DHT: Hrvatska među vodećim turističkim zemljama Europe

Slika /slike 1/Turizam/dht.jpg

Hrvatska je zadnje tri godine među vodećim turističkim zemljama Europe po dolascima turista te uz Španjolsku i Portugal ima najdinamičnije stope rasta. Za 2018. ključni ciljevi su jačanje nacionalnog brenda, prometa u pred i posezoni te produljenje sezone i povećanje potrošnje

Hrvatska je zadnje tri godine među vodećim turističkim zemljama Europe po dolascima turista te uz Španjolsku i Portugal ima najdinamičnije stope rasta, istaknuto je u srijedu na Hrvatskom turističkom forumu u sklopu Dana hrvatskog turizma.
 
Tim je forumom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Malom Lošinju počeo dvodnevni godišnji skup turističkog sektora "Dani hrvatskog turizma" (DHT).
 
Direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić ocijenio je da će najveći izazov hrvatskog turizma iduće godine biti zadržavanje ovogodišnjih rezultata i pozicije na međunarodnom tržištu.
 
"Za 2018. ključni ciljevi su jačanje nacionalnog brenda, prometa u pred i posezoni te produljenje sezone i povećanje potrošnje", istaknuo je Staničić.
 
Potpredsjednik HGK Josip Zaher upozorio je na važnost turizma za BDP i investicije.
 
Analitičar međunarodne konzultantsko-istraživačke kuće Euromonitor Vitalij Vladykin na turističkom je forumu, govoreći o trendovima i predviđanjima za turizam u svijetu i Hrvatskoj, naglasio da turizam nailazi na stalne nove izazove, od geopolitičkih i sigurnosnih do tzv. overtourisma ili prekomjernog turizma s kojim se treba pažljivo nositi u smjeru održivih politika.
 
Kako se iduće godine očekuje nešto jači oporavak Turske, smatra da će tržišna utakmica biti vrlo jaka i zanimljiva, a Hrvatskoj poručuje da nastoji zadržati stope rasta idućih godina. Savjetovao je i razvoj ponude s više doživljaja kao i atrakcija izvan ljetne sezone.
 
Nakon foruma održan je panel o rezultatima hotelskog sektora na kojemu je konzultantska kuća Horwath HTL iznijela zaključke analize prema kojoj hoteli gube bitku s ostalim vrstama smještaja koji rastu brže. Među destinacijama najbolje performanse imali su hoteli u Dalmaciji odnosno Zadru, dok je Crikvenica najviše napredovala u hotelijerstvu.
 
U sklopu prvog dana DHT-a održana je i rasprava o regionalnim kompetencijskim centrima za turizam i kadrove, koji će se sufinancirati sredstvima iz EU fondova s oko 35 milijuna eura.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz