BDP: Gospodarstvo u trećem tromjesečju skočilo 2,8 posto

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_151698284_cr.jpg

Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza usluga, pri čemu su turističke usluge najznačajnije. Izvoz roba i usluga porastao je za 8 posto.


Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast od predrecesijske 2008. godine. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto na godišnjoj razini.
 
To je znatno bolji podatak od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su se njihove procjene rasta kretale u rasponu od 1,6 do 3 posto.

To je već četvrto tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 1,2 posto na godišnjoj razini. To je ujedno i najveći rast gospodarstva od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine, kada je BDP skočio 2,9 posto na godišnjoj razini.
 
DZS je priopćio kako je među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, 1,4 posto.
 
Dodaje se i da je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan, za 1,6 postotni bod, a najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza usluga, pri čemu su turističke usluge najznačajnije. Izvoz roba i usluga porastao je za 8 posto. 
 
Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 0,6 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 2,2 posto.  Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 1,3 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 2,7 posto.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz