Čokolada i kakao proizvodi hrvatski su top izvozni artikli

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_244303966_cr.jpg

Čokolada i kakao proizvodi hrvatski su top izvozni artikli, ostvarili su rast čak 94 posto, sa 19 milijuna eura iz prvog polugodišta 2014. na 36,9 milijuna u istom razdoblju ove godine.

Čokolada i kakao proizvodi hrvatski su top izvozni artikli, ostvarili su rast čak 94 posto, sa 19 milijuna eura iz prvog polugodišta 2014. na 36,9 milijuna u istom razdoblju ove godine.
Zasluge u tom rekordu ima i najveći hrvatski konditor - Kraš koji polovicu proizvodnje izveze.

U toj su tvrtki, iznosi predsjednik Uprave Damir Bulić, posebno ponosni na izvoz u Saudijsku Arabiju. Ove godine iznosit će 3500 tona što je 10 posto ukupne proizvodnje. Izvoz na saudijsko tržište, gdje su ušli 1976., tri godine raste dvoznamenkastim stopama.

Dogodine obilježavaju i četiri desetljeća izvoza u SAD-e gdje godišnje prodaju do 2000 tona najjačih brendova poput Bajadere i Griota. Izvoze na mnoga tržišta, lani su tako otvorili i Aziju kroz Japan i Južnu Koreju.

Premda svi europski konditori nesmetano trguju na hrvatskom tržištu radi potpuno liberaliziranog uvoza, njihove domicilne države nisu postupile na isti način i njihovu je zatvorenost teško probiti.

No, Kraš na to ne gleda kao prijetnju, već kao izazov. Naša pozicija je vrlo stabilna i apsolutno se ne osjećamo ugroženo, kaže i dodaje kako su Hrvatska, Švicarska i Belgija jedine zemlje koje konditorskih proizvoda više prodaju u izvozu nego na svojim nacionalnim tržištima.

Godišnje u prosjeku investiraju 50-60 milijuna kuna, pa su tako i ove godine, u kojoj je otvoreno 70 novih radnih mjesta, na matičnoj lokaciji 50 plus 20 u ostatku grupe.

Ovogodišnja investicija vezana je uz proizvodnju čokolade. Instalirana je zadnja riječ svjetske tehnologije koju, ističe Bulić, nema većina konkurenata na europskom tržištu. Ta je oprema, uz vrhunske tehnologe Kraša zaslužna, i za 20-ak novih proizvoda koji ovih dana stižu na police trgovina.

Bajadera Amarus kruna je novog asortimana, osmišljena je nakon punih 60 godina od proizvodnje prve Bajadere. Gorki bademi u novoj Bajaderi uzgojeni su u Ravnim kotarima, radi se o 10 tisuća sadnica koje je Kraš svojedobno donirao kooperantima, a lani je ubran prvi urod.

Nedaleko Osijeka pak imaju vlastiti ekološki nasad višanja na 30 hektara. Kakao moraju uvoziti, no ostale sirovine kao i ambalaža su domaće. Sve što možemo kupujemo u Hrvatskoj, naša misija je dati posla domaćoj industriji čak i kada je taj proizvod nešto skuplji nego uvozni, naglašava Bulić.

Ukupna hrvatska konditorska industrija ‘mrva’ je naspram multinacionalki prisutnih i na ovdašnjem tržištu. Tri vlasnika drže sedam tvornica od kojih su dvije u BiH. Je li moguće očekivati povezivanje, možda i preuzimanje? Bulić odgovara da je uvjeren kako tradicija i kvaliteta daju za pravo ocjeni da konditorska industrija u Hrvatskoj ima budućnost. I na razini EU, dodaje, uz multinacionalke paralelno opstaju i mnoge male tvrtke.

S obzirom na trendove logično je razmišljati i o konsolidaciji. Kraš je tržišni lider, predvodnik je zbivanja, no za sada mogu tek reći kako promatramo okruženje, odnosno ništa nije isključeno pa tako ni preuzimanja, kaže

Dionica je nedavno uvrštena u elitni indeks Zagrebačke burze, a Bulić komentira da su tom društvu pripadali i prije, no financijsko tržište tek sada ih je prepoznalo. U Krašu to cijene jer, i na taj se način potvrđuje da su uspješna i pouzdana kompanija, kratko dodaje predsjednik Uprave.

Na pitanje hoće li godina na izmaku biti bolja od prošle kad vrelo ljeto nije išlo na ruku konditorima, Bulić odgovara da će 2015. u Krašu biti značajno bolja nego lanjska.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika