Hrvatska orijentacija mora biti agresivno izvozna

Slika /slike/Foto s Google Drive gospodarstvo/P-H20151013000139.jpg

Mala država kao što je Hrvatska, ni minute ne može razmišljati o tome da bude uspješna, ako 90% onoga što radi, što proizvodi i usluga koje pruža, nije orijentirano prema izvozu.


U protekle četiri godine Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) plasirala je 38 milijardi kuna gospodarstvu. Sve velike investicije započele su novcem te banke i bez nje Hrvatska ove godine ne bi otvorila 25 novih hotela, rekao je u utorak u zagrebačkom hotelu Sheratonu premijer Zoran Milanović otvarajući HBOR-ovu izvoznu konferenciju.

Predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević rekao je kako je ta banka u 23 godine poslovanja podržala preko 50.000 domaćih projekata. Naglasio je da su izvoznici tijekom krize čak i povećali svoje isporuke na vanjska tržišta te je pozvao komercijalne banke da podrže domaće gospodarstvo.

"Hrvatska je mala zemlja i kao takva ako želi ekonomski opstati mora biti konkurentna na inozemnom tržištu. Protekle godine izvoz je porastao za 10,4 milijarde eura, što je jednako rastu od 9 posto. Već u prvih šest mjeseci 2015. HBOR je kroz kreditiranje, osiguranje izvoznih potraživanja i izdavanje činidbenih garancija podržala hrvatske gospodarstvenike sa 4,9 milijardi kuna", rekao je Tomašević.

Elżbieta Bieńkowska, povjerenica Europske komisije za tržište, industriju, malo i srednje poduzetništvo, naglasila je da je jedinstveno tržište jedini način da Europa bude i ostane konkurentna.

"Već 27. listopada počinjemo s novim planom strategija koji bi trebali stvoriti nove poslovne prilike, smanjiti utjecaj administrativnih službi, te ono najvažnije - učiniti da kompanije budu u korak sa digitalizacijom. Pred nama je puno posla, no potencijal itekako postoji ", izjavila je Bieńkowska i dodala kako je TTIP još jedna velika prilika za Europu.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da Hrvatska ima treću stopu rasta izvoza u Europi. U prvih osam mjeseci hrvatski je izvoz porastao za deset posto dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 61 posto. U prvoj kriznoj godini, 2008, pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 40 posto.

Inače, cilj je izvozne konferencije HBOR-a, koja je okupila više stotina sudionika, poticanje i promocija izvoza, a organizira se pod pokroviteljstvom Vlade koju su predstavljali premijer, ministar financija Boris Lalovac, potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministri Ivan Vrdoljak te Gordan Maras.

(Banka.hr)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz