Kemijska industrija - najstabilnija izvozna djelatnost Osječko-baranjske županije

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_293494688_cr.jpg

Proizvodnja kemijskih proizvoda pripada među najvažnije izvozne djelatnosti Osječko-baranjske županije s udjelom od 10,2 % u ukupnom izvozu gospodarstva županije u 2014. godini.


Proizvodnja kemijskih proizvoda pripada među najvažnije izvozne djelatnosti Osječko-baranjske županije s udjelom od 10,2 % u ukupnom izvozu gospodarstva županije, koliko je on iznosio u 2014. godini.

Tako je izvoz u 2014. iznosio 377,6 milijuna kuna, što je povećanje od 12,1 % u odnosu na 2013. godinu. Uvoz ostvaren u 2014. iznosio je 311,3 milijuna kuna uz povećanje od 6,2 % u odnosu na godinu prije, a ostvaren je pozitivni saldo u iznosu od 66,3 milijuna kuna veći za 51,9 % u odnosu na 2013. godinu. Podaci su to koje su objavila Županijska komora Osijek.

“Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda djelatnost je čiji se proizvodi koriste u gotovo svim segmentima gospodarstva i širokoj potrošnji. Stoga je ova djelatnost vrlo značajna za funkcioniranje i razvoj cjelokupnog gospodarstva, ali je ujedno i ciklički snažno ovisna o stanju i kretanjima u nacionalnom gospodarstvu. Proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda ovisna je o stanju općeg gospodarstva, odnosno stanju u industrijskim granama koje su tradicionalno veliki potrošači kemijskih proizvoda. Trenutačno je ova djelatnost izložena velikim troškovnim pritiscima izazvanim povećanjem cijena ulaznih sirovina, kao i povećanjem cijena energenata na domaćem tržištu”, navode iz Županijske komore Osijek.

Kako su u postupku pristupanja EU proizvođači prilagodili svoju proizvodnju standardima EU-a, najznačajnija kapitalna ulaganja bila su u postrojenja za smanjenje štetnih emisija u okoliš.

(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz