DZS: hrvatski robni izvoz u osam mjeseci porastao više od 10 posto

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_131187731_cr.jpg

Hrvatski robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine porastao je za 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 60,7 posto.


Hrvatski robni izvoz u prvih osam mjeseci ove godine porastao je za 10,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 60,7 posto, pokazuju u petak objavljeni prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prvi privremeni rezultati o robnoj razmjeni s inozemstvom pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza ove godine izvezla roba u vrijednosti 55,8 milijardi kuna, što je 10,2 posto ili 5,19 milijardi kuna više nego u istom lanjskom razdoblju. To je nešto manja stopa rasta nego u prvih sedam mjeseci, kada je izvoz, prema u srijedu objavljenoj drugoj procjeni DZS-a, rastao po stopi od 12,2 posto.

Istodobno, uvoz je u prvih osam mjeseci porastao za 5,8 posto ili za 5,1 milijardu kuna i iznosio je 92,04 milijarde kuna.

U prvih osam mjeseci ove godine izvoz u zemlje Europske unije porastao je po stopi od 15,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dosegnuvši 37,4 milijarde kuna. Izvoz u nečlanice EU-a istodobno je povećan 1,2 posto, na 18,46 milijardi kuna.

Robni uvoz iz zemalja članica EU-a u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza iznosio je 71,4 milijarde kuna i povećan je prema istom razdoblju lani za 9,8 posto, dok je u isto vrijeme uvoz iz zemalja nečlanica EU-a smanjen za nešto više od 6 posto, na 20,6 milijardi kuna.

Manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju kolovoza iznosio je 36,2 milijarde kuna i bio je 0,25 posto manji nego krajem lanjskog kolovoza dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla s prošlogodišnjih 58,3 na 60,7 posto krajem kolovoza ove godine.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz