Procesi podnošenja zahtjeva za američku vizu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/putnici u zračnim lukama.jpg

Podnošenje zahtjeva za američku vizu (neuseljeničku), pojednostavljeno je na tri koraka: ispunjavanje potrebnog online obrasca, zakazivanje termina za razgovor u Veleposlanstvu SAD-a te obavljanje razgovora.

Tijekom nedavnog posjeta američkog veleposlanika Hrvatskoj gospodarskoj komori, istaknuta je potreba spuštanja stope odbijenih prijava za američke vize na najmanje tri posto na godišnjoj razini kako bi Hrvatska ušla u bezvizni program. Stopa odbijenih viza za hrvatske državljane je u periodu od 1. listopada 2018. do 30. rujna 2019. iznosila 4 posto, što je najniža stopa do sada.

Obje strane složile su se kako bismo taj cilj mogli ostvariti već u ovo vrijeme iduće godine, a za što je potrebno aktivnije poticati poslovnu zajednicu na apliciranje za vize u sljedećih deset mjeseci.

Podnošenje zahtjeva za američku vizu (neuseljeničku), pojednostavljeno je na tri koraka: ispunjavanje potrebnog online obrasca, zakazivanje termina za razgovor u Veleposlanstvu SAD-a te obavljanje razgovora. Detaljne upute sa svim poveznicama nalaze se u letku dostupnom pod pratećim dokumentima.

Uz navedeno, Veleposlanstvo SAD-a je proširilo programe te tako postoji i Program podnošenja zahtjeva za vizu bez razgovora s konzulom.

Proširenje ovog programa pojednostavit će proces apliciranja za vizu i poboljšati korisničku uslugu za podnositelje zahtjeva za vizu u Hrvatskoj. Program omogućuje osobama koje se kvalificiraju podnošenje zahtjeva za američku vizu bez dolaska u Veleposlanstvo na razgovor s konzulom. Smanjenjem broja podnositelja zahtjeva koji dolaze na razgovor s konzulom osobe koje se ne kvalificiraju za ovaj program imat će mogućnost brže obrade zahtjeva za vrijeme razgovara s konzulom.

Hrvatska je vrijedan saveznik i partner SAD-a i putovanjem građana obiju zemalja osigurava se značajna gospodarska i kulturna dobrobit za obje države. Uobičajeno je najveći broj zahtjeva za vizu hrvatskih državljana odobren, a Veleposlanstvo SAD-a nastavit će poticati turistička i poslovna putovanja državljana ovih dviju zemalja.

Sljedeće kategorije podnositelja zahtjeva za vizu mogu se kvalificirati proširenim Programom podnošenja zahtjeva za vizu bez razgovora s konzulom:
osobe mlađe od 14 ili starije od 79 godina (odnosi se na sve kategorije viza, bilo da se za vizu aplicira prvi put ili se obnavlja prijašnja viza)
osobe koje obnavljaju sljedeće kategorije viza koje su i dalje važeće ili su istekle unutar perioda od 12 do 48 mjeseci:
poslovne/turističke (B1 i/ili B2),
tranzitne i/ili vize za člana posade (C1 i/ili C1/D),
novinarske (I),
studentske vize i vize uzdržavanih članova obitelji primarnog podnositelja koji se vraća na nastavak programa u istu ustanovu ili nastavlja pohađati isti program (F i M),
osobe na programu razmjene i uzdržavani članovi obitelji pod uvjetom da njihov SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) broj nije promijenjen (J).

Osobe na privremenom radu u SAD-u (E, H, L i P vize) i vjerski djelatnici (R vize) mogu se kvalificirati za ovaj program ako je njihova viza i dalje važeća ili je istekla unutar posljednjih 12 mjeseci.

Da bi obnovili vizu, svi podnositelji zahtjeva moraju ispuniti i poslati aplikacijski obrazac DS-160 i platiti sve propisane naknade. Osobe koje se kvalificiraju za program, aplikacijski obrazac i prateće dokumente mogu poslati DHL-om ili ih osobno dostaviti u Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu.

Napominjemo da se svi podešeni zahtjevi neće moći obraditi ovim programom. Konzularni službenik zadržava diskrecijsko pravo da pozove na razgovor svakog podnositelja zahtjeva za bilo koju kategoriju vize.

Veleposlanstvo SAD-a poziva sve osobe koje se kvalificiraju da zahtjev za vizu podnesu kroz ovaj program.

Također, podsjećamo da nikad nije prerano aplicirati za vizu ako planirate putovanje u Sjedinjene Države. Kako biste saznali više detalja o proceduri unutar Programa podnošenja zahtjeva bez razgovora s konzulom, posjetite internetsku stranicu Veleposlanstva  http://zagreb.usembassy.gov/visas.html ili koristite sljedeći kontakt:

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu
Konzularni odjel
Tel.: +385 1 777 6538
E-adresa: ConsularZagreb@state.gov

(HGK)

Pisane vijesti | Događanja