Azerbajdžansko – hrvatski gospodarski forum u Bakuu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH - AZ forum.jpg

U sklopu službenog posjeta hrvatskog izaslanstva u utorak je održan i Azerbajdžansko - hrvatski gospodarski forum. U hrvatskoj delegaciji sudjeluju predstavnici 14 tvrtki čiji odlazak je organizirala HGK. Ukupna vrijednost robne razmjene između Hrvatske i Azerbajdžan do studenog 2023. iznosila je 763 milijuna dolara, što označava pad od gotovo 40 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. I dalje, najveći dio čini hrvatski uvoz energenata iz Azerbajdžana.

(Izvor: HGK)

U sklopu službenog posjeta hrvatskog izaslanstva u utorak je održan i Azerbajdžansko - hrvatski gospodarski forum. U hrvatskoj delegaciji sudjeluju predstavnici 14 tvrtki čiji odlazak je organizirala Hrvatska gospodarska komora. Tvrtke su imale priliku za B2B sastanke s 40 institucija i tvrtki iz Azerbajdžana.

"Cilj ovog gospodarskog foruma je nastavak energetske suradnje te unapređenje suradnje u područjima strojogradnje, ICT-ja i prehrambene industrije. Hrvatske tvrtke traže nove poslovne partnere među tvrtkama iz Azerbajdžana zbog želje za sklapanjem poslovnih sporazuma, suradnjom na projektima te razmjenom roba i usluga ojačamo bilateralne odnose",  rekla je Silva Stipić Kobali, direktorica Centra za internacionalizaciju poslovanja HGK.

Gospodarskom rastu Azerbajdžana pridonose bogati prirodni resursi, prvenstveno nafta i prirodni plin, no zadnjih godina ulažu se dodatni napori u jačanje ostalih gospodarskih grana. Poslovni sastanci mogu omogućiti hrvatskim tvrtkama pristup tim resursima putem suradnje s azerbajdžanskim partnerima.

"Gospodarske veze između naših zemalja su jake, ali također nastojimo produbiti naše kulturne veze. Značaj ovog poslovnog foruma ne može se dovoljno naglasiti jer utire put novim projektima i programima između naših privatnih sektora",  poručio je zamjenik ministra kulture Azerbajdžana, Farid Jafarov.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Azerbajdžanu Branko Zebić i veleposlanik Azerbajdžana u Hrvatskoj Anar Imanov složili su se kako potencijali za suradnju postoje u sektorima trgovine, u ulaganjima, poljoprivredi i energetici. Naglasili su da događanja poput ovog foruma imaju ogroman značaj i da mogu pridonijeti jačanju suradnje poslovnih zajednica. Razgovori su bili usmjereni na proširenje i produbljenje bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Ukupna vrijednost robne razmjene između Hrvatske i Azerbajdžan do studenog 2023. godine iznosila je 763 milijuna dolara, što označava pad od gotovo 40 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. I dalje, najveći dio čini hrvatski uvoz energenata iz Azerbajdžana.

(HGK)


 

Pisane vijesti | Događanja | Hrvatski izvoz