EU i SAD produžuju obustavu carina na proizvode od čelika i aluminija

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/eu i sad čelik.jpg

EU je objavila u utorak sporazum sa SAD-om kojim se produžuje obustava posebnih carina na proizvode od čelika i aluminija, do ožujka 2025. Američka obustava carina omogućuje europskim izvoznicima čelika i aluminija da godišnje uštede približno 1,5 milijardi eura.

Europska unija objavila je u utorak sporazum sa SAD-om kojim se produžuje obustava posebnih carina na proizvode od čelika i aluminija, do ožujka 2025. godine.

Cilj tog poteza je izbjegavanje daljnje eskalacije dugotrajnog trgovinskog sukoba s SAD-om nastalim pod administracijom DonaldaTrumpa.

Američka obustava carina omogućuje europskim izvoznicima čelika i aluminija da godišnje uštede približno 1,5 milijardi eura, priopćila je Europska komisija.

Zauzvrat, europske carine na američke proizvode poput bourbon viskija, motocikala Harley-Davidson i traperica su također obustavljene. Te su europske carine prvi put uvedene kao odgovor na dodatne namete na uvoz čelika i aluminija koje je uveo Trump 2018. godine.

Trajno rješenje trgovinskog sukoba trebalo je biti pronađeno do kraja ove godine. Međutim na summitu SAD-a i EU-a u listopadu nije postignut dogovor, što je dovelo do produženja obustave carina.

Bruxelles je kao razlog neuspjeha naveo nedovoljne ustupke SAD-a, jer je Washington navodno želio prihvatiti rješenja koja nisu u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Trgovinska politika EU