Željeznica prilika za gospodarsku suradnju sa Španjolskom

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/željeznica-RH-Š.jpg

Gospodarska povezanost Hrvatske i Španjolske zadnjih godina jača, no potencijali su još značajni. Uz energetiku, IT, poljoprivredu, turizam i prometnu infrastrukturu kao područja u kojima se suradnja može unaprijediti, željeznica bi mogla biti krucijalna za gospodarsku suradnju Hrvatske i Španjolske.

Gospodarska povezanost Hrvatske i Španjolske zadnjih godina jača, no potencijali su još značajni, a željeznica je jedan od sektora koji nudi priliku za suradnju, zaključeno je u utorak na hrvatsko-španjolskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić rekao je kako gospodarska povezanost Hrvatske i Španjolske zadnjih godina  raste, a u prvom ovogodišnjem polugodištu povećana je za 10 posto, ali nije zadovoljan sa 740 milijuna eura trgovine jer smatra da postoji potencijal za puno više razine.

Uz energetiku, IT, poljoprivredu, turizam i prometnu infrastrukturu kao područja u kojima se suradnja može unaprijediti, istaknuo je željeznicu koja bi po njegovoj ocjeni mogla biti krucijalna za gospodarsku suradnju Hrvatske i Španjolske.

Pritom je spomenuo mogućnost suradnje na mediteranskom koridoru, 7.000 kilometara dugačkoj pruzi koja prolazi kroz zemlje uz Sredozemno more. Gotovo polovina trase te pruge trebala bi biti u Španjolskoj, a u Hrvatskoj oko 400 kilometara.

Javier Serra iz španjolske vladine agencija za poticanje ulaganja ICEX rekao je kako smatra da Hrvatska, po put Španjolske, mora povezati svoje luke sustavom željeznica te ih potom povezati i s Europom.

Član Uprave HŽ Infrastrukture Marko Zdravko Žubrinić izvijestio je o dobroj suradnji sa španjolskim ADIF-om, pandanom HŽ-u, s kojim je potpisan memorandum o razumijevanju. Za ADIF se može reći da je europski prvak u privlačenju europskih fondova sa 75 milijardi eura povučenih iz EU fondova, rekao je Žubrinić i dodao da je HŽ Infrastruktura trenutno najveći korisnik EU-ovih fondova u Hrvatskoj.

U sklopu foruma održana je i panel rasprava "Financiranje budućnosti: iskustva u upravljanju EU fondovima u prometnom sektoru", a prezentirano je i stanje željeznica u Republici Hrvatskoj, te su održani razgovori između hrvatski i španjolskih tvrtki.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz