Brodosplit gradi najveći jedrenjak na svijetu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/T-H20151209000606.jpg

U Brodosplitu je postavljena kobilica za najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu koji se gradi za kompaniju Star Clippers iz Monaka.

 
U Brodosplitu je postavljena kobilica za najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu koji se gradi za kompaniju Star Clippers iz Monaka.
 
Brod čije se porinuće očekuje u ljeto 2016., a priomopredaja za kraj 2017. godine, bit će dug 162 i širok 18,5 metra, nosivosti 2000 tona. Imat će pet jarbola i jedra ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Konstrukcija će biti čelična, a paluba od tikovine najviše kvalitete. Imat će paluba i na njemu će moći boraviti 450 osoba od kojih će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina.
 
Pri projektiranju i gradnji će se poštivati koncept "siguran povratak u luku" što znači da će sva ključna oprema biti dvostruka, zbog čega je predviđena gradnja dviju strojarnica s uređajima za proizvodnju električne energije i vode, svih sustava goriva i maziva te dodatni zapovjedni most.
 
Realizacija ugovora o gradnji ostvarena je uz potporu HBOR-a, a Brodosplitu bi trebala osigurati ulazak na rastuće tržište jedrenjaka i dobivanje značajnih referenci.
 
Vlasnik kompanije Star Clippers Mikael Krafft novinarima je otkrio kako je prije sklapanja posla obišao europske škverove i uvjerio se u kvalitetu Brodosplita zbog čega je donio odluku da s njim sklopi posao. "Vjerujem kako će u konačnici taj jedrenjak biti izvrstan", kazao je Krafft.

(Hina)


Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz