HBOR i Kineska razvojna banka potpisuju ugovor o financiranju projekata

Slika /slike 1/Financije/FAH-H5148232_cr.jpg

HBOR je bio domaćin sastanka Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe tijekom kojeg su članice Udruženja potpisale Inicijativu s ciljem jačanja suradnje na razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

HBOR je bio domaćin sastanka Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe tijekom kojeg su članice Udruženja potpisale Inicijativu s ciljem jačanja suradnje na razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

Tema ovogodišnjeg sastanka bila je poticanje malog i srednjeg poduzetništva te je posebna gošća skupa bila državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman. Sastanak je otvorila Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, ujedno i predsjednica Upravnog odbora Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe te Zheng Zhijie, predsjednik Kineske razvojne banke.

U okviru održavanja sastanka Udruženja sve su članice potpisale „Inicijativu za suradnju Međubankarskog udruženja Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe na poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva“.

Potpisana Inicijativa predstavlja spremnost članica na zajedničko jačanje financijske suradnje te pružanje podrške malom i srednjem poduzetništvu u sektorima kao što su infrastruktura, poljoprivreda, turizam, energetska učinkovitost, zaštita okoliša, informacijska tehnologija i biotehnologija. Nadalje, Inicijativom se naglašava značaj i potiče članice na razmjenu informacija i iskustava o primjerima uspješnog financiranja, ali i rizicima te mogućnostima njihovog smanjivanja pri financiranju malih i srednjih poduzetnika.

Potpisana Inicijativa pružit će nove mogućnosti sektoru koji predstavlja pokretačku snagu hrvatskoga gospodarstva te je stoga nužno neprestano nalaziti nove načine za pružanje podrške njegovom razvoju. Izuzetno smo zainteresirani za buduće aktivnosti ovog Udruženja i mogućnosti integracije naših projekata namijenjenih podršci malim i srednjim poduzećima – izjavila je Mikluš Žigman, naglašavajući važnost malog i srednjeg poduzetništva kao pokretača gospodarskog rasta.

Mali i srednji poduzetnici najbrojniji su korisnici HBOR-ovih programa. Inicijativa predstavlja platformu za suradnju i razmjenu znanja kroz koju se može doprinijeti daljnjem razvitku i jačanju podrške našim poduzetnicima. Osim što možemo naučiti od drugih, svojim iskustvom možemo pomoći u razvoju novih proizvoda i oblika financiranja drugih članica. Tu ponajprije mislim na HBOR-ovo iskustvo i uspješne rezultate u poticanju korištenja dostupnih sredstava i financijskih instrumenata iz EU fondova te uvođenje platformi za nove načine financiranja kao što je ulaganje u kapital malih i srednjih poduzeća – izjavila je Perko.

Inicijativom je potvrđen i značaj koncepta zelenog gospodarstva za postizanje održivog razvoja, suočavanje s klimatskim promjenama i poboljšanje kvalitete života stanovnika zemalja potpisnica. Kao rezultat, svaka članica će razmotriti prioritetne mjere u okviru pružanja potpore malom i srednjem poduzetništvu koje olakšavaju razvoj zelenog gospodarstva.
HBOR će s Kineskom razvojnom bankom potpisati okvirni sporazum vrijednosti 300 milijuna eura koji će biti namijenjen financiranju projekata koji se uklapaju u uobičajene HBOR-ove namjene te financiranje projekata od zajedničkog interesa.

(Lider)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike