Hrvatski robot korak bliže proizvodnji i izvozu

Slika /slike 1/Zdravlje/shutterstock_133503068_cr.jpg

Prvi hrvatski medicinski robot RONNA, može postati prvi medicinski robot koji bi mogao biti spreman za serijsku proizvodnju, a time i izvoz.

Prvi hrvatski medicinski robot RONNA, koji već asistira pri operacijama mozga u Kliničkoj bolnici Dubrava, dobio je 3,7 milijuna kuna iz fondova Europske unije za daljnji razvoj.

RONNA je već lani pobudila veliki interes velikih proizvođača medicinske opreme i investicijskih fondova.

Umjesto prodaje, izumitelji prvog hrvatskog medicinskog robota Bojan Jerbić sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Gojko Nikolić i neurokirurg Darko Chudy dobili su sredstva iz EU fondova i zeleno svjetlo KB Dubrava za početak kliničkih ispitivanja čiji rezultat, ako se RONNA dokaže, može postati prvi hrvatski medicinski robot koji bi mogao biti spreman za serijsku proizvodnju, a time i izvoz.

Bojan Jerbić upozorava ipak da je prije toga potrebno obaviti dugotrajna klinička ispitivanja i pronaći sredstva za certifikaciju proizvoda. Investicijski fondovi iz SAD-a unazad godinu dana nude veliku investiciju i žele kupiti RONNA-u pod uvjetom da se njen razvoj u cijelosti preseli u SAD.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta i prilike