HBOR

LETINA GRUPA

Letina grupa u vlasništvu poduzetnika Mladena Letine u velikom je investicijskom zamahu u sklopu svog razvojnog projekta koji, ističu, poštuje brojna pravila održivosti, dokazujući da ne nanosi značajnu štetu okolišu (DNSH). Naime, investiraju 14 milijuna eura u proširenje proizvodnih kapaciteta i opremanje nove hale, a taj projekt Letine ujedno je bio među prvima iz novog programa HBOR-ovih izravnih kredita uz subvenciju kamatne stope iz sredstava NPOO-a. Ovaj veliki hrvatski proizvođač i izvoznik, koji više od 90% proizvodnje plasira na pet kontinenata, u više od 30 zemalja svijeta, više od 30 godina prisutan je na svjetskom tržištu u proizvodnji “custom-made” tankova i posuda od inox čelika za vinarsku, pivarsku i prehrambenu industriju. Proizvodnja je organizirana u postojećem proizvodnom pogonu od cca 20.000 m2 u Čakovcu.

Letina grupa trenutno surađuje s više od 70 distributera u cijelom svijetu, s najvećim prodajnim tržištima – u Europi i Americi tako da će nova investicija, otkriva predsjednik Uprave Mladen Letina, osigurati dodatne kapacitete za proširenje suradnje s postojećim distributerima i akvizicijom novih tržišta. Investicija predstavlja značajan iskorak u razvoju Letina grupe te nam je drago da je HBOR prepoznao i podržao financirati naš projekt. Osim značajno povoljnijih uvjeta financiranja, uz prilagođavanje elemenata investicije visokim ESG standardima, osigurat ćemo i dodatne energetske uštede i smanjenje troškova, što će sigurno doprinijeti efikasnosti i našoj konkurentskoj prednosti na svjetskom tržištu”, kaže Letina, dodajući da ova investicija predstavlja jedan od ključnih elemenata u njihovoj razvojnoj strategiji održivosti, koja, osim digitalne i energetske komponente, u velikoj mjeri stavlja fokus na našu najveću snagu, a to su naši djelatnici”, kaže Letina. Očekivani završetak investicije je u prvom kvartalu 2024., te se u srednjem roku očekuje udvostručenje prihoda i daljnji rast zaposlenih.

Grupa trenutno zapošljava više od 240 djelatnika, primarno s područja sjeverozapadne Hrvatske, te zbog brige o dobrim uvjetima rada, uključivo rad u jednoj smjeni i primanja iznad prosjeka RH, nema potrebe za inozemnom radnom snagom. Investicija se financira uz izravni kredit HBOR-a iz programa “Investicije privatnog sektora”, uz subvenciju kamatne stope iz sredstava NPOO-a na temelju Financijskog instrumenta i Operativnog programa “Subvencije kamatne stope za MSP-ove”. Suradnja s tehničkom službom HBOR-a je bila odlična – tvrde u Letini da su u velikoj mjeri pomagali u pripremi i usklađivanju projekta s ESG zahtjevima, slijedom čega se kao ‘putokaz’ zainteresiranima koji na ovaj način kreću u smjeru razvoja ističe kompleksnost pripreme ovakvog projekta koja je zahtijevala dodatna znanja.

(Izvor: https://www.poslovni.hr/hrvatska/investicijom-s-pecatom-odrzivosti-letina-jaca-globalnu-poziciju-4374166)
 

TVORNICA TEKSTILA TRGOVIŠĆE (TTT)

Tvornica tekstila Trgovišće (TTT) jedini je proizvođač damastnog stolnog rublja i posteljine od Milana do Istanbula, a njezini stolnjaci krase i stolove kockarnica u Las Vegasu. Tvornica je osnovana davne 1924. godine kao Tekstilni kombinat Zagreb (TKZ) i još tada prerađivala je pamučnu robu u damast te proizvodila stolno rublje i posteljinu, jedina u ovom dijelu Europe. I danas je u privatnom vlasništvu, samo više nema pogone na Črnomercu, već u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kako kaže Mario Popić, predsjednik Uprave TTT-a, konkurencija iz Azije je žestoka i s njome se tvornica ne može boriti niskim cijenama, ali može kvalitetom proizvoda i usluge. Zato u njoj i upotrebljavaju najkvalitetniji pamuk koji je dostupan na tržištu.

Kreditom HBOR-a za pripremu izvoza i financiranje proizvodnje u iznosu OD 750.000 eura financiran je ukupan izvoz, koji je 2018. iznosio četiri milijuna eura. U procesima dizajna, tkanja, dorade, krojenja i šivanja ne pristajemo na kompromise te isporučujemo vrhunske proizvode izrazite dugotrajnosti i ljepote. Tržište to prepoznaje i naši su proizvodi jednako traženi u londonskim restoranima, švicarskim skijalištima, jadranskim odmaralištima kao i u kockarnicama Las Vegasa – s ponosom ističe Popić. No svega toga ne bi bilo da nije bilo kredita Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Uspješna suradnja s HBOR-om, napominje Popić, traje od 2012. godine kad je tvornica spašena od stečaja. TTT je zbog pada izvoznih tržišta i globalne krize bio pred gašenjem proizvodnje, a stečaj je spriječen ulaganjem fonda za gospodarsku suradnju i kreditiranjem.

Inozemni kupci često naruče velike količine robe u kratkom roku, a s obzirom na to da je kvaliteta usluge ono čime se žele isticati na tržištu masovnih jednoličnih proizvoda, i njihova reakcija mora biti brza. U takvim je trenucima presudno imati dovoljnu fleksibilnost u proizvodnim kapacitetima i financiranju proizvodnje, što je nama omogućeno suradnjom s HBOR-om – dodao je Popić. TTT ima 80 zaposlenih, a još 30-ak radnih mjesta generira kod svojih lokalnih kooperanata koji rade samo za njega. Najveća su mu tržišta Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska i Hrvatska, a slijede ih razvijena tržišta EU i Sjeverne Amerike. Pamuk nabavlja iz Indije, tkaninu boji i dorađuje u Milanu, a kupce opskrbljuje diljem svijeta na globalnom tržištu.

(Izvor: https://lider.media/aktualno/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/uspjesna-poduzetnicka-prica-uz-potporu-hbor-a-ttt-osvaja-svjetska-trzista/)


KOTKA

Kotka d.d. osnovana je 1964. godine kao mala radionica za proizvodnju kapa i kuta. U 1992. uspješno je privatizirana u dioničko društvo s jednim (60%) većinskim vlasnikom i malim dioničarima. Danas zapošljava 624 zaposlenika. Jedna je od rijetkih tekstilnih tvrtki u Hrvatskoj koja se uspjela transformirati na globalnom tržištu, ostati konkurentna i profitabilna te kontinuirano investira u razvoj proizvodnog procesa, visoku kvalitetu i školovanje zaposlenika.

Kotka d.d. zahvaljujući svojoj izvozno orijentiranoj proizvodnji ima vrlo dobru dugogodišnju suradnju s HBOR-om. Na osnovu Plana razvoja 2008 - 2015. godine uz potporu Ministarstva gospodarstva i HBOR-a proveden je investicijski program razvoja, kojim se uspjelo tehnološki i organizacijski osigurati da tvrtka bude konkurentna na globalnom tržištu i ne samo uspije zadržati zaposlenost, već konstantno zapošljavati nove radnike, te investirati u njihovo obrazovanje i vještine. HBOR-ovim Programom kreditiranja gospodarstva u 2012. i 2013. godini započete su i završene posljednje investicije u visini od  1.5 mil eura - u nove suvremene strojeve radi poboljšanja produktivnosti, kvalitete i fleksibilnosti proizvodnog procesa. Dodatno, u 2015. godini je program Kreditiranja Izvoza – Novi Proizvod omogućio razvoj novog proizvoda i privlačenja novog izvoznog kupca. HBOR i njegovi suradnici su Kotki u svim ovim projektima mnogo pomogli rješavajući mnoge barijere od samog početka projekta, pri izradi projektne dokumentacije i omogucivsi brzo rješavanje kreditnog zahtjeva, što je u konačnici ubrzalo uspješan završetak svih projekata i početak novih izvoznih poslova.

Kotka Konfekcija Krapina d.d. dugogodišnji je izvoznik muške tekstilne konfekcije na europska tržišta. U zadnjih 15 godina Kotka d.d. se specijalizirala za proizvodnju visoko kvalitetnih muških odijela poznatih svjetskih brandova (npr. E.Dressler, Windsor, Baldessarini, Joop, Wilvorst, Pierre Cardin) u takozvanom oplemenjenom lohn poslu te izradi  protipa i kolekcija kroz system fleksibilne proizvodnje. Od godišnje proizvodnje od otprilike 200,000 muških odijela, 98% proizvedenih odijela izvezeno je na tržišta  Njemačke, Švicarske i Nizozemske. U posljednjih 8 mjeseci na osnovu dosadašnjih znanja tekstilnih inžinjera i dizajnera kreiran je novi proizvod sa specijaliziranom pass formom i krojem kojeg se počelo proizvoditi za renomirani njemački brand. Na ovaj način povećat će se godišnji prihod od izvoza, osigurati sigurnog kupca za puni proizvod te omogućiti daljnji razvoj tvrke i zaposlenika u ovoj grani prerađvačke industrije.  Razvoj kakav tvrtka ima na izvoznim poslovima omogućio je da i na domaćem tržištu pod vlastitim brandom Kotka plasira modne marke Tedy – visoko kvalitetno odijelo za poslovnog muškarca i Bery Slim – visoko kvalitetno odijelo za suvremenog mladog muškarca.