EK odgovorila Piculi: Dalmatinski pršut bit će uskoro zaštićen

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_67707433_cr.jpg

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula postavio je sredinom rujna pitanje Europskoj komisiji o statusu zaštite dalmatinskog pršuta prema oznaci zemljopisnog porijekla.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula postavio je sredinom rujna pitanje Europskoj komisiji o statusu zaštite dalmatinskog pršuta prema oznaci zemljopisnog porijekla, a sada je dobio i odgovor od EK.

Dalmatinski pršut se proizvodi na cijelom zemljopisnom području Dalmacije koje obuhvaća najdulji i najveći dio hrvatskog primorja duž Jadranskog mora. Sastoji se od otočnog i obalnog dijela te submediteranske unutrašnjosti. Povezanost dalmatinskog pršuta sa zemljopisnim područjem u kojem se proizvodi temelji se na njegovim svojstvima koja proizlaze iz tradicionalnog načina proizvodnje, ali i na ugledu koji taj regionalni proizvod ima - istaknuo je Picula u svom upitu.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan odgovorio mu je da je nakon posljednje dokumentacije koju je Komisija zaprimila, dalmatinski pršut objavljen u Službenom listu Europske unije 1. listopada 2015.

To znači da će i on vrlo brzo, pored Krčkog pršuta, Ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, Neretvanske mandarine, Ogulinskog kiselog zelja, Baranjskog kulena i Ličkog krumpira, biti registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Zastupnik Picula je poručio kako je zadovoljan brzim odgovorom Komisije, posebice zato što je 'Dalmatinski pršut' već nositelj brojnih nagrada i priznanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te je prepoznat i izvan granica proizvodnje.

(Lider)
 
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative