Sajmovi

Grupni i individualni nastupi hrvatskih tvrtki u inozemstvu neizostavan su dio i često prvi korak u internacionalizaciji njihovog poslovanja. Kako bi ti nastupi za posljedicu imali što bolje poslovne rezultate, potrebno je sustav davanja podrške nastupima u inozemstvu učiniti što efikasnijim i pravovremenim, odnosno dodatno financijski i organizacijski unaprijediti.
 
U tu svrhu u Hrvatskoj gospodarskoj komori uspostavljen je Odbor za projekte sajmova, akcija i drugih promidžbenih aktivnosti koji je izradio Protokol o organiziranju nastupa hrvatskih tvrtki na sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu, s ciljem unaprjeđenja kvalitete i transparentnosti postupka organiziranja i sufinanciranja nastupa hrvatskih poduzeća na sajmovima u inozemstvu i RH.

Navedeni Protokol je zajedno s popisom svih sajmova na kojima Komora planira organizirati nastup hrvatskih tvrtki tijekom godine objavljen na stranicama Komore, kako bi se gospodarstvenici pravovremeno informirali te mogli uskladiti svoje planirane aktivnosti.

Hrvatska gospodarska komora sufinancira kolektivni nastup hrvatskih tvrtki na sajmovima i izložbama u zemlji i inozemstvu te na taj način pruža potporu u daljnjem kontinuitetu nastupa na tradicionalnim tržištima, ali i u osvajanju novih.

Dodatno, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova redovito objavljuje najave o budućim sajmovima.