Iran otvorio vrata za hrvatske gospodarstvenike

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_273248363_cr.jpg

U Iranskoj gospodarskoj komori žele suradnju s hrvatskim tvrtkama u proizvodnji lokomotiva, brodogradnji, ali i drugim granama industrije. Postoji i ideja o turističkoj razmjeni.


Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Sabora Josipom Lekom završilo je posjet Iranu. Naši poduzetnici razgovarali su s predstavnicima tvrtki na golemom iranskom tržištu koje bi, nakon postignutog dogovora o nuklearnom programu i skorog ukidanja sankcija, trebalo širom otvoriti svoja vrata.

U Iranskoj gospodarskoj komori žele suradnju s hrvatskim tvrtkama u proizvodnji lokomotiva, brodogradnji, ali i drugim granama industrije. Postoji i ideja o turističkoj razmjeni. Iran ima 19 lokacija pod zaštitom UNESCO-a, među njima i Persepolis.

Od kulturne baštine mnogo veću pozornost zasad privlači crno zlato. Iran je četvrti u svijetu po zalihama nafte i drugi po zalihama plina, koji bi se uskoro mogli naći u ponudi.

Najbliže potpisivanju unosnog ugovora došao je Bomark PAK. Iz Irana namjeravaju nabavljati sirovinu za proizvodnju folija. O značenju takva ugovora najbolje govori podatak da je ukupna trgovinska razmjena između Hrvatske i Irana u prvih šest mjeseci ove godine bila tek malo veća od dva milijuna eura.

U vrijeme zatvorenosti Irana naš najvažniji izvozni proizvod u tu zemlju bili su sportaši. Irfan Smajlagić aktualni je trener tamošnje rukometne reprezentacije, a nema Iranca koji ne zna za Branka Ivankovića, trenera Persepolisa, koji je iransku nogometnu reprezentaciju doveo do Svjetskog prvenstva.

Ako je suditi prema uspješnim razgovorima u proteklih nekoliko dana, priliku da u Iranu postanu prepoznatljivi po kvaliteti, nakon hrvatskih sportaša, mogli bi iskoristiti i naši poduzetnici, prenosi HRT.

(Poslovnipuls)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Strana tržišta i prilike