Paški sir osvojio još jedno veliko svjetsko priznanje

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_n78428158_cr.jpg

Paški sir sirane Gligora iz Kolana ponovo je osvojio prestižnu nagradu, ovog puta na Svjetskoj smotri sira u Birminghamu, a ovog puta s Paškim sirom iz maraske u kategoriji “najbolji sir iz srednje i istočne Europe”.


Paški sir sirane Gligora iz Kolana ponovo je osvojio prestižnu nagradu, ovog puta na Svjetskoj smotri sira u Birminghamu, koja je održana od 26. do 29. studenog 2015. godine. To je četvrti put da ova sirana osvaja ovu nagradu, ovog puta s Paškim sirom iz maraske u kategoriji “najbolji sir iz srednje i istočne Europe”.
 
Sirana Gligora je po četvrti put dobitnica trofeja na najprestižnijem sirarskom natjecanju u svijetu - World Cheese Awards,  održanom 25-29. 11. 2015. u Birminghamu u Engleskoj.
 
Natjecalo se ukupno 2.727 raznih sireva iz 25 zemalja s raznih kontinenata. Sireve je ocjenjivao stručni tim sastavljen od čak 250 sudaca iz 22  razne zemlje. Dodijeljeno je više nagrada u više kategorija, a nakon biranja najboljih 62 dobitnika Super Gold medalje, najboljih 16 sireva cijelog  natjecanja odabrao je Super Jury panel sastavljen od najboljih sudaca  natjecanja.
 
On je ovaj put između najboljih 16 sireva cijelog natjecanja  odabrao i Gligorin Paški sir iz komine maraske, te mu dodijelio trofej  "Best Central and Eastern European cheese", dok je za šampiona natjecanja ove godine odabran Švicarski sir Le Gruyere.
 
To je već četvrti sir iz Sirane Gligora koji je na ovom natjecanju dobio  ovako visoko priznanje, dok je lani Gligorinom Dinarskom, miješanom  kravljem i kozjem siru "za dlaku" pobjegao šampionat, te je na kraju završio na izvanrednom drugom mjestu ukupnog natjecanja.
 
Ni ovaj uspjeh nije slučajan, jer to je već treći put da Paški sir dobiva visoku međunarodnu nagradu. 2014. godine je Paški sir  iz komine masline dobio 1. mjesto u SAD-u u kategoriji ovčjih sireva, a  Paški sir iz mošta prvo mjesto u kategoriji afiniranih sireva u Engleskoj u  Nantwichu. Ove smo godine isto tako dobili za naša dva kozja afinirana  sira u Milanu u Italiji najveću nagradu natjecanja - "Targa di eccellenza".  Ovakve uspjehe možemo zahvaliti našoj predanosti kvaliteti i iskustvu  naših sirara, istaknuo je izvršni direktor Šime Gligora.
 
(Slobodna Dalmacija)
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Strana tržišta i prilike