HBOR

TVORNICA TEKSTILA TRGOVIŠĆE (TTT)

Tvornica tekstila Trgovišće (TTT) jedini je proizvođač damastnog stolnog rublja i posteljine od Milana do Istanbula, a njezini stolnjaci krase i stolove kockarnica u Las Vegasu. Tvornica je osnovana davne 1924. godine kao Tekstilni kombinat Zagreb (TKZ) i još tada prerađivala je pamučnu robu u damast te proizvodila stolno rublje i posteljinu, jedina u ovom dijelu Europe. I danas je u privatnom vlasništvu, samo više nema pogone na Črnomercu, već u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kako kaže Mario Popić, predsjednik Uprave TTT-a, konkurencija iz Azije je žestoka i s njome se tvornica ne može boriti niskim cijenama, ali može kvalitetom proizvoda i usluge. Zato u njoj i upotrebljavaju najkvalitetniji pamuk koji je dostupan na tržištu.

Kreditom HBOR-a za pripremu izvoza i financiranje proizvodnje u iznosu OD 750.000 eura financiran je ukupan izvoz, koji je 2018. iznosio četiri milijuna eura. U procesima dizajna, tkanja, dorade, krojenja i šivanja ne pristajemo na kompromise te isporučujemo vrhunske proizvode izrazite dugotrajnosti i ljepote. Tržište to prepoznaje i naši su proizvodi jednako traženi u londonskim restoranima, švicarskim skijalištima, jadranskim odmaralištima kao i u kockarnicama Las Vegasa – s ponosom ističe Popić. No svega toga ne bi bilo da nije bilo kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Uspješna suradnja s HBOR-om, napominje Popić, traje od 2012. godine kad je tvornica spašena od stečaja. TTT je zbog pada izvoznih tržišta i globalne krize bio pred gašenjem proizvodnje, a stečaj je spriječen ulaganjem fonda za gospodarsku suradnju i kreditiranjem.

Inozemni kupci često naruče velike količine robe u kratkom roku, a s obzirom na to da je kvaliteta usluge ono čime se žele isticati na tržištu masovnih jednoličnih proizvoda, i njihova reakcija mora biti brza. U takvim je trenucima presudno imati dovoljnu fleksibilnost u proizvodnim kapacitetima i financiranju proizvodnje, što je nama omogućeno suradnjom s HBOR-om – dodao je Popić. TTT ima 80 zaposlenih, a još 30-ak radnih mjesta generira kod svojih lokalnih kooperanata koji rade samo za njega. Najveća su mu tržišta Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska i Hrvatska, a slijede ih razvijena tržišta EU i Sjeverne Amerike. Pamuk nabavlja iz Indije, tkaninu boji i dorađuje u Milanu, a kupce opskrbljuje diljem svijeta na globalnom tržištu.

(Izvor: https://lider.media/aktualno/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/uspjesna-poduzetnicka-prica-uz-potporu-hbor-a-ttt-osvaja-svjetska-trzista/)


KOTKA

Kotka d.d. osnovana je 1964. godine kao mala radionica za proizvodnju kapa i kuta. U 1992. uspješno je privatizirana u dioničko društvo s jednim (60%) većinskim vlasnikom i malim dioničarima. Danas zapošljava 624 zaposlenika. Jedna je od rijetkih tekstilnih tvrtki u Hrvatskoj koja se uspjela transformirati na globalnom tržištu, ostati konkurentna i profitabilna te kontinuirano investira u razvoj proizvodnog procesa, visoku kvalitetu i školovanje zaposlenika.

Kotka d.d. zahvaljujući svojoj izvozno orijentiranoj proizvodnji ima vrlo dobru dugogodišnju suradnju s HBOR-om. Na osnovu Plana razvoja 2008 - 2015. godine uz potporu Ministarstva gospodarstva i HBOR-a proveden je investicijski program razvoja, kojim se uspjelo tehnološki i organizacijski osigurati da tvrtka bude konkurentna na globalnom tržištu i ne samo uspije zadržati zaposlenost, već konstantno zapošljavati nove radnike, te investirati u njihovo obrazovanje i vještine. HBOR-ovim Programom kreditiranja gospodarstva u 2012. i 2013. godini započete su i završene posljednje investicije u visini od  1.5 mil eura - u nove suvremene strojeve radi poboljšanja produktivnosti, kvalitete i fleksibilnosti proizvodnog procesa. Dodatno, u 2015. godini je program Kreditiranja Izvoza – Novi Proizvod omogućio razvoj novog proizvoda i privlačenja novog izvoznog kupca. HBOR i njegovi suradnici su Kotki u svim ovim projektima mnogo pomogli rješavajući mnoge barijere od samog početka projekta, pri izradi projektne dokumentacije i omogucivsi brzo rješavanje kreditnog zahtjeva, što je u konačnici ubrzalo uspješan završetak svih projekata i početak novih izvoznih poslova.

Kotka Konfekcija Krapina d.d. dugogodišnji je izvoznik muške tekstilne konfekcije na europska tržišta. U zadnjih 15 godina Kotka d.d. se specijalizirala za proizvodnju visoko kvalitetnih muških odijela poznatih svjetskih brandova (npr. E.Dressler, Windsor, Baldessarini, Joop, Wilvorst, Pierre Cardin) u takozvanom oplemenjenom lohn poslu te izradi  protipa i kolekcija kroz system fleksibilne proizvodnje. Od godišnje proizvodnje od otprilike 200,000 muških odijela, 98% proizvedenih odijela izvezeno je na tržišta  Njemačke, Švicarske i Nizozemske. U posljednjih 8 mjeseci na osnovu dosadašnjih znanja tekstilnih inžinjera i dizajnera kreiran je novi proizvod sa specijaliziranom pass formom i krojem kojeg se počelo proizvoditi za renomirani njemački brand. Na ovaj način povećat će se godišnji prihod od izvoza, osigurati sigurnog kupca za puni proizvod te omogućiti daljnji razvoj tvrke i zaposlenika u ovoj grani prerađvačke industrije.  Razvoj kakav tvrtka ima na izvoznim poslovima omogućio je da i na domaćem tržištu pod vlastitim brandom Kotka plasira modne marke Tedy – visoko kvalitetno odijelo za poslovnog muškarca i Bery Slim – visoko kvalitetno odijelo za suvremenog mladog muškarca.