EU i Japan zaobilaze kineski projekt Jedan pojas, jedan put

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/P-FAH-H3212740.jpg

Europska unija i Japan potpisali su dogovor o infrastrukturi kojim bi zaobišli kinesku inicijativu Jedan pojas jedan put. Dogovori su nastupili nakon rastućih kritika kako će kineski projekt novog puta svile zbog troškova mnoge zemlje dovesti u poziciju neodrživog stanja duga.

Europska unija i Japan potpisali su dogovor o infrastrukturi kojim bi zaobišli kinesku inicijativu Jedan pojas jedan put, prenosi Reuters.

Japanski premijer Shinzo Abe i šef Europske komisije Jean-Claude Juncker potpisali su dogovor o koordinaciji razvoja infrastrukture, transporta i digitalnih projekata u Bruxellesu. U ovaj projekt Europska unija uložit će 60 milijardi eura. Dogovori su nastupili nakon rastućih kritika kako će kineski projekt novog puta svile zbog troškova mnoge zemlje dovesti u poziciju neodrživog stanja duga.

Kako je početkom godine pisao Financial times, četvrtinu kineskog projekta financira kineska Export-Import Banka i već je do sada odobrila nešto manje od 150 milijardi dolara. U projekt Jedan pojas, jedan put od 2013. godine do kraja 2018. već je uloženo 90 milijardi dolara izravnih investicija, a još oko 600 milijardi u projekte povezane s njim.

U ozbiljnim financijskim problemima zbog ovog projekta već se našla Šri Lanka, koja je ostala bez luke Hambantota nakon što nije uspjela platiti rate kredita. Upravljanje tom lukom na 99 godina preuzela je kineska kompanija.

(Privredni vjesnik)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Trgovinska politika EU