DZS: hrvatski robni izvoz u sedam mjeseci 11,1 posto veći

Slika /slike/Foto s Google Drive financije/shutterstock_114759688.jpg

Hrvatski robni izvoz u prvih sedam mjeseci ove godine porastao je za 11,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 61,2 posto.

Hrvatski robni izvoz u prvih sedam mjeseci ove godine porastao je za 11,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 61,2 posto, pokazuju u srijedu objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
 
Prvi privremeni rezultati o robnoj razmjeni s inozemstvom pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine, izvezla roba u vrijednosti 49,7 milijardi kuna, što je 11,1 posto ili 4,9 milijarde kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. To je nešto manja stopa rasta nego u prvih šest mjeseci, kada je izvoz, prema jučer objavljenoj drugoj procjeni DZS-a, rastao po stopi od 12,3 posto.
 
Istodobno, uvoz je porastao po stopi od 5,4 posto ili za 4,1 milijardu kuna i iznosio je 81,2 milijarde kuna.
 
U prvih sedam mjeseci ove godine izvoz u zemlje Europske unije rastao je po stopi od 15,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i dosegnuo je 33,4 milijarde kuna. Izvoz u nečlanice EU-a istodobno je uvećan 2,7 posto, na 16,3 milijarde kuna.
 
Robni uvoz iz zemalja članica EU-a u razdoblju od siječnja do kraja srpnja iznosio je 63,1 milijardu kuna i povećan je prema istom razdoblju lani za 9 posto, dok je u isto vrijeme uvoz iz zemalja nečlanica EU-a smanjen za 5,5 posto, na 18,1 milijardu kuna.
 
Manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju srpnja iznosio je 31,5 milijardi kuna i bio je 2,5 posto manji nego krajem lanjskog srpnja dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla za 3,1 postotni bod, s prošlogodišnjih 58,1 na 61,2 posto krajem srpnja ove godine.
 
(HINA)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz