DZS: rast izvoza u devet mjeseci 10,5 posto

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_72777469.jpg

Hrvatski je robni izvoz u razdoblju od početka ove godine do kraja rujna porastao za 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je istovremeno stopa rasta uvoza bila gotovo dvostruko niža i iznosila je 5,5 posto.

Hrvatski je robni izvoz u razdoblju od početka ove godine do kraja rujna porastao za 10,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je istovremeno stopa rasta uvoza bila gotovo dvostruko niža i iznosila je 5,5 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
 
Prvi privremeni rezultati o robnoj razmjeni s inozemstvom pokazuju da je Hrvatska u prvih devet mjeseci ove godine izvezla roba u vrijednosti 64,12 milijardi kuna, što je 10,5 posto ili 6,09 milijardi kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. To je nešto niža stopa rasta od one ostvarene u prvih osam mjeseci, kada je izvoz rastao po stopi od 10,9 posto.
 
U istom je razdoblju u Hrvatsku uvezeno roba u vrijednosti 104,5 milijardi kuna, odnosno za 5,5 posto ili 5,4 milijarde kuna više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.
 
Manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju rujna tako je iznosio 40,4 milijarde kuna i bio je 1,6 posto ili 663,3 milijuna kuna manji nego krajem lanjskog rujna.
Pokrivenost uvoza izvozom za prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 61,3 posto, što je porast za 2,8 postotnih bodova u odnosu na prošlogodišnjih 58,5 posto.
 
Prvi podaci DZS-a pokazuju da je u prvih devet mjeseci izvoz u ostale zemlje Europske unije rastao po stopi od 15 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje te je dosegnuo 42,3 milijarde kuna. Izvoz u nečlanice EU-a istovremeno je rastao za 2,7 posto, na 21,75 milijardi kuna.
 
Robni uvoz iz ostalih zemalja članica EU-a u razdoblju od siječnja do kraja rujna iznosio je, pak, 80,8 milijardi kuna i povećan je prema istom razdoblju lani za 8,8 posto, dok je u isto vrijeme uvoz iz zemalja nečlanica EU-a smanjen za 4,5 posto, na 23,7 milijardi kuna.
 
(HINA)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz