Događanja

Redovito praćenje i objavljivanje najava različitih događanja koja se odnose na povećanje konkurentnosti i izvoza hrvatskih tvrtki u organizaciji poslovnih udruženja, gospodarskih komora, nadležnih državnih institucija te informiranje o svim događanjima u organizaciji regionalne i lokalne zajednice, a sve u cilju unaprjeđenja i promocije hrvatskoga gospodarstva.
 


 Veljača 2018.


Bolsa de Turismo de Lisboa – Lisbon Travel Market; BTL, 28. veljače - 04. ožujka 2018. godine, Lisabon, Portugal
Od 28. veljače do 04. ožujka 2018. godine u Parku nacija (Parque das Nações)u Lisabonu održava se 30. po redu Lisabonski turistički sajam, najveći u Portugalu i jedan, prema riječima organizatora,  od najznačajnijih u svijetu.
Lani je BLT posjetilo gotovo 38.000 posjetitelja iz struke (područja turizma) i preko 40.000 građana, a izlagalo je 1.050 izlagača koji su predstavljali 36 međunarodnih destinacija.
Prvi put, 2016. godine, Lisabonski turistički sajam potaknuo je tržište rada posvećeno turističkom sektoru te je uveo Burzu zaposlenja. Ista je ponovo organizirana 2017. godine, nudeći 4.000 radnih mjesta i 25.000 posjetitelja tijekom dva dana održavanja Burze.
Više informacija na linku: http://btl.fil.pt/?lang=en

TINIMTEX - sajam odjeće i obuće, 28. veljače – 04. ožujka 2018. godine, Constanta, Rumunjska
Od 28. veljače do 04. ožujka 2018. godine u izložbenom paviljonu  Mamaia resort održava se, u organizaciji Komore za trgovinu, industriju, navigaciju i poljoprivredu (CCINA) Constanta i u suradnji s Županijskim vijećem Constanta (CJC) 72. nacionalni sajam odjeće i obuće TINIMTEX.
Više na: https://www.ccina.ro/evenimente/targuri-expozitii/-/e-targul-national-de-contractari-tinimtex-imbracaminte-si-incaltaminte-editia-a-72-a-374

 

 Ožujak 2018.
 

„UTAZÁS - Travel" turistički sajam, 01.- 04. ožujka 2018. godine, Budimpešta, Mađarska
U Budimpešti na HUNGEXPO-u će se od 01. do 04. ožujka 2018. godine održati "Utazás" ili "Travel", najveći turistički sajam u Mađarskoj. Na sajmu će sudjelovati 315 izlagača, od kojih će 97 biti inozemnih, iz 28 država, a sajam će posjetiti više od 28.000 posjetitelja.
Kontakt:
Hungexpo C.Co. Ltd.
H-1101 Budapest Albertirsai út 10.
Tel: (+36 1) 263 6000
Fax: (+36 1) 263 6098
E-mail: hungexpo@hungexpo.hu
Više na: http://utazas.hungexpo.hu/en.

''International Power Generation & Turbomachinery Exhibition & Conference'', 02. ožujka 2018. godine, Teheran, Iran
U Teheranu će se od 02. do 05. ožujka 2018. godine održati ''International Power Generation & Turbomachinery Exhibition & Conference'' na kojem će se predstaviti tvrtke koje se bave proizvodnjom energije i opreme za energetski sektor.
Sajam se održava u međunarodnom izložbenom kompleksu u Teheranu (Tehran International Permanent Fairground).
Pergas Events and Rahpouyan Eghtesad Pasargad
Adresa: No 8, Mirsalehi Alley, Sattarkhan St, Teheran, Iran
Email: sales@ipgtec.org
Tel: +98 (0) 21 66 57 45 19
Fax: +98 (0) 21 89 78 57 51
Email: marketing@ipgtec.org
Email: info@ipgtec.org
Tel: +98 (0) 21 66 57 45 18
Fax: +98 (0) 21 89 78 57 51
Web:   http://ipgtec.org/index.php/en/ 

2. Sajam građevinarstva i javnih radova na Jugu - BATISUD, 03. - 06. ožujka 2018. godine, Oued Souf, Alžir
Alžirska tvrtka „SOUF Foires, sajmovi i izložbe“ organizira u Oued Soufu, od 03. do 06. ožujka 2018. godine, 2. Sajam građevinarstva i javnih radova na Jugu (BATISUD).
Ovo važno događanje pružit će priliku za razmjenu iskustava i znanja između različitih sudionika na području građevinarstva, javnih radova i tehnika u graditeljstvu. Cilj ovog sajma je predstaviti investicijski potencijal na alžirskom jugu te stvoriti nova partnerstva.
Alžir bi cijenio sudjelovanje nadležnih hrvatskih izvođača i tijela na ovom važnom sajmu.
Dodatne informacije:
E-mail: Info@souf-foires.com
Više na: http://www.souf-foires.com/

Ortogiardino, 03. - 11. ožujka 2018. godine, Pordenone, Italija
U Pordenoneu se od 03. do 11. ožujka 2018. godine održava 19. po redu sajam cvijeća i vrtlarstva Ortogiardino.
Pordenone Orchidea sajam ove godine dodjeljuje i svoj Oscar dei Fiori, kao priznanje pojedincima u kultiviranju cvijeća, slikanju, pripovijedanju i fotografiranju na temu cvijeća i vrtlarstva.
Više o sajmu i ostalim događanjima u okviru sajma nalazi se na: http://www.ortogiardinopordenone.it/pordenone-orchidea-2018/

XXV Kopaonik Business Forum, 04. - 07. ožujka 2018. godine, Kopaonik, Srbija
Udruženje ekonomista Srbije i Srpska udruga korporacijskih direktora u suradnji s Mastercard-om organiziraju XXV Kopaonik Business Forum, popularno nazvan „srpski Davos“. Ovogodišnji Forum održati će se od 04. do 07. ožujka 2018. godine u Kongresnom centru Grand hotela u Kopaoniku.
Na forumu se očekuje više od 1.200 sudionika, istaknutih profesora, vladinih dužnosnika, članova diplomatskog zbora, poslovnih ljudi, domaćih i stranih ulagača te predstavnika međunarodnih financijskih organizacija. Tijekom proteklih devet godina, pokrovitelj Foruma bio je premijer Vlade Republike Srbije.
Radni slogan ovogodišnjeg foruma biti će: „Nakon razvojnih mjera štednje: Što bi Srbija trebala učiniti kako bi promijenila fiskalnu stabilnost u održivi rast?“.
Detaljnije informacije o forumu dostupne su na web stranici organizatora: http://www.ses.org.rs/eng/

Travel Thailand Travel World, 04. – 08. ožujka 2018. godine, Bangkok, Tajland
Travel Thailand Travel World je sajam koji će se od 04. do 08. ožujka 2018. godine u Impactu, Muang Thong Thani u Bangkoku, Tajland.
Na sajmu se predstavljaju hoteli, odmarališta, putničke agencije, zrakoplovne tvrtke, turistički brodovi, kampovi, restorani te suveniri iz područja turizma itd. Uglavnom sve što je vezano na turizam, putovanja i turističku industriju.
Više na: https://10times.com/travel-thailand-travel-world

Predstavljanje Vodiča ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju, 05. ožujka 2018. godine, Zagreb, Hrvatska
Hrvatska gospodarska komora i Međunarodna trgovačka komora Hrvatska (ICC Hrvatska) u suradnji s nacionalnim partnerima imaju čast pozvati vas na Predstavljanje Vodiča ICC-a za informacijsku sigurnost u poslovanju koje će se, uz potporu istaknutih tvrtki iz područja informacijske sigurnosti, održati 5. ožujka, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore.
Vodič na pristupačan način pojašnjava osnove informacijske sigurnosti u poslovanju, upozorava na sigurnosne ugroze i rizike poslovanja na internetu te nudi praktična rješenja za učinkovitije upravljanje rizikom.
Namijenjen je poduzećima svih veličina i iz svih sektora gospodarstva, vlasnicima poduzeća, menadžmentu  i zaposlenicima te nije ograničen samo na IT službe.
Vodič navodi načela i postupke koji će vam pomoći u postizanju bolje informacijske sigurnosti, a upitnik za samoprocjenu pružit će vam uvid u stanje informacijske sigurnosti vašeg poduzeća.
Istaknuti stručnjaci iz javnog i privatnog sektora predstavit će Vodič kao neprocjenjiv alat i pomoć tvrtkama te govoriti o izazovima s kojima se hrvatsko gospodarstvo suočava u području informacijske sigurnosti i usklađenosti s propisima.
Sudjelovanje je besplatno te će svaki sudionik dobiti besplatan primjerak Vodiča.
Prijave se vrše putem online prijavnice http://www.hgk.hr/icc-hrvatska/predstavljanje-vodica-icc-a-za-informacijsku-sigurnost-u-poslovanju-najava 
Poziv i program Predstavljanja ICC-ova Vodiča za informacijsku sigurnost u poslovanju pronađite ovdje http://www.hgk.hr/documents/poziv-i-preliminarni-program-5-3-20185a8e9c0160e6f.pdf 

4th India-Europe 29 Business Forum - IE29BF, 05. - 06. ožujka 2018. godine, New Delhi, Indija
Pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova Indije i Nacionalne komore trgovine i industrije Indije (Federation of Indian Chamber of Commerce and Industry - FICCI),  05. i 06. ožujka 2018. u New Delhiju održat će se četvrti po redu Poslovni forum Indije i Europe - IE29BF. Rok prijave: 01. ožujka 2018.
Dvodnevni program sudionicima nudi organizirana događanja po pojedinim sektorima, mogućnost povezivanja s poslovnom zajednicom, individualne poslovne sastanke, organizirane posjete lokacijama i druge aktivnosti.
Cilj događanja je povezivanje i iniciranje suradnje između indijskih i europskih tvrtki, a ove godine posebni naglasak je sastavljen ne sektore:
•Razvoj vještina
•Životne znanosti
•IT i ITES
•Vrhunska proizvodnja
•Agro i prehrambena industrija
•Razvoj infrastrukture s posebnim naglaskom na Smart Cities
•Urbani prijevoz
•Čiste tehnologije (Clean Technologies)
•Obnovljiva energija
•Automobilska industrija i auto komponente
•Logistika
Događanje je namijenjeno izvršnim direktorima tvrtki, menadžerima, malim i srednjim poduzetnicima, ključnim kreatorima politika, predstavnicima agencija za promicanje ulaganja, predstavnicima gospodarskih institucija,  predstavnicima državnih i regionalnih vlasti i dr.
Zainteresirane hrvatske tvrtke se mogu prijaviti za sudjelovanje putem službene Internet stranice foruma http://www.ie29bf.in/  i prijavnog obrasca http://www.ie29bf.in/registration.html , a prijavljuju se pod kategorijom stranih sudionika (foreign delegate).
Na službenim stranicama dostupan je i preliminarni program događanja http://www.ie29bf.in/programme.html.

Svjetski ATM Kongres o zračnom prometu i  pripadajućoj industriji, 06. – 08. ožujka 2018. godine, Madrid, Španjolska
U Madridu će se od 06. do 08. ožujka 2018. godine održati  međunarodni  Svjetski ATM Kongres o zračnom prometu i  pripadajućoj industriji. Na prošlogodišnjem sajmu uspješno se je predstavila i Hrvatska kontrola letenja, a očekuje se njihovo sudjelovanje i na Kongresu 2018.
Više informacija o kongresu i prijavama na: https://www.worldatmcongress.org/

HISWARAI, 07. - 11. ožujka 2018.  godine, Amsterdam, Nizozemska
Međunarodna izložba i sajam brodova i brodske opreme HISWARAI, koji se od 07. do 11. ožujka 2018. godine održava u Amsterdamu, najveći je sajam ove vrste u sjevernoj Europi. Kao i svake godine do sada, izlagači će predstaviti brodove manje od 10 metara, jedrilice, glisere, kao i rezervne dijelove i dodatnu opremu te vezane prateće sadržaje. Dodatno, na sajmu će biti predstavljen i sadržaj vezan uz vodene sportove, kao što su ronjenje, jedrenje, windsurfing i slično.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu (vrhhaag@mvep.hr), kontakt osoba gđa Ana Pilipović.
Više informacije dostupno je na službenim stranicama sajma:
http://www.hiswarai.nl/homepage-english/.

Međunarodni sajam graditeljstva i opreme,  “Construct Expo”,  08. - 11. ožujka 2018. godine, Bukurešt, Rumunjska
Međunarodni sajam graditeljstva i opreme  “Construct Expo” će se održati u isto vrijeme kada i Međunarodni sajam proizvoda za unutarnju i vanjsku dekoraciju, namještaj i bazene AMBIENT EXPO, Međunarodna izložba sustava i opreme za grijanje i hlađenje ROMTHERM, Međunarodni sajam tehnologija i opreme za zaštitu okoliša ROMENVIROTEC, ​Međunarodni sajam za obnovljivu energiju, konvencionalnu energiju, oprem​u ​i tehnologij​e za industrije nafte i plina EXPOENERGIE, Sajam namještaja MOBILA EXPO, Međunarodna izložba cvijeća , hortikulture, vrtlarstva te prostornog uređenja EXPO FLOWERS & GARDEN te Sajam antikviteta ANTIQUE MARKET.
Ovaj, 25. po redu Međunarodni sajam graditeljstva i opreme će se održati u vremenu od 08. do 11. ožujka 2018. godine, i to u novom izložbenom prostoru ROMEXPO-a, paviljonu B2. 
Na Međunarodnom sajmu graditeljstva 2017. godine sudjelovalo je više od 480 tvrtki iz 21 zemlje, na prostoru od 18.000 m2. Sajam je posjetilo oko 20.000 posjetitelja. 
Kontakti: directia.comerciala@romexpo.ro; mihaela.pane@romexpo.ro
Više informacija na: http://www.constructexpo.ro/en/fair-concept/      

GENEVA INTERNATIONAL MOTOR SHOW, 08. – 18. ožujka 2018. godine,  Ženeva, Švicarska
GENEVA INTERNATIONAL MOTOR SHOW, najveći sajam automobila ali i najveći sajam uopće,  u  Švicarskoj održati će se od 08. do 18. ožujka 2018. u izložbenom centru PALEXPO u Ženevi.
To će biti 88. izdanje ovog sajma koji je prvi puta održan 1905. godine u istom prostoru. Ovaj sajam automobila i autoindustrije u prošloj godini posjetilo je 690.000 posjetitelja a predstavilo se je 180 izlagača.
Sve informacije dostupne na https://www.gims.swiss/en/page/admission-2018-11736

Second Home International, 09. - 11. ožujka 2018. godine, Utrecht, Nizozemska
Međunarodni sajam nekretnina, Second Home International, održat će se od 09. do 11. ožujka 2018. godine u nizozemskom gradu Utrechtu. Sudjelovanje na sajmu primarno je namijenjeno agentima za nekretnine i investitorima u razvoj nekretnina, koji će kao i svake godine do sada, zainteresiranim posjetiteljima predstaviti bogatu ponudu te mogućnosti za ulaganja, s posebnim naglaskom na europska tržišta.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu (vrhhaag@mvep.hr), kontakt osoba gđa Ana Pilipović.
Više informacija dostupno je na službenoj stranici sajma: https://www.secondhome.nl/en/.

IWA OutdoorClassics 2018, 09. - 12. ožujka 2018. godine, Nürnberg, Njemačka
U Nürnbergu se od 09. do 12. ožujka 2018. godine održava IWA OutdoorClassics 2018. To je vodeći svjetski sajam lovačkog oružja, sportskog oružja te opreme i pribora za lov i streljaštvo na kojemu više od 1.500 domaćih i međunarodnih izlagača predstavlja svoje proizvode i usluge oko tema lovačkih pušaka, dijelova oružja, optike i optičkih pribora, noževa, zaštitne odjeće, streljiva i sl.. Sajam se održava jednom godišnje na izložbenom prostoru od 100.00 m2, a osnovan je 1974. godine.
Više informacija o sajmu:  https://www.messen.de/de/8573/nuernberg/iwa-outdoorclassics/info

National Home Show Toronto, 09. – 18. ožujka 2018. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se od 09. do 18. ožujka  2018. godine održati  National Home Show Toronto, izložba namijenjena uređenju doma i sektoru građevine i unutarnjeg dizajna.
Kontakt:
Organizator: Fair organizer
Marketplace Events
31300 Solon Rd., Suite 3
OH 44139 Solon, USA
Tel: +1 (8)66 4633663
Fax: +1 (4)40 2485790
http://marketplaceevents.com/exhibit-with-us/contact-a-show-office
Više na: www.nationalhomeshow.com, www.marketplaceevents.com

„Festival Mediterana“, 10. – 11. ožujka 2018. godine, Milano, Italija
"Festivala Mediterana"  će se održati 10. i 11. ožujka 2018 u "Parco Esposizioni Novegro". Nakon prošlogodišnjeg iskustva manifestacije "Benvenuti al sud" (Dobrodošli na jug), događaj se širi sa svim svojim snagama kao trenutak za trgovinu, kulturu i zabavu.
Poziv možete vidjeti OVDJE
Kontakti:
Parco Esposizioni Novegro
Via Novegro
20090 Segrate - MI
tel. 02-70200022
fax 02-7561050 / 02-70208101
infoparco@parcoesposizioninovegro.it
direzionetecnica@parcoesposizioninovegro.it
Tajništvo:
COMIS c/o Parco Esposizioni Novegro
tel. 02-70200022
tel. 02-7562711
fax 02-7561050 / 02-70208352
infocomis@parcoesposizioninovegro.it
Više možete vidjeti na: http://www.parcoesposizioninovegro.it/ 

Tour d'Europe – Food Business Meetings 2018, 12. -  13. ožujka 2018. godine, Kortrijk, Belgija
U okviru sajma delikatesnih prehrambenih proizvoda Tavola (11. – 13. ožujka  2018., Kortrijk, Belgija), Europska poduzetnička mreža organizira poslovne sastanke proizvođača i kupaca prehrambenih proizvoda Tour d'Europe Food Business Meetings 2018 koji se održavaju 12. i 13. ožujka. Sajam Tavola u Belgiji ključno je mjesto za susret potencijalnih poslovnih partnera u području delikatesnih prehrambenih proizvoda.
Rok prijave: 11. ožujka 2018.
Trenutno je prijavljeno 14 belgijskih kupaca prehrambenih proizvoda za koje možete iskazati interes za sastanak, ali samo ako vaš proizvod odgovara njihovu interesu za suradnju.
Svi zainteresirani hrvatski proizvođači prehrambenih proizvoda čiji proizvodni program odgovara interesu dosad prijavljenih kupaca mogu se registrirati na sljedećoj poveznici te izraditi profil svoje tvrtke koji uključuje i fotografije proizvoda. Organizatori u Europskoj poduzetničkoj mreži Belgije odobravaju registraciju ako tvrtka proizvodi proizvod za koji su kupci iskazali interes. Proizvođači prehrambenih proizvoda u prijavi za sastanke mogu označiti kupce s kojima se žele susresti, ali ne mogu im slati zahtjev za sastanak. Kupci će na temelju profila proizvođača izabrati one koji su im zanimljivi i s kojima se žele susresti.
Registrirati se mogu i svi zainteresirani kupci prehrambenih proizvoda iz Hrvatske koji, nakon registracije i izrade profila, mogu izravno slati zahtjeve za sastanke registriranim proizvođačima prehrambenih proizvoda. Sudjelovanje na događanju je besplatno, međutim samo će proizvođači prehrambenih proizvoda koji će imati dogovorene sastanke s kupcima moći sudjelovati te ostvariti i besplatnu ulaznicu na sajam Tavola. Napominjemo da organizator u slučaju kasnog otkazivanja (3 dana prije događanja) ili nedolaska na događanje naplaćuje 100 eura.
Više informacija o događanju dostupno je na: https://www.b2match.eu/tourdeurope-tavola2018.
Poveznica na sajam Tavola: http://www.tavola-xpo.be/en/home/#.WnQ92KjiaUk.
Profili prijavljenih kupaca: https://www.b2match.eu/tourdeurope-tavola2018/pages/23434-wholesalers-buyers.

Europski kongres medicinara, farmaceuta i sajam lijekova, 13. – 15. ožujka 2018. godine, Madrid, Španjolska
U Madridu se od 13. do 15. ožujka 2018. godine održava Europski kongres medicinara, farmaceuta i sajam lijekova. To je idealan okvir za razmjenu stručnih iskustava, razmjenu znanja i ideja o svakodnevnom radu i raspravljanje o novim dostignućima i lijekovima na tržištu.  Na sajmu se očekuje prisutnost velikog broja dobavljača i  proizvođača.
Europski kongres je mjesto susreta kako bi se raspravljalo o aktualnim pitanjima u zdravstvu, socijalnoj skrbi i jednake mogućnosti liječenja za sve.  Prisutni sektori: Lijekovi koji nisu podložni liječničkim receptima, lijekovi na recept, generički lijekovi, dermofarmacia, prehrana, parafarmacija, prehrambeni proizvodi, fitoterapija, homeopatija, zdravstveni proizvodi, ljekoviti materijal, higijena i zaštita, optika, ortopedija, pedijatrija,  savjete i usluge, marketing i distribuciju, uređaji, dekoracije i sanitarne odjeće, tehničke i tiskovne publikacije, grupe, udruge i institucije, multimedijske i informacijske tehnologije, alati u farmaciji.
Više informacija na: www.infarma.es

LOPEC München 2018, 13. – 15. ožujka 2018. godine, München, Njemačka
U Münchenu se od 13. do 15. ožujka 2018. godine održava međunarodni sajam za tiskanu elektroniku LOPEC München 2018.
LOPEC München je jednogodišnji međunarodni sajam i kongres za tiskanu elektroniku na kojemu će oko 150 domaćih i međunarodnih tvrtki predstaviti cijeli niz proizvoda i rješenja iz područja organske i tiskane elektronike.  Ponude sajma su organski i anorganski materijali, nano-materijali, vodiči, pakiranje, tiskarski strojevi, tehnike tiskanja, inteligentne tehnologije i dr. Sajam je osnovan 2009. godine.
Više informacija o sajmu na: https://www.messen.de/de/14508/muenchen/lopec-muenchen/info

Sajam Aqua Nederland, 13. - 15. ožujka 2018. godine, Gorinchem, Nizozemska
Sajam upravljanja vodama i vezanim tehnologijama Aqua Nederland održat će se od 13. do 15. ožujka 2018. godine u nizozemskom gradu Gorinchemu. Na ovogodišnjem dvanaestom izdanju sajma organizatori očekuju oko 9 800 posjetitelja, među kojima su predstavnici prerađivačke i prehrambene industrije, savjetnici i predstavnici lokalnih vlasti te obrazovnih institucija, koji će imati mogućnost upoznati se s najnovijim inovacijama i proizvodima vezanim uz tretman i upravljanje vodama, transport, kao i vezanim tehnologijama.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu (vrhhaag@mvep.hr), kontakt osoba gđa Ana Pilipović.
Više informacija dostupno je na službenoj stranici sajma: https://booking.evenementenhal.nl/nl/aqua-nederland-vakbeurs-gorinchem-2018/gorinchem.

Međunarodna konferencija i izložba o zdravstvenim uslugama, 14. - 16. ožujka 2018. godine, Bagdad, Irak
U Iraku, Bagdadu  se od 14. do 16. ožujka 2018. godine održava u međunarodna konferencija i izložba o zdravstvenim uslugama u sklopu sajma (KIMADIA).
Druga međunarodnu konferencija organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i zaštite okoliša  Iraka.
Više o konferenciji možete naći na slijedećem linku http://kimadia.iq/en.

The Leadership Summit for Sustainable Business, 14. – 16. ožujka 2018. godine, Vancouver, Kanada
U Vancouveru, Britanska Kolumbija od 14. do 16. ožujka 2018. godine održava se The Leadership Summit for Sustainable Business. Ovaj summit okuplja poslovne ljude, predstavnike Vlada i civilnih društava koji se susreću kako bi se raspravili održivi poslovni razvoj. Summit privuče oko 10.000 sudionika iz oko 60 država svijeta.
Na summitu 2018. godine sudjelovat će i EU, pa su zainteresirani da se povežu sa mogućim sudionicima iz EU država članica (EUDČ). Ukoliko će netko od hrvatskih kompanija, TDU ili NGO pokazati interes za sudjelovanjem, molim da se obavijesti Veleposlanstvo RH Ottawa (vrhotta@mvep.hr)  kako bi informaciju mogli prenijeti EUDEL u Ottawi. 
Više o summitu i registraciji možete naći na ovoj web stranici:
http://www.globeseries.com/upcoming-events/ 

AOG - AUSTRALASIAN OIL & GAS EXPO 2018, 14 – 16. ožujka 2018. godine, Perth, Australija
Godišnja izložba i konferencija australske industrije nafte i plina (AOG) predstavlja platformu za australsku industriju nafte i plina s više od 240 izlagača. Ovaj događaj će predstaviti najnovije proizvode a očekuje se da će privući više od 8.000 posjetitelja kojima će se pružiti mogućnost za umrežavanjem te nova saznanja o najnovijim tehnološkim i inovativnim otkrićima koja ovu industriju vodi u budućnost. Na najvećoj australskoj izložbi nafte i plina sudjeluje više od 450 izlagača iz 16 zemalja.
Kontakti na: http://aogexpo.com.au/contact-us/
Više na: http://aogexpo.com.au/

Međunarodna gospodarska izložba „Expo - Russia Serbia 2018", 14. - 16. ožujka 2018. godine, Beograd, Srbija
Peta međunarodna gospodarska izložba „Expo - Russia Serbia 2018“, poslovni forum i Poslovna misija ruskih tvrtki u Republici Srbiji održati će se od 14. do 16. ožujka 2018. godine u beogradskom hotelu Metropol. Svečana ceremonija otvaranja zakazana je za 14. ožujka u 12 sati, a radno vrijeme izložbe biti će od 10 do 18 sati. Programom je planirana diskusija o razvoju političke i gospodarske suradnje u cilju uspješne realizacije zajedničkih projekata regionalnog i opće europskog značaja. Također, biti će održana prezentacija o perspektivama za proširenje suradnje između Rusije i država Balkanskog poluotoka na međuregionalnoj razini, kao i znanstveno-praktična konferencija – „Slobodne zone i industrijski parkovi budućnosti“.
Organizator manifestacije „Zarubezh-Expo“ planirao je i tematske okrugle stolove i sastanke privrednika s predstavnicima ministarstava, kao i izložbu roba široke potrošnje. Izložba će biti održana uz podršku Trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, Trgovinsko-industrijske komore Ruske federacije, ruskog centra za nauku i kulturu - Ruski dom, veleposlanstava dviju zemalja i resornih ministarstava Rusije i Srbije. Privredna komora Srbije je koorganizator izložbe.
Više možete pročitati na http://gmbusiness.biz/2018/02/07/najava-expo-russia-serbia-2018/

34. MOLDAGROTECH, 14. - 17. ožujka 2018. godine, Kišnjevo, Republika Moldova
34. Međunarodna specijalizirana izložba opreme i tehnologija za poljoprivredno - industrijski sektor (proljetna) će se održati u Kišnjevu, Republika Moldova, od 14. do 17. ožujka 2018. godine. Izložbu organizira Međunarodni izložbeni centar MOLDEXPO S.A. uz potporu Ministarstva poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Moldove.
32. Međunarodna proljetna izložba održala se od 15. do 18. ožujka 2017., na izložbenom prostoru od 4.342 m2.  Na izložbi je sudjelovalo 146 tvrtki iz 10 zemalja: Austrija, Bugarska, Češka, Republika Moldova, Njemačka, Italija, Rumunjska, Rusija, Slovačka i Ukrajina, a posjetilo je 16.670 posjetitelja.
Više informacija:  www.moldagrotech2.moldexpo.md

International Furniture Fair "Albania 2018", 14. - 17. ožujka 2018. godine, Tirana, Albanija
Međunarodni sajam namještaja održati će se od 14. do 17. ožujka 2018. godine u Kongresnoj dvorani u Tirani, Albanija.
Kontakt:
info@albexpo.com, albrelax@albexpo.com, shpdsh.awpa@gmail.com
+355 69 2099 997 (communication in Albanian),
+355 69 84 07163,  +355 69 73 65065  (communication on English, Italian, German)
Više informacija: http://albexpo.com/en/panairi-nderkombetar-i-mobilierise-shqiperia-2018/

15. EXPODENTAL - Međunarodni sajam stomatološke opreme, pribora i usluga  u zubarskoj industriji, 15. – 17. ožujka 2018. godine, Madrid, Španjolska
U Madridu se od 15. do 17. ožujka 2018. godine održava 15. po redu sajam EXPODENTAL - Međunarodni sajam stomatološke opreme, pr​ibora i usluga  u zubarskoj industriji. Prisutni sektori: Oprema i klinički namještaj, Oprema i protetika, Instrumentalni i zubarski proizvodi, Instrumentalni i protetski proizvodi, Implantologija, Ortodoncija te Usluge i informacijska tehnologija.
Više informacija na: http://www.ifema.es/expodental_06/

Svjetski sajam turizma, 15. - 18. ožujka 2018. godine, Pariz, Francuska 
Godišnji svjetski sajam turizma „Salon mondial du Tourisme“ održat će se u Parizu u razdoblju od 15. do 18. ožujka 2018. u prostorima pariškog izložbenog centra Porte de Versailles. Sajam će predstaviti tematska područja kao što su „neobična“ putovanja, smještaj, kultura i baština, obiteljska putovanja, nezaboravna putovanja, itd.
Svjetski sajam turizma je 2017. godine okupio više od 696 izlagača iz Francuske i cijelog svijeta.  Sajam je posjetilo ukupno 124.000 ljudi, od čega 2.400 profesionalaca s područja turizma, privukao je preko 530 novinara te se može pohvaliti odličnom medijskom promidžbom.  
Više informacija na: http://www.salons-du-tourisme.com/Paris

Food Expo,  18. - 20. ožujka 2018.  godine, Herning, Danska
Food Expo je najveći nordijski sajam industrija povezanih s hranom, i hrane. Održava se bienalno. U 2016. godini sudjelovalo je 500 izlagača, posjetitelja je bilo 25.000 iz 37 zemalja.
Izlagačke sekcije su: Strojevi i tehnička oprema; hrana i piće (usluge; prodaja); interijeri prodajnih prostora;  interijeri hotela i restorana; IT i sustavi plaćanja; sajam vina; gastronomski kutak (delikatesna hrana i pića); profesionalna odjeća; događanja i zabava; organiziranje i savjetovanje; sanitarna rješenja; ostalo.
Kontakti:
Søren Buur
Tel: 99 26 99 97
E-mail: sb@mch.dk
Lars Medom
Tel: 99 26 99 20
E-mail: lme@mch.dk
Informacije i rezervacije dostupne su na stranici: http://www.uk.foodexpo.dk/

Međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića „ProWein 2018“, 18. - 20. ožujka 2018. godine,  Dusseldorf, Njemačka
Međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića „ProWein 2018“, održava se od 18. do 20. ožujka 2018. u Dusseldorfu,Njemačka. U organizaciji Hrvatske gospodarske komore, Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo na sajmu vina u Dusseldorfu predstavit će se 16 proizvođača vina i 2 proizvođača jakih alkoholnih pića. 
Na površini od 102 m2 u paviljonu br. 15  na dva štanda (J21 i K16) izlagat će sljedeće hrvatske vinarije: Badel 1862 d. d., Osilovac d. o. o. – Feravino, Lagradi d. o. o., Iločki podrumi d. d., Dingač- Skaramuča d. o. o., Dvanajščak – Kozol, Apimel d. o. o., Krauthaker d. o. o., Vinarija Iuris d. o. o., Kutjevo d. d., Poljopromet d. o. o. - Vina Terra Madre, Veralda, Edivo d. o. o., Timarist d. o. o. - Vinarija Raak, Zlatan Otok d. o. o., Degrassi d. o. o., Kraljevski vinogradi d. o. o., Maraska d. d.
ProWein je vodeći međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri, a izlagači prezentiraju kompletan pregled svjetskog tržišta u deset izlagačkih paviljona.
Ove godine predstavit će se više od 6.600 izlagača iz preko 60 zemalja na prostoru od 71.924 m², uključujući 400 međunarodnih distributera i dobavljača alkohola i alkoholnih pića. Ova sajamska manifestacija je predvodnik u različitim trendovima i proizvodima što je i glavni cilj ovog središnjeg sektorskog sajma.
Više o svemu možete naći na: http://www.prowein.com

1st International Startup Community Leaders Summit, 19. – 21. ožujka 2018. godine, Tel Aviv, Izrael
Prvo svjetsko okupljanje pod nazivom „International Startup Community Leaders - ISCL” održava se u od 19. do 21. ožujka 2018. u Tel Avivu, u Izraelu, uz organizirane posjete start-up centrima u Jeruzalemu i Beer Shevi.
Riječ je o događanju koje ima za cilj okupiti one koji su na bilo koji način uključeni u start-up zajednicu - one koji utječu na kreiranje i kreiraju okruženje za start-up-ove i poduzetničke pothvate, kao i same poduzetnike, a sve kako bi se uspostavila međunarodna „platforma“ za razmjenu znanja, iskustava i ideja o dobrim praksama i mehanizmima te omogućio prostor za suradnju unutar globalne start-up zajednice.
Organizatori su vodeći izraelski dionici za start-up zajednice (Start-up Nation Central i dr.) i grad Tel Aviv, uz potporu Izraelske agencije za inovacije i poslovnih anđela.
Više informacija o događanju, prijavama i programu dostupno je na: http://www.isclsummit.com/  

"NATIONAL FUTURESCHOOLS EXPO 2018", 21. – 22. ožujka 2018. godine, Melbourne, Australija
Od 21. do 22. ožujka 2018. godine u Convention and Exhibition Centre  Melbourne održat će se Expo "NATIONAL FUTURESCHOOLS EXPO 2018". Radi se o  nacionalnom FutureSchools Expo koji se sastoji od jedne centralne izložbe i pet paralelnih konferencija dizajniranih  kako bi se prezentiralo i pojasnilo pet specifičnih područja budućeg školstva:
- Strateški pogled na budućnost obrazovanja,
- Korištenje nastajanja tehnologije (emerging technology) / Teaching with emerging  tech / Teaching about emerging tech,
- Dizajnirane učionice za učitelje s posebnim potrebama nastavnika i koordinatore te  ravnatelje u mainstreams školama,
- Polaganje temelja učenja tehnologija,
- Priprema nastavnika za digitalne tehnologije, kodiranje i robotiku
Na Expu će biti nazočno preko 2000 nastavnika, 100 govornika, 80 izlagača i 5 paralelnih konferencija. Nacionalni Future Schools Expo okuplja vodeće svjetske stručnjake za obrazovanje. Misija je poboljšati kvalitetu poučavanja i učenja.
Dodatne informacije kao i linkovi za registraciju sudjelovanja mogu se naći na stranicama: http://www.futureschools.com.au/

FENSTERBAU FRONTALE 2018, 21. – 24. ožujka 2018. godine, Nürnberg, Njemačka
U Nürnbergu se 21. do 24. ožujka 2018. godine održava međunarodni stručni sajam za prozore, vrata i fasade FENSTERBAU FRONTALE 2018
Fensterbau frontale je međunarodni sajam za prozore, vrata i fasade, tehnologije i građevinske komponente koji se održava svake dvije godine, a na sajmu oko 800 nacionalnih i međunarodnih izlagača predstavlja svoje proizvode i usluge. Proizvodni asortiman obuhvaća profile, staklo, sustave brtvljenja, spojnice, strojeve, sigurnosne tehnologije, alate i sl..
Više informacija na: https://www.messen.de/de/8561/nuernberg/fensterbau-frontale/info

TRAVELEXPO ANKARA Tourism Fair, 22. - 25. ožujka 2018. godine, Ankara, Turska.
Uvažavajući značenje turizma za hrvatsko gospodarstvo, potrebu intenziviranja marketinških i ostalih promotivnih aktivnosti na rastućem turskom turističkom te dosadašnje sudjelovanje na sličnim sajamskim manifestacijama, smatramo kako bi pojedine turističke agencije iz Hrvatske mogle imati interesa za nastup na ovogodišnjem izdanju TRAVELEXPO ANKARA Tourism Fair-a, tim više što organizator nudi hrvatskim izlagačima na korištenje izložbeni prostor od 9m2 bez naknade.
Kontakt: Ayca Bozkurt (e.mail: ayca@atisfaur.com)
Za detaljnije informacije upućujemo na www.travelexpo.com 

15. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, 22. - 25. ožujka 2018. godine, Dubrovnik, Hrvatska
Jubilarni 15. Mediteranski sajam ove se godine održava od 22. do 25. ožujka u hotelu Tirena – Babin kuk u Dubrovniku. Rok prijave: 16. veljače 2018.
Sajam organizira Dubrovnik Sun d. o. o., uz suorganizaciju ŽK Dubrovnik i potporu Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika i Dure, razvojne agencije Grada Dubrovnika, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije Dunea d. o. o.
Kontakt: hgkdu@hgk.hr ili telefaks 020/312-096.
Opširnije o sajmu možete pronaći na http://mediteranski-sajam.com.

MOLDCONSTRUCT, 22. - 25. ožujka 2018. godine, Kišnjevo, Republika Moldova
23. Međunarodna specijalizirana izložba tehnologija, opreme, alata i materijala za građevinarstvo će se održati u Kišnjevu, od 22. do 25. ožujka 2018. Izložbu organizira Međunarodni izložbeni centar MOLDEXPO S.A. uz potporu Ministarstva za regionalni razvoj i graditeljstvo Republike Moldove.
Prethodna, 22. Međunarodna specijalizirana izložba tehnologija, opreme, alata i materijala za građevinarstvo održala se od 22. do 26. ožujka 2017.  godine, na 2.853 m2 izložbenog prostora. Na izložbi je sudjelovalo 140 tvrtki iz šest zemalja: Bjelarus, Republika Moldova, Njemačka, Rumunjska, Rusija i Ukrajina, a posjetilo je  9.835 posjetitelja.
Više informacija:  www.moldconstruct.moldexpo.md

Forum ICT-društvo, 23. ožujka 2018. godine, Osijek, Hrvatska
Ciljevi Foruma ICT-društvo: potaknuti jačanje ICT sektora u Osijeku i RH, otvoriti dijalog o sociologijskom odnosu informacijsko-komunikacijskih tehnologija i njihovu utjecaju na društvo druge moderne, uključujući promišljanje pozitivnih i negativnih utjecaja ICT-a na društvo u kontekstu tehnološkog determinizma globalnog informacijskog društva 21. stoljeća.
Projekt ima u vidu regionalnu razvojnu koncepciju Slavonije i Baranje, Osijeka kao središta regije, zaustavljanje iseljavanja mlade populacije te regionalno povezivanje Slavonije i Baranje, Dalmacije, Istre, odnosno hrvatskih regija s uspješnim centrima izvrsnosti u području ICT industrije, i Zagrebom kao središtem.
Projekt ima regionalnu, nacionalnu i globalnu dimenziju zbog prirode ICT-a. Predviđa uključivanje aktera međunarodne akademske zajednice i ICT sektora na globalnoj razini. Stoga projekt po definiciji ima globalizacijsku ulogu sa sjedištem u Osijeku.
Nositelji:
•Institut za europske i globalizacijske studije – Split, www.inegs.com
•Osijek Software City, http://softwarecity.hr/
Kontakt osobe:
•Prof.dr.sc. Anđelko Milardović u trajnom zvanju, anmilard@gmail.com
•Nandino Lončar, nandino.loncar@inchoo.net
Više na: http://www.fitd.com.hr/

44. Schweizer Waffen-Sammlerbörse, 23. – 25. ožujka 2018. godine, Luzern, Švicarska
Sajam oružja i lova za ljubitelje oružja i vojske Waffen-Sammlerbörse Luzern održava se od 23. do 25. ožujka 2018. godine u Messe Luzern,  Horwerstr. 87, CH-6005 Luzern, Luzern, Schweiz, a organizator je ZT Fachmessen AG,  Pilgerweg 9,  CH-5413 Birmenstorf, Schweiz
Kontakt:
Tel: +41 (0)56 2042020
Fax: +41 (0)56 2042010
E-mail: info@fachmessen.ch
Više na www.fachmessen.ch  

6. AFRICA CEO FORUM, 26.- 27. ožujka 2018. godine, Abidjan, Obala Bjelokosti
Događaj se održava u organizaciji grupe Jeune Afrique (Mlada Afrika) u suradnji s Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i Rainbow Unlimited. Ovaj događaj je međunarodni referentni događaj, posvećen izazovima razvoja afričkog privatnog sektora. Smatra se prvom platformom za poslovne sastanke između međunarodnih i afričkih poslovnih subjekata. Očekuje se oko 120 najutjecajnijih poslovnih lidera, investitora i kreatora politike iz 70 država.
Kontakt za dodatne informacije je  FLORIAN SERFATY, tel: +33144301817, e-mail: f.seratv@ieuneafrique.com.
Informacije o događanju na  http://www.theafricaceoforum.com/en

Međunarodni sajam industrijskog podugovaranja „Midest“, 27. - 30. ožujka 2018. godine, Pariz, Francuska
Najveći svjetski sajam industrijskog podugovaranja „Midest“ bit će održan od 27. do 30. ožujka 2018. godine u centru Parc des Expositions Paris-Nord Villepinte u Parizu, gdje će se na 50.000 m2 okupiti vodeće svjetske tvrtke i 1.600 podugovarača iz 39 zemalja, uz više od 34.000 posjetitelja.
Podugovarači očekuju ponude za sektore kao što su obrada metala, plastike, gume, kompozitnih materijala, drva i tehničkih tekstila. Postoji potražnja i za proizvodnjom elektronskih sprava i komponenti, a traže se i usluge kao što su održavanje, industrijski dizajn, projektiranje ili inženjerstvo.
Više informacija: http://www.midest.com/Accueil/

International Tourism Fair “Tirana 2018”, 30. – 31. ožujka 2018. godine, Tirana, Albanija
Međunarodni sajam turizma održati će se od 30. do 31. ožujka 2018. godine u Kongresnoj dvorani u Tirani, Albanija.
Kontakt:
info@albexpo.com
tourism.albexpo@gmail.com
Mobile:  +355 69 20 99997
Mobile:  +355 69 77 65065 ( English, German, Italian)
Mobile:  +355 69 20 61300 ( English,  Italian)
Više možete pročitati na http://albexpo.com/en/panairi-nderkombetar-i-turizmit-tirana-2018/


 Travanj 2018.
 

Međunarodni sajam tehnologija, podugovaranja i dizajna brodica, jahti i velikih brodova SEATEC 2018, 05. - 07. travnja 2018. godine, Marina di Carrara, Italija
U okviru promocije hrvatskoga gospodarstva, HGK – Komora Zagreb planira, prema interesu i odazivu članica, organizirati zajedničko sudjelovanje hrvatskih tvrtki na 16. međunarodnom sajmu tehnologija, podugovaranja i dizajna brodica, jahti i velikih brodova Seatec 2018, koji će se održati od 5. do 7. travnja u Marini di Carrara, u Italiji.
Komora Zagreb spremna je, ovisno o interesu, za članice zakupiti 27 četvornih metara opremljenog izložbenog prostora na sajmu u okviru posebno napravljenog dijela sajma Medvillage ili Mediteransko selo, koje je napravljeno s idejom da okupi sve zemlje izlagače s područja Mediterana. Troškove zakupa štanda (uključujući standardnu opremu prostora) i izlaganja na sajmu tvrtke dijele s Komorom. Za organiziranje takvog izlaganja potrebno je pet hrvatskih tvrtki.
Dio sveukupnih troškova izlaganja na sajmu pokrit će Komora Zagreb, a ostatak međusobno dijele tvrtke izlagači. S time u skladu, predviđeni troškovi svakog izlagača za sudjelovanje na sajmu, koji uključuju najam opremljenog prostora, obveznu registraciju i zajedničkog informatora HGK, iznose 500 eura u kunskoj protuvrijednosti, u slučaju prijave pet izlagača. U slučaju manjeg ili većeg broja prijavljenih tvrtki, izradit će se nova kalkulacija troškova.
Na štandu će tvrtke imati priliku za predstavljanje svojih poslovnih mogućnosti te za predstavljanje promotivnim materijalima. Tvrtke pojedinačno snose troškove transporta promotivnog materijala te putovanja i smještaja svog predstavnika na sajmu.
Zainteresirani za sudjelovanje uz navedene uvjete mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca na dnu web-stranice https://www.hgk.hr/poziv-na-zajednicko-izlaganje-na-medunarodnom-sajmu-tehnologija-podugovaranja-i-dizajna-brodica-jahti-i-velikih-brodova-seatec-2018-najava   najkasnije do utorka, 30. siječnja.
Za sve dodatne informacije kontakt-osoba u Komori Zagreb je Maša Orlović, tel.: 01/4606-784, e-mail: morlovic@hgk.hr.

17th Azerbaijan International Travel and Tourism Fair, 05. – 07. travnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
AITF je sajam poznat u cijeloj kavkaskoj regiji, održava se uz potporu Ministarstva kulture i turizma Republike Azerbajdžana te ga redovito posjećuje predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev. Sajam svake godine posjećuje više od 4.000 posjetitelja iz Azerbajdžana i susjednih zemalja. 92% posjetitelja su stručnjaci i djelatnici iz branše – direktori putničkih agencija, turističkih zajednica, hotela i sanatorija, predstavnici aviokompanija, rent-a-car agencija, vladinih tijela itd. Sajam posljednjih nekoliko godina odlikuje jačanje promocije zdravstvenog i medicinskog turizma, a od hrvatskih tvrtki izlagač je bila Iqcure clinic iz Svetog Martina na Muri.
Link na rezervaciju štanda: http://www.aitf.az/en-standreservation/
Više na http://www.aitf.az/en-main/ 

2nd Edition, Mediterranean Tourism Fair, 06 – 07. travnja 2018. godine, Tirana, Albanija
Drugu godinu zaredom održava se Mediteranski sajam turizma u Albaniji, od 06. do 07. travnja u Tirani. Očekuju se sudionici iz 20 zemalja, kao što su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Španjolska, Švicarska, Turska, itd.
Kontakt:
Florian Bilali, Project Manager
Tel.    +355 692063810
Mob: +355 674008765
E-mail: florian.bilali@expocity.al
Web site: www.expocity.al
Kontakt info:
Tel: +355 672020909
E-mail: info@expocity.al, marketing@expocity.al
Za više informacija na: http://expocity.al/wp-content/uploads/2018/01/MTF_broshura-2018_ok.pdf

Sajam Cape Getaway Show, 06. – 08. travnja 2018. godine, Lourensford Wine Estate (Cape Town), Južna Afrika
Najveći, najvažniji i najposjećeniji južnoafrički sajam turizma, kampiranja i aktivnosti na otvorenom Getaway Show održava se u travnju 2018. godine u Lourensford Wine Estate nedaleko Cape Towna. Inačica ovoga sajma Gauteng Getaway Show održava se u drugom dijelu godine u Johannesburgu. Na tome je sajmu 2014. godine po prvi puta zasebnim štandom uspješno predstavljena i Hrvatska.
Zainteresirane hrvatske tvrtke mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji na broj telefona +27 12 342 1206 ili e-mail croemb.pretoria@mvep.hr.
Više o sajmu možete pronaći na stranicama: http://www.getaway.co.za/cape-getaway-show/.

Cyber Security Centre Conference, 10. - 12. travnja 2018. godine, Canberra, Australija
U Canberri, u Nacionalnom konvencijskom centru, održati će se od 10. do 12. travnja 2018. godine Konferencija o kibernetičkoj sigurnosti u  organizaciji Australskog centra za kibernetičku sigurnost pod nazivom "Od sigurnosti prema otpornosti".
Na konferenciji će se predstaviti vođeći Australski i svjetski stručnjaci za kibernetičku sigurnost kako bi raspravljali o recentnim prijetnjama, spriječavanju istih te novostima.
Više na https://acsc2018.com.au/ 

Sajam i konferencija Packaging Innovations 2018, 10. - 12. travnja 2018. godine, Utrecht, Nizozemska
Sajam i konferencija o inovacijama u industriji pakiranja Packaging Innovations 2018 održat će se od 10. do 12. travnja 2018. godine u Utrechtu. Na ovogodišnjem petom izdanju sajma organizatori očekuju sudjelovanje više od 2500 vlasnika brandova, trgovaca, kupaca i dizajnera, koji traže nove partnere i prilike za suradnju. Posjetitelji sajma predstavnici su poslovnog sektora, među kojima su vlasnici brandova, voditelji projekata, dizajneri poizvoda, grafički dizajneri, poduzetnici te izvršni direktori i direktori prodaje, koji dolaze iz sektora maloprodaje, farmaceutske industrije i kozmetike, prehrane, IT, odjeće i obuće te automobilske industrije.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu (vrhhaag@mvep.hr), kontakt osoba gđa Ana Pilipović.
Više informacija dostupno je na službenoj stranici sajma: http://www.easyfairs.com/packaging-innovations-2018/packaging-innovations-2018/.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018, 10. – 14. travnja 2018. godine, Mostar, BiH
Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018., dvadeset prvi po redu, održat će se od 10. do 14. travnja 2018. godine.
Zemlja partner ove godine je Republika Srbija.
Ovogodišnji sajam okupiti će gospodarstvenike i predstavnike tvrtki iz više od 20 zemalja iz oblasti građevinarstva, automobilske industrije, poljoprivredno-prehrambenog sektora, turizma, visokih tehnologija, ekologije i dr. 
Kontakt: Adresa: Rodoč bb / Slobodna zona Hercegovina Mostar 88 000 Bosna i Hercegovina,
E-mail: info@mostarski-sajam.com Telefon: +387 36 350 194 Fax: +387 36 350 134
Više na: http://www.mostar-fair.com/bs/sajam_gospodarstva

Arctic Business Forum, 11. - 12. travnja 2018. godine, Kemi, Finska
Arctic Business Forum održava se u Kemi, Finska od 11. do 12. travnja 2018. godine. Gospodarska komora Laplanda organizira 9. arktički poslovni forum na kojemu će biti  predstavljene najnovije vijesti o razvoju poslovanja u arktičkoj regiji. Govornici će biti ključni predstavnici i dionici u različitim granama arktičkih industrija. Glavna tema ovogodišnjeg Foruma su ulaganja, konkurentnost i startapovi u arktičkoj regiji. Više o samom Forumu, smještaju i organizaciji na http://arcticbusinessforum.com/

37. CONSTRUMA 2017. – Sajam građevinske industrije, 11. - 15. travnja 2018. godine, Budimpešta, Mađarska
U Budimpešti će se od 11. do 15. travnja 2018. godine održati 37. Međunarodni sajam i izložba građevinske industrije, uređenja interijera i sl. Riječ je o najvećem sajmu takvoga tipa u Mađarskoj i jednom od vodećih na području Srednje i Istočne Europe. Uz glavni sajam građevinske industrije istodobno će se održati i pripadajući paralelni sajmovi Construma Garden, Reneo i HomeDesign.
Više na http://construma.hu/en

46. Međunarodna izložba izuma, 11. – 15. travnja 2018. godine, Ženeva, Švicarska
U razdoblju od 11. do 15. travnja 2018. godine u Ženevi se održava 46. Međunarodna izložba izuma, pod pokroviteljstvom Švicarske Federalne Vlade, Grada Ženeve i Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.
Više o izložbi može se pronaći na internetskoj stranici http://www.inventions-geneva.ch/en/ 

Forum o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu (EPA) između EU i Japana, 12. travnja 2018. godine, Kopenhagen, Danska
Prema zaprimljenim informacijama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, obavještavamo članice o održavanju Foruma o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu (EPA) između EU i Japana koji će se 12. travnja održati u Kopenhagenu u organizaciji Danske gospodarske komore, Ministarstva vanjskih poslova Japana i Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO).
Pregovori o Sporazumu o ekonomskom partnerstvu (EPA) uspješno su okončani 08. prosinca 2017. godine te je u tijeku provedba postupaka nužnih za konačno sklapanje ugovora i primjenu.
Sudionici Foruma u Kopenhagenu imat će prilike saznati više o potencijalu Sporazuma u pogledu otvaranja novih investicijskih i poslovnih mogućnosti za europske i japanske tvrtke.
Govornici na Forumu bit će neki od ključnih ljudi koji stoje iza pregovora Sporazuma, Cecilia Malmström, povjerenica EU za trgovinu, te veleposlanik Yoichi Suzuki, glavni pregovarač Japana, i renomirani njemački ekonomist Gabriel Felbermayr te istaknuti poslovni rukovoditelji vodećih europskih i japanskih tvrtki.
Više informacija o forumu, programu, mjestu događanja te predloženom smještaju dostupno je na službenim internetskim stranicama događanja https://www.eujapanforum.com/, a prijaviti se možete online putem poveznice za prijavu https://www.danskerhverv.dk/engelsk/english-registration/ najkasnije do 09. travnja. Napominjemo da je dopušteno sudjelovanje najviše tri sudionika iz iste tvrtke.

Za sva dodatna pitanja, ljubazno molimo da se obratite izravno organizatoru:

Sofie Nordstrom
Nordstrom International
Event Director
EU-Japan EPA Forum
Tel.: +44 7411 628 822
E-mail: sn@eujapanforum.com

ili

Michael Bremerskov Jensen
Senior Advisor
EU & International Affairs Department
Danish Chamber of Commerce
Tel.: +45 31 75 24 00
E-mail: mje@danskerhverv.dk 

Sajam prehrambene industrije Alimentaria 16. - 19. travnja 2018. godine, Barcelona, Španjolska
Novo izdanje Alimentarie pružit će više poslovnih mogućnosti i nove sadržaje. Sajam nudi svojim sudionicima izravnu vezu s ključnim tržištima Španjolske, Europe i Latinske Amerike. Na zadnjem izdanju sajma sudjelovalo je preko 800 uvoznika i glavnih operatora u distribuciji hrane iz različitih zemalja, 140.000 trgovinskih stručnjaka te 40.000 međunarodnih posjetitelja.
U 2018. godini uz Alimentariu će se istovremeno održati i sajam inovacije, gastronomije i ugostiteljske opreme Hostelco, vodeći sajam opreme i usluga za ugostiteljstvo u Španjolskoj. Održavanjem ova dva  sajma istovremeno ponudit će sudionicima jedinstvenu, široku ponudu. Alimentaria donosi sve mogućnosti sektora  razvrstane u šest specijaliziranih područja:
- Multiple foods: Kretanje robe široke potrošnje i hrane.
- Expoconser: Konzervirana hrana.
- Intervin: Vino i jabukovača.
- Intercarn: Meso i mesni proizvodi.
- Interlact:  mlijeko  i mliječni proizvodi.
- Restaurama: The Foodservice i gostoprimstvo.
Obrazac za prijavu:
http://media.firabcn.es/content/S037018/docs/lanzamiento/Alimentaria2018_Solicitud.pdf
Više možete pročitati na: http://www.alimentaria-bcn.com/en/ 

5. Dubrovnik FestiWine, regionalni festival vina, 16. - 22. travnja  2018. godine, Dubrovnik, Hrvatska
Ovogodišnji, 5. Dubrovnik FestiWine održat će se od 16. do 22. travnja u Dubrovniku na novoj lokaciji – Sunset Beach Uvala Lapad.
Sajam organizira Dubrovnik partner d. o. o., uz suorganizaciju ŽK Dubrovnik i pokroviteljstvo Dubrovačko-neretvanske županije.
U pratećim dokumentima možete pronaći:
- poziv (https://www.hgk.hr/documents/poziv-festiwine-20185a786a619594c.pdf) i
- anketu zainteresiranosti https://www.hgk.hr/documents/anketa-zainteresiranosti-festiwine-20185a786a6e468fc.pdf),
za koju vas molimo da je popunjenu i ovjerenu pošaljete na elektroničku adresu ncovic@hgk.hr najkasnije do 1. ožujka.
Iznos sufinanciranja izlagača bit će poznat nakon što se prikupe i obrade prijave zainteresiranih tvrtki.
Detaljnije o sajmu možete pronaći na www.dubrovnikfestiwine.com.

4. Međunarodna konferencija „Berlin Energy Transition Dialogue 2018 – Towards a Global Energiewende“, 17. - 18. travnja 2018. godine, Berlin, Njemačka
U Berlinu će se 17. i 18. travnja održati 4. Međunarodna konferencija „Berlin Energy Transition Dialogue 2018 – Towards a Global Energiewende“. Konferencija će se održati u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova a na njoj će sudjelovati ministar vanjskih poslova SR Njemačke gospodin Sigmar Gabriel i ministrica gospodarstva i energije SR Njemačke gospođa Brigitte Zypries.
Sve informacije o konferenciji koje će biti stalno aktualizirane nalaze se na www.energiewende2018.com i na kanalu Twitter @greensofa_betd  (Hashtag #betd2018).
Dodatne informacije mogu se pronaći na www.startup-energy-transition.com i na www.eventhorizon2018.com

Building Holland, 17. - 19. travnja 2018. godine, Amsterdam, Nizozemska
Sajam građevinske industrije Building Holland, koji se od 17. do 19. travnja 2018. godine održava u Amsterdamu, kao i prethodnih godina fokusiran je na inovativna rješenja u građevinskoj industriji i sektoru nekretnina, razmjenu znanja i iskustva te umrežavanju i upoznavanju sudionika i posjetitelja s najnovijim proizvodima i konceptima u industriji. Na ovogodišnjem sajmu organizatori očekuju oko 230 izlagača te 15 000 posjetitelja, među kojima su arhitekti, inženjeri, konzultanti, predstavnici građevinskih tvrtki i agencija za nekretnine, kao i krajnji korisnici, vlasnici nekretnina.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu (vrhhaag@mvep.hr), kontakt osoba gđa Ana Pilipović.
Više informacija dostupno je na službenim stranicama sajma: https://www.buildingholland.nl/.

“The Dublin Tech Summit“, 18. – 19. travnja 2018. godine, Dublin, Irska
„The Dublin Tech Summit 2018“ je međunarodna tehnološka konferencija koja se po prvi put održala 2017. godine, kada je okupila više od 10 000 sudionika iz područja marketinga, analitike velikih podataka, „FinTech“-a, Interneta stvari, „MedTech“-a i poslovnog svijeta.
Teme ovogodišnje konferencije su sljedeće: „FinTech“, Internet stvari, veliki podaci, inovacije, glazbaXtehnologija, umjetna inteligencija, programska rješenja u oblacima i računalna sigurnost.
Kontakt: info@dublintechsummit.com 
Više informacija na: http://dublintechsummit.com/ 

Poslovno-tehnološka konferencija, 18. - 20. travnja 2018. godine, Neum, BiH
Najveća poslovno-tehnološka konferencija u Bosni i Hercegovini, Microsoft NetWork 8, održat će se od 18. do 20. travnja 2018. godine u Grand Hotelu Neum.
U travnju prošle godine Microsoft NetWork 7 konferencija okupila je preko 900 sudionika iz različitih branši, među kojima su se našli stručnjaci iz svijeta biznisa i ICT-a, te predstavnici akademske zajednice i javnog sektora.
Ove godine, sudionicima će biti ponuđena predavanja vezana za moderno poslovno okruženje, digitalnu transformaciju, aplikacije i infrastrukturu, podatke i vještačku inteligenciju, odnosno edukacijska rješenja i studije slučaja.
Kotizacija za sudjelovanje na konferenciji Microsoft NetWork 8 iznosi 400 KM (+17% PDV), a svi oni koji se prijave do 23. veljače 2018. godine ostvaruju popust na rane kotizacije od 100 KM te plaćaju kotizaciju u iznosu od 300 KM (+17% PDV).
Sve informacije o MSNetWork 8 konferenciji dostupne su na zvaničnoj web stranici konferencije www.msnetwork.ba putem koje se mogu izvršiti i prijave za sudjelovanje.

''Iran Green Trade Fair 2018'', 19. – 21. travnja 2018. godine, Teheran, Iran
U Teheranu će se od 19. do 21. travnja 2018. godine održati ''Iran Green Trade Fair 2018'' na kojem će se predstaviti proizvođači voća, povrća, cvijeća i povezanih tehnologija. Sajam se održava u međunarodnom izložbenom kompleksu u Teheranu (Tehran International Permanent Fairground).
Kontakt:
HPP Exhibitions
P.O. Box 625, 1000 AP, Amsterdam,  Nizozemska
Patricia Peláez
Tel: +31-20-6622482
E-mail: patricia@hpp.nl
Više informacija na: http://www.hppexhibitions.com/igtf/iran-green-trade-fair-2018/

Oslo Hage Messe, 20. – 22. travnja 2018. godine, Lillestrøm, Norveška
Oslo Hage Messe /Oslo Garden Show je sajam posvećen uređenju vrtova. Oslo Garden Show označava početak proljeća za sve entuzijaste vrtova. U Norges Varemesse u Lillestrømu ćete naći uzbudljivu ponudu cvijeća i biljaka, vrtnih alata, savjeta stručnjaka i ideja za promjene u vanjskom okruženju.
Kontakt:
Oslo Garden Show
Tel: +47 988 28 960
Postboks 75, 2001 Lillestrøm
E-mail: ms@messe.no   
Više o sajmu možete pročitati na: https://www.messe.no/en/Garden-Show/

Međunarodni građevinarski sajam „Intermat“, 23. - 28. travnja 2018. godine, Pariz, Francuska
Međunarodni građevinarski sajam „Intermat“ održat će se u Parizu od 23. do 28. travnja 2018. u prostorima centra Paris-Nord Villepinte. Ovaj sajam je namijenjen građevinarima i proizvođačima građevinskih materijala koji žele predstaviti svoje građevinske strojeve, materijale i tehnike.
„Intermat“ je jedan od najvećih svjetskih sajmova u građevinarskom sektoru s oko 1.400 izlagača iz 40 zemalja i 183.000 posjetitelja iz 168 zemalja. Na površini od 375.000 m2 izlagači imaju priliku za predstavljanje inovativnih proizvode i susrete s vrhunskim stručnjacima iz svog sektora.
Više informacija na : http://paris-en.intermatconstruction.com/

CPMA Convention and Tradeshow, 24. – 26. travnja 2018. godine, Vancouver, Kanada
U Vancouveru će se od 24. do 26. travnja 2018. godine održati CPMA Convention and Tradeshow. Ova konvencija i sajam smatraju se najvećim događajem u Kanadi posvećenim industriji voća i povrća. Sajam omogućuje vodećim osobama u industriju da povećaju svoje poslovne mogućnosti na kanadskom tržištu kroz forume, networking i seminare. Na sajmu sudjeluje oko 3.000 sudionika iz svih segmenata industrije: proizvođači, dobavljači, prodavači i iz cijeloga svijeta.
Više o Sajmu i registraciji može se naći na ovoj web stranici:  http://convention.cpma.ca/ 

FRESKON – međunarodni sajam voća i povrća, 26. – 28. travnja 2018. godine, Solun, Grčka
Međunarodni sajam voća i povrća FRESKON održat će se od 26. do 28. travnja 2018. godine u Solunu u Grčkoj. Sajam okuplja proizvođače i veletrgovce voća i povrća i smatra se jednim od najvećih sajmova takvog tipa u jugoistočnoj Europi.
Više pojedinosti o sajmu dostupno je na web stranici: http://freskon.helexpo.gr/en.

TAMPERE WINE FEST, 27. - 28. travnja 2018. godine, Tampere, Finska
U gradu Tampereu u organizaciji Timo Jokinena aka Viinitimo organizira se treći sajam vina.
Više o festivalu možete naći na www.viinitimo.fi 

Međunarodni sajam turizma SITA, 27. travnja – 01. svibnja 2018. godine, Abidjan, Republika Obala Bjelokosti
U organizaciji Ministarstva turizma Republike Obale Bjelokosti održati će se Međunarodni sajam turizma, nazvan SITA, u Abidjanu od 27. travnja do 01. svibnja 2018. godine. SITA će omogućiti svim profesionalcima turističkog sektora, da se izravno susretnu s institucijama i aktivnim tijelima u turističkom sektoru. Sajam će biti otvoren i za javnost, koja je zainteresirana za putovanja i otkrića.
2017. godine na sajmu je zabilježeno sudjelovanje 7 afričkih zemalja, 255 izložbi i 47.000 posjetitelja. Međunarodni turistički sajam 2018. godine očekuje više od 20 afričkih zemalja, europskih i azijskih profesionalaca, 300 operatora iz Obale Bjelokosti i 70.000 posjetitelja.
Dodatne informacije:
AÏssata BAKAYOKO
E-mail: a.bakayoko@sita2018.ci
Web adresa: http://www.sita2018.ci/
Dodatne informacije:
AÏssata BAKAYOKO
E-mail: a.bakayoko@sita2018.ci
Web adresa: http://www.sita2018.ci/

Sajam svakodnevnih proizvoda „Foire de Paris“, 27. travnja – 08. svibnja 2018. godine, Pariz, Francuska
Sajam „Foire de Paris“ namijenjen je novitetima, proizvodima i uslugama koji čine svakodnevnicu i dom ugodnijim. Sajam će se održati u Parizu u izložbenom prostoru Paris Expo Porte de Versailles od 27. travnja do 08. svibnja 2018., a uz izložene proizvode ponudit će i kulturne i gastronomske sadržaje.
Sajam „Foire de Paris“ je 2017. godine privukao 525.805 posjetitelja i 3.500 robnih brandova. Brojne tvrtke će i ove godine predstaviti proizvode iz niza područja: kuća i stanovanje, moda i potrepštine, slobodno vrijeme i praktični uređaji te svijet vina i gastronomije. Sajam je prilika da distributeri pristupe francuskom tržištu svakodnevnih proizvoda, upoznaju međunarodne čimbenike i kao i novitete iz svojeg sektora.
Više informacija: http://www.foiredeparis.fr/Le-Salon/Decouvrez-Foire-de-Paris

Bakery Showcase Toronto, 29. – 30. travnja 2018. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se od 29. do 30. travnja 2018. godine održati Bakery Showcase Toronto, izložba namijenjena pekarskoj industriji i svemu što je s njom povezano - opremi, uslugama, novim tehnologijama.
Kontakt:
Baking Association of Canada
7895 Tranmere Dr., Suite 202
L5S1V9 Mississauga, Canada
E-mail:  info@baking.ca
Više na: www.bakingassoccanada.com 


 Svibanj 2018. 


Seoul Food 2018 – Međunarodni sajam hrane u Koreji, 01. – 04. svibnja 2018. godine, Seoul, Republika Koreja
Od 01. do 04. svibnja, KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency) u koorganizaciji s Allworld Exhibitions, KFIA (Korea Foods Industry Association) i KEM (Korea Exhibition Management Co., Ltd.) organizira u Seoulu 36. izdanje jednog od vodećih međunarodnih sajmova prehrambene industrije u Aziji Seoul Food 2018 (http://www.seoulfood.or.kr/eng/main.asp
Na sajmu Seoul Food 2017 izlagala su 1.402 izlagača (2.948 štandova), među kojima 552 međunarodna izlagača iz 39 zemalja i 850 domaćih izlagača, a sajam je posjetilo 54.200 posjetitelja. Na sajmu u 2018. godini očekuje se oko 1.600 izlagača (oko 3.000 štandova).
Izložbeni program pokriva sljedeća područja: - prehrambeni proizvodi: žitarice, voće, povrće, korjenasto povrće, gljive, med, meso, plodovi mora, perad, marinirani proizvod, mliječni proizvodi, prerađeni proizvodi itd.; - mliječni proizvodi; - sastojci hrane i aditivi: šećeri, škrob, sorbitol, proizvodi za zamjenu masnoća, brašno, proizvodi od kvasca, sredstva za produljenje roka trajnosti, boje hrane, emulgiranje, začini, humectant, hranjivi aditivi, zaslađivači, aditivi za funkcionalnu prehranu itd.; - kava i čaj; - dodaci zdravoj prehrani; - premium proizvodi: vitamini, minerali, Omega-3, Chlorella, glukozamin, Gamma linolenska kiselina, dijetalna hrana, organska hrana i proizvodi, Red ginseng, sokovi i ostalo; - obrađena i pakirana hrana; - vina, alkoholna i bezalkoholna pića; - tradicionalna hrana; - desertna jela i napitci; - pekarski proizvodi; - oprema za hotele i restorane; - strojevi za prehambenu industriju; - strojevi za pakiranje, ambalažni strojevi; - ugostiteljski strojevi; - franšiza, catering; - marketing u prehrambenoj industriji itd.
 U sklopu sajma Seoul Food 2018 održavaju se i sljedeći sajmovi:
-  SEOUL HORECATECH (ugostiteljski strojevi i oprema, oprema za prijevoz hrane, posuđe, itd.)
- SEOUL FOODTECH (strojevi za prehrambenu industriju, kućanski aparati i namještaj, oprema za pekarsku industriju, tehnologije za očuvanje hrane, itd.),
- SEOUL FOODPACK (razni strojevi za pakiranje hrane – proizvodnju ambalaže, materijali za pakiranje hrane, strojevi za dizajniranje ambalaže, logistički strojevi i usluge, itd.)
Brošuru sajma možete skinuti sa sljedećeg linka: http://www.seoulfood.or.kr/eng/business/download.asp
Zaključan datum prijave za izlagače je 27. veljače
Ako su vam potrebne dodatne informacije o ovom sajmu, kontaktirajte ured u Zagrebu:
KOREA BUSINESS CENTER, ZAGREB
Tel.: ++385 1 4815 101/102/104
Fax: ++385 1 4848 821
E-mail: kotra@koreatrade.hr 
Kontakt-osoba: Robert Kos ili Eun Ah PARK, direktor (engleski jezik)
Adresa: Radnička cesta 52/VIII, 10000 Zagreb

SIAL Canada: International Food and Beverage Tradeshow, 02. – 04. svibnja 2018. godine, Montreal, Kanada
U Montrealu će se od 02. do 04. svibnja 2018. godine održati SIAL Canada: International Food and Beverage Tradeshow. SIAL Kanada je jedan od najvažnijih sajmova u Kanadi posvećenih poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Na prošlom sajmu sudjelovalo je oko 800 izlagača iz 45 država s, a sajam je posjetilo više od 14.000 kupaca iz Kanade, SAD i 64 razlišite države.
Više o Sajmu i registraciji može se naći na ovoj web stranici: https://sialcanada.com/en/

4. Jordan Food Exhibition, 02. - 06. svibnja 2018. godine, Amman, Jordan
Četvrti Jordan Food Exhibition će se održati od 02. do 06. svibnja 2018. godine u Ammanu, Jordan. Jordan Food je najveći međunarodni sajam hrane u Jordanu koji tvrtkama pruža jedinstvene poslovne mogućnosti i platformu za bolje razumijevanje sektora hrane.
Sajam može biti interesantan i od koristi tvrtkama koje rade u prehrambenoj industriji i srodnim sektorima proizvodnje hrane, ugostiteljstva, pakiranja hrane itd.
Više informacija možete pronaći na službenim stranicama: www.ipco.jo

Sajam Vyno dienos 2018, 04. – 05. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
Najveći litavski i baltički Sajam Vyno dienos 2018, sajam vina i drugih alkoholnih pića održati će se u sajamskom centru LITEXPO u Vilniusu od 04. do 05. svibanj 2018. godine.
Kontakt-osoba: Ignas Borovojus, tel. 00370 638 54 424, e-mail: ignas@vynodienos.lt
Mrežna poveznica sajma: http://vynodienos.lt/en/about/ 

Sajam Food & Hospitality Africa 2018, 06. - 08. svibnja 2018. godine, Johannesburg, Južna Afrika
Uz najpoznatiji južnoafrički gastronomski sajam Good Food and Wine Show, sajam Food & Hospitality Africa najveći je južnoafrički međunarodni sajam gastronomije (5 sajmova u jednom), na kojem tvrtke imaju prilike predstaviti svoje proizvode poslovnoj zajednici, pri čemu će organizatori već unaprijed pripomoći spajanju s potencijalnim poslovnim partnerima i kupcima.
Važnost predstavljanja na ovakvom interaktivnom sajmu gastronomije očituje se i u širem pristupu jer nije usmjeren samo na Južnu Afriku i zemlje subsaharske Afrike, već globalno. Prošlogodišnji sajam privukao je tisuće posjetitelja te više od 300 izlagača iz 27 zemalja.
Zainteresirane hrvatske tvrtke mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji na broj telefona +27 12 342 1206 ili e-mail croemb.pretoria@mvep.hr.  
Više o sajmu možete pronaći na stranicama: www.foodandhospitalityafrica.co.za 

XII. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane RH, 07. - 09. svibnja  2018. godine, Opatija, Hrvatska
U organizaciji Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK u Opatiji će se od 07. do 09. svibnja održati XII. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane RH. Rok prijave: 09. veljače 2018. godine.
Kao i svih ovih godina, želja nam je da ovaj skup ide ukorak s vremenom i svojim temama, predavačima te načinom rada, što više odgovara aktualnim potrebama hrvatske prehrambene industrije. Stoga vas pozivamo da nam do 9. veljače pošaljete svoje prijedloge ili ideje o temama koje biste željeli da budu obrađene na ovogodišnjoj Konferenciji i o predavačima za koje biste voljeli da svoje iskustvo i znanje podijele s vama.
Želja nam je da se na ovogodišnjoj Konferenciji predstave stručnjaci iz prehrambene industrije koji bi svoja znanja i dugogodišnje iskustvo podijelili s kolegama. Stoga pozivamo upravo vas, predstavnike industrije da se prijavite za izlaganje s temom za koju imate kompetentna znanja i kvalifikacije te smatrate da će biti zanimljiva ostalim sudionicima Konferencije, ponajprije predstavnicima prehrambene industrije.
Pri izradi konačnoga programa pažljivo ćemo razmotriti sve pristigle ponude za izlaganje, potrudit ćemo se udovoljiti željama naših članica te birati teme od najveće praktične važnosti za prehrambenu industriju.
Program Konferencije i obavijest o sudjelovanju bit će naknadno objavljen.
Za sve dodatne informacije kontakt-osobe su:  
•Zoran Radan, telefon: 01/4561-620, e-mail: zradan@hgk.hr
•Aleksandra Bencun, telefon: 01/4561-761, e-mail: abencun@hgk.hr
•Valentina Šimić, telefon: 01/4561-697, e-mail: vsimic@hgk.hr
•Ita Juroš, telefon: 01/4826-066, E-mail: e-mail: ijuros@hgk.hr

OZWATER, 08. – 10. svibnja 2018. godine, Sydney, Australija
Od 08. do 10. svibnja 2018. godine održati će se godišnja međunarodna konferencija i sajam OZWATER u organizaciji Australian Water Association. Na konferenciji će govoriti međunarodni i australski govornici te znanstvenici koji će prezentirati radove, održavati radionice, a sajam je u svrhu umrežavanja i spajanja vodećih ljudi iz industrije i stručnjaka iz Australije. 
Više informacija na: www.ozwater.org

Agritech Israel 2018. - 20. Međunarodna izložba i konferencija o poljoprivrednoj tehnologiji, 08. - 10. svibnja 2018. godine, Tel Aviv, Izrael
Jedna od vodećih svjetskih izložbi u području poljoprivredne tehnologije održava se po 20. put u Tel Avivu od 8. do 10. svibnja 2018. (Israel Trade Fairs and Convention Center). Okuplja brojne stručnjake, izlagače i posjetitelje povezane s proizvodnjom, promocijom, istraživanjem i razvojem poljoprivrednih tehnologija.
Posebna zanimljivost je „Inovacijski paviljon“ u kojemu se izlažu najnovija i najinovativnija tehnološka postignuća izraelske poljoprivredne industrije.
Kontakt: gđa Eva Waisler – e-mail: ewaisler@kenes-exhibitions.com, Kenes Exhibitions, Hayotsrim 6, 3rd floor, Or Yehuda, Israel, tel: +972.74.7457493.
Brošura za 2018. (uključuje i informacije o kotizacijama): http://agritechisrael.org/wp-content/uploads/2017/08/agritech-2018-digital.pdf 
Detaljne informacije o izložbi i konferenciji na: http://agritechisrael.org/

Travel and Leisure Expo TLEX, 10. – 13. svibnja 2018. godine, Davao, Filipini
Travel and Leisure Expo TLEX održati će se u Davao-u, Filipini od 10. do 13. svibnja 2018., u SM Lanang Premieru.
Sajam je namijenjen predstavljanju turističkih ponuda, hotela, resorta, restorana i turističkih paketa.
Više na: https://10times.com/tlex

The 2018 #BCTECH Summit, 14. – 16. svibnja 2018. godine, Vancouver, Kanada
U Vancouveru, Britanska Kolumbija, će se od 14. do 16. svibnja održat The 2018 #BCTECH Summit, najveći sajam tehnologije u zapadnoj Kanadi. Na sajmu će sudjelovati preko 5.000 izlagača i posjetitelja iz različitih vrsta industrije koji će predstavljati zadnja tehnička dostignuća.
Ovo je dobra prilika za međunarodne kompanije i investitore da vide što je novo u tehnološkom razvoju. Na sajmu je moguće ostvariti B2B sastanke i investicijske prilike.
Više o sajmu i registraciji može se naći na ovoj web stranici: https://www.bctechsummit.ca/ 

EUBCE - Europske konferencija i izlaganje biomasa, 14. -18. svibnja 2018. godine, Kopenhagen, Danska
EUROPEAN BIOMASS CONFERENCE AND EXHIBITION 2018 - EU BC&E kombinacija je najveće globalne znanstvene i tehnološke konferencije o biomasama i izlaganja vodećih predstavnika industrije i tehnologije biomasa, te na taj način okuplja čitavu zajednicu profesionalaca aktivnih u području biomasa iz cijelog svijeta. Održava se u Bellacentru u Kopenhagenu.
Podaci o konferenciji i prijavama dostupni su na web stranici: http://www.eubce.com/ 

Black Sea Defense & Aerospace Exhibition & Conference - BSDA 2018., 16. - 18. svibnja 2018. godine, Bukurešt, Rumunjska
Sedma Crnomorska aero-obrabmena izložba/konferencija (Black Sea Defense & Aerospace Exhibition & Conference) - BSDA 2018. će se održati u vremenu od 16. do 18. svibnja 2018. u Bukureštu. BSDA je najveća aero, obrambena ​i sigurnosna izložba u ​Crnomorskoj regiji koja se održava u Bukureštu uz potporu rumunjskog Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova, Rumunjske obavještajne službe - SRI, Rumunjske službe zaštite i garde - SPP. Prethodna je izložba/konferencija održana u svibnju 2016., a na njoj je sudjelovalo 217 izlagača iz 24 zemlje. Izložbu je posjetilo vise od 20.000 posjetitelja iz vise od 40 zemalja.
Organizatori pozivaju tvrtke zainteresirane za sudjelovanje na izložbi da rezerviraju izložbeni proctor  (bez financijskih obveza) do 15. ožujka 2017.
Dodatne informacije:
Tel. 04021 327 6651
E - mail adresa: bsda@tntexpo.com
Više o sajmu možete vidjeti na: www.bsda.ro 

Sajam Balttechnika 2018, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
26. međunarodni sajam strojeva i inovacija održati će se u sajamskom centru Litexpo u Vilniusu od 16. do 18. svibnja 2018. godine.
Mrežna poveznica sajma: http://www.litexpo.lt/en/exhibitions/balttechnika-2018-4 

Sajam Transbaltica 2018, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
Najveći sajam prometa u baltičkoj regiji održati će se u sajamskom centru LITEXPO u Vilniusu od 16. do 18. svibnja 2018. godine.
Mrežna poveznica sajma: http://www.litexpo.lt/en/exhibitions/transbaltica-2018 

Sajam Mechanika 2018, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
3. međunarodni sajam rezervnih dijelova i održavanja vozila održati će se u sajamskom centru LITEXPO, u Vilniusu od 16. do 18. svibnja 2018. godine
Mrežna poveznica sajma: http://www.litexpo.lt/en/exhibitions/mechanika-2018

IPACK CASPIAN, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
IPACK CASPIAN sajam ambalaže, strojeva i materijala za pakiranje, etiketiranje i ukrašavanje ambalaže održati će se u Baku od 16. do 18. svibnja 2018. godine.
Na sajmu se izlaže: strojevi za pakiranje i oprema za proizvodnju ambalaže, strojevi, oprema i proizvodne linije za ambalažiranje i ukrašavanje ambalaže, sirovine i poluproizvodi za proizvodnju ambalaže, tehnologija i tehnika prepakiravanja, etiketiranja i kodiranja (bar-kod i ostalo kodiranje) itd.
Izlagači mogu biti direktori i manageri tvornica ambalaže i iz srodnih industrija (robe koja zahtijeva ambalažu - hrana, piće, poljoprivredni proizvodi, mliječni proizvodi, građevinski materijal, namještaj, potrošna roba, suha roba, kemikalije, boje i lakovi itd.)
Kontakt: ipack@iteca.az;
Rezervacija štanda: http://www.ipack.iteca.az/en-standreservation/ 

24th Azerbaijan International Food Industry Exhibition, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
WorldFood Azerbaijan je vodeći sajam prehrambene industrije u kaspijskoj regiji, koji se dokazao kao međunarodna platforma za sastanke b2b i stručnjaka te izlaganje opreme, proizvoda i usluga u prehrambenoj industriji.  Sajam se dijeli na četiri izložbe: WORLDFOOD, WORLDFOODTECH, WORLDDRINK, HALALFOOD.
Izlagatelji mogu biti: direktori i manageri tvtki iz područja proizvodnje hrane, distribucije hrane, razvoja prehrambenog poduzetništva, ugostiteljstva i industrije zabave, maloprodaje.  
Katalog sajma 2017: http://www.worldfood.az/en-catalogue/ 

Organic Food & Beverage, 16. – 20. svibnja 2018. godine, Singapur, Republika Singapur
Od 16. do 20. svibnja 2018. godine, EU Gateway | Business Avenues pokreće odabrane europske tvrtke u Singapuru i Vijetnamu za poslovnu misiju financiranu EU, usmjerenu na organsku hranu i piće.
Profil poduzeća bit će prikazan na web stranicama EU Business at South East Asia na adresi www.eubusinessavenues.com, gdje se poslovni ljudi mogu prijaviti za posjet tijekom poslovnih dana i zatražiti sastanke.
Kontakt:
coaching.network@eu-gateway.eu

Festival inovacija i tehnologije TECHWEEK, 19. - 27. svibnja 2018. godine, Auckland, Novi Zeland
Festival je jedinstvena nacionalna platforma posvećena tehnologijama i inovacijama s mnoštvom događanja diljem Novog Zelanda. Organizatori festivala u 2018. po prvi puta pozivaju strane izlagače i posjetitelje koji su zainteresirani za ulaganje, zajedničke projekte ili uspostavu poslovnih kontakata s Novim Zelandom u području inovacija i tehnologije.
Moto festivala 2017. bio je "pronađi lokalne odgovore na globalna pitanja" tijekom kojeg je kroz 9 dana bilo organizirano  287 događanja na 24 lokacije i s preko 20.000 posjetitelja.
Kontakt: info@techweek.co.nz
Više informacija na: http://techweek.co.nz   

Digital Business World Congress, 22. – 24. svibnja 2018. godine, Madrid, Španjolska
Od 22. do 24. svibnja 2018. godine u Madridu će se održati  Digital Business World Congress. To je vodeći svjetski sajam koji prikazuje dostignuća digitalne tehnologije i pomaže kako  postati konkurentniji u digitalnom dobu zahvaljujući tehnologiji.
Digital Enterprise Show namijenjen je izvršnim direktorima, CIO-ima, CMO-ima i HR odjelima, a zajedno s najinovativnijim tehnološkim tvrtkama, pozvani su da se susreću s najinovativnijim proizvodima i rješenjima, kao i vještinama potrebnim za pomoć europskim malim i srednjim poduzećima  koje velike korporacije pridružuju se digitalnoj transformaciji. Radi se o globalnoj platformi koja omogućava polaznicima da nauče, doživljavaju, susreću, uspoređuju i kupuju najnaprednija rješenja. To je događaj kojem će prisustvovati svi  koji su spremni suočiti se s izazovom digitalne preobrazbe poslovanja i postaju dio nove digitalne ekonomije jer će inače biti izolirani s tržišta i ostavljeni iza sebe.
Više informacija na: http://tech.eu/event/des-digital-business-world-congress-madrid-spain/

NAVALIA, 22. – 24. svibnja 2018. godine, Vigo, Španjolska
Od 22. do 24. svibnja 2018. u Vigu, Španjolska, održat će se sedmo izdanje međunarodnog sajma za pomorsku industriju NAVALIA.
To je jedan od vodećih sajmova takve vrste u ovom dijelu Europe. Sajam je od početka pokušao biti referenca za pomorski sektor, a služi također i za privlačenje ulaganja i ugovora brodogradilištima i pomoćnoj industriji. U svom posljednjem izdanju imao je 30% povećanje međunarodnih posjetitelja, a najzastupljeniji su bili: Portugal, Francuska, Italija, Velika Britanija, Njemačka i Nizozemska.
Sektori zastupljeni na sajmu: •Brodogradnja, •Pomoćna industrija, •Motori i strojevi, •Ribolovna oprema, •Oprema na palubi, •Elektronika, •Implantacija kvalitetnih usluga, •Specijalizirane tehnologije, •Brodovlasnici, •Financijske usluge, •Pomorske usluge, •Goriva i maziva, •Lučke uprave i pomorska sigurnost.
Mjesto održavanja sajma: IFEVI Recinto Ferial VIGO Španjolska, Avenida Aeropuerto 722, Cotogrande. Vigo 36318 
Više na: http://www.navalia.es/es/

Canadian Furniture Show, 25. – 27. svibnja 2018. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se od 25. do 27. svibnja 2018. godine održati Canadian Furniture Show, izložba namijenjena proizvođačima namještaja i sektoru unutarnjeg dizajna.
Kontakt:
The Canadian Home Furnishings Market
1111 St-Urbain Street Suite 101
H2Z 1Y6 Montreal, Canada
Tel: +1 (5)14 8663631
Fax: +1 (5)14 8719900
E-mail:  info@canadianfurnitureshow.com
Više na: www.tchfm.com

„Suvremeni europski dizajn“, 28. svibnja – 01. lipnja 2018. godine, Seoul, Republika Koreja
Poslovna misija „Suvremeni europski dizajn“ posjetit će Republiku Koreju od 28. svibnja do 01. lipnja 2018. godine. U spomenutoj će misiji, koja se održava u okviru programa EU Gateway/ Business Avenues, sudjelovati odabrane tvrtke iz država članica Europske unije iz sektora industrije namještaja, kućnog tekstila, unutarnje rasvjete, zidnih tapeta te dekorativnih i uporabnih predmeta za kućanstvo. Tijekom boravka u Republici Koreji spomenute će tvrtke imati priliku predstaviti svoje proizvode, steći nove poslovne kontakte te bolje upoznati korejsko tržište i mogućnosti poslovanja na tom tržištu.
Rok za prijavu: 16. veljače 2018.
Više informacija: https://www.eu-gateway.eu/node/29 

Sajam robnih marki World of Private Label, 29. - 30. svibnja 2018. godine, Amsterdam, Nizozemska
Kao i svake godine do sada, Udruga proizvođača robnih marki (PLMA) 29. i 30. svibnja 2018. godine u Amsterdamu organizira Međunarodni sajam robnih marki World of Private Label. Sudjelovanje na sajmu namijenjeno je proizvođačima prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, odnosno kozmetike, proizvoda vezanih uz zdravlje i ljepotu, kućanstvo, vrt, automobile i slično. Hrvatske tvrtke prehrambene industrije do sada su tradicionalno, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, sudjelovale na sajmu te ostvarile korisne kontakte.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu, kontakt osoba gđa Ana Pilipović, e-mail: vrhhaag@mvep.hr.
Više informacija dostupno je na službenoj web stranici sajma: http://www.plmainternational.com/.

Oil & Gas Conference, 29. – 30. svibnja 2018. godine, Bilbao, Španjolska
U Bilbau, Španolska održat će se od 29. do 30. svibnja 2018. godine konferencija o nafti i plinu pod nazivom Oil & Gas Conference. Tijekom konferencije, domaći  i strani stručnjaci razgovarat će o glavnim temama u sektoru te  o strateškom i tehnološkom pristupu.
Više informacija na: http://bilbaoexhibitioncentre.com/eventos/oil-gas-conference-2018/#.WVZMrU_r2M8 

Power & Energy Africa Nairobi, 29. – 31. svibnja 2018. godine, Nairobi, Kenija
Power & Energy Africa u Nairobiju je međunarodni sajam za proizvodnju električne energije, elektrotehnika i alternativnih izvora energije. To je mjesto susreta za cijelo afričko tržište. Sajam privlači posjetitelje iz brojnih zemalja i pruža posjetiteljima mogućnost da dobiju pregled ponude međunarodnog tržišta. Izlagači mogu koristiti sajam kako bi predstavili svoje proizvode na novim tržištima.
Kontakt:
Organizator sajma
Expo Group UAE
One Sheikh Zayed Road
Dubai, UAE
Web site: www.expogr.com
Više na: https://www.tradefairdates.com/Power-Energy-Africa-M9030/Nairobi.html 

CASPIAN POWER, 29. svibnja - 01. lipnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
Kandidati za izlagače: šefovi, manageri, stručnjaci i zaposlenici naftnih i energetskih kompanija, predstavnici kompanija za zaštitu okoliša, predstanvnici vladinih tijela i javnih institucija, specijalisti kemijske industrije, inženjeri, tehnomenadžeri, geolozi, geodeti, predstavnici kompanija za održavanje, predstavnici građevinskih tvrtki i prijevoznika, šefovi medicinskih i farmacijskih kompanija.
Rezervacija štanda: http://www.caspianpower.az/en-standreservation/
Kontakt: power@iteca.az
Više na http://www.caspianpower.az/en-main/ 

25. Međunarodni sajam "Caspian Oil & Gas Exhibition", 29. svibnja - 01. lipnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
Kao sudionici konkuriraju: šefovi, manageri, specijalisti i zaposlenici naftnih kompanija i kompanija u području energetike, predstavnici kompanija za zaštitu okoliša, predstavnici vlada i državnih institucija, specijalisti iz kemijske industrije, inženjeri, tehnički manageri, geolozi, geodeti, predstavnici građevinskih tvrtki i prijevoznika.
Prijava: http://www.caspianoilgas.az/en-register/
Kontakt: oilgas@iteca.az
Više na www.caspianoilgas.az

ARCTIC15 matchmaking startupova, 30. – 31. svibnja 2018. godine, Helsinki, Finska
Arctic15 je najveći događaj za startupove u nordijskim i baltičkim državama koji se održava 30. i 31. svibnja 2018. u Helsinkiju u Finskoj. Dvodnevni forum organizira ArcticStartup, a popratit će ga vodeći medijski pokrovitelji Nordica i Baltica.  Fokus događanja je na ugovaranju poslova i kvalitetnom umrežavanju.
Više o događaju i prijave na https://arctic15.com/

Litavska prometna konferencija 2018. godine, 31. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
Litavska prometna konferencija je najveća baltička prometna konferencija, koja se održava u Vilniusu 31. svibnja 2018. godine
Organizator:
justinas@valstybe.eu
 +370 652 87995
Demokratijos Plėtros Fondas, VŠĮ
T. Vrublevskio g. 6, LT-01100 Vilnius
Više na: http://www.susisiekimokonferencija.lt


 Lipanj 2018.


Olio Capitale 2018 - Međunarodni sajam maslinova ulja, 03. - 06. lipnja 2018. godine, Trst, Italija
Međunarodni sajam maslinova ulja Olio Capitale održat će se od 03. do 06. ožujka 2018. u Trstu/Italija. Rok za iskaz interesa je 12. veljače 2018. godine.
Sajam Olio Capitale jedan je od značajnijih specijaliziranih sajmova za maslinovo ulje u svijetu. Namijenjen je proizvođačima koji su spremni krajnjem potrošaču i ostalim sudionicima u trgovini maslinovim uljem (veletrgovcima, distributerima, restoranima, hotelima i sl.) ponuditi jedan od karakterističnih proizvoda Mediterana, maslinovo ulje visoke kvalitete.
Na sajmu će biti organizirana stručna predavanja, natjecanja i B2B sastanci gospodarstvenika.
Hrvatska gospodarska komora i ove će godine organizirati zajednički nastup.
Više možete pročitati na: http://www.oliocapitale.it/

PLAST – EX, 04. – 06. lipnja 2019. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se od 04. do 06. lipnja  2019. godine održati PLAST - EX, izložba namijenjena industriji plastike i njenoj obradi. Održava se svake dvije godine.
Kontakt:
UBM Canon
11444 W. Olympic Blvd
CA 90064 Los Angeles, USA
Tel: +1 (3)10 4454200
Fax: +1 (3)10 4454299
Više na: www.ubmcanon.com

POSIDONIA 2018., 04. – 08. lipnja 2018. godine, Atena, Grčka
Međunarodni sajam brodarstva, brodogradnje i prateće industrije POSIDONIA 2018 održati će se od 04. do 08. lipnja 2018. godine u Ateni. Sajam održan u lipnju 2016. bio je rekordan sa 1.800 izlagača iz 90 zemalja, s 19 nacionalnih paviljona i štandova, gotovo isto toliko različitih djelatnosti i više od 40 popratnih događaja – konferencija, radionica, seminara i sportskih turnira. Na sajmu je bilo 22.000 posjetitelja.
E-mail sajma: posidonia@posidonia-events.com
Više informacija o sajmu dostupno je na linkovima:
http://www.posidonia-events.com/posidonia-2014-info/exhibiting-info.aspx
http://www.posidonia-events.com/Images/Posidonia_2018_Brochure_e-version.aspx
http://www.posidonia-events.com/Images/General-Siteplan-240117.aspx

Design District, 06. - 08. lipnja 2018. godine, Rotterdam, Nizozemska
Design District, najveći je sajam interijera u Nizozemskoj, a ovogodišnje šesnaesto izdanje sajma održat će se od 06. do 08. lipnja 2018. godine u Rotterdamu. Tijekom tri dana sajma više od 200 brandova bit će izloženo na više od 10.000 m2 izložbenog prostora. Uz navedeno, tijekom sajma će se održati i izložbe te ​prezentacije mladih dizajnera, kao i mnogi seminari i predavanja za posjetitelje.
Sudjelovanje na sajmu otvoreno je podjednako etabliranim dizajnerima i mladim talentiranim dizajnerima.
Zainteresirane tvrtke i dizajneri mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu, kontakt osoba gđa Ana Pilipović, e-mail: vrhhaag@mvep.hr.
Više informacija dostupno je na službenoj stranici sajma: https://designdistrict.nl/en/.

Investicijski i trgovinski sajam Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe 2018 – NINGBO, 09. - 12. lipnja 2018. godine, Ningbo, Kina
Kineski organizatori obavijestili su HGK o četvrtom održavanju sajma Investicijski i trgovinski sajam Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (2018 China-CEEC Investment and Trade Expo), koji će se održati od 09. do 12. lipnja u gradu Ningbo u Kini.
Grad Ningbo poznat je po dugogodišnjoj tradiciji održavanja sajma robe široke potrošnje CICGF (China International Consumer Goods Fair) u sklopu kojega se održava i specijalizirani dio sajma namijenjen promicanju suradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe u okviru inicijative 16+1 – China – CEEC Investment and Trade Expo. Najčešći proizvodi koje europske tvrtke izlažu navedeni su i u ovogodišnjem pozivu tvrtkama, a uključuju: •prehrambene proizvode, •vino, •bezalkoholna pića, •umjetnine, •poklone, •proizvode za zdravstvenu njegu, •proizvode za kućanstvo, •robu široke potrošnje za svakodnevnu upotrebu.
Od kineskih organizatora dobili smo informacije da je standardni izložbeni prostor za europske sudionike besplatan i sadrži osnovno uređenje, a za veće, posebno građene štandove, potrebno je uzeti štand najmanje veličine 36m², a najam tog prostora također je besplatan, no njegov dizajn i uređenje plaća izlagač.
Detaljnije informacije i ponude organizatora možete pronaći u pratećim dokumentima:
- pozivnica https://www.hgk.hr/documents/pozivnica-za-izlagace-invitation-for-exhibitors-china-ceec-expo-20185a5cc1ab13462.pdf
- upute za otpremu roba
HGK ljubazno moli da sve hrvatske tvrtke zainteresirane za sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu u gradu Ningbo popune navedeni obrazac najkasnije do 28. veljače.

GreenTech, 12. - 14. lipnja 2018. godine, Amsterdam, Nizozemska
Međunarodni sajam tehnologije vezane uz hortikulturu GreenTech održat će se od 12. do 14. lipnja 2018. godine u Amsterdamu. Sudjelovanje na sajmu dobra je prilika za upoznavanje s tehnologijom i inovativnim rješenjima u proizvodnji povrća, voća i cvijeća, kao i širenje međunarodne mreže kontakata, odnosno traženje poslovnih partnera i prilika za suradnju.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu, kontakt osoba gđa Ana Pilipović, e-mail: vrhhaag@mvep.hr.
Više informacija o sajmu dostupno je na službenim web stranicama: https://www.greentech.nl/ 

Helsinki Chemical Forum 2018, 14. - 15. lipnja 2018. godine, Helsinki, Finska
Konferencije predstavlja platformu za promoviranje kemijske sigurnosti i globalnog upravljanja kemikalijama. Gradonačelnik Helsinkija ujedno i predsjedavajući Savjetodavnog odbora otvorit će ovogodišnju 10. Konferenciju.
Teme su: Jačanje kapaciteta nakon 2020. godine, kako poboljšati komunikaciju i povjerenje između znanstvenika (znanosti) i vlasti (propisi), problemi mikroplastike i utjecaj na okoliš, regulacija i nadzor nanomaterijala i druge.
Helsinški forum za kemikalije HCF godišnji je događaj za raspravu o nekim od najtežih pitanja u upravljanju kemikalijama; od regulatorne djelotvornosti, novih znanstvenih i tehnoloških problema do društvene odgovornosti. Rasprave su svojevrsni think-tankovi različitih zainteresiranih dionika, od tvrtki, regulatornih vladinih tijela do nevladinih organizacija. HCF organizira Chemicals Forum Association u suradnji s Europskom kemijskom agencijom ECHA, Europskom komisijom, Europskim Vijećem za kemijsku industriju, finskom Vladom, gradom Helsinki i Sveučilištem Helsinki.
Registracija počinje u ožujku. Više o programu i prijavama na:  http://helsinkichemicalsforum.messukeskus.com/programmex/

''3rd Iran Mines and Mining Industries Summit'', 19. – 20. lipnja 2018. godine, Teheran, Iran
U Teheranu će se od 19. do 20. lipnja 2018. godine održati ''3rd Iran Mines and Mining Industries Summit'' na kojem će se raspravljati o rudarskoj industriji.
Sajam se održava u međunarodnom konferencijskom centru u Teheranu (IRIB International Conference Center).
Organizator je spreman ponuditi grupama tvrtki iz Republike Hrvatske poseban popust.
Kontakt:
Independent Inc. for Contemporary International
Conferences & Fairs (IICIC)
No. 4, 7Th Floor, Ansari Ave.
Vali Asr St., Teheran, Iran
Tel:  +98 21 22 03 73 83
        +98 21 22 04 90 52
Fax: +98 21 22 04 47 69
Email: imis1@iicic.com
Više informacija na: http://www.iicic.com/imis2018/en/

Međunarodni sajam energetike ENERGA, 19. – 21. lipnja 2018. godine, Sarajevo, BiH
8. po redu, Međunarodni sajam energije, rudarstva i prateće industrije ENERGA, sa svojim konferencijskim sadržajima, održat će se od 19. do 21. lipnja 2018. godine u Sarajevu, u Centru Skenderija.
U proteklim godinama sajam i prateća konferencija ENERGA, svojim sadržajima i strukturom sudionika potvrdili su se kao uspješan i atraktivan poslovni događaj, te svrstali među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u regiji.
Sajam ENERGA je mjesto susreta uglednih domaćih i stranih kompanija na kojem se prezentiraju trendovi te raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u oblastima proizvodnje i distribucije električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije,  energetske učinkovitosti kao i različiti oblici poslovne suradnje, domaćih i stranih kompanija.
Konferencijski program ENERGA uključuje različite tematske oblasti, a u njegovom definiranju sudjeluju predstavnici vladinog i nevladinog sektora, istraživačko obrazovnih institucija i privrede.
Program ENERGA 2018 održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine te Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.
Za sve potencijalne izlagače, online prijavni obrazac  može se pronaći na linku http://energa.ba/prijava-izlaganja/

FIA Lisboa 2018, 23. lipnja - 01. srpnja 2018. godine, Lisabon, Portugal
Međunarodni sajam obrta “FIA Lisboa 2018“ održavat će se u razdoblju od 23. lipnja do 01. srpnja 2018. godine u Lisabonu.
Prema procjenama organizatora, ova sajamska manifestacija okupit će više od 600 izlagača iz 40 država s 5 kontinenata te oko 110.000 posjetitelja.
Kontakt:
E-mail: dalia.palma@ccl.fil.pt
mafalda.pereirav@ccl.fil.p
mena.lopes@ccl.fil.p
Više na http://fialisboa.fil.pt/

Webit.Festival Europe 2018, 25. – 29. lipnja 2018. godine, Sofija, Bugarska
Od 25. do 29. lipnja 2018. godine u Sofiji će se održati Webit.Festival Europe 2018, na kojem se očekuje više od 5.100 sudionika iz više od 90 zemalja, kao i 300 govornika i predstavnika 500 tvrtki.
Webit.Festival Europe vodeći je događaj digitalne ekonomije i tehnologije u Europi s posebnim osvrtom na Srednju i Istočnu Europu i neiskorištenog potencijala regije.
Kontakti: office@e-acad.eu
Više informacija na: http://www.webit.bg/2018/index.php 

Marine Maintenance World Expo and Conference, 27. - 29. lipnja 2018. godine, Amsterdam, Nizozemska
Velika međunarodna izložba i konferencija Marine Maintenance održat će se od 27. do 29. lipnja 2018. godine u Amsterdamu. Kao i proteklih godina, fokus ovogodišnje izložbe je na novim tehnologijama održavanja i popravaka svih vrsta brodova te vezanim alatima i rezervnim dijelovima koji se koriste u spomenute svrhe.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu (vrhhaag@mvep.hr), kontakt osoba gđa Ana Pilipović.
Više informacija dostupno je na službenim stranicama sajma: http://www.marinemaintenanceworldexpo.com/en/index.php .


 Srpanj 2018.
 

Međunarodni sajam trgovine, turizma i ulaganja, 06. – 08. srpnja 2018. godine, Jakarta, Indonezija
U International Convention Exhibition (ICE) BSD City, u Jakarti će se od 6.-8. srpnja 2018. održati međunarodni sajam trgovine, turizma i ulaganja, pod pokroviteljstvom predsjednika Indonezije Joko Widoda.
Nakon uspješnog prošlogodišnjeg sajma, koji je ocijenjen vrlo uspješnim te je sudjelovalo oko 20-ak stranih izlagača, ove godine se očekuje još veći interes posjetitelja i izlagača.
Datum registracije je najkasnije do 01. svibnja 2018. godine.
Za daljnje informacije ljubazno molimo da se obratite g. Rizki Fauzi, Coordinator for International Cooperation of APKASI (Association of IndonesiaRegencies Government), email: registrasi@apkasiexpo.com ili na telefon +628129840 1149 ili na web stranicu (koja je još u izradi) http://apkasiexpo.com/ 

“2018 10th International Conference on Mechanical and Electrical Technology“, 25. - 27. srpnja 2018. godine, Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada
Međunarodna konferencija o mehaničkoj i električnoj tehnologiji “2018 10th International Conference on Mechanical and Electrical Technology“, 10. izdanje, održavat će se u razdoblju od 25. do 27. srpnja 2018. godine u Vancouveru.
Konferencija je namijenjena poticanju dijaloga između istraživačke i poslovne strane na području razvoja mehaničke i električne tehnologije i povezanih tehnika.
Prijašnje konferencije održane su u Kini, Maleziji, Tajlandu, Indoneziji i Tajvanu.
Više informacija na:
http://www.icmet.ac.cn/ 

“2018 International Conference on Clean Energy and Electrical Systems“, 25. - 27. srpnja 2018. godine, Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada
Međunarodna konferencija o čistoj energiji i električnim sustavima “2018 International Conference on Clean Energy and Electrical Systems“ održavat će se u razdoblju od 25. do 27. srpnja 2018. godine u Vancouveru.
Konferencija se održava svake godine, a namijenjena je poticanju dijaloga između istraživačke i poslovne strane na području razvoja čiste energije, električnih sustava i povezanih tehnologija.
Više informacija na:
http://www.cees.net/

"27th WORLD GAS CONFERENCE“, 25.- 29. srpnja 2018. godine, Washington D.C., SAD
U Washington D.C. će se od 25. do 29. srpnja 2018. održati 27 svjetska konferencija za plin.
27 svjetska konferencija za plin se održava svake tri godine u zemlji predsjedateljici Međunarodne unije za plin.
Na konferenciji će sudjelovati više od 500 govornika, 12.000 sudionika i 600 organizacija iz 100 zemalja. Govornici unutar i izvan plinske industrije zajedno s ključnim kreatorima politike će prezentirati svoje poglede na tehnička, komercijalna i strateška pitanja i mogućnosti s kojima se suočava industrija prirodnog plina.
Više informacija na: http://wgc2018.com/wgc-2018/ 


 Kolovoz 2018.

 

“2018 9th International Conference on E-business, Management and Economics (ICEME 2018)“, 02. - 04. kolovoza 2018. godine, Waterloo, Ontario, Kanada
Međunarodna konferencija o e-poslovanju, menadžmentu i gospodarstvu “2018 9th International Conference on E-business, Management and Economics (ICEME 2018)“, 9. izdanje, održavat će se u razdoblju od 2. do 4. kolovoza 2018. godine na Sveučilištu Wilfrid Laurier u Waterloou.
Brojni istraživači, znanstvenici, inženjeri i studenti će om prigodom razmijeniti iskustva, nove ideje i projekte iz područja e-poslovanja, menadžmenta i gospodarstva.
Više informacija na:
http://www.iceme.org/ 

“2018 8th International Conference on Business and Economics Research (ICBER 2018)“, 02. - 04. kolovoza 2018. godine, Waterloo, Ontario, Kanada
Međunarodna konferencija o poslovanju i ekonomiji “2018 8th International Conference on Business and Economics Research (ICBER 2018)“, 8. izdanje, održavat će se u razdoblju od 2. do 4. kolovoza 2018. godine na Sveučilištu Wilfrid Laurier u Waterloou.
Brojni istraživači, znanstvenici, inženjeri i studenti će tom prigodom razmijeniti iskustva, nove ideje i projekte iz područja poslovanja i ekonomije.
Više informacija na:
http://www.icber.org/ 

“Travel Industry Expo“, 21. - 22. kolovoza 2018. godine, Sydney, Australija
Jedan od najpoznatijih sajmova turizma i industrije oko turizma održavat će se u razdoblju od 21. do 22. kolovoza 2018. godine u Sydneyu.
Očekuje se nastup najjačih kompanija u svijetu turizma, zrakoplovnih tvrtki, hotelijera te  tour operatora.
Više informacija na:
http://travelindustryexpo.com.au/ 

„20th Japan International Seafood Show & Technology Expo“, 22. - 24. kolovoza 2018. godine, Tokyo, Japan
Najveći japanski sajam plodova mora “The 20th Japan International Seafood Show & Technology Expo” održat će se od 22. do 24. kolovoza 2018. godine u Tokyu. Sajam pruža priliku za predstavljanje sljedećih vrsta proizvoda: svježe, smrznute, sušene, prerađene i konzervirane ribe i plodova mora; začina i dodataka prehrani; rashladnih uređaja i zamrzivača; kuhinjske opreme i pomagala; usluga i strojeva vezanih uz preradu, pakiranje i distribuciju ribe i plodova mora; strojeva i usluga vezanih uz provedbu načela sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP); tehnologije akvakulture; tehnologije za obradu biomase s primjenom u sektoru ribarstva te tehnologije recikliranja.
Prošle je godine na ovom sajmu sudjelovalo više od 800 izlagača iz Japana i svijeta.
Više informacija dostupno je na: http://www.exhibitiontech.com/seafood/e_index.html

56. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam Agra, 25. - 30. kolovoza 2018. godine, Gornja Radgoa, Slovenija
Županijska komora Sisak četvrtu godinu zaredom organizira zajedničko sudjelovanje hrvatskih gospodarstvenika na 56. Međunarodnomu poljoprivredno-prehrambenom sajmu Agra, koji će se od 25. do 30. kolovoza održati u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji.
Agra je najveće i najvažnije takvo događanje u Sloveniji. Lani je izlagalo 1820 izlagača iz 36 zemalja. Sajam je posjetilo 120.000 posjetitelja.
I na ovogodišnjem sajmu predstavit će se najnovija tehnološka dostignuća poljoprivredne mehanizacije, brojni alati i oprema za poljoprivrednike, vinogradare i podrumare, voćare, ratare, povrtlare, šumare, zatim organska i biološka proizvodnja, integrirana proizvodnja te šarolika ponuda proizvoda iz prehrambene industrije, gotovo sve za potrebe suvremenog zemljoradnika i procese proizvodnje hrane.
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na sajmu, molimo popunjenu i ovjerenu anketu zainteresiranosti pošaljite najkasnije do 01. ožujka na e-mail: mdragojevic@hgk.hr ili telefaks 044/ 521-531. Visina sufinanciranja izlagača bit će poznata nakon što se prikupe i obrade prijave zainteresiranih tvrtki.
Za detaljnije informacije o predstavljanju hrvatskih gospodarstvenika na sajmu javite se u Županijsku komoru Sisak Mladenu Dragojeviću (telefon: 044/521-518 ili e-adresa: mdragojevic@hgk.hr).
Više informacija o sajmu možete pronaći na www.pomurski-sejem.si.
 

Rujan 2018.


“Top Drawer 2018“, 09. do 11. rujna 2018. godine, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
Međunarodni jesenski sajam potrepština za kućanstvo, unutarnje i vanjske opreme domova, modnih potrepština i poklona “Top Drawer 2018“ održavat će se u razdoblju od 09. do 11. rujna 2018. godine u izložbenom prostoru Olympia u Londonu.
Više informacija na:
https://www.topdrawer.co.uk/#/

30. Sajam i konferencija Gastech, 17. – 20. rujna 2018. godine, Barcelona, Španjolska   
Od 17. do 20. rujna 2018. godine u Barceloni će se održati 30. izdanje sajma i konferencije Gastech. Radi se o specijaliziranom sajmu za cjevovode i održavanja postrojenja. Na sajmu će biti prezentirane  nove vještine, znanje, inovativnu tehnologiju i inženjersku umjetnost te održane konferencije na temu promicanja uloge plina i LNG u globalnom energetskom okruženju.
Očekuje se više od 700 stranih izlagača iz 90 zemalja, s više od 350  govornika iz sektora i 30 prezentacija.
Više informacija o sajmu na: www.gastechevent.com

Svjetski kongres inteligentnih transportnih sustava i usluga (ITS), 17.-21.rujna 2018. godine, Kopenhagen, Danska
Organizator ERTICO ITS Europe svake godine organizira svjetski ili europski ITS kongres. Budući da se svjetski kongres rotira između Europe, Azije - Pacifika i dvije Amerika, Europa je domaćin svake tri godine (i to tako da to ne pada u godinu kada se u Europi održava europski kongres).
Kongres je idealna prigoda za sve dionike u području pametnih rješenja  za sustave i usluge u transportu. Odvija se u tri područja:
Programske cjeline i predstavljanja posljednjih postignuća u razvoju ITS-a
Demonstriranje primjera tekuće ITS tehnologije razvijenih i primijenjenih širom svijeta
Izložba - izložbeni štandovi i ciljani dijelovi programa/ eventi
Podaci o konferenciji dostupni su na web stranici https://itsworldcongress.com/congress/about-the-its-world-congress/

Innotrans 2018, 18. – 21. rujna 2018. godine, Berlin, Njemačka
U Berlinu će se od 18. do 21. rujna 2018. održati veliki međunarodni bienalni sajam prometa Innotrans. Prijave izlagača za ovo događanje moguće je izvršiti do 18. rujna 2017.
Više informacija: http://www.innotrans.de/AufEinenBlick/Allgemein/

“Medical Technology Ireland Expo & Conference 2018“, 26. – 27. rujna 2018. godine, Galway, Irska
“Medical Technology Ireland Expo & Conference 2018“ najveća je međunarodna konferencija i izložba u Irskoj koja je posvećena sektoru medicinske tehnologije i opreme. Konferencija i izložba održat će se u gradu Galwayju, na čijem je području smješten vodeći europski medicinsko – tehnološki klaster.  Irska je drugi najveći izvoznik medicinske tehnologije i opreme u EU, a čak 18 od 25 vodećih svjetskih proizvođača medicinske tehnologije ima sjedište u Irskoj.
Kontakti:
Jason Moss, Event Director
Tel: +44 7801 346454
Email: jason.moss@medicaltechnologyireland.com
Tom Burke, Business Development
Tel: + 353 87 434 3893
Email: tom@medicaltechnologyireland.com
Više informacija na: http://www.medicaltechnologyireland.com/

Trans EXPO ODESSA 2018 i Međunarodni Crnomorski transportni forum 2018, 26. – 28. rujna 2018. godine, Odesa, Ukrajina
Informacija o izložbi Trans EXPO ODESSA 2018 i Međunarodnom Crnomorskom transportnom forumu 2018 koji će se održati od 26. do 28. rujna u Odesi  u organizaciji tvrtke „Media Compass Ukraine“ uz potporu Ministarstva infrastrukture Ukrajine, MVP-a i Udruge BASPA (Black and Azov Sees Association).
Organizator se posebno obratio veleposlaniku s prijedlogom o organizaciji zajedničkog štanda hrvatskih tvrtki, kao i o potpori radi organizacije bilateralnih sastanaka.
Prijave se primaju do 01.03.2018. Osoba za kontakt:
Olga Chernova
 Manager of Exhibition Department
 Tel.: +38(094)924-37-96
 Tel.: +38(048)794-70-02
 tel. / fax. +38048-235-59-99
o.chernova@mku.com.ua
Više informacija o izložbi na stranicama: http://trans-expo-odessa.com/


 Listopad 2018.


VODA AQUA 2018, 02. – 04. listopada 2018. godine, Ljubljana, Slovenija
Tvrtka Icm inženjering, konzalting, marketing d.o.o. (ICM) iduće godine istovremeno uz stručno poslovno sajamsko događanje CleanME, organizira i posve novo sajamsko događanje VODA AQUA. To će obogatiti stručni program sajamskih događanja na Gospodarskom izložbenom prostoru koji će se u Sloveniji i regiji odvijati u terminu od 02. do 04. listopada 2018. godine, u organizaciji ICM.
Nova specijalizirana sajamska događanja VODA AQUA će se sadržajno fokusirati uglavnom na sve vrste voda i brige za vodu. B2B sajamskom događanju je cilj povezati sve tvrtke, institucije i ostale koji su povezani u procese i/ili obrade/prerade voda, te rukovanje s otpadnim vodama, odnosno da su na bilo koji način povezani s tim područjem.
Specijalizirani sajam VODA AQUA je zamišljen kao promocijska i edukacijska platforma za sve one koji žele pokazati svoje proizvode, usluge i/ili tehnologije, rješenja i znanje o upotrebi voda, obradi voda, zaštiti vodenih resursa i vode, te kako se zaštititi pred nesrećama s vodom i za sve one koji se žele educirati o tome.
Sve dodatne informacije možete dobiti na ICM d.o.o. info@icm.si ili na telefon +386 (0) 3620 0703.

“IP EXPO EUROPE 2018“, 03. do 04. listopada 2018. godine, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
Sajam IT industrije “IP EXPO EUROPE 2018“ održavat će se u razdoblju od 03. do 04. listopada 2018. godine u izložbenom prostoru ExCel u Londonu.
U okviru sajma održavat će se šest tematskih pod-sajmova: Cloud Europe, Cyber Security Europe, Networks & Infrastructure Europe, Artificial Inteligence, Analytics & IOT Europe i Open Source Europe.
Očekuje se više od 300 izlagača te preko 300 besplatnih seminara vezanih za najnovija dostignuća u IT sektoru.
Više informacija na:
http://www.ipexpoeurope.com/ 

XV. izložba „Oružje i sigurnost 2018“, 09. – 12. listopada 2018. godine, Kijev, Ukrajina
XV. izložba „Oružje i sigurnost“  i Međunarodni salon zrakoplovne i svemirske tehnologije „Aviasvit XXI“ će se održati od 09. do 12. listopada u Kijevu u organizaciji Međunarodnog izložbenog centra uz potporu Ministarstva obrane Ukrajine, MUP-a, Ministarstva ekonomskog razvitka i trgovine Ukrajine i drugih državnih ustanova. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine nam je uputilo notu s pozivom na navedene izložbe.
Više informacija o izložbi na stranicama: http://www.iec-expo.com.ua/en/aven-2018.html i http://www.iec-expo.com.ua/en/as-2018.html

ACAP 2018 National Conference - Godišnja konferencija Udruženja hrvatsko-američkih profesionalaca, 18. - 21. listopada 2018. godine, Campbell, California, SAD
 Trodnevna konferencija na kojoj se očekuje preko 400 sudionika s pregršt zanimljivih panela te posjeta velikim kompanijama u Silicijskoj dolini.
Četvrtak 18.10. - Prijem dobrodošlice
Petak 19.10. - Konferencijska i gala večera
Subota 20.10. - Odmor / posjete Bay Area tvrtki / Sastanci Task Force
Nedjelja 21.10.18. - Fundraiser piknik u hrvatskoj zajednici u San Joseu
Više na: https://docs.google.com/forms/d/1Q3DWtrK8-vojRpJzq45x98Lp0O819GwgatuMKXNpr9k/viewform?edit_requested=true 

SIAL 2018. – Međunarodni sajam prehrambene industrije, 21. - 25. listopada 2018. godine, Pariz, Francuska
Sajam SIAL, jedan od najznačajnijih europskih i svjetskih sajmova prehrambene industrije, održat će se od 21. do 25. listopada 2018. godine u izložbenom prostoru Paris Nord Vilepinte u Parizu u Francuskoj.
Na ovom sajmu je 2016. godine nastupilo 7.020 izlagača, od čega 85% međunarodnih iz ukupno 109 zemalja, te 155.700 posjetitelja iz 194 zemlje. Najzastupljenije zemlje među izlagačima bile su Francuska, Italija, Kina, Španjolska, Turska, Belgija, Grčka, Nizozemska, SAD  Indija.
Među posjetiteljima najzastupljeniji su bili Francuzi, Belgijanci, Talijani, Nizozemci, Britanci, Kinezi, Španjolci, Nijemci, Turci i Amerikanci. Profil posjetitelja: 55% dolazi iz maloprodaje i trgovine, 23% iz poljoprivredno-prehrambene industrije, 16% iz usluživanja hrane te 6% pružatelji usluga.
Sajam su posjetile i 125 službenih delegacija predvođene predsjednicima, ministrima i veleposlanicima. Za medijsku promidžbu pobrinulo se više od 2,600 novinara iz 45 zemalja.
Hrvatske tvrtke su 2016. godine sudjelovala po peti puta na sajmu „SIAL“. Na štandu Hrvatske gospodarske komore svoje proizvode predstavilo je jedanaest hrvatskih tvrtki: Agrokor, Hermes International, Prodan Tartufi,Uje,  Dupin, Grbić, Mlinar, Pisinium, Uljara Baioco, Vegetariana, Ragusa.
Više informacija: https://www.sialparis.com/

APOGCE, 23. - 25. listopada 2018. godine, Brisbane, Queensland, Australija
Sajam industrije nafte i plina “Asia Pacific Oil and Gas Conference and Exhibition - APOGCE“ održavat će se u razdoblju od 23. do 25. listopada 2018. godine u Brisbaneu, u organizaciji Ureda SPE/Asia Pacific Office sa sjedištem u Kuala Lumpuru.
Ovaj godišnji sajam održava se svake godine u drugom gradu (2014.  Adelaide, 2015. i 2017. Nusa Dua, 2016. Perth) te je izuzetna prigoda za razmjenu novog znanja i trendova u proizvodnji, preradi i distribuciji plina i nafte, kao i novih saznanja na polju zaštite zdravlja i sigurnosti te očuvanja prirode.
Više informacija na:
https://www.tradefairdates.com/APOGCE-M13282/Brisbane.html
www.spe.org

 

 Studeni 2018.

 

WTM - Turistički sajam za poslovnu publiku, 05. – 07. studenog 2018. godine, London, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske
World Travel Market London je vodeći globalni događaj za putničku industriju u susret industrijskim stručnjacima i vođenje poslovnih poslova. Kroz svoje industrijske mreže, bez premca globalni doseg, WTM London stvara osobne i poslovne prilike, pružajući korisnicima kvalitetne kontakte i sadržaje.
Turistička se industrija susreće s više od 5.000 putničkih tvrtki iz destinacija, tehnologija i privatnog sektora, s ciljem pronalaženja i povezivanja s 51.000 putničkih stručnjaka, ključnih kupaca, novinara, digitalnih subjekata, studenata i ministara turizma.
Više na www.london.wtm.com 

China International Import Expo 2018, 05.- 10. studenog 2018. godine, Šangaj, Kina
Na forumu međunarodne suradnje Pojas i put održanom u svibnju 2017. godine u Kini kineski predsjednik Xi Jinping donio je odluku o pokretanju prvog kineskog međunarodnog uvoznog sajma. Cilj je sajma pružiti nove mogućnosti zemljama širom svijeta za proširenje izvoza u Kinu te stvoriti platformu za suradnju država i tvrtki koje se bave međunarodnom trgovinom i razmjenjuju poslovne prilike.
Prvi kineski međunarodni sajam (China International Import Expo) održat će se od 05. do 10. studenog u Šangaju. Rok za prijave je 30. lipnja 2018.
Prvi takav sajam imat će osam hala koje će biti tematski uređene:
•Potrošačka elektronika i uređaji
•Odjeća, pribor i potrošačka roba
•Automobili
•Vrhunska visokointeligentna oprema
•Hrana i poljoprivredni proizvodi
•Medicinska oprema i medicinski proizvodi za njegu
•Trgovina usluga

Više informacija o sajmu te pojedinim područjima izložbenog prostora možete pronaći u pratećim dokumentima te na http://english.mofcom.gov.cn/article/zt_englishimport/index.shtml.
Pozivnica (eng) https://www.hgk.hr/documents/eng-pozivnica-za-sajam-china-international-import-expo-nov-20185a5ca793d85f7.pdf 
Informacije (eng) https://www.hgk.hr/documents/eng-informacije-o-sajmu-china-international-import-expo-nov-20185a5ca79253366.pdf

Više možete pročitati na https://www.hgk.hr/prvi-kineski-medunarodni-uvozni-sajam-najava 

“Ecomondo 2018“, 06. do 09. studenog 2018. godine, Rimini, Italija
Sajam “Ecomondo 2018.“ održavat će se u razdoblju od 06. do 09. studenoga 2018. godine u  Riminiju.
Ovogodišnji Sajam “Ecomondo“ održavao se u razdoblju od 07. do 10. studenoga, a bio je  posvećen zelenoj i održivoj ekonomiji. Zabilježio je 1.200 izlagača i 12.000 posjetitelja. Sam događaj pratilo je 520 novinara.
Više informacija na:
https://en.ecomondo.com/

Sajam bazena „Piscine Global Europe 2018“, 13. – 16. studenog 2018. godine, Lyon, Francuska
Sajam bazena „Piscine Global Europe 2018“ održava se od 13. do 16. studenog 2018. u Lyonu. Radi se o najvažnijem svjetskom profesionalnom sajmu bazena i spa opreme kojeg posjećuje 22.000 stručnjaka cijelog svijeta.
„Piscine Global“ je jedini veliki sajam koji ima bogatu ponudu za gradnju, održavanje i renovaciju bazena za javnu i privatnu upotrebu. Sajam pokriva tri sektora: bazene za rezidencijalne objekte, bazene i spa, zatim javne bazene, aqua-parkove i slično te opremu za vanjsko uređenje i sve ostalo što ide uz bazene.
Sajam „Piscine Global“ tijekom četiri  dana ugošćuje distributere, naručitelje, lokalnu samoupravu, lokalne zajednice, arhitekte iz čitavog svijeta. U 2016. godini sudjelovalo je 596 izlagača koji su predstavili 1.276 proizvodnih marki.
Više informacija na: http://www.piscine-expo.com/

„Waste Air & Gas Management 2018“, 27. – 28. studenoga 2018. godine, Kijev, Ukrajina
Međunarodna izložba opreme i tehnologija za upravljanje otpadnim zrakom i plinom „Waste Air & Gas Management 2018“ održavat će se u razdoblju od 27. do 28. studenoga 2018. godine u Kijevu, u organizaciji Tvrtke Waste, uz potporu Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine.
Kontakt: Telefon: +38 056 794 33 94
Više informacija na: www.wagm-expo.com

AGROMEK - međunarodni poljoprivredni trgovački sajam, 27.- 30. studenog 2018. godine, Herning, Danska
Agromek je najveći poljoprivredni sajam u sjevernoj Europi. Održava se svake dvije godine u MCH Messecentru u danskom gradu Herningu (poluotok Jutland). Sajam je podijeljen u sedam sektora (https://www.agromek.com/about-agromek/sectors):
1) poljoprivredni strojevi i dijelovi
2) traktori i kombajni
3) upravljanje usjevom (skladištenje, transport, sušenje, itd.)
4) oprema za uzgoj stoke
5) energija
6) znanje i usluge
7) oprema za gradnju, održavanje puteva i dr.
Više o sajmu, održavanju, prijavama i dr.: https://www.agromek.com/about-agromek/about-agromek


  Prosinac 2018.


33. Expo-Zim – Sajam zimske sportske opreme, 06. – 09. prosinca 2018. godine, Beograd, Srbija
Sajam zimske sportske opreme okuplja najveće proizvođače, uvoznike, distributere i servisere zimske sportske opreme za profesionalce i rekreativce, zastupnike vrhunskih svjetskih brendova, zimske turističke centre i skijališta, vodeće turističke agencije, hotele, odmarališta.
Savez „Sport za sve“, suorganizator manifestacije, svake godine priprema niz dodatnih programa – predavanja, izložbe, kvizove o poznavanju zimskih sportova, a zajedno sa Skijalištima Srbije i stručna savjetovanja o sigurnosti na ski-stazama.
Više na: http://sajam.rs/kalendar-2018/expozim/

Nautički sajam „Nautic“, 08. - 16. prosinca 2018. godine, Pariz, Francuska
Nautički sajam „Nautic“ održava se od 08. do 16. prosinca 2018. u izložbenom prostoru Porte de Versailles u  Parizu.
„Nautic“ je jedan od najvećih nautičkih sajmova na svijetu koji se održava svake godine. Prošle godine sajam je ugostio 206.184 posjetitelja, 825 izlagača i 1011 brodova, a o sajmu je objavljeno više od 2000 novinskih članaka.  
Hrvatska turistička zajednica redovito sudjeluje na ovom sajmu s vlastitim štandom, a u sklopu sajma redovito održava i specijalizirane radionice za nautički turizam kojima prisustvuje niz hrvatskih tvrtki i  francuskih partnera.
Više o sajmu: www.salonnautiqueparis.com/fr