Zemlje EU-a dogovorile se oko početka trgovinskih pregovora sa SAD-om

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_19921585_cr.jpg

Zemlje Europske unije (EU) u utorak su se privremeno dogovorile oko početka formalnih trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kazali su izvori iz EU-a, iako taj potez ne jamči ublažavanje zategnutih odnosa između dviju najvećih svjetskih gospodarstava

Zemlje Europske unije (EU) u utorak su se privremeno dogovorile oko početka formalnih trgovinskih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kazali su izvori iz EU-a, iako taj potez ne jamči ublažavanje zategnutih odnosa između dviju najvećih svjetskih gospodarstava.

Europska komisija, koja koordinira trgovinsku politiku 28 zemalja članica EU-a, tražila je odobrenje za dva pregovaračka procesa, jedan koji bi smanjio carine na industrijska dobra te drugi koji bi tvrtkama olakšao da njihovi proizvodi zadovolje europske ili američke standarde.

Europski izvori kažu da su se veleposlanici dogovorili oko pregovora na sastanku u četvrtak. To će trebati formalno odobriti nacionalna ministarstva, koja to uglavnom čine bez rasprave. Ministri poljoprivrede 28 zemalja članica sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu.

EU i SAD smanjile su napetosti prošlog srpnja kada se američki predsjednik Donald Trump suzdržao od nametanja carina na europske automobile, dok su dvije strane pokušavale poboljšati gospodarske veze.

Međutim, američke carine i dalje se primjenjuju za europski čelik i aluminij, a Trump je u utorak zaprijetio nametanjem carina na europske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara zbog dugotrajnog zrakoplovnog spora.

Dvije se strane nalaze u dugogodišnjem globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima zrakoplova, Airbusu sa sjedištem u Nizozemskoj i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj zrakoplovnoj industriji.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike