Hrvatska gospodarska delegacija u posjetu NR Kini i Hong Kongu

Slika /slike/Foto s Google Drive gospodarstvo/shutterstock_130099715.jpg

Cilj je posjete jačanje suradnje između hrvatskih i kineskih tvrtki, povećanje robne razmjene, pronalaženje mogućnosti ulaganja te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije.


Hrvatska gospodarska delegacija predvođena predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem, u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović NR Kini i Hong Kongu, u petodnevnom je posjetu NR Kini i Hong Kongu. Cilj je posjete jačanje suradnje između hrvatskih i kineskih tvrtki, povećanje robne razmjene, pronalaženje mogućnosti ulaganja te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije, navodi se u priopćenju.

„Postoji puno potencijala za poboljšanje međusobne trgovine posebice u području transporta i logistike, gdje velike kineske tvrtke imaju mogućnost korištenja naših jadranskih luka (poput luka Rijeka, Ploče i Zadar) za utovar svoje robe za europsko tržište, ali također i za izgradnju logističkih centara u njihovoj blizini“, istaknuo je Luka Burilović dodajući da je poslovanje s Kinom veliki izazov za hrvatske tvrtke, osobito s obzirom na veličinu tržišta, proizvodne sposobnosti, kulturalne i jezične razlike, no da posjeti poput ovoga otvaraju nova vrata i mogućnosti za poduzetnike u stvaranju novih poslovnih odnosa i partnerstva.

Ukupna vrijednost robne razmjene Republike Hrvatske s Kinom u 2014. godini iznosila je 654 milijuna USD, pri čemu je uvoz iz Kine 8 puta veći od našeg izvoza u Kinu. Najnoviji statistički podaci za razdoblje I-V mj. 2015. pokazuju porast i izvoza i uvoza za 27% u odnosu na isto razdoblje 2014.g.

(Limun.hr)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Strana tržišta i prilike