EU pokreće pregovore o slobodnoj trgovini s Filipinima

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_19921585_cr.jpg

Europska unija i Filipini usuglasili su da će pokrenuti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, u sklopu nastojanja Bruxellesa da unaprijedi ekonomske odnose s jugoistočnom Azijom.

 
Europska unija i Filipini usuglasili su se u utorak da će pokrenuti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini, u sklopu nastojanja Bruxellesa da unaprijedi ekonomske odnose s jugoistočnom Azijom.
 
"Filipini su jedno od najbrže rastućih gospodarstava u regiji posljednjih godina. Moramo osigurati da naše tvrtke imaju prave uvjete za sudjelovanje na tržištu od 100 milijuna potrošača", rekla je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom.
 
Prvi krug pregovora bit će iduće godine.
 
EU želi ukloniti carinske namete, ali u priopćenju upozorava da će bilo kakav sporazum "biti usklađen sa zaštitom okoliša i društvenim razvojem". Bruxelles se nada da će s vremenom imati jedinstveni sporazum o slobodnoj trgovini sa Savezom zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), ali zasad s članicama pregovara bilateralno.
 
Pregovori s Vijetnamom i Singapurom završeni su, a u tijeku su s Malezijom i Tajlandom.  Filipini su peta najveća ekonomija ASEAN-a. Izvoz EU-a na Filipine iznosio je prošle godine 6,8 milijardi eura, a uvoz s Filipina 5,7 milijardi eura.
 
(Hina)


Vijesti iz medija | Strana tržišta | Trgovinska politika EU