Geolux izvezao radare u Kinu i udvostručuje broj zaposlenih

Slika /slike 1/968baedc83b09c718a4d7afa91b95b07.jpg

Tvrtka izvozi 99 posto svoje proizvodnje, a u razvoju vojne komponente, senzora za nadzor terena, surađuje s Izraelcima i Amerikancima. Testiraju i uređaje za MORH.

Samoborska tvrtka Geolux, jedina koja u regiji proizvodi radare, isporučila je na kinesko tržište hidrološke radare vrijedne milijun kuna.

"Godina nam je izvrsno počela. Ova narudžba jako je bitna za Geolux jer smo već u siječnju prešli ukupnu prošlogodišnju isporuku naših proizvoda u Kinu, gdje smo se uspjeli dokazati kao najpouzdaniji i najkvalitetniji uređaj za radarska hidrološka mjerenja. Očekujemo kako ćemo na tamošnjem tržištu ove godine rasti barem 30 posto, a ova isporuka nam je potvrdila kako su ta očekivanja bila više nego realna", kazao je Tomislav Grubeša, tehnički direktor Geoluxa. 

Grubeša je dodao kako Geolux u svom portfelju ima desetak vlastitih proizvoda, koji se izvoze u 50-ak zemalja svijeta.

"Globalno smo prisutni, prodajemo naše radare na svim kontinentima, a 99 posto proizvodnje izvezemo. Po konzervativnim procjenama, ove ćemo godine imati značajni rast od najmanje 20 do 25 posto.

Trenutačno zapošljavamo sedmero ljudi, no vjerujem da će ih krajem godine biti petnaestak", najavio je naš sugovornik zapošljavanje novih inženjera.

Ističe da su svi njihovi proizvodi produkt domaće pameti.

Tvrtka je osnovana 2007., u početku su proizvodili prometne radare a onda su počeli raditi i druge vrste radara. "Sve je to ista tehnologija, s tri glavna smjera primjene - hidrološki radari, potom uređaji za sigurnosne sustave te uređaji za obrambene svrhe", napominje  Grubeša. 

Danas najviše prihoda tvrtka ima od  proizvodnje hidroloških radara za bilježenje protoka vode, s kojima drže deset posto udjela na svjetskom tržištu. 

Do kraja mjeseca Geolux planira isporuke i za Njemačku, Nizozemsku, Norvešku, Italiju, Španjolsku, Srbiju, Indiju i Južnu Ameriku.

"Geolux RSS-2-300W radarski mjerač protoka tekućina trenutačno je vodeći uređaj na svijetu po performansama i preciznosti, a odlikuju ga male dimenzije, niska potrošnja energije, robusnost i velika osjetljivost koja omogućuje mjerenje protoka vrlo mirnih tekućica skoro bez valova na površini", napominju u tvrtki.

Geoluxovi senzori se primjenjuju za nadzor i mjerenja u hidrologiji prvenstveno otvorenih vodotoka, zatim u hidroenergetici za upravljanja hidroelektranama, te u procesiranju otpadnih voda.

Osim hidroloških i radara za mjerenje brzina tekućina i rasutih tereta Geolux proizvodi i radarske sustave za prometne primjene, radarske senzore za sigurnosne sustave i perimetarsku zaštitu te radarsku opremu i pasivne detektore za obrambenu svrhu.

U tom vojnom segmentu proizvode senzore za nadzor terena i surađuju s partnerima iz Izraela i SAD-a, a nove proizvode testiraju u suradnji s MORH-om. Rade i senzore za mjerenje vertikalne brzine za Boeing. 

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz