Hrvatski proizvođači putem Spara plasirali 63 milijuna eura u izvoz

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_195790583_cr.jpg

Trgovački lanac Spar Hrvatska je objavio kako je ukupni izvoz hrvatskih proizvoda putem tog lanca u zemlje gdje Spar Austrija posluje u prošloj godini dosegnuo 63 milijuna eura, pri čemu najveći porast bilježi izvoz u Italiju, za čak 75 posto.

Kako se navodi u priopćenju, Spar trgovine sve su značajniji izvozni kanal za hrvatske proizvođače prema zemljama Europske unije, ponajprije Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

Svoje proizvode putem Spara uspješno izvoze Podravka, Kraš, Franck, Mlinar, Gavrilović, Badel, Vindija, Cromaris i mnogi drugi veliki hrvatski proizvođači.

Uz njih, i brojni su mali hrvatski proizvođači prepoznali prilike koju otvara prodaja putem Spara, navode iz tog trgovačkog lanca, izdvajajući nekoliko takvih proizvođača sa značajnijim porastima izvoza u Austriju, Sloveniju i Italiju.

Tako navode kako je u prošloj godini tvrtka Vimi za 34 posto povećala svoj izvoz kozmetičkih proizvoda u Austriju, a porast izvoza u tu zemlju za 76 posto bilježi tvrtka Incite, koja proizvodi blazinice za Pretty Baby. 

U priopćenju se kao tvrtke koje su lani putem Spara znatnije povećale izvoz u Sloveniju navode tvrtke C.I.A.K. Trade sa 68 posto većim izvoz čarapa, Zarja s porastom izvoza voća za 84 posto, Orada Adriatica je za 133 posto povećala izvoz ribe, Commel Zagreb povećao je za 71 posto izvoz svog elektromaterijala, a tvrtka ZMH Horvat je za 198 posto povećala izvoz asortimana smrznutog voća, povrća i ribe. 

Raste i izvoz u Italiju pa je tako tvrtka Agrofin u tu zemlju povećala izvoz ulja za 55 posto, navode iz Spara.

"Spar vjeruje u kvalitetu proizvoda svojih hrvatskih partnera, a prepoznaju je sve više i kupci u ostalim zemljama u kojima poslujemo. Stoga ćemo i dalje pružati svu potrebnu potporu hrvatskim proizvođačima u širenju ponude kroz mrežu Spar trgovina u Austriji, Italiji, Sloveniji i Mađarskoj", ističe u priopćenju predsjednik Uprave Spar Hrvatska Helmut Fenzl. 

(Hina)Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz