Amerikanci voze na tračnicama iz Svetog Martina

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_97000421.jpg

Rade za industriju vlakova i tramvaja, ali i nosače za vjetroturbine. Glavni kupac im je Siemens, izvoze u Austriju, SAD, Brazil.

Metalurška tvrtka Te-pro iz Svetog Martina na Muri je jedna iz kategorije onih za koje javnost vjerojatno nije čula iako su njihovi proizvodi, kojih 97 posto završava u izvozu, sveprisutni. Te-pro, naime, ima širok asortiman dijelova za industriju, a najpoznatiji su po programu dijelova podvozja za vlakove i tračna vozila. 

Najveći dio njihove proizvodnje završi u Austriji, a značajni kupci su im i u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu.

Iako su dio austrijske metalurške grupe Ferrotechnik, tvrtka u Hrvatskoj posluje samostalno te zapošljava više od 250 ljudi. Kako objašnjava direktor Zlatko Rafaj, Te-pro je nastao prije 10-ak godina. Kada je Ferrotechnik iz Graza sredinom dvijetisućitih dosegnuo plafon sa svojim proizvodnim kapacitetima, pojavila se potreba za širenjem.

Bilo je raznih opcija, a kako sam ja od početka 90-ih bio zaposlen i napredovao u toj tvrtki, doveli smo je u Hrvatsku. Budući da sam ja iz Murskog Središća, prvotna želja mi je bila da tvornicu dovedem u svoje mjesto. No, uvjeti koje je nudila, tada novootvorena, poduzetnička zona u Sv. Martinu bili su kvalitetni i mi smo došli ovdje. Bili smo prvi investitor i imali smo mjesta koliko želimo: dosad smo izgradili sedam hala, a u planu su i daljnje investicije, objašnjava Rafaj.

Te-pro posljednjih nekoliko godina ostvaruje prihod na razini oko 125 milijuna kuna ili 16-ak milijuna eura, a prije toga su godišnje rasli 80-ak posto. Očekivanja za ovu godinu su na razini prošlogodišnje realizacija, a u 2016. bi trebalo rasti za 10-15 posto.

Razlog za određenu stagnaciju potpuna je popunjenost kapaciteta te se već ozbiljno razmišlja o širenju postojećeg pogona, ali i otvaranju novih tvornica u regiji, vjerojatno u Srbiji.

Jači razvoj im onemogućuje nedostatak radne snage, što je u metalurgiji problem koji je posljednjih godina uvelike vidljiv u cijeloj Hrvatskoj. Ova regija već je desetljećima poznata po snažnoj metalurškoj industriji i kvalitetnim tokarima. No, otvaranjem granica dogodilo se da su nam mnogi kvalitetni radnici zbog boljih uvjeta otišli u zapadnoeuropske zemlje. To je posebno slučaj s kvalitetnim inženjerima, kojih nedostaje u cijelom sektoru, žali se Rafaj. 

Asortiman Te-proa obuhvaća oko 4000 raznih proizvoda od kvalitetnog čelika, a godišnje isporuče oko 50.000 raznih vodilica, kalupa i ostalih metalnih dijelova. Najveći dio njihove proizvodnje vezan je uz industriju vlakova i tramvaja, ali posljednjih godina sve više rade i nosače za vjetroturbine.

Jedan od glavnih kupaca im je Siemens, posebice njihova divizija željezničkih vozila u Grazu. U tvrtki ističu kako nemaju većih problema s konkurencijom jer su, s jedne strane, njihovi proizvod specifični po inovativnosti i kvaliteti, a uvoz iz Kine i ostalih zemalja Dalekog istoka nije praktičan.

Imamo znanje i opremu da ispunimo svaku želju i potrebu kupca, koji su vrlo često jako zahtjevni. Kvaliteta i rokovi isporuke dvije su stvari koje su u ovom biznisu neupitne i bez njih se ne može biti uspješan.

(Poslovni dnevnik)   
 
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz