Rusima privlačna hrvatska odjeća, keramika i vagoni

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Hrvatska gospodarska delegacija, koja je putovala u pratnji predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović,i sudjelovala je na velikom poslovnom forumu koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora te se vratila s obećavajućim vijestima za poslove na ruskom tržištu.

U okviru posjete Rusiji predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, gospodarska delegacija koja je putovala u njezinoj pratnji i sudjelovala na velikom poslovnom forumu koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora, vratila se s obećavajućim vijestima za poslove na ovom golemom tržištu.
 
Među onima s najkonkretnijim razgovorima bio je TŽV Gredelj, koji je u stečaju. Gredeljev stečajni upravitelj Pero Hrkać kaže kako već godinu dana rade na uspostavljanju kontakata s ruskim tvrtkama, a dolazak na forum im je pomogao ne samo da stupe u kontakt, nego su već isti dan imali sastanak s čelnicima jedne od najvećih ruskih kompanija u željezničkoj industriji.
 
Keramika Modus iz Orahovice iskoristila je put u Rusiju za snimanje terena, budući da do sada nije bila prisutna na tom velikom tržištu. Predsjednik Uprave Darko Šket optimističan je po povratku iz Rusije te je naveo kako je imao razgovore s nekoliko ruskih partnera koji bi trebali rezultirati konkretnom suradnjom. Također se razgovaralo s dva potencijalna agenta koji bi mogli zastupati tvrtku u Rusiji i s tvrtkom koja se bavi projektiranjem, izgradnjom i logistikom.
 
Za razliku od Keramike Modus, sisačka tekstilna industrija Zlatna igla – Siscia imala je iskustva na ruskom tržištu kamo se pokušava vratiti.  Prokuristica Zlatne igle Mirjana Konc je naglasila kako se tvrtka susrela s bivšim partnerima, a bilo je i nekoliko novih vezano uz proizvodnju muške odjeće. Izrazila je  uvjerenje kako visoka kvaliteta i konkurentna cijena njihove proizvode može vratiti u Rusiju.
 
Prvi put rusko tržište ispituje vlasnik creških tvrtki Geo-teo i P.J. Hotel Zlatni lav Teufik Rizvić. Iznenađen je velikim zanimanjem koje su, osim dolaska, viza, prijevoza, iskazali i za ulaganja u sektoru turizma. Igor Rizvić, u tim tvrtkama zadužen za investicije, otkriva da su ostvarili jako dobre kontakte s nekoliko fondova zainteresiranima za ulaganja u objekte koje planiraju izgraditi.
 
Vlasnik šibenske NCP grupe Goran Prgin, čija tvrtka na ruskom tržištu nabavlja rezervne dijelove za remont i održavanje flote Hrvatske ratne mornarice, kaže da na samom forumu nije imao nekih konkretnih razgovora za brodove.
 
Najzadovoljnija rezultatima u Moskvi među hrvatskim gospodarstvenicima bila je direktorica turističke agencije Kisik iz Orebića, Višnja Vukotić., koja je istaknula kako je ostvareno očekivano. Od poduzetnika koji imaju dugogodišnje iskustvo poslovanja s ruskim tvrtkama poput Tomislava Antunovića naglašavaju kako su Rusi dobri partneri i uredni u ispunjavanju ugovora.   
 
(Poslovni dnevnik)
 
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz