Gradnja venecijanskih brana u Brodosplitu dobro napreduje

Slika /slike/Foto s Google Drive gospodarstvo/shutterstock_93376255.jpg

U Brodosplitu u punom zamahu gradnja čeličnih ustava za Vrata Venecije, a vrijednost posla prelazi 50 mil. eura.


U Brodosplitu u punom je zamahu gradnja čeličnih ustava za Vrata Venecije, sustav pomičnih brana koje će štititi venecijansku lagunu od plime. Projektom "Vrata Venecije" predviđeno je postavljanje ukupno 78 brana, a konstruirane su kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom ležat će na morskom dnu, a napunjene zrakom podizati se prema površini i zatvarati ulaze u lagunu.
 
Početkom godine s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) potpisan je ugovor vrijedan 50 milijuna eura o gradnji 41 čelične brane za zaštitu Venecije od plime. U izradi čeličnih brana od travnja svakodnevno sudjeluje oko 500 radnika. Najvažniji su zavarivači, odabrani su najbolji i najiskusniji jer se zahtijeva velika preciznost u radu. Dovršena sekcija se nakon pjeskarenja prevozi u pogon za bojenje. Svaka je teška 300 tona, a dimenzije su joj 20 puta 30 metara. Svaki korak u proizvodnji strogo se provjerava i dokumentira.
 
Naručitelj zahtijeva visoku točnost izrade čeličnih brana te dugotrajnu antikorozivnu zaštitu. Uske tolerancije izrade, najviše klase kvalitete, količina popratne dokumentacije čine ovaj projekt tehničko-tehnološki zahtjevnijim od gradnje brodova, ističu iz Brodosplita. Napominju i kako Brodosplit isporučuje brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4,5-5 metara i težine 300 tona.
 
Vrijednost posla prelazi 50 milijuna eura, što je cijena jednoga većeg tankera. Uz ugovorenu gradnju 41. čelične brane, Brodosplit se natječe za njih još 20, čime bi se vrijednost posla povećala za 20-ak milijuna eura, javlja HRT.
 
(Poslovni dnevnik/Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz