Meso crne slavonske svinje postalo 46. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU-u

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/meso crne svinje.jpg

Meso crne slavonske svinje je dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija, a prenosi Ministarstvo poljoprivrede. Hrvatska sada ima 46 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Meso crne slavonske svinje je dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavila je Europska komisija, a prenosi u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

Time je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.   

Postupak zaštite naziva „Meso crne slavonske svinje“ pokrenula je Poljoprivredno-uslužna zadruga LETA iz Našica, koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod tim nazivom.   

Zaštita se temelji se na posebnoj kakvoći mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju.

Meso crne slavonske svinje ima specifičnu izraženu aromu zbog profila masnih kiselina, što je rezultat tradicionalne hranidbe krmivima proizvedenim na vlastitim gospodarstvima. Zbog značajnog obima kretanja i veće aktivnosti i prokrvljenosti mišićja, meso crne slavonske svinje odlikuje se tamnijom bojom od mesa klasično utovljenih komercijalnih svinja.

Hrvatska sada ima 46 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz