Događanja

Redovito praćenje i objavljivanje najava različitih događanja koja se odnose na povećanje konkurentnosti i izvoza hrvatskih tvrtki u organizaciji poslovnih udruženja, gospodarskih komora, nadležnih državnih institucija te informiranje o svim događanjima u organizaciji regionalne i lokalne zajednice, a sve u cilju unaprjeđenja i promocije hrvatskoga gospodarstva.

 

 Lipanj 2018.


Medicinska kupovna misija (Medical Buyers Mission) u SAD, 18. - 22. lipnja 2018. godine,  Minneapolis, SAD
Minnesota Trade Office u suradnji s U.S. Commerical Service, Greater MSP te Medical Alley Association organizira Medicinsku kupovnu misiju (Medical Buyers Mission), koja će se od 18. do 22. lipnja održati u Millennium Hotelu, u Minneapolisu, u Minnesoti, u SAD-u.
Događaj je namijenjen tvrtkama s prostora srednje i istočne Europe koje djeluju u području medicinske opreme i žele kupovati proizvode i ostvariti suradnju s potencijalnim američkim partnerima te kupcima. Namijenjen je i donositeljima odluka u zdravstvu i distributerima, koji mogu ostvariti potencijalnu suradnju te se educirati o nužnosti suvremene medicinske opreme i uslugama zdravstvene zaštite na tržištima srednje i istočne Europe. Cilj je organizatora osigurati po dva do tri sudionika iz svake istočnoeuropske zemlje te je broj europskih tvrtki ograničen na ukupno 40 tvrtki sudionika.
Sudionici će imati priliku razmotriti tržišne trendove za medicinske proizvode te eHealth i druge zdravstvene informacijske sustave. Poslovni stručnjaci podijelit će svoje vizije za smjer europskog zdravstvenog sektora te predstaviti dodatne mogućnosti za realizaciju suradnje s pojedinim američkim tvrtkama. Suradnja se odnosi na izvozne i uvozne mogućnosti proizvoda koji se upotrebljavaju u području napredne medicinske i kirurške opreme, radiološke i optičke uređaje, stomatološke opreme, softvere za upravljanje bolnicama te interne mreže i ostalu suvremenu tehnologiju.
Sudjelovanje nudi mogućnost edukacije o suvremenoj medicinskoj opremi, sastanke s distributerima, parterima te proizvođačima navedene opreme, sudjelovanje u B2B sastancima s kompanijama po vlastitom izboru te potencijalno potpisivanje ugovora o suradnji s prestižnim kompanijama iz SAD-a.
Kotizacija za sudjelovanje iznosi 550 USD, dok za svakog sljedećeg predstavnika kompanije iznosi 250 USD.
Rok za prijavu je 6. travnja, a prijaviti se možete na službenoj stranici događanja https://connect.eventtia.com/en/dmz/medtechmissionmn18/website.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem e-pošte ili izravno telefonom službenom organizatoru: Nikolay.Megits@state.mn.us; +1-651-259-7495.

Konferencija Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Hrvatskoj i državama Zapadnog Balkana, 19. lipnja 2018. godine, Frankfurt na Majni, Njemačka
Nakon Münchena (2015.), Dortmunda (2016.) i Beograda (2017.) ovogodišnja konferencija Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Hrvatskoj i zemljama Zapadnog Balkana, u suorganizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i uz potporu HGK održat će se 19. lipnja 2018. u Industrijskoj i trgovinskoj komori Frankfurta na Majni (IHK Frankfurt am Main).
Konferenciju organizira njemačkog Udruženje za upravljanje materijalima, nabavu i logistiku (BME), njemačko Savezno ministarstvo za gospodarstvo i energiju (BMWi), njemačko Savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ) te njemačke bilateralne industrijske i trgovinske komore.
U protekle tri godine na događanjima se okupilo više od 90 njemačkih tvrtki te preko 1000 sudionika. Time je ova inicijativa BME-a, BMWi-ja te regionalnih njemačkih industrijskih i trgovinskih komora znatno nadmašila očekivanja organizatora.
Cilj projekta je da se u sklopu jednodnevnog događaja u Frankfurtu odabrane tvrtke iz Hrvatske i ostalih zemalja Zapadnog Balkana sastanu s njemačkim tvrtkama koje su zainteresirane za uspostavljanje poslovnih kontakata s proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja kao što su metaloprerađivačka industrija, strojogradnja i proizvodnja opreme, proizvodnja dijelova za automobilsku industriju, ljevaonice - odljevci i obrada, industrija plastičnih dijelova, elektrotehnika, elektronika i dr.

Koncept projekta temelji se na B2B-matchmaking platformi.

Profile sedamdesettri (73) njemačke tvrtke te kratke opise djelatnosti poduzeća i konkretnim zahtjevima koji su upućeni tvrtkama  u Hrvatskoj i državama Zapadnog Balkana možete preuzeti na stranici AHK Zagreb.
Profili njemačkih tvrtki navode što sve tvrtka/proizvođač iz Hrvatske treba imati u svom proizvodnom portfelju kako bi se kvalificirala za potencijalnu suradnju.
Svoj interes za sudjelovanje u projektu ostvarujete popunjavanjem i slanjem priloženog obrasca (Supplier Profile Croatia) Davoru Okičiću najkasnije do 19. travnja 2018.
Dostavljeni ispunjeni obrasci svih zainteresiranih tvrtki iz Hrvatske i regije biti će poslani u BME, koji će prijave dostaviti njemačkim tvrtkama da odaberu tvrtke koje će sudjelovati na B2B-događaju u Frankfurtu 19. lipnja ove godine.
Ako ste se prepoznali kao novog dobavljača neke od njemačkih tvrtki, pozivamo vas da popunite obrazac i pošaljete ga na davor.okicic@ahk.hr (s predmetom poruke: Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Hrvatskoj).

Važne napomene:
•obrazac Tab 1 – Supplier Profile Croatia treba ispuniti na engleskom jeziku
•službeni jezik B2B-manifestacije u Frankfurtu je engleski, tj. B2B-sastanci odvijat će se na engleskom jeziku (opcija njemački jezik).
•broj mjesta na događaju je ograničen, a o konačnom odabiru za sudjelovanje na B2B-susretu 19. lipnja u Frankfurtu odlučuju njemačke tvrtke


''3rd Iran Mines and Mining Industries Summit'', 19. – 20. lipnja 2018. godine, Teheran, Iran
U Teheranu će se od 19. do 20. lipnja 2018. godine održati ''3rd Iran Mines and Mining Industries Summit'' na kojem će se raspravljati o rudarskoj industriji.
Sajam se održava u međunarodnom konferencijskom centru u Teheranu (IRIB International Conference Center).
Organizator je spreman ponuditi grupama tvrtki iz Republike Hrvatske poseban popust.
Kontakt:
Independent Inc. for Contemporary International
Conferences & Fairs (IICIC)
No. 4, 7Th Floor, Ansari Ave.
Vali Asr St., Teheran, Iran
Tel:  +98 21 22 03 73 83
        +98 21 22 04 90 52
Fax: +98 21 22 04 47 69
Email: imis1@iicic.com
Više informacija na: http://www.iicic.com/imis2018/en/

Međunarodni sajam energetike ENERGA, 19. – 21. lipnja 2018. godine, Sarajevo, BiH
8. po redu, Međunarodni sajam energije, rudarstva i prateće industrije ENERGA, sa svojim konferencijskim sadržajima, održat će se od 19. do 21. lipnja 2018. godine u Sarajevu, u Centru Skenderija.
U proteklim godinama sajam i prateća konferencija ENERGA, svojim sadržajima i strukturom sudionika potvrdili su se kao uspješan i atraktivan poslovni događaj, te svrstali među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u regiji.
Sajam ENERGA je mjesto susreta uglednih domaćih i stranih kompanija na kojem se prezentiraju trendovi te raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u oblastima proizvodnje i distribucije električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije,  energetske učinkovitosti kao i različiti oblici poslovne suradnje, domaćih i stranih kompanija.
Konferencijski program ENERGA uključuje različite tematske oblasti, a u njegovom definiranju sudjeluju predstavnici vladinog i nevladinog sektora, istraživačko obrazovnih institucija i privrede.
Program ENERGA 2018 održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine te Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.
Za sve potencijalne izlagače, online prijavni obrazac  može se pronaći na linku http://energa.ba/prijava-izlaganja/

Seminar o prekograničnoj poslovanju s Kınom putem aplikacije WeChat, 20. lipnja 2018. godine, Zagreb, Hrvatska
U organizaciji EU SME Centra iz Pekinga i Hrvatske gospodarske komore 20. lipnja održat će se poludnevni seminar o prekograničnom poslovanju s Kinom kada ćete imati priliku naučiti kako postaviti prekograničnu internetsku trgovinu u poznatoj aplikaciji WeChat.
Mogućnost prodaje izravno kineskim potrošačima vrlo je visoka na popisu želja malih i srednjih poduzeća Europske unije, no takvo je poslovanja znatno otežano jer je teško pronaći kvalitetnog partnera, ovlaštenog uvoznika ili distributera, a osnivanje podružnice u Kini financijski je jako zahtjevno. Također, određene alternative, poput uvrštavanja proizvoda u poznate kineske platforme za e-trgovinu, pokazale su se kao preskupe ili nepraktične za europska mala i srednja poduzeća.
Pridružite se radionici koja će se održati u HGK (Rooseveltov trg 2, Zagreb) u 13 sati kako biste saznali kako izravno doći do kineskih potrošača. Nakon pohađanja ovog seminara, shvatit ćete proces postavljanja prekogranične trgovine na aplikaciji WeChat, njegovu cijenu, povrat ulaganja i kako dalje u budućnosti upravljati aplikacijom.
Felim Meade, suosnivač tvrtke Emerald Green Consulting iz Irske, bit će predavač na seminaru. Posljednje je četiri godine proveo postavljajući i razvijajući svoju online prisutnost u Kini te je danas u jedinstvenom položaju jer može prenijeti praktično iskustvo drugim europskim tvrtkama koje žele pristupiti online poslovanju u Kini. Više o predavaču možete pročitati u pratećim dokumentima https://www.hgk.hr/documents/seminar-how-to-set-up-a-cross-border-wechat-shop-about-the-speaker5afbf25d89cc3.pdf.
Radni jezik predavanja bit će engleski, a sudjelovanje na predavanju je besplatno. Detaljan program događanja možete preuzeti u pratećim dokumentima https://www.hgk.hr/documents/seminar-how-to-set-up-a-cross-border-wechat-shop-program5afbf25f1bcc1.pdf
Ljubazno molimo zainteresirane sudionike da se prijave popunjavanjem online obrasca.
Prijave (https://www.hgk.hr/seminar-how-to-set-up-a-cross-border-shop-in-wechat-najava) se zaprimaju do 18. lipnja ili do popunjenja kapaciteta dvorane.
Kontakt: Jelena Dumičić, viša stručna suradnica, Pododjel za prekomorska tržišta, Tel: +385 1 456 1774, Email: jdumicic@hgk.hr

Prvi summit autonomnih vozila, 21. - 22. lipnja 2018. godine, Bratislava, Slovačka
Prvi summit autonomnih vozila u organizaciji slovačke tvrtke J. C. Trade Bridge International održat će se u Bratislavi u hotelu Holiday Inn od 21. do 22. lipnja 2018. godine. Radi se o dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji koja uključuje i izložbeni dio te predstavlja najveći događaj u srednjoj i istočnoj Europi usmjeren na autonomna vozila koji prati trendove trenutne digitalne transformacije u automobilskoj industriji.
Summit će stvoriti platformu za prezentacije u kontekstu novih ekosustava povezanih i potpuno automatiziranih automobila u automobilskoj industriji, usredotočujući se na autonomna vozila koja predstavljaju najveću inovaciju automobilske industrije i otvaraju i Slovačkoj i cijeloj Europi skriveni potencijal na području dramatično brzo razvijajućih autonomnih tehnologija vozila. Poziv za govornike (s prijedlogom teme predavanja) upućen je predstavnicima Europske komisije, sveučilišnim inovatorima, akademicima, predstavnicima privatnih tvrtki u automobilskoj industriji, prijevoznih tvrtki, auto-prodajnih salona, regionalnih vlada, nacionalnih vlada srednje i istočne Europe, tzv. pametnih gradova, investitorima i urbanističkim stručnjacima.
Kontakt tel.: + 421 903 447 629. e-mail: info@autonomousvehiclessummit.eu   
Više informacija na: http://www.autonomousvehiclessummit.eu/ i www.facebook.com/Autonomous-Vehicles-Summit.

FIA Lisboa 2018, 23. lipnja - 01. srpnja 2018. godine, Lisabon, Portugal
Međunarodni sajam obrta “FIA Lisboa 2018“ održavat će se u razdoblju od 23. lipnja do 01. srpnja 2018. godine u Lisabonu.
Prema procjenama organizatora, ova sajamska manifestacija okupit će više od 600 izlagača iz 40 država s 5 kontinenata te oko 110.000 posjetitelja.
Kontakt:
E-mail: dalia.palma@ccl.fil.pt
mafalda.pereirav@ccl.fil.p
mena.lopes@ccl.fil.p
Više na http://fialisboa.fil.pt/

Sajam SAITEX 2018 – 25th Southern African International Trade Exibition for retail products, 24. - 26. lipnja 2018. godine, Johannesburg, Južna Afrika
SAITEX je međunarodni sajam potrošačke robe usmjeren uvozu/izvozu i trgovini sa zemljama juga Afrike, ali i cijelim afričkim kontinentom. Na sajmu sudjeluje više od 500 tvrtki iz oko 50 zemalja. Značajan postotak posjetitelja čine poduzetnici, distributeri, uvoznici i proizvođači usmjereni na široku paletu proizvoda. Dodatnu vrijednost ovome sajmu pruža partnerski sajam hrane i pića African BIG 7.
Zainteresirane hrvatske tvrtke mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji na broj telefona +27 12 342 1206 ili e-mail croemb.pretoria@mvep.hr.

Webit.Festival Europe 2018, 25. – 29. lipnja 2018. godine, Sofija, Bugarska
Od 25. do 29. lipnja 2018. godine u Sofiji će se održati Webit.Festival Europe 2018, na kojem se očekuje više od 5.100 sudionika iz više od 90 zemalja, kao i 300 govornika i predstavnika 500 tvrtki.
Webit.Festival Europe vodeći je događaj digitalne ekonomije i tehnologije u Europi s posebnim osvrtom na Srednju i Istočnu Europu i neiskorištenog potencijala regije.
Kontakti: office@e-acad.eu
Više informacija na: http://www.webit.bg/2018/index.php 

Marine Maintenance World Expo and Conference, 27. - 29. lipnja 2018. godine, Amsterdam, Nizozemska
Velika međunarodna izložba i konferencija Marine Maintenance održat će se od 27. do 29. lipnja 2018. godine u Amsterdamu. Kao i proteklih godina, fokus ovogodišnje izložbe je na novim tehnologijama održavanja i popravaka svih vrsta brodova te vezanim alatima i rezervnim dijelovima koji se koriste u spomenute svrhe.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu (vrhhaag@mvep.hr), kontakt osoba gđa Ana Pilipović.
Više informacija dostupno je na službenim stranicama sajma: http://www.marinemaintenanceworldexpo.com/en/index.php .


 Srpanj 2018.
 

Posjet hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Državi Izrael, 02. – 06. srpnja 2018. godine, Tel Aviv, Izrael
Hrvatska gospodarska komora i Veleposlanstvo Države Izrael u RH organiziraju posjet hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Državi Izrael od 02. do 06. srpnja.
Pozivamo zainteresirane tvrtke da se prijave na Izraelsko-hrvatski gospodarski forum koji će se održati tijekom tog posjeta, a organizirat će se i poslovni sastanci predstavnika tvrtki i institucija iz Hrvatske i Izraela.
Za članove gospodarskog izaslanstva planira se i organizacija dodatnih sadržaja, o čijim ćete detaljima biti pravovremeno obaviješteni.
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u hrvatskom gospodarskom izaslanstvu, popunite (na engleskom jeziku) online prijavnicu u nastavku teksta https://www.hgk.hr/posjet-hrvatskog-gospodarskog-izaslanstva-drzavi-izrael-2-6-srpnja-najava. Rok za prijave je 11. svibnja 2018.
Više informacija o ovom posjetu možete dobiti od Vinka Mostarca (tel.: 01 456 1562, e-mail: vmostarac@hgk.hr).

Poslovni susreti hrvatskih i litavskih tvrtki, 03. srpnja 2018. godine, Zagreb, Hrvatska
Hrvatska gospodarska komora uz potporu Europske poduzetničke mreže (EEN Hrvatska) organizira poslovne susrete hrvatskih i litavskih tvrtki, koji će se održati 3. srpnja, u 9.30 u dvorani C HGK, na Rooseveltovu trgu 2, u Zagrebu.
Delegaciju deset litavskih tvrtki iz sektora prehrane, građevinske industrije, sektora usluga i medicinskih pomagala predvodi Trgovinska, industrijska i obrtnička komora grada Kaunasa, a tvrtke će na susretu dobiti informacije o mogućnostima poslovanja na litavskom i hrvatskom tržištu.
S obzirom na veliko zanimanje litavskih tvrtki za pronalazak poslovnih partnera u Hrvatskoj, bit će organizirani poslovni razgovori s predstavnicima prijavljenih hrvatskih tvrtki koje smatraju da bi, u skladu s priloženim profilima litavskih poduzetnika, mogle pronaći poslovni interes za suradnju.
Profili litavskih tvrtki te preliminarni program događaja dostupni su u prilogu e-maila https://hgk.hr/poslovni-susreti-hrvatskih-i-litavskih-tvrtki.
Radni jezik susreta je engleski. Prijave za poslovne susrete zaprimat će se online do 20. lipnja.

Međunarodni sajam trgovine, turizma i ulaganja, 06. – 08. srpnja 2018. godine, Jakarta, Indonezija
U International Convention Exhibition (ICE) BSD City, u Jakarti će se od 6.-8. srpnja 2018. održati međunarodni sajam trgovine, turizma i ulaganja, pod pokroviteljstvom predsjednika Indonezije Joko Widoda.
Nakon uspješnog prošlogodišnjeg sajma, koji je ocijenjen vrlo uspješnim te je sudjelovalo oko 20-ak stranih izlagača, ove godine se očekuje još veći interes posjetitelja i izlagača.
Datum registracije je najkasnije do 01. svibnja 2018. godine.
Za daljnje informacije ljubazno molimo da se obratite g. Rizki Fauzi, Coordinator for International Cooperation of APKASI (Association of IndonesiaRegencies Government), email: registrasi@apkasiexpo.com ili na telefon +628129840 1149 ili na web stranicu (koja je još u izradi) http://apkasiexpo.com/ 

Sajam i konferencija POWER-GEN Africa 2018, 17. - 19. srpnja 2018. godine, Johannesburg, Južna Afrika
Sajam i konferencija POWER-GEN Africa, kao i popratni DistribuTECH Africa, pružaju sveobuhvatan pregled energetskih potreba, izvora i problema s kojima se suočava industrija energije u cijeloj subsaharskoj Africi. Usmjereni na sve aspekte konvencionalnih i obnovljivih izvora energije te prijenosa i distribucije električne energije, okupljaju vodeće svjetske dobavljače energetske opreme, kao i tvrtke koje razvijaju infrastrukturu ove dinamične afričke industrije.
Zainteresirane hrvatske tvrtke mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji na broj telefona +27 12 342 1206 ili e-mail croemb.pretoria@mvep.hr.
Više o sajmu možete pronaći na stranicama: www.powergenafrica.com 

“2018 10th International Conference on Mechanical and Electrical Technology“, 25. - 27. srpnja 2018. godine, Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada
Međunarodna konferencija o mehaničkoj i električnoj tehnologiji “2018 10th International Conference on Mechanical and Electrical Technology“, 10. izdanje, održavat će se u razdoblju od 25. do 27. srpnja 2018. godine u Vancouveru.
Konferencija je namijenjena poticanju dijaloga između istraživačke i poslovne strane na području razvoja mehaničke i električne tehnologije i povezanih tehnika.
Prijašnje konferencije održane su u Kini, Maleziji, Tajlandu, Indoneziji i Tajvanu.
Više informacija na:
http://www.icmet.ac.cn/ 

“2018 International Conference on Clean Energy and Electrical Systems“, 25. - 27. srpnja 2018. godine, Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada
Međunarodna konferencija o čistoj energiji i električnim sustavima “2018 International Conference on Clean Energy and Electrical Systems“ održavat će se u razdoblju od 25. do 27. srpnja 2018. godine u Vancouveru.
Konferencija se održava svake godine, a namijenjena je poticanju dijaloga između istraživačke i poslovne strane na području razvoja čiste energije, električnih sustava i povezanih tehnologija.
Više informacija na:
http://www.cees.net/

"27th WORLD GAS CONFERENCE“, 25.- 29. srpnja 2018. godine, Washington D.C., SAD
U Washington D.C. će se od 25. do 29. srpnja 2018. održati 27 svjetska konferencija za plin.
27 svjetska konferencija za plin se održava svake tri godine u zemlji predsjedateljici Međunarodne unije za plin.
Na konferenciji će sudjelovati više od 500 govornika, 12.000 sudionika i 600 organizacija iz 100 zemalja. Govornici unutar i izvan plinske industrije zajedno s ključnim kreatorima politike će prezentirati svoje poglede na tehnička, komercijalna i strateška pitanja i mogućnosti s kojima se suočava industrija prirodnog plina.
Više informacija na: http://wgc2018.com/wgc-2018/ 

DESSOU & BADEMODE SALON 2018, 29. - 31. srpnja 2018. godine, Salzburg, Austrija
Dessou & Bademode Salon je najveći austrijski sajam specijaliziran za donje rublje i kupaći program. Na ukupnoj izložbenoj površini od 42.000 m2, više od 40 tvrtki izlaže svoje nove kolekcije donjeg rublja, noćnog rublja i kupaćih kostima.Sajam se održava dva puta godišnje, uz prezentaciju kolekcija jesen - zima i proljeće - ljeto.
Više informacija moguće je dobiti na adresi https://www.messen.de/de/3493/salzburg/dessous-und-bademode-salon/info

FASHION PREMIERE 2018,  29. - 31. srpnja 2018. godine, Salzburg, Austrija
Sajam Fashion Premiere najveći je austrijski sajam mode.Oko 300 izlagača prezentira svake godine svoje najnovije kolekcije u segmentu ženske odjeće, mode velikih brojeva, mode za svečane prilike, krzno, kožu, donje rublje i noćni program, kao i različite modne dodatke.
Više informacija o ovom sajmu moguće je dobiti na adresi https://www.messen.de/de/10795/salzburg/fashion-premiere/info


 Kolovoz 2018.

 

“2018 9th International Conference on E-business, Management and Economics (ICEME 2018)“, 02. - 04. kolovoza 2018. godine, Waterloo, Ontario, Kanada
Međunarodna konferencija o e-poslovanju, menadžmentu i gospodarstvu “2018 9th International Conference on E-business, Management and Economics (ICEME 2018)“, 9. izdanje, održavat će se u razdoblju od 2. do 4. kolovoza 2018. godine na Sveučilištu Wilfrid Laurier u Waterloou.
Brojni istraživači, znanstvenici, inženjeri i studenti će om prigodom razmijeniti iskustva, nove ideje i projekte iz područja e-poslovanja, menadžmenta i gospodarstva.
Više informacija na:
http://www.iceme.org/ 

“2018 8th International Conference on Business and Economics Research (ICBER 2018)“, 02. - 04. kolovoza 2018. godine, Waterloo, Ontario, Kanada
Međunarodna konferencija o poslovanju i ekonomiji “2018 8th International Conference on Business and Economics Research (ICBER 2018)“, 8. izdanje, održavat će se u razdoblju od 2. do 4. kolovoza 2018. godine na Sveučilištu Wilfrid Laurier u Waterloou.
Brojni istraživači, znanstvenici, inženjeri i studenti će tom prigodom razmijeniti iskustva, nove ideje i projekte iz područja poslovanja i ekonomije.
Više informacija na:
http://www.icber.org/ 

"Technology in Government", 07. – 08. kolovoza 2018. godine, Canberra, Australija
U Nacionalnom konvencijskom centru u Canberri od 07. do 08. kolovoza 2018. godine održati će se konferencija "Technology in Government". Radi se o najvećoj nacionalnoj konferenciji na kojoj se predstavljaju najvažniji IT softveri, platforme i komunikacijske usluge radi modernizacije javnog sektora i poduzeća.
Više na: http://techingov.com.au/index.stm        

“Travel Industry Expo“, 21. - 22. kolovoza 2018. godine, Sydney, Australija
Jedan od najpoznatijih sajmova turizma i industrije oko turizma održavat će se u razdoblju od 21. do 22. kolovoza 2018. godine u Sydneyu.
Očekuje se nastup najjačih kompanija u svijetu turizma, zrakoplovnih tvrtki, hotelijera te  tour operatora.
Više informacija na:
http://travelindustryexpo.com.au/ 

Nor-Fishing, Trondheim, 21. - 24. kolovoza 2018. Trondheim, Norveška
Nor-Fishing je najveći sajam u Norveškoj posvećen ribarstvu i akvakulturi. Održava se svake druge godine u Trondheimu.
Više o sajmu možete pročitati na: http://www.nor-fishing.no/?lang=en

„20th Japan International Seafood Show & Technology Expo“, 22. - 24. kolovoza 2018. godine, Tokyo, Japan
Najveći japanski sajam plodova mora “The 20th Japan International Seafood Show & Technology Expo” održat će se od 22. do 24. kolovoza 2018. godine u Tokyu. Sajam pruža priliku za predstavljanje sljedećih vrsta proizvoda: svježe, smrznute, sušene, prerađene i konzervirane ribe i plodova mora; začina i dodataka prehrani; rashladnih uređaja i zamrzivača; kuhinjske opreme i pomagala; usluga i strojeva vezanih uz preradu, pakiranje i distribuciju ribe i plodova mora; strojeva i usluga vezanih uz provedbu načela sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP); tehnologije akvakulture; tehnologije za obradu biomase s primjenom u sektoru ribarstva te tehnologije recikliranja.
Prošle je godine na ovom sajmu sudjelovalo više od 800 izlagača iz Japana i svijeta.
Više informacija dostupno je na: http://www.exhibitiontech.com/seafood/e_index.html

56. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam Agra, 25. - 30. kolovoza 2018. godine, Gornja Radgoa, Slovenija
Županijska komora Sisak četvrtu godinu zaredom organizira zajedničko sudjelovanje hrvatskih gospodarstvenika na 56. Međunarodnomu poljoprivredno-prehrambenom sajmu Agra, koji će se od 25. do 30. kolovoza održati u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji.
Agra je najveće i najvažnije takvo događanje u Sloveniji. Lani je izlagalo 1820 izlagača iz 36 zemalja. Sajam je posjetilo 120.000 posjetitelja.
I na ovogodišnjem sajmu predstavit će se najnovija tehnološka dostignuća poljoprivredne mehanizacije, brojni alati i oprema za poljoprivrednike, vinogradare i podrumare, voćare, ratare, povrtlare, šumare, zatim organska i biološka proizvodnja, integrirana proizvodnja te šarolika ponuda proizvoda iz prehrambene industrije, gotovo sve za potrebe suvremenog zemljoradnika i procese proizvodnje hrane.
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na sajmu, molimo popunjenu i ovjerenu anketu zainteresiranosti pošaljite najkasnije do 01. ožujka na e-mail: mdragojevic@hgk.hr ili telefaks 044/ 521-531. Visina sufinanciranja izlagača bit će poznata nakon što se prikupe i obrade prijave zainteresiranih tvrtki.
Za detaljnije informacije o predstavljanju hrvatskih gospodarstvenika na sajmu javite se u Županijsku komoru Sisak Mladenu Dragojeviću (telefon: 044/521-518 ili e-adresa: mdragojevic@hgk.hr).
Više informacija o sajmu možete pronaći na www.pomurski-sejem.si.
 

Rujan 2018.


87. Međunarodni sajam, 07. - 11. rujna 2018. godine, Izmir, Turska
U Veleposlanstvu RH u Ankari predstavljena je manifestacija 87. Međunarodni sajam u Izmiru koji će se održati od 07. do 11.rujna 2018.godine, najstarija takva izložba u Turskoj, a ovogodišnje će izdanje biti fokusirano na tehnologiju. U ime organizatora, g. Onur Arikan, voditelj projekta snažno se zauzeo za sudjelovanje Republike Hrvatske, njezinih institucija i, osobito, kompanija i poduzetnika naglašavajući kako je Sajam izvrsna platforma za predstavljanje gospodarskih kapaciteta i potencijale, što je ilustrirao prošlogodišnjim statistikama (413 izlagača, 109 inozemnih kompanija, 304 domaće kompanije, 123 inozemna izaslanstva iz 26 država, oko 15.000 m2 izložbenog prostora te gotovo 1,3 milijuna posjetitelja).
U tom smislu Organizator je spreman ponuditi vrlo povoljne uvjete za izlagače, a uvažavajući gospodarske potencijale regije Izmira, podršku počasnu konzulice gđe Candan Corbacioglu, namjeru jačanja hrvatske institucionalne prisutnosti u Turskoj (otvaranje predstavništva HGK u Istanbulu) i ponajviše povećani interes hrvatskih kompanija za tursko tržište , VLP RH u Ankari smatra kako bi valjalo omogućiti i potaknuti nastup Hrvatske i predstavljanje njezinih gospodarskih i investicijskih potencijala na spomenuto međunarodnom sajmu u Izmiru.
Kontakt osoba je g. OnurArikan (e.mail: onur. arikan@izmirfair.com.tr).
Detaljnije informacije dostupne su na www.ief.izfas.com.tr

83. Međunarodni sajam Solun, 08. - 16. rujna 2018. godine, Solun, Grčka
83. po redu Međunarodni sajam u Solunu održat će se od 08. do 16. rujna 2018. godine u drugom po veličini grčkom gradu i već tradicionalno predstavlja jednu od najvećih sajamskih priredbi u jugoistočnoj Europi.
Ove godine zemlja-partner su Sjedinjene Američke Države. Prošle godine sajam je privukao 22.000 posjetitelja.
Više informacija o sajmu dostupno je na web stranici: http://tif.helexpo.gr/en.  

“Top Drawer 2018“, 09. do 11. rujna 2018. godine, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
Međunarodni jesenski sajam potrepština za kućanstvo, unutarnje i vanjske opreme domova, modnih potrepština i poklona “Top Drawer 2018“ održavat će se u razdoblju od 09. do 11. rujna 2018. godine u izložbenom prostoru Olympia u Londonu.
Više informacija na:
https://www.topdrawer.co.uk/#/

Međunarodni sajam automobila AUTOMEHANIKA, 11. – 15. rujna 2018. godine, Frankfurt, Njemačka
U Frankfurtu se od 11. do 15. rujna 2018. godine održava Međunarodni sajam automobila AUTOMEHANIKA.
Automehanika se održava u dvogodišnjem turnusu, na njemu tvrtke iz ove branše prezentiraju auto dijelove, opremu za auto radionice, IT, opremu za pranje automobila i dr. Ove godine sajam slavi 25.-tu obljetnicu osnutka. Automehanika je dobro umrežena, održava u 15 zemalja svijeta. Ove godine će izlagati 4800 tvrtki, a održat će se i  brojna stručna predavanja, radionice i prezentacije.
Paralelno s Automehanikom, na vanjskom terenu održat će se i sajam automobilskih guma REIFEN.
Zadnji sajam (2016.) posjetilo je 132.944 zainteresiranih (80.168 iz Njemačke, 52.776 iz ostatka svijeta) iz 170 zemalja, izlagale su 4.843 tvrtke.  
Na ovogodišnjem sajmu sudjelovat će hrvatski izlagači: Adriateh d.o.o., Alfa Car d.o.o., Croatia Cover d.o.o., Ciak d.o.o., Pro Mimato d.o.o. i Puric d.o.o.
Više informacija daje internetska stranica https://automechanika.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html.

30. Sajam i konferencija Gastech, 17. – 20. rujna 2018. godine, Barcelona, Španjolska   
Od 17. do 20. rujna 2018. godine u Barceloni će se održati 30. izdanje sajma i konferencije Gastech. Radi se o specijaliziranom sajmu za cjevovode i održavanja postrojenja. Na sajmu će biti prezentirane  nove vještine, znanje, inovativnu tehnologiju i inženjersku umjetnost te održane konferencije na temu promicanja uloge plina i LNG u globalnom energetskom okruženju.
Očekuje se više od 700 stranih izlagača iz 90 zemalja, s više od 350  govornika iz sektora i 30 prezentacija.
Više informacija o sajmu na: www.gastechevent.com

Svjetski kongres inteligentnih transportnih sustava i usluga (ITS), 17.-21.rujna 2018. godine, Kopenhagen, Danska
Organizator ERTICO ITS Europe svake godine organizira svjetski ili europski ITS kongres. Budući da se svjetski kongres rotira između Europe, Azije - Pacifika i dvije Amerika, Europa je domaćin svake tri godine (i to tako da to ne pada u godinu kada se u Europi održava europski kongres).
Kongres je idealna prigoda za sve dionike u području pametnih rješenja  za sustave i usluge u transportu. Odvija se u tri područja:
Programske cjeline i predstavljanja posljednjih postignuća u razvoju ITS-a
Demonstriranje primjera tekuće ITS tehnologije razvijenih i primijenjenih širom svijeta
Izložba - izložbeni štandovi i ciljani dijelovi programa/ eventi
Podaci o konferenciji dostupni su na web stranici https://itsworldcongress.com/congress/about-the-its-world-congress/

Innotrans 2018, 18. – 21. rujna 2018. godine, Berlin, Njemačka
U Berlinu će se od 18. do 21. rujna 2018. održati veliki međunarodni bienalni sajam prometa Innotrans. Prijave izlagača za ovo događanje moguće je izvršiti do 18. rujna 2017.
Više informacija: http://www.innotrans.de/AufEinenBlick/Allgemein/

Municipalika 2018 – sajam i konferencija za pametna i održiva rješenja za gradove, 19. - 21. rujna 2018. godine, Mumbai, Indija
U okviru inicijative pokrenute putem zaklade Good Governance India organizira se 15. sajam Municipalika, koji uključuje izložbe i konferencije o pametnim i održivim rješenjima za gradove, a održat će se od 19. do 21. rujna u Bombay Exhibition centru u indijskom gradu Mumbaiju. Rok prijave je 18. rujna 2018.
S brzim tempom globalizacije, sve više gradova i urbanih područja doživljava velik rast na međunarodnoj razini, stoga se stvaraju izazovi za prilagodbu aktualnim trendovima i stvaranje poslovnih mogućnosti s održivim rješenjima. Zato je svrha ove manifestacije formiranje međunarodne platforme putem koje će se otvoriti mogućnosti za potencijalnu suradnju između stručnjaka, poduzetnika, davatelja usluga te vlada na globalnoj razini kako bi se kolektivnim djelovanjem došlo do rješenja za urbane izazove suvremenog svijeta.
Temeljni je fokus sajma Municipalika pružanje rješenja po pitanjima reforme vezane uz urbanizaciju područja, održivim sustavima gospodarenja vodom i otpadom, kontrola onečišćenja, pristupačna i održivi građevinski materijali i tehnologije, energetska učinkovitost, potpora pri mobilnosti, e-upravljanje te sigurnost.
Dodatne informacije o programu sajma i kotizacijama te online prijavu za sudjelovanje možete pronaći na službenim stranicama sajma http://municipalika.com/exhibiting/ .
U okviru tog sajma odvijaju se i dva popratna sajma, CAPEx koji se bavi inovativnim rješenjima u vezi s građevinskim materijalima i tehnologijama, o kojem više informacija možete pronaći u brošuri koja se nalazi u pratećim dokumentima te India International Property Mart (IIPM) koji je ujedno prvo izdanje ove vrste izložbe u vezi s poslovanjem nekretninama. Više informacija o IIPM-u možete pronaći na IIPM-ovim službenim strancima http://iipm.asia/.
Prijavom na navedena događanja otvara se mogućnost za sudjelovanje u raznim izložbama, konferencijama, B2B razgovorima s potencijalnim poslovnim partnerima te sjednici koja će se odvijati između donositelja odluka kako bi se dobio uvid u politike koje se planiraju primjenjivati u budućnost povezane s rješenjima održivog razvoja.
Na ovogodišnjem sajmu očekuje se više od 200 izlagača i 5.000 posjetitelja iz više od 300 različitih gradova diljem svijeta.

“Medical Technology Ireland Expo & Conference 2018“, 26. – 27. rujna 2018. godine, Galway, Irska
“Medical Technology Ireland Expo & Conference 2018“ najveća je međunarodna konferencija i izložba u Irskoj koja je posvećena sektoru medicinske tehnologije i opreme. Konferencija i izložba održat će se u gradu Galwayju, na čijem je području smješten vodeći europski medicinsko – tehnološki klaster.  Irska je drugi najveći izvoznik medicinske tehnologije i opreme u EU, a čak 18 od 25 vodećih svjetskih proizvođača medicinske tehnologije ima sjedište u Irskoj.
Kontakti:
Jason Moss, Event Director
Tel: +44 7801 346454
Email: jason.moss@medicaltechnologyireland.com
Tom Burke, Business Development
Tel: + 353 87 434 3893
Email: tom@medicaltechnologyireland.com
Više informacija na: http://www.medicaltechnologyireland.com/

Trans EXPO ODESSA 2018 i Međunarodni Crnomorski transportni forum 2018, 26. – 28. rujna 2018. godine, Odesa, Ukrajina
Informacija o izložbi Trans EXPO ODESSA 2018 i Međunarodnom Crnomorskom transportnom forumu 2018 koji će se održati od 26. do 28. rujna u Odesi  u organizaciji tvrtke „Media Compass Ukraine“ uz potporu Ministarstva infrastrukture Ukrajine, MVP-a i Udruge BASPA (Black and Azov Sees Association).
Organizator se posebno obratio veleposlaniku s prijedlogom o organizaciji zajedničkog štanda hrvatskih tvrtki, kao i o potpori radi organizacije bilateralnih sastanaka.
Prijave se primaju do 01.03.2018. Osoba za kontakt:
Olga Chernova
 Manager of Exhibition Department
 Tel.: +38(094)924-37-96
 Tel.: +38(048)794-70-02
 tel. / fax. +38048-235-59-99
o.chernova@mku.com.ua
Više informacija o izložbi na stranicama: http://trans-expo-odessa.com/


 Listopad 2018.


VODA AQUA 2018, 02. – 04. listopada 2018. godine, Ljubljana, Slovenija
Tvrtka Icm inženjering, konzalting, marketing d.o.o. (ICM) iduće godine istovremeno uz stručno poslovno sajamsko događanje CleanME, organizira i posve novo sajamsko događanje VODA AQUA. To će obogatiti stručni program sajamskih događanja na Gospodarskom izložbenom prostoru koji će se u Sloveniji i regiji odvijati u terminu od 02. do 04. listopada 2018. godine, u organizaciji ICM.
Nova specijalizirana sajamska događanja VODA AQUA će se sadržajno fokusirati uglavnom na sve vrste voda i brige za vodu. B2B sajamskom događanju je cilj povezati sve tvrtke, institucije i ostale koji su povezani u procese i/ili obrade/prerade voda, te rukovanje s otpadnim vodama, odnosno da su na bilo koji način povezani s tim područjem.
Specijalizirani sajam VODA AQUA je zamišljen kao promocijska i edukacijska platforma za sve one koji žele pokazati svoje proizvode, usluge i/ili tehnologije, rješenja i znanje o upotrebi voda, obradi voda, zaštiti vodenih resursa i vode, te kako se zaštititi pred nesrećama s vodom i za sve one koji se žele educirati o tome.
Sve dodatne informacije možete dobiti na ICM d.o.o. info@icm.si ili na telefon +386 (0) 3620 0703.

28. Sajam smrznutih morskih plodova CONEXMAR, 02. – 04. listopada 2018. godine, Vigo, Španjolska
U Vigu će se od 02. do 04. listopada 2018. održati tradicionalan 28. po redu  Sajam smrznutih morskih plodova CONEXMAR
Adresa sajma: IFEVI - Avenida do Aeroporto, 772, 36318 Vigo (Pontevedra). España
To je vodeći sajam u preradi i smrzavanju ribe i morskih plodova, a na sajmu će biti  trgovci na veliko, uvoznici, izvoznici,  proizvođači, distributeri, predstavljanje najnovijih rashladnih uređaja, strojeva, kao i prateća pomoćna industrija (hlađenje, ambalaža, plastika itd.)
Na sajmu već nekoliko godina uspješno s predstavljaju i hrvatske tvrtke.
Više informacija na poveznici: https://www.conxemar.com/en/node/13

“IP EXPO EUROPE 2018“, 03. do 04. listopada 2018. godine, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
Sajam IT industrije “IP EXPO EUROPE 2018“ održavat će se u razdoblju od 03. do 04. listopada 2018. godine u izložbenom prostoru ExCel u Londonu.
U okviru sajma održavat će se šest tematskih pod-sajmova: Cloud Europe, Cyber Security Europe, Networks & Infrastructure Europe, Artificial Inteligence, Analytics & IOT Europe i Open Source Europe.
Očekuje se više od 300 izlagača te preko 300 besplatnih seminara vezanih za najnovija dostignuća u IT sektoru.
Više informacija na:
http://www.ipexpoeurope.com/ 

Sajam FOOD INGREDIENTS Jakarta, 03. - 05. listopada 2018. godine, Jakarta, Indonezija
Uloga azijske regije u globalnoj prehrambenoj trgovini stalno raste tijekom proteklog desetljeća pa je ovaj sajam idealna prilika za upoznavanje s potencijalnim poslovnim partnerima iz prehrambenog sektora. Navedeni sajam smatra se najboljim događanjem u prehrambenoj industriji JI Azije.
Sajam putuje po gradovima JI Azije, a ove godine Jakarta će imati priliku biti organizator, gdje će okupiti domaće i međunarodne proizvođače hrane, distributere i kupce.
Više informacija može se vidjeti na: https://www.figlobal.com/asia-indonesia/ 

India Chem 2018 – deseto bijenale međunarodnog sajma i konferencije, 04. - 06. listopada 2018. godine, Mumbai, Indija
Federacija gospodarskih i industrijskih komora Indije (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry – FICCI) u suradnji s Odjelom za kemikalije i petrokemikalije Vlade Republike Indije organizira deseto izdanje poslovne manifestacije India Chem koje će se od 04. do 06. listopada održati u indijskom gradu Mumbaiju. Rok prijave: 01. listopada 2018.
Manifestacija je usmjerena prema suradnji u aspektima novih održivih tehnologija i proizvoda za kemijsku industriju, umrežavanju sa sudionicima koji su uključeni u industriju kroz proizvodnju, opskrbne lance, distribuciju, logistiku te otvaranju mogućnosti za potencijalno povezivanje u raznim projektima i inicijativama.
Cilj je manifestacije uspostavljanje platforme s pomoću koje bi se povezali razni poduzetnici, proizvođači, potencijalni partneri, menadžeri i dobavljači. Na događaj su pozvani svi koji su uključeni u kemijsku i petrokemijsku industriju ili su za nju zainteresirani te imaju želju steći nove kontakte stupanjem u izravnu interakciju, proširiti svoje poslovanje na globalnu razinu, poslušati različita poslovna iskustva te otvoriti mogućnost za potencijalno investiranje u navedenu industriju.
Temeljni motiv za organiziranje poslovne manifestacije nalazi se u okviru inicijative Vlade Republike Indije Make in India, čiji je cilj predstaviti mogućnosti investiranja u razna područja.
Na ovogodišnjem sajmu očekuje se više od 300 izlagača i više od 20.000 posjetitelja koji će sudjelovati u pratećim seminarima i radionicama koji se odvijaju u okviru poslovne manifestacije, a dolaze iz 20 država diljem svijeta.
Zainteresirane tvrtke i pojedinci mogu se prijaviti za sudjelovanje kao izlagači ili posjetitelji na službenoj stranici događanja http://www.indiachem.in/index.php, i to zasebno za posjetitelje http://www.indiachem.in/visitor-registration.php i zasebno za tvrtke http://www.indiachem.in/exhibitor-registration.php.
Više informacija o programu, sektorima na koje će se događaj fokusirati te uvjete sudjelovanja za izlagače možete pronaći na službenim strancima India Chem događanja http://www.indiachem.in/index.phpili možete kontaktirati s organizatorima putem online kontakt-obrasca ili izravno putem e-pošte:

Središnjica, ured New Delhi
Girish Ahuja
(Senior Assistant Director)
FICCI
Federation House, Tansen Marg, New Delhi 110001
E-mail : girish.ahuja@ficci.com
Tel.: +91-11-23487315
Mob.: +91-9871883552

Nadležni ured u državi Maharashtra – Mumbai
Nachiket Basole
(Assistant Director)
Krishnamai Cooperative Housing Society Ltd
Ground Floor, Plot No. 33-B,Pochkhanwala Road,
Worli Mumbai – 400 030
Email : nachiket.basole@ficci.com
Tel.: +91 22 2496 8000
Mob.: +91-98673 12834

XV. izložba „Oružje i sigurnost 2018“, 09. – 12. listopada 2018. godine, Kijev, Ukrajina
XV. izložba „Oružje i sigurnost“  i Međunarodni salon zrakoplovne i svemirske tehnologije „Aviasvit XXI“ će se održati od 09. do 12. listopada u Kijevu u organizaciji Međunarodnog izložbenog centra uz potporu Ministarstva obrane Ukrajine, MUP-a, Ministarstva ekonomskog razvitka i trgovine Ukrajine i drugih državnih ustanova. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine nam je uputilo notu s pozivom na navedene izložbe.
Više informacija o izložbi na stranicama: http://www.iec-expo.com.ua/en/aven-2018.html i http://www.iec-expo.com.ua/en/as-2018.html

Forum gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonskog područja , 16.- 18. listopada 2018. godine, Split, Hrvatska
Glavni su organizatori Foruma gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonskog područja, koji će se od 16. do 18. listopada održati u Splitu, Županijska komora Split i Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora.
Skup će okupiti tri postojeće mreže civilnog društva na jadransko-jonskom području: Forum gospodarskih komora, Forum jadransko-jonskih gradova te Mrežu sveučilišta – Uniadrion.
Navedene tri mreže – javne uprave, gospodarstva i znanstveno-obrazovnog sektora, predstavljaju ključne sudionike civilnog društva u provedbi Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Cilj je održavanja zajedničkog skupa njihovo povezivanje i usklađeno djelovanje, učinkovitija provedba Strategije te u konačnici prosperitet regije.
U sklopu zajedničkog događaja održat će se i 18. Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora. Forum je pokrenut 2001. godine, a danas je to mreža od 46 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonske regije (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije), koje predstavljaju oko 1.800.000 tvrtki na jadransko-jonskom području.
Županijska komora Split je, uz Gospodarsku komoru Ancone, osnivačica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, a v. d. predsjednice ŽK Split Mirjana Čagalj njegova predsjednica u mandatu 2017. – 2019. godine.
Poziv, program i sve ostale informacije o zajedničkom Forumu te 18. Forum gospodarskih komora bit će objavljivani  u narednim mjesecima.

ACAP 2018 National Conference - Godišnja konferencija Udruženja hrvatsko-američkih profesionalaca, 18. - 21. listopada 2018. godine, Campbell, California, SAD
 Trodnevna konferencija na kojoj se očekuje preko 400 sudionika s pregršt zanimljivih panela te posjeta velikim kompanijama u Silicijskoj dolini.
Četvrtak 18.10. - Prijem dobrodošlice
Petak 19.10. - Konferencijska i gala večera
Subota 20.10. - Odmor / posjete Bay Area tvrtki / Sastanci Task Force
Nedjelja 21.10.18. - Fundraiser piknik u hrvatskoj zajednici u San Joseu
Više na: https://docs.google.com/forms/d/1Q3DWtrK8-vojRpJzq45x98Lp0O819GwgatuMKXNpr9k/viewform?edit_requested=true 

SIAL 2018. – Međunarodni sajam prehrambene industrije, 21. - 25. listopada 2018. godine, Pariz, Francuska
Sajam SIAL, jedan od najznačajnijih europskih i svjetskih sajmova prehrambene industrije, održat će se od 21. do 25. listopada 2018. godine u izložbenom prostoru Paris Nord Vilepinte u Parizu u Francuskoj.
Na ovom sajmu je 2016. godine nastupilo 7.020 izlagača, od čega 85% međunarodnih iz ukupno 109 zemalja, te 155.700 posjetitelja iz 194 zemlje. Najzastupljenije zemlje među izlagačima bile su Francuska, Italija, Kina, Španjolska, Turska, Belgija, Grčka, Nizozemska, SAD  Indija.
Među posjetiteljima najzastupljeniji su bili Francuzi, Belgijanci, Talijani, Nizozemci, Britanci, Kinezi, Španjolci, Nijemci, Turci i Amerikanci. Profil posjetitelja: 55% dolazi iz maloprodaje i trgovine, 23% iz poljoprivredno-prehrambene industrije, 16% iz usluživanja hrane te 6% pružatelji usluga.
Sajam su posjetile i 125 službenih delegacija predvođene predsjednicima, ministrima i veleposlanicima. Za medijsku promidžbu pobrinulo se više od 2,600 novinara iz 45 zemalja.
Hrvatske tvrtke su 2016. godine sudjelovala po peti puta na sajmu „SIAL“. Na štandu Hrvatske gospodarske komore svoje proizvode predstavilo je jedanaest hrvatskih tvrtki: Agrokor, Hermes International, Prodan Tartufi,Uje,  Dupin, Grbić, Mlinar, Pisinium, Uljara Baioco, Vegetariana, Ragusa.
Više informacija: https://www.sialparis.com/

APOGCE, 23. - 25. listopada 2018. godine, Brisbane, Queensland, Australija
Sajam industrije nafte i plina “Asia Pacific Oil and Gas Conference and Exhibition - APOGCE“ održavat će se u razdoblju od 23. do 25. listopada 2018. godine u Brisbaneu, u organizaciji Ureda SPE/Asia Pacific Office sa sjedištem u Kuala Lumpuru.
Ovaj godišnji sajam održava se svake godine u drugom gradu (2014.  Adelaide, 2015. i 2017. Nusa Dua, 2016. Perth) te je izuzetna prigoda za razmjenu novog znanja i trendova u proizvodnji, preradi i distribuciji plina i nafte, kao i novih saznanja na polju zaštite zdravlja i sigurnosti te očuvanja prirode.
Više informacija na:
https://www.tradefairdates.com/APOGCE-M13282/Brisbane.html
www.spe.org

Tallinn Food Festival, 25. - 27. listopada 2018. godine, Tallinn, Estonija
Tallinn Food Festival održava se od 25.do 27. listopada 2018. godine. Ovogodišnji 26. međunarodni Festival hrane cilja na hotelske profesionalce, restorane i industriju cateringa kao i na ostale industrije povezane s proizvodnjom i prodajom hrane i pića. Ovaj Festival je najveći događaj u industriji hrane na Baltiku. Festival okuplja oko 170 izlagača, više od 7500 tisuća posjetitelja svake godine.
Više o Festivalu na http://www.profexpo.ee/foodfair/

15. Međunarodni sajam obrta SIAO, 26. listopada - 04. studenog 2018. godine,  Ouagadougo, Burkina Faso
15. Međunarodni sajam obrta (SIAO)  naslovljen „Afričko obrtništvo, tržišne potrebe i tehnološki razvoj“ u razdoblju od 26. listopada do 04. studenog 2018. godine će se održati u Ouagadougou (Burkina Faso).
SIAO kao veliko međunarodno tržište afričkog obrta omogućuje tisućama afričkih obrtnika proizvođača da se povežu s tisućama kupaca i poslovnih posjetitelja iz cijelog svijeta. SIAO održan 2016. godine bio je uspješan kako je razvidno iz sljedećih podataka: 3.800 izlagača iz 27 zemalja, 470 kupaca i poslovnih posjetitelja sa 5 kontinenata, 744 novinara iz 100 međunarodnih i nacionalnih medija iz 11 zemalja, 47 novčanih nagrada dodijeljenih pobjednicima ukupne vrijednosti 44.820.000 CFA franaka, plus trofeja dodijeljenih nadarenim obrtnicima, 353.761 posjetitelja iz 32 zemlje.
Sve informacije mogu se dobiti na web stranici http://www.siao.bf/ ili putem telefona +226 25 37 32 56/ +226 25 37 32 59.
 

 Studeni 2018.

 

SVJETSKI DAN HALAL 2018, 01. – 02. studenog 2018. godine, Doha, Katar
"Svjetski dan halal-2018" trebao bi se održati u Dohi, Katar 01. i 02. studenoga 2018. godine.
Događaj koji organizira United World Halal Development i Managed & Empowered by Qatar Chamber of Commerce, 5. Svjetski dan Halal će uključivati Svjetski Halal skup, Svjetska Halal Trade Expo, Investitori Meet, Halal Tech Works, B2B Networking Forum, Modest Fashion Show i Halal Excellence Awards ,
Svjetski dan halal slavi se 01. studenog svake godine s ciljevima: USLUGA ZA SVAKU, UKLJUČUJUĆI PROTIV ŽENE I ČUVANJE PRIRODE, nastojeći izgraditi JEDNU LJUDSKA ZAJEDNICA.
Cilj događaja 2018. je promicati tvrtke Katar i potaknuti međunarodne tvrtke za hranu i piće, kozmetiku, farmaceutiku, turizam, kao i infrastrukturne tvrtke da ulažu u Katar za pripremu Svjetskog prvenstva 2022. godine.
Svjetski dan halal 2014 održan je u Singapuru, 2015. u Indiji, 2016. u Hrvatskoj i 2017. u Londonu.
Kontakt
- Odsjek za tisak - Za daljnje upite, kontaktirajte:
Ms.LayalTabet, Tajništvo Svjetskog dana halal 2018. godine
E-adresa: layal@QCCI.org
Mr.Ansari, Svjetski dan halal 2018 voditelj projekta
E-pošta: mansari@unwhd.com
Više na http://worldhalalday.com/

WTM - Turistički sajam za poslovnu publiku, 05. – 07. studenog 2018. godine, London, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske
World Travel Market London je vodeći globalni događaj za putničku industriju u susret industrijskim stručnjacima i vođenje poslovnih poslova. Kroz svoje industrijske mreže, bez premca globalni doseg, WTM London stvara osobne i poslovne prilike, pružajući korisnicima kvalitetne kontakte i sadržaje.
Turistička se industrija susreće s više od 5.000 putničkih tvrtki iz destinacija, tehnologija i privatnog sektora, s ciljem pronalaženja i povezivanja s 51.000 putničkih stručnjaka, ključnih kupaca, novinara, digitalnih subjekata, studenata i ministara turizma.
Više na www.london.wtm.com 

China International Import Expo 2018, 05.- 10. studenog 2018. godine, Šangaj, Kina
Na forumu međunarodne suradnje Pojas i put održanom u svibnju 2017. godine u Kini kineski predsjednik Xi Jinping donio je odluku o pokretanju prvog kineskog međunarodnog uvoznog sajma. Cilj je sajma pružiti nove mogućnosti zemljama širom svijeta za proširenje izvoza u Kinu te stvoriti platformu za suradnju država i tvrtki koje se bave međunarodnom trgovinom i razmjenjuju poslovne prilike.
Prvi kineski međunarodni sajam (China International Import Expo) održat će se od 05. do 10. studenog u Šangaju. Rok za prijave je 30. lipnja 2018.
Prvi takav sajam imat će osam hala koje će biti tematski uređene:
•Potrošačka elektronika i uređaji
•Odjeća, pribor i potrošačka roba
•Automobili
•Vrhunska visokointeligentna oprema
•Hrana i poljoprivredni proizvodi
•Medicinska oprema i medicinski proizvodi za njegu
•Trgovina usluga

Više informacija o sajmu te pojedinim područjima izložbenog prostora možete pronaći u pratećim dokumentima te na http://english.mofcom.gov.cn/article/zt_englishimport/index.shtml.
Pozivnica (eng) https://www.hgk.hr/documents/eng-pozivnica-za-sajam-china-international-import-expo-nov-20185a5ca793d85f7.pdf 
Informacije (eng) https://www.hgk.hr/documents/eng-informacije-o-sajmu-china-international-import-expo-nov-20185a5ca79253366.pdf

Više možete pročitati na https://www.hgk.hr/prvi-kineski-medunarodni-uvozni-sajam-najava 

“Ecomondo 2018“, 06. do 09. studenog 2018. godine, Rimini, Italija
Sajam “Ecomondo 2018.“ održavat će se u razdoblju od 06. do 09. studenoga 2018. godine u  Riminiju.
Ovogodišnji Sajam “Ecomondo“ održavao se u razdoblju od 07. do 10. studenoga, a bio je  posvećen zelenoj i održivoj ekonomiji. Zabilježio je 1.200 izlagača i 12.000 posjetitelja. Sam događaj pratilo je 520 novinara.
Više informacija na:
https://en.ecomondo.com/

Sajam bazena „Piscine Global Europe 2018“, 13. – 16. studenog 2018. godine, Lyon, Francuska
Sajam bazena „Piscine Global Europe 2018“ održava se od 13. do 16. studenog 2018. u Lyonu. Radi se o najvažnijem svjetskom profesionalnom sajmu bazena i spa opreme kojeg posjećuje 22.000 stručnjaka cijelog svijeta.
„Piscine Global“ je jedini veliki sajam koji ima bogatu ponudu za gradnju, održavanje i renovaciju bazena za javnu i privatnu upotrebu. Sajam pokriva tri sektora: bazene za rezidencijalne objekte, bazene i spa, zatim javne bazene, aqua-parkove i slično te opremu za vanjsko uređenje i sve ostalo što ide uz bazene.
Sajam „Piscine Global“ tijekom četiri  dana ugošćuje distributere, naručitelje, lokalnu samoupravu, lokalne zajednice, arhitekte iz čitavog svijeta. U 2016. godini sudjelovalo je 596 izlagača koji su predstavili 1.276 proizvodnih marki.
Više informacija na: http://www.piscine-expo.com/ 

Design District, 15. – 18. studenog 2018. godine, Rovinj, Hrvatska
Design District – međunarodni  sajam namještaja i unutrašnjeg uređenja  namijenjen je svima koje uskoro čeka opremanje prostora, bilo da je riječ o turističkim ili privatnim objektima. Tu ćete na jednom mjestu naći kompletnu ponudu, od projektiranja  do uređenja interijera hotela, vila, apartmana, kuća za odmor, restorana i ostalih prostora.
O programu možete više pročitati na https://www.design-district.net/program/
Kontakt:
Organizator: Hrvatski interijeri, udruženje proizvođača namještaja
E-mail: info@design-district.net
Adresa: Pleška 45, 10410 Velika Gorica
Telefon: 01 6265 262
Mobitel: 091 557 97 23
Više imate na https://www.design-district.net/

Poslovna misija u Japan za tvrtke iz područja tehnologije građenja, 18. – 22. studenog 2018. godine, Tokio, Japan
U okviru programa EU Gateway to Japan organizira se poslovna misija EU tvrtki iz sektora tehnologije građenja (Construction and Building Technologies) u Japan u studenome ove godine.
EU Gateway to Japan (https://www.eu-gateway.eu/node/24)  poslovna je manifestacija te dio EU Gateway Business Avenues (https://www.eu-gateway.eu/)  inicijative EU koja predstavlja platformu za uspostavu poslovnih kontakata i suradnje između europskih tvrtki te azijskih tvrtki iz Japana, Republike Koreje, Kine i država jugoistočne Azije. Cilj je programa internacionalizacija europskih tvrtki s fokusom prema navedenim tržištima.
Misija u Japan održat će se u Tokiju od 18. do 22. studenoga. Sektor tehnologije građenja obuhvaća širok spektar mogućnosti suradnje u područjima: tehnologija i materijala vezanih uz inženjering, projektiranje, izgradnju, rušenje i zbrinjavanje otpada, opremanje, uređenje, pomoć pri realizaciji projekata (izgradnja javnih i privatnih zgrada) te infrastrukturnih radova (ceste, zračne luke, luke itd.).
Ova je manifestacije usmjerena i prema relevantnim podsektorima: napredne elektroenergetske mreže (Smart Grids Technologies), zelena gradnja (Smart and Green Buildings) te održivi materijali i radni strojevi (Sustainable machinery and building materials).
Rok za prijavu sudjelovanja u misiji je 27. srpnja, a prijaviti se možete online putem službene internetske stranice misije https://www.eu-gateway.eu/business-missions/missions-calendar/construction-building-technologies-japan .
Zainteresirane tvrtke nakon prijave za sudjelovanje moraju proći i selekciju organizatora.
Tvrtkama koje uspješno prođu postupak selekcije i budu odabrane za sudjelovanje u misiji Europska komisija pruža širok spektar poslovne podrške:
• Strateške usluge podrške: briefing o japanskom tržištu i poslovnim mogućnostima na tom tržištu, organizacija individualnih poslovnih sastanaka s lokalnim kompanijama, davanje savjeta o mogućim follow-up aktivnostima u vezi s održanom misijom.
• Organizacijske usluge podrške: logistička potpora u vezi sa sudjelovanjem i predstavljanjem kompanija na poslovnom sajmu uključujući treninge prije odlaska, tijekom boravka i nakon povratka u Europu, opće usluge koje uključuju organizacije sastanaka, potrage za partnerima, promocije u Japanu i sl. te određene specijalne usluge prijevodi dokumenata, osobni prevoditelj i dr.
• Financijska potpora: jednoj osobi iz svake odabrane kompanije bit će pokriveni troškovi putovanja i hotelski smještaj (1 noćenje) za dolazak na sastanak u Bruxelles prije odlaska na poslovnu misiju u Japan; Europska komisija će sufinancirati troškove smještaja (1 soba po kompaniji) u misiji u Japan u iznosu do 1000 eura.
Prema dostavljenim informacijama, tijekom boravka u Japanu tvrtke će također imati priliku sudjelovati i predstaviti se na međunarodnom sajmu Japan Home Show 2018, koji će se održati od 20. do 22. studenoga.
Sve dodatne informacije o ovoj misiji uključujući i program puta, mogućnosti sufinanciranja i sl. dostupne su na službenim stranicama EU Gateway Business Avenues za ovu misiju https://www.eu-gateway.eu/sites/default/files/collections/document/file/construction-and-building-technologies-japan-november-2018.pdf .
Sva dodatna pitanja možete uputiti izravno organizatoru na adresu e-pošte: coaching.network@eu-gateway.eu.

"Global Property Market 2018", 27. studenog 2018. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se 27. studenog 2018. godine održati konferencija pod nazivom "Global Property Market 2018". 
Više o konferenciji na linku : https://www.realestateforums.com/globalproperty/en/overview/overview.html

„Waste Air & Gas Management 2018“, 27. – 28. studenoga 2018. godine, Kijev, Ukrajina
Međunarodna izložba opreme i tehnologija za upravljanje otpadnim zrakom i plinom „Waste Air & Gas Management 2018“ održavat će se u razdoblju od 27. do 28. studenoga 2018. godine u Kijevu, u organizaciji Tvrtke Waste, uz potporu Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine.
Kontakt: Telefon: +38 056 794 33 94
Više informacija na: www.wagm-expo.com

AGROMEK - međunarodni poljoprivredni trgovački sajam, 27.- 30. studenog 2018. godine, Herning, Danska
Agromek je najveći poljoprivredni sajam u sjevernoj Europi. Održava se svake dvije godine u MCH Messecentru u danskom gradu Herningu (poluotok Jutland). Sajam je podijeljen u sedam sektora (https://www.agromek.com/about-agromek/sectors):
1) poljoprivredni strojevi i dijelovi
2) traktori i kombajni
3) upravljanje usjevom (skladištenje, transport, sušenje, itd.)
4) oprema za uzgoj stoke
5) energija
6) znanje i usluge
7) oprema za gradnju, održavanje puteva i dr.
Više o sajmu, održavanju, prijavama i dr.: https://www.agromek.com/about-agromek/about-agromek


  Prosinac 2018.


33. Expo-Zim – Sajam zimske sportske opreme, 06. – 09. prosinca 2018. godine, Beograd, Srbija
Sajam zimske sportske opreme okuplja najveće proizvođače, uvoznike, distributere i servisere zimske sportske opreme za profesionalce i rekreativce, zastupnike vrhunskih svjetskih brendova, zimske turističke centre i skijališta, vodeće turističke agencije, hotele, odmarališta.
Savez „Sport za sve“, suorganizator manifestacije, svake godine priprema niz dodatnih programa – predavanja, izložbe, kvizove o poznavanju zimskih sportova, a zajedno sa Skijalištima Srbije i stručna savjetovanja o sigurnosti na ski-stazama.
Više na: http://sajam.rs/kalendar-2018/expozim/

Nautički sajam „Nautic“, 08. - 16. prosinca 2018. godine, Pariz, Francuska
Nautički sajam „Nautic“ održava se od 08. do 16. prosinca 2018. u izložbenom prostoru Porte de Versailles u  Parizu.
„Nautic“ je jedan od najvećih nautičkih sajmova na svijetu koji se održava svake godine. Prošle godine sajam je ugostio 206.184 posjetitelja, 825 izlagača i 1011 brodova, a o sajmu je objavljeno više od 2000 novinskih članaka.  
Hrvatska turistička zajednica redovito sudjeluje na ovom sajmu s vlastitim štandom, a u sklopu sajma redovito održava i specijalizirane radionice za nautički turizam kojima prisustvuje niz hrvatskih tvrtki i  francuskih partnera.
Više o sajmu: www.salonnautiqueparis.com/fr