i opremanju željezničke infrastrukture novom tehnologijom, a tek se očekuje jačanje izvoza hrvatskih prehrambenih proizvoda, u kontekstu jačanja albanskog turizma, što Horvat ističe kao jedan od prioriteta.

Horvat i ministrica Denaj danas će održati i bilateralni sastanak, a hrvatski ministar kaže da albansku kolegicu posebno zanimaju iskustva Hrvatske u povlačenju europskog novca za investicije, kako pripremiti Albaniju za pretpristupne pregovore, te kako osmisliti arhitekturu povlačenja europskog novca. Horvat ističe da potpora Hrvatske Albaniji u početku pretpristupnih pregovora za članstvo u EU nije deklarativna već stvarna. "Želimo Albaniju i Sjevernu Makedoniju u punopravnom članstvu EU-a što je prije moguće", poručio je.

I Albanska ministrica Denaj naglasila je kako je za Albaniju važno hrvatsko preuzimanje predsjedanja Vijećem EU-a, uz nadu da će ono doprinijeti unaprjeđenju političkih procesa u cijeloj regiji. Kaže da će u Albaniji pokušati prenijeti hrvatska iskustva i znanje u različitim sektorima te u budućnosti nastojati pospješiti suradnju, i to ne samo u općoj gospodarskoj razmjeni, već i konkretnim sferama, kao što su turizam i industrija.

Denaj je tako već održala sastanak s hrvatskim ministrom financija, a između ostalog i s ciljem usvajanja iskustava u uvođenju fiskalizacije. Albanska ministrica se posebno zahvalila hrvatskom narodu i državi na pomoći koja je Albaniji pružena nakon nedavnih razornih potresa u toj zemlji.

Predsjednik HGL Luka Burilović istaknuo je da su na albanskom tržištu značajne poslovne projekte ostvarili Končar, Crosco, Elektro Centar Petek i Dalekovod. Međutim, Burilović kaže da mogućnosti za jačanje gospodarskih odnosa između hrvatskih i albanskih tvrtki ne postoje samo u energetici, s obzirom da su na forumu prisutni predstavnici više od 50 hrvatskih i albanskih tvrtki iz graditeljstva, prehrambene industrije, turizma i ugostiteljstva, proizvodnje industrijske opreme, osiguranja i druge.

Ističe da bi boljoj gospodarskoj povezanosti pridonijela uspostava izravne zračne linije Zagreb-Tirana, kao i izgradnja jadransko-jonske autoceste i povezivanje morskim putem preko Drača i Šibenika ili Rijeke.

Predsjednica Unije albanskih trgovinskih i industrijskih komora Ines Mucostepa kazala je da se u Albaniji turizam počeo snažnije razvijati tek od dvijetisućitih godina, pa je i u tom području dobrodošlo hrvatsko znanje i iskustvo. Nada se da će se turistička razmjena dvije zemlje povećati te time i potaknuti investicije. S obzirom na brojne fiskalne olakšice u albanskom turizmu, to je prilika za ulaganje i za hrvatske turističke tvrtke, kaže Mucostepa.

U sklopu foruma potpisan je i memorandum o razumijevanju između HGK i Unije albanskih trgovinskih i industrijskih komora.

(Hina)Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz