HBOR

KOTKA

Kotka d.d. osnovana je 1964. godine kao mala radionica za proizvodnju kapa i kuta. U 1992. uspješno je privatizirana u dioničko društvo s jednim (60%) većinskim vlasnikom i malim dioničarima. Danas zapošljava 624 zaposlenika. Jedna je od rijetkih tekstilnih tvrtki u Hrvatskoj koja se uspjela transformirati na globalnom tržištu, ostati konkurentna i profitabilna te kontinuirano investira u razvoj proizvodnog procesa, visoku kvalitetu i školovanje zaposlenika.

Kotka d.d. zahvaljujući svojoj izvozno orijentiranoj proizvodnji ima vrlo dobru dugogodišnju suradnju s HBOR-om. Na osnovu Plana razvoja 2008 - 2015. godine uz potporu Ministarstva gospodarstva i HBOR-a proveden je investicijski program razvoja, kojim se uspjelo tehnološki i organizacijski osigurati da tvrtka bude konkurentna na globalnom tržištu i ne samo uspije zadržati zaposlenost, već konstantno zapošljavati nove radnike, te investirati u njihovo obrazovanje i vještine. HBOR-ovim Programom kreditiranja gospodarstva u 2012. i 2013. godini započete su i završene posljednje investicije u visini od  1.5 mil eura - u nove suvremene strojeve radi poboljšanja produktivnosti, kvalitete i fleksibilnosti proizvodnog procesa. Dodatno, u 2015. godini je program Kreditiranja Izvoza – Novi Proizvod omogućio razvoj novog proizvoda i privlačenja novog izvoznog kupca. HBOR i njegovi suradnici su Kotki u svim ovim projektima mnogo pomogli rješavajući mnoge barijere od samog početka projekta, pri izradi projektne dokumentacije i omogucivsi brzo rješavanje kreditnog zahtjeva, što je u konačnici ubrzalo uspješan završetak svih projekata i početak novih izvoznih poslova.

Kotka Konfekcija Krapina d.d. dugogodišnji je izvoznik muške tekstilne konfekcije na europska tržišta. U zadnjih 15 godina Kotka d.d. se specijalizirala za proizvodnju visoko kvalitetnih muških odijela poznatih svjetskih brandova (npr. E.Dressler, Windsor, Baldessarini, Joop, Wilvorst, Pierre Cardin) u takozvanom oplemenjenom lohn poslu te izradi  protipa i kolekcija kroz system fleksibilne proizvodnje. Od godišnje proizvodnje od otprilike 200,000 muških odijela, 98% proizvedenih odijela izvezeno je na tržišta  Njemačke, Švicarske i Nizozemske. U posljednjih 8 mjeseci na osnovu dosadašnjih znanja tekstilnih inžinjera i dizajnera kreiran je novi proizvod sa specijaliziranom pass formom i krojem kojeg se počelo proizvoditi za renomirani njemački brand. Na ovaj način povećat će se godišnji prihod od izvoza, osigurati sigurnog kupca za puni proizvod te omogućiti daljnji razvoj tvrke i zaposlenika u ovoj grani prerađvačke industrije.  Razvoj kakav tvrtka ima na izvoznim poslovima omogućio je da i na domaćem tržištu pod vlastitim brandom Kotka plasira modne marke Tedy – visoko kvalitetno odijelo za poslovnog muškarca i Bery Slim – visoko kvalitetno odijelo za suvremenog mladog muškarca.