Događanja

Redovito praćenje i objavljivanje najava različitih događanja koja se odnose na povećanje konkurentnosti i izvoza hrvatskih tvrtki u organizaciji poslovnih udruženja, gospodarskih komora, nadležnih državnih institucija te informiranje o svim događanjima u organizaciji regionalne i lokalne zajednice, a sve u cilju unaprjeđenja i promocije hrvatskoga gospodarstva.
 


 Travanj 2018.


AUSTROPHARM, 26. - 28. travnja 2018. godine, Beč, Austrija
Austropharm je specijalizirani sajam farmaceutskih proizvoda. Više od 140 izlagača iz Austrije i inozemstva na ovom događanju prezentira cijelu paletu proizvoda i usluga počev od opreme za ljekarne, OTC, lijekove, radnu odjeću, dijagnostiku, hranu, specijalna IT rješenja, različite modele financiranja. Brojna stručna predavanja i radionice koje drže vrhunski stručnjaci zaokružuju ponudu ovog specijaliziranog sajma.
Više informacija o događanju moguće je vidjeti na adresi https://www.messen.de/de/3540/wien/austropharm-wien/info

Tallinn Coffee Festival, 27. - 28. travnja 2018. godine, Tallinn, Estonija
Tallinn Coffee Festival održava se u Tallinnu od 27. do 28. travnja 2018. godine. TCF je događaj koji okuplja i profesionalce i entuzijaste. Prilika je za istražiti različite vrste kave, metode pripreme te opreme. Osim kave na Festivalu će se naći i ostala vruća pića poput čaja, vruće čokolade te ulične hrane. Cilj je Festivala razvijati kulturu kafića, pridonositi informiranosti potrošača te upoznavati s novim proizvodima na tržištu. Prvi Talinski Festival kave održan je prošle godine i na njemu je sudjelovalo 3250 ljudi.
Više o Festivalu na http://tallinncoffeefestival.ee/?lang=en

TAMPERE WINE FEST, 27. - 28. travnja 2018. godine, Tampere, Finska
U gradu Tampereu u organizaciji Timo Jokinena aka Viinitimo organizira se treći sajam vina.
Više o festivalu možete naći na www.viinitimo.fi 

Međunarodni sajam turizma SITA, 27. travnja – 01. svibnja 2018. godine, Abidjan, Republika Obala Bjelokosti
U organizaciji Ministarstva turizma Republike Obale Bjelokosti održati će se Međunarodni sajam turizma, nazvan SITA, u Abidjanu od 27. travnja do 01. svibnja 2018. godine. SITA će omogućiti svim profesionalcima turističkog sektora, da se izravno susretnu s institucijama i aktivnim tijelima u turističkom sektoru. Sajam će biti otvoren i za javnost, koja je zainteresirana za putovanja i otkrića.
2017. godine na sajmu je zabilježeno sudjelovanje 7 afričkih zemalja, 255 izložbi i 47.000 posjetitelja. Međunarodni turistički sajam 2018. godine očekuje više od 20 afričkih zemalja, europskih i azijskih profesionalaca, 300 operatora iz Obale Bjelokosti i 70.000 posjetitelja.
Dodatne informacije:
AÏssata BAKAYOKO
E-mail: a.bakayoko@sita2018.ci
Web adresa: http://www.sita2018.ci/
Dodatne informacije:
AÏssata BAKAYOKO
E-mail: a.bakayoko@sita2018.ci
Web adresa: http://www.sita2018.ci/

FRÜHJAHRSMESSE, 27. travnja - 01. svibnja 2018. godine, Graz, Austrija
Proljetni sajam u Grazu je Sajam za vrt, graditeljstvo, glazbu i wellness. Više od 450 izlagača predstavlja se svojim proizvodima, uslugama i najnovijim trendovima. Paleta ponude obuhvaća automobile, graditeljstvo, sanitarije, vrt i vrtnu tehniku, zdravlje, kućanstvo, shopping, stanovanje, wellness i modu. Popratni program s različitim aktivnostima zaokružuje ponudu Proljetnog sajma u Grazu.
Više informacija o ovom događanju moguće je dobiti na adresi  https://www.messen.de/de/13860/graz/fruehjahrsmesse-graz/info

Sajam svakodnevnih proizvoda „Foire de Paris“, 27. travnja – 08. svibnja 2018. godine, Pariz, Francuska
Sajam „Foire de Paris“ namijenjen je novitetima, proizvodima i uslugama koji čine svakodnevnicu i dom ugodnijim. Sajam će se održati u Parizu u izložbenom prostoru Paris Expo Porte de Versailles od 27. travnja do 08. svibnja 2018., a uz izložene proizvode ponudit će i kulturne i gastronomske sadržaje.
Sajam „Foire de Paris“ je 2017. godine privukao 525.805 posjetitelja i 3.500 robnih brandova. Brojne tvrtke će i ove godine predstaviti proizvode iz niza područja: kuća i stanovanje, moda i potrepštine, slobodno vrijeme i praktični uređaji te svijet vina i gastronomije. Sajam je prilika da distributeri pristupe francuskom tržištu svakodnevnih proizvoda, upoznaju međunarodne čimbenike i kao i novitete iz svojeg sektora.
Više informacija: http://www.foiredeparis.fr/Le-Salon/Decouvrez-Foire-de-Paris

Bakery Showcase Toronto, 29. – 30. travnja 2018. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se od 29. do 30. travnja 2018. godine održati Bakery Showcase Toronto, izložba namijenjena pekarskoj industriji i svemu što je s njom povezano - opremi, uslugama, novim tehnologijama.
Kontakt:
Baking Association of Canada
7895 Tranmere Dr., Suite 202
L5S1V9 Mississauga, Canada
E-mail:  info@baking.ca
Više na: www.bakingassoccanada.com 

LONDON’S INTERNATIONAL  CHAMPAGNE & SPARKLING WINE TRADE 2018, 30. travnja 2018. godine, London, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske
U Londonu se 30. travnja 2018. u Le Meridien Piccadilly Hotel  održava jednodnevni međunarodni sajam i  testiranje  šampanjca i pjenušavih vina te samit o vinima s mnogim uglednim govornicima - London's International Champagne & Sparkling Wine Trade /Press Tasting & Summit.
Više informacija i registracija
https://www.glassofbubbly.com/april-30th-2018-international-champagne-sparkling-wine-trade-press-tasting-london/

Međunarodni sajam „Agrishow“, 30. travnja - 04. svibnja 2018. godine, Ribeirao Preti, Sao Paulo, Brazil
Međunarodni sajam „Agrishow“ održat će se u Ribeirao Preti, Sao Paulo od 30. travnja do 04. svibnja 2018.godine. Ovaj sajam namijenjen je poljoprivrednicima, na kojem će biti predstavljeni novi proizvodi i usluge u poljoprivredi.
Agrishow je jedan od najvećih svjetskih sajmova poljoprivredne tehnologije, održava se samo u Brazilu te uključuje sve proizvode i usluge bez obzira odnosi li se na male, srednje ili velike poljoprivrednike. Najvažniji proizvodi koji će biti izloženi na sajmu su nove poljoprivredne kulture, umjetna gnojiva i pesticidi, zaštitna oprema, poljoprivredni strojevi, konstrukcijska oprema, alati, financijske usluge i osiguranja.
Više informacija na:www.agrishow.com.br


 Svibanj 2018. 


"AUSMEDTECH 2018", 01. – 02. svibnja 2018. godine, Melbourne, Australija
Od 01. do 02. svibnja 2018.  godine u Adelaide Convention Centre, South Australia održati će se "AUSMEDTECH 2018". Radi se o sajmu medicinske tehnologije i opreme. AusMedtech je konferencija, sajam koji se održava jednom godišnje. AusMedtech je dio AusBiotech, australske biotehnološke industrijske organizacije i nacionalna industrijska grupacija koja predstavlja medicinske uređaje i dijagnostiku. AusBiotech je premijerni sajam medicinske tehnologije, koji rukovoditeljima nudi poslovne mogućnosti za donošenje odluka iz Sektora. Ona okuplja ključne sudionike iz Australije i inozemstva u svezi medicinskih uređaja i dijagnostike. Expo će pružiti informacije kako pomoći planirati svoju sigurnost i uspjeti na globalnom tržištu, dati odgovore na ključna komercijalna pitanja kao što su izvozne mogućnosti, financije i investicije, najnovije tehnologije i promjene u području IP, regulatornih odobrenja, zdravstvene ekonomije, naknade i prodajne mreže. AusMedtech 2018., će također pružiti  informacije sudionicima koje kasnije mogu koristiti u svojim tvrtkama uz mogućnost  zajedničkog učenja od kolega iz resora koji dijele iste izazove.
Dodatne informacije kao i linkovi za registraciju sudjelovanja mogu se naći na stranicama
https://www.ausmedtech.com.au/   

Seoul Food 2018 – Međunarodni sajam hrane u Koreji, 01. – 04. svibnja 2018. godine, Seoul, Republika Koreja
Od 01. do 04. svibnja, KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency) u koorganizaciji s Allworld Exhibitions, KFIA (Korea Foods Industry Association) i KEM (Korea Exhibition Management Co., Ltd.) organizira u Seoulu 36. izdanje jednog od vodećih međunarodnih sajmova prehrambene industrije u Aziji Seoul Food 2018 (http://www.seoulfood.or.kr/eng/main.asp
Na sajmu Seoul Food 2017 izlagala su 1.402 izlagača (2.948 štandova), među kojima 552 međunarodna izlagača iz 39 zemalja i 850 domaćih izlagača, a sajam je posjetilo 54.200 posjetitelja. Na sajmu u 2018. godini očekuje se oko 1.600 izlagača (oko 3.000 štandova).
Izložbeni program pokriva sljedeća područja: - prehrambeni proizvodi: žitarice, voće, povrće, korjenasto povrće, gljive, med, meso, plodovi mora, perad, marinirani proizvod, mliječni proizvodi, prerađeni proizvodi itd.; - mliječni proizvodi; - sastojci hrane i aditivi: šećeri, škrob, sorbitol, proizvodi za zamjenu masnoća, brašno, proizvodi od kvasca, sredstva za produljenje roka trajnosti, boje hrane, emulgiranje, začini, humectant, hranjivi aditivi, zaslađivači, aditivi za funkcionalnu prehranu itd.; - kava i čaj; - dodaci zdravoj prehrani; - premium proizvodi: vitamini, minerali, Omega-3, Chlorella, glukozamin, Gamma linolenska kiselina, dijetalna hrana, organska hrana i proizvodi, Red ginseng, sokovi i ostalo; - obrađena i pakirana hrana; - vina, alkoholna i bezalkoholna pića; - tradicionalna hrana; - desertna jela i napitci; - pekarski proizvodi; - oprema za hotele i restorane; - strojevi za prehambenu industriju; - strojevi za pakiranje, ambalažni strojevi; - ugostiteljski strojevi; - franšiza, catering; - marketing u prehrambenoj industriji itd.
 U sklopu sajma Seoul Food 2018 održavaju se i sljedeći sajmovi:
-  SEOUL HORECATECH (ugostiteljski strojevi i oprema, oprema za prijevoz hrane, posuđe, itd.)
- SEOUL FOODTECH (strojevi za prehrambenu industriju, kućanski aparati i namještaj, oprema za pekarsku industriju, tehnologije za očuvanje hrane, itd.),
- SEOUL FOODPACK (razni strojevi za pakiranje hrane – proizvodnju ambalaže, materijali za pakiranje hrane, strojevi za dizajniranje ambalaže, logistički strojevi i usluge, itd.)
Brošuru sajma možete skinuti sa sljedećeg linka: http://www.seoulfood.or.kr/eng/business/download.asp
Zaključan datum prijave za izlagače je 27. veljače
Ako su vam potrebne dodatne informacije o ovom sajmu, kontaktirajte ured u Zagrebu:
KOREA BUSINESS CENTER, ZAGREB
Tel.: ++385 1 4815 101/102/104
Fax: ++385 1 4848 821
E-mail: kotra@koreatrade.hr 
Kontakt-osoba: Robert Kos ili Eun Ah PARK, direktor (engleski jezik)
Adresa: Radnička cesta 52/VIII, 10000 Zagreb

SIAL Canada: International Food and Beverage Tradeshow, 02. – 04. svibnja 2018. godine, Montreal, Kanada
U Montrealu će se od 02. do 04. svibnja 2018. godine održati SIAL Canada: International Food and Beverage Tradeshow. SIAL Kanada je jedan od najvažnijih sajmova u Kanadi posvećenih poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Na prošlom sajmu sudjelovalo je oko 800 izlagača iz 45 država s, a sajam je posjetilo više od 14.000 kupaca iz Kanade, SAD i 64 razlišite države.
Više o Sajmu i registraciji može se naći na ovoj web stranici: https://sialcanada.com/en/

"DESIGNBUILD AUSTRALIA 2018", 02. – 04. svibnja 2018. godine, Melbourne, Australija
Od 02. do 04. svibnja 2018. godine u Convention and Exhibition Centre  Melbourne održat će se sajam "DESIGNBUILD AUSTRALIA 2018". Expo okuplja na jednom mjestu australske arhitekte, građevinare i dizajnere zajedno s proizvođačima, dobavljačima i davateljima usluga koji rade u stambenim i poslovnim sektorima industrija.  Isti će biti 3 dana zajedno na jednom mjestu što je izuzetna prilika za umrežavanje i pronalazak novih poslova. Na expou će biti prezentirane  4 posvećene zone showcasinga, najnovije inovacije i proizvodi,  strukturni i materijali, vanjski pejzaž, unutarnji inventari i završni radovi (finishes), te tehnologije. Biti će prezentirani uzorci i izvorni proizvodi više od 300 brendova iz Australije, te od međunarodnih distributera i preprodavača, a ovim sajmom se ostvaruje povezanost od preko 7,500 profesionalca iz arhitekture, gradnje i dizajna rečene industrije.
Dodatne informacije kao i linkovi za registraciju sudjelovanja mogu se naći na stranicama:
http://designbuildexpo.com.au/

4. Jordan Food Exhibition, 02. - 06. svibnja 2018. godine, Amman, Jordan
Četvrti Jordan Food Exhibition će se održati od 02. do 06. svibnja 2018. godine u Ammanu, Jordan. Jordan Food je najveći međunarodni sajam hrane u Jordanu koji tvrtkama pruža jedinstvene poslovne mogućnosti i platformu za bolje razumijevanje sektora hrane.
Sajam može biti interesantan i od koristi tvrtkama koje rade u prehrambenoj industriji i srodnim sektorima proizvodnje hrane, ugostiteljstva, pakiranja hrane itd.
Više informacija možete pronaći na službenim stranicama: www.ipco.jo 

Hrvatsko-slovačko-češki elektroenergetski forum, 03. svibnja 2018. godine, Zagreb, Hrvatska
Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Veleposlanstvom Slovačke Republike i Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu organizira Hrvatsko-slovačko-češki elektroenergetski forum, koji će se održati u četvrtak, 3. svibnja, u 10 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori, na adresi Rooseveltov trg 2, u Zagrebu. 
Na Forumu će sudjelovati tvrtke iz sektora elektroenergetike te će biti predstavljene mogućnosti poslovne suradnje između Republike Hrvatske, Slovačke i Češke, nakon čega će uslijediti individualni poslovni razgovori gospodarstvenika.
Profili slovačkih i čeških tvrtki s čijim predstavnicima možete razgovarati nalaze se u pratećim dokumentima.
- https://www.hgk.hr/documents/profili-tvrtki5ad72bfa698c6.pdf 
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na Forumu i B2B razgovorima, molimo vas da popunite prijavni obrazac - https://www.hgk.hr/hrvatsko-slovacko-ceski-elektroenergetski-forum-najava najkasnije do 27. travnja 2018. godine.
Prema interesu koji iskažete, organizirat ćemo vam B2B razgovore s potencijalnim slovačkim i češkim partnerima.
Kontakt-osoba za organizaciju događanja je Ana Karlić, stručna suradnica u Sektoru za međunarodne poslove i EU HGK (tel.: 01 4561-795, e-mail: akarlic@hgk.hr).

LIST 2018. - 16. međunarodni sajam turizma i ekologije, 03. - 05. svibnja 2018. godine, Lukavac, BiH
Pod pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH održat će se, od 03. do 05. svibnja 2018. godine 16. međunarodni sajam turizma i ekologije LIST 2018.  u Lukavcu.
Na sajmu će se predstaviti turistički potencijal Tuzlanske županije, Bosne i Hercegovine i zemalja izlagača u okruženju, te predstaviti stanje u području ekologije i aktivnosti za poboljšanje istog.
Planiraju se održati panel diskusije na temu: Informatizacija u ponudi smještajnih kapaciteta i sadržaja usluge i mogućnosti i prednosti kontinentalnog zdravstvenog turizma.
Na sajmu će se predstaviti oprema i nova tehnologija u području zaštite okoliša. U sklopu sajma održat će se i manifestacija pod nazivom "festival domaćih jela i zdrave hrane".
Više o sajmu:  www.lukavacki-sajam.com  

30. Sajam knjige, 03. – 09. svibnja 2018. godine, Skopje, Makedonija
30. izdanje Sajma knjige održat će se u Skopju od 3. do 9. svibnja 2018. godine u VIP Areni Boris Trajkovski.
Na Sajmu knjige sudjelovat će izdavačke kuće iz Makedonije i zemalja regije koji će predstaviti svoja najnovija izdanja a predviđeno je i održavanje velikog broja promocija, susreta s piscima kao i sajamskih popusta. Ove godine pokrovitelj sajma je Ministarstvo kulture RM.
Više na: http://www.skopjefair.com.mk/exhibitions.aspx?exh=1&sub=Saem_na_Kniga&menu=6&tip=3&id=Saemi

Međunarodno gospodarsko povezivanje, 04. svibnja 2018. godine, Opatija, Hrvatska
Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka inicijator je i organizator prve konferencije Međunarodno gospodarsko povezivanje koja će se održati u petak, 04. svibnja 2018. godine u Kongresnom centru 25/7 Milenij hotela u Opatiji.
Aktivnosti povezane s organizacijom su u tijeku, a ciljevi konferencije su sljedeći:
•potaknuti i umrežiti suradnju poduzetnika hrvatskog podrijetla koji žive i rade u inozemstvu s domaćim poduzetnicima
•unaprijediti povezanost poduzetnika i institucija bez obzira na granice
•dati potporu domaćim poduzetnicima u internacionalizaciji njihova poslovanja.
Suorganizator ove konferencije je i Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu s obzirom na to da Ured ima puno dobrih iskustava i rezultata u održavanju sličnih konferencija.
Službeno je potvrđeno pokroviteljstvo konferencije Predsjednice Republike Hrvatske.
Organizatorima konferencije posebno su važni naši ugledni i uspješni poslovni ljudi u inozemstvu te očekujemo da bi na konferenciji mogli navesti svoja vrijedna iskustva iz osobne poslovne prakse i savjetovati hrvatske poduzetnike koji nastoje unaprijediti poslovanje i proširiti krug poslovnih veza u inozemstvu.
Konferencija namjerava obuhvatiti područje članica EU bez ograničenja sudjelovanja sudionika iz europskih i izvaneuropskih zemalja.
Tematska područja koja bismo na konferenciji željeli predstaviti su:
•dobra praksa u internacionalizaciji poslovanja i gospodarskoj suradnji
•uloga i utjecaj potpornih institucija i trgovačkih društava u gospodarskom povezivanju
•prilike u međunarodnom gospodarskom povezivanju poduzetnika susjednih zemalja u EU
•potpora internacionalizaciji poslovanja
•uvjeti poslovanja u pojedinoj regiji ili državi.
Za detaljnije informacije možete se obratiti Zlatku Mičetiću, zamjeniku predsjednika HGK – Županijske komore Rijeka, na e-mail: zmicetic@hgk.hr ili telefonom na 051/ 209-143.

Sajam Vyno dienos 2018, 04. – 05. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
Najveći litavski i baltički Sajam Vyno dienos 2018, sajam vina i drugih alkoholnih pića održati će se u sajamskom centru LITEXPO u Vilniusu od 04. do 05. svibanj 2018. godine.
Kontakt-osoba: Ignas Borovojus, tel. 00370 638 54 424, e-mail: ignas@vynodienos.lt
Mrežna poveznica sajma: http://vynodienos.lt/en/about/ 

Sajam Food & Hospitality Africa 2018, 06. - 08. svibnja 2018. godine, Johannesburg, Južna Afrika
Uz najpoznatiji južnoafrički gastronomski sajam Good Food and Wine Show, sajam Food & Hospitality Africa najveći je južnoafrički međunarodni sajam gastronomije (5 sajmova u jednom), na kojem tvrtke imaju prilike predstaviti svoje proizvode poslovnoj zajednici, pri čemu će organizatori već unaprijed pripomoći spajanju s potencijalnim poslovnim partnerima i kupcima.
Važnost predstavljanja na ovakvom interaktivnom sajmu gastronomije očituje se i u širem pristupu jer nije usmjeren samo na Južnu Afriku i zemlje subsaharske Afrike, već globalno. Prošlogodišnji sajam privukao je tisuće posjetitelja te više od 300 izlagača iz 27 zemalja.
Zainteresirane hrvatske tvrtke mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji na broj telefona +27 12 342 1206 ili e-mail croemb.pretoria@mvep.hr.  
Više o sajmu možete pronaći na stranicama: www.foodandhospitalityafrica.co.za 

XII. Konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane, 07. - 09. svibnja 2018. godine, Opatija, Hrvatska
Pozivamo vas na XII. Konferenciju o sigurnosti i kvaliteti hrane (s međunarodnim sudjelovanjem) u organizaciji Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.
Konferencija će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva održati od 07. do 09. svibnja u Opatiji, u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta. Rok prijave: 04. svibnja 2018.
Program Konferencije,
Prijavnica,
Upute za rezervaciju smještaja i
Informacije o mogućnostima sponzoriranja Konferencije
Kontakt osobe za sve informacije o Konferenciji su:
•Zoran Radan, telefon: 01/4561-620, e-mail: zradan@hgk.hr 
•Valentina Šimić, telefon: 01/4561-697, e-mail: vsimic@hgk.hr 
•Ita Juroš, telefon: 01/4826-066, e-mail: ijuros@hgk.hr
•Aleksandra Bencun, telefon: 01/4561-761, e-mail: abencun@hgk.hr 

Konferencija o digitalnom i interaktivnom marketingu Digital Day, 08. - 09. svibnja 2018. godine, Beograd, Srbija
Konferencija Digital Day, posvećena digitalnom i interaktivnom marketingu, ove godine se održava 08. i 09. svibnja u beogradskom JDP-u, pod sloganom "New Signal".
Na ovoj konferenciji susresti će se kreatori, vizionari, eksperti digitalnih medija i marketinga, stratezi, donosioci poslovnih odluka, kreativni umovi i tehnološki geek-ovi. Sudionici će biti u prilici i da kroz networking upoznaju buduće suradnike i partnere, a postojeća partnerstva učine još snažnijim, poručuju iz IAB Serbia, koja je organizator ovog događanja.
Konferencija Digital Day održava se osmi put, a inozemni predavači i eksperti govoriti će o aktualnim industrijskim trendovima u svijetu.
Više detalja o događaju i kompletan program događanja dostupan je na www.digitalday.rs.

Konferencija i poslovni razgovori „Future of Building 2018", 08. - 09. svibnja 2018. godine, Beč, Austrija
HGK – Komora Zagreb i EEN Hrvatska pozivaju vas na petu konferenciju i B2B razgovore koje organiziraju Austrijska gospodarska komora i Europska poduzetnička mreža Austrije 08. i 09. svibnja u Austrijskoj gospodarskoj komori, na adresi Wiedner Hauptstrasse 63, u Beču.
Konferencija i B2B razgovori namijenjeni su tvrtkama koje žele saznati više o inovativnim rješenjima i razvoju u austrijskom i međunarodnom graditeljstvu, održivoj gradnji, visokokvalitetnim objektima, najnovijim tehnologijama te razmijeniti nove projektne ideje i pronaći poslovnog partnera za nove poslovne prilike.
Glavna su tematska područja i sektori:
• materijali, komponente i sistemi u graditeljstvu
• građevinske metode i oprema
• održavanje, oprema i metode monitoringa u graditeljstvu
• graditeljstvo (dizajn, simulacija)
• upravljanje građevinskim procesima
• građevinske tvrtke
• proizvodnja građevinskih materijala, komponenata i sistema
• distribucija građevinskih proizvoda i sistema
• inženjerske i konzultantske usluge u vezi s graditeljstvom
Za hrvatske je tvrtke sudjelovanje na svim događanjima besplatno (konferencija, inovativne radionice, poslovni razgovori, posjet projektima, večernje događanje), a obavezno se prijavljuje izravno putem poveznice https://buildings2018.b2match.io/page-581. Rok za registraciju je 30. travnja.
Za informacije o registraciji na B2B razgovore možete se obratiti Herwigu Wutscheru na tel.: 0043 (0)5 90 900 – 3662, herwig.wutscher@wko.at, [Austrijska gospodarska komora], a za konferenciju na tel.: 0043 (0)5 90 900 – 3775, aussenwirtschaft.construction@wko.at u Austrijsku gospodarsku komoru.
Kontakt-osobe su: u HGK – Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske Vesna Torbarina, tel.: 01/4561- 671, email: vtorbarina@hgk.hr te u HGK – Komori Zagreb Silvija Czeisberger, Odsjek za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, tel.: 4606-807, e-mail: sczeisberger@hgk.hr.

OZWATER, 08. – 10. svibnja 2018. godine, Sydney, Australija
Od 08. do 10. svibnja 2018. godine održati će se godišnja međunarodna konferencija i sajam OZWATER u organizaciji Australian Water Association. Na konferenciji će govoriti međunarodni i australski govornici te znanstvenici koji će prezentirati radove, održavati radionice, a sajam je u svrhu umrežavanja i spajanja vodećih ljudi iz industrije i stručnjaka iz Australije. 
Više informacija na: www.ozwater.org

Agritech Israel 2018. - 20. Međunarodna izložba i konferencija o poljoprivrednoj tehnologiji, 08. - 10. svibnja 2018. godine, Tel Aviv, Izrael
Jedna od vodećih svjetskih izložbi u području poljoprivredne tehnologije održava se po 20. put u Tel Avivu od 8. do 10. svibnja 2018. (Israel Trade Fairs and Convention Center). Okuplja brojne stručnjake, izlagače i posjetitelje povezane s proizvodnjom, promocijom, istraživanjem i razvojem poljoprivrednih tehnologija.
Posebna zanimljivost je „Inovacijski paviljon“ u kojemu se izlažu najnovija i najinovativnija tehnološka postignuća izraelske poljoprivredne industrije.
Kontakt: gđa Eva Waisler – e-mail: ewaisler@kenes-exhibitions.com, Kenes Exhibitions, Hayotsrim 6, 3rd floor, Or Yehuda, Israel, tel: +972.74.7457493.
Brošura za 2018. (uključuje i informacije o kotizacijama): http://agritechisrael.org/wp-content/uploads/2017/08/agritech-2018-digital.pdf 
Detaljne informacije o izložbi i konferenciji na: http://agritechisrael.org/

Europe Day u Singapuru, 09. svibnja 2018. godine, Singapur, Singapur
Delegacija Europske unije (DEU) u Singapuru je uputila poziv za održavanje Europe Day u Singapuru, u Muzeju azijskih civilizacija, gdje će se predstaviti prehrambene tvrtke EU.
Od hrvatskih tvrtki prijavila se Adriatic Pantry, koja će izlagati delikatese iz RH, kao što su sir, pršut, tartufi, morska sol itd.
Kontakt: PLINKERT Barbara (EEAS-SINGAPORE) Barbara.PLINKERT@eeas.europa.eu
Delegacija Europske unije u Singapuru
250 North Bridge Road,  #38-03 Raffles City Tower,  Singapore 179101
Tel: +65 6336 7919
Email: delegation-singapore@eeas.europa.eu

Sajam opreme i proizvoda za čišćenje, 09. - 10. svibnja 2018. godine, Auckland, Novi Zeland
Sajam opreme i proizvoda za čišćenje (metle, sredstava za čišćenje tepiha i ostalih površina, higijenski proizvodi, proizvodi za vatrogastvo i dezinfekciju/dezinsekciju, sredstva za poliranje, abrazivna sredstva I oprema, usisavači, sustavi za upravljanje otpadom I sl.) održat će se u Aucklandu, od 09. do 10. svibnja 2018. godine u izložbenom prostoru u centru grada ASB Showgrounds.
Infromacija o registraciji, prijavljenim izlagačima, prethodnim sajmovima i ostalim relevantnim obavijestima može se naći na stranici izložbe/sajma https://www.cleannzexpo.co.nz/  

5. Konferencija o pravu i politici tržišnog natjecanja, 10. svibnja 2018. godine, Zagreb, Hrvatska
Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, 10. svibnja održat će se 5. konferencija o pravu i politici tržišnog natjecanja u spomen na dr. sc. Vedrana Šoljana: Provedbeni prioriteti i novi izazovi.
Konferenciju organizira Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, Hrvatskim društvom za pravo i politiku tržišnog natjecanja (HDPPTN, u osnivanju) i Europskim dokumentacijskim centrom EFZG-a (EDC-KDC), a uz potporu Hrvatske gospodarske komore.
Ova tradicionalna, godišnja konferencija namijenjena je odvjetnicima, sucima i drugim pravosudnim djelatnicima, korporativnim pravnicima, poduzetnicima, zaposlenicima u državnoj i javnoj upravi te akademskom sektoru u Hrvatskoj, ali i široj regiji.
Cilj je ove međunarodne interdisciplinarne znanstveno-stručne konferencije razmijeniti znanja i iskustva o primjeni pravila o zaštiti tržišnog natjecanja i u europskom i u hrvatskom kontekstu. Konferencija se održava u spomen na dr. sc. Vedrana Šoljana (1962. – 2008.), autora ugledne monografije Vladajući položaj na tržištu i njegova zlouporaba u pravu tržišnog natjecanja Europske zajednice, nekadašnjeg člana Katedre za pravo Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i člana nekadašnjeg Savjeta za zaštitu tržišnog natjecanja.
Prijava https://pptn.net.efzg.hr/prijava
Program https://pptn.net.efzg.hr/program
Saznajte više https://pptn.net.efzg.hr/
Kontakt  pptn@net.efzg.hr

Travel and Leisure Expo TLEX, 10. – 13. svibnja 2018. godine, Davao, Filipini
Travel and Leisure Expo TLEX održati će se u Davao-u, Filipini od 10. do 13. svibnja 2018., u SM Lanang Premieru.
Sajam je namijenjen predstavljanju turističkih ponuda, hotela, resorta, restorana i turističkih paketa.
Više na: https://10times.com/tlex

Međunarodni forum za odgovorni turizam (IFRT) 2018, 10. – 13. svibnja 2018. godine, Bukurešt, Rumunjska
Šesti Međunarodni forum za odgovorni turizam održat će se u Bukureštu od 10. do 13. svibnja 2018.g. Posebni gost/predavač na ovogodišnjem Forumu bit će dr. Harold Goodwin, direktor i osnivač Centra za odgovorni turizam čija su istraživanja na ovom području doprinijela definiranju, razumijevanju i popularizaciji koncepta odgovornog turizma.
Forum se održava u formatu – dva dana konferencija i dva dana intenzivni tečajevi koje drži dr. Goodwin. Glavna tema tečaja je „Menadžment u odgovornom turizmu“, a polaznicima će tečaja na kraju biti uručen certifikat o pohađanju koji izdaje Amphiteatre Foundation i Međunarodni centar za odgovorni turizam.
U slučaju interesa za sudjelovanje potrebno je ispunjeni obrazac za registraciju poslati na adresu: diana.manea@fundatia-amfiteatru.to ili na fax: 0040 21 312 51 03 do 01. svibnja 2018.
Osoba za kontakt: Diana Manea, projekt menadžer
Mobitel: 0040 786 344 667Više o Forumu i mogućnosti sudjelovanja na Forumu dostupno je na linkovima:
-download Invitation http://www.turismulresponsabil.ro/wp-content/uploads/2018/03/b-invitation.pdf
-download Registration form - http://www.turismulresponsabil.ro/wp-content/uploads/2018/03/b-registration_form.pdf
-download Presentation http://passthrough.fw-notify.net/download/541194/http://www.turismulresponsabil.ro/wp-content/uploads/2018/03/b-presentation.pdf

14. Međunarodni sajam gospodarstva Tešanj 2018. 10. - 13. svibnja 2018. godine, Tešanj, BiH
Na lokaciji Kraševo DC – Carina u periodu od 10. do 13. svibnja 2018. godine održat će se 14. Sajam gospodarstva Tešanj 2018.
Kao i proteklih godina, na Sajmu gospodarstva u Tešnju organizatori očekuju učešće gospodarstvenika iz Bosne i Hercegovine i inozemstva, predstavnike privrednih komora, javne uprave, međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava.
Sadržajan popratni program - panel diskusija, tematska predavanja, prezentacije, B2B sastanci - će doprinijeti poslovnom povezivanju, te razmjeni iskustava, informacija i dobrih praksi.
Partneri ovogodišnjeg sajma su: Privredna/Gospodarska komora FBiH i Općina Tešanj,  a samu  manifestaciju će podržati mnogobrojni donatori i sponzori.
Sve dodatne informacije na tel: 032/655-760, i e-mail adresu: udruzenje@biznistesanj.ba, dodatne informacije i prijavni obrasci, dostupni na web stranici www.biznistesanj.ba.

Gospodarski forum Portugal - Hrvatska, 11. svibnja 2018. godine, Lisabon, Portugal
U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Lisabonu, HGK, Portugalske agencije za investicije i vanjsku trgovinu AICEP Portugal Global (Agência para o Investimento e Comércio Externo de Portugal), Portugalsko-hrvatske trgovinske komore (CCLC), Portugalske udruge industrije (Associação Industrial Portuguesa - AIP), i Udruge poduzetnika Portugala (Associação Empresarial de Portugal -AIP), u Kongresnom centru (Centro de Congressos) u Lisabonu 11. svibnja 2018. održati će se Gospodarski forum Portugal- Hrvatska (Business Forum Portugal-Croacia).
Na Forumu će sudjelovati, uz predstavnike organizatora, predstavnici HGK i AIK, te gospodarstvenika iz Hrvatske i Portugala. Nakon pozdravnih govora i prezentacija gospodarskih komora i udruženja, te prezentacija uspješnih hrvatskih i portugalskih tvrtki, biti će organizirani B2B sastanci.
Forum će zatvoriti i obratiti se nazočnima Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, koja će boraviti u državnom posjetu Portugalu. 
Informacija o Forumu, na portugalskom jeziku, s programom na engleskom jeziku, službenom jeziku Foruma,  i prijavnicom za portugalske tvrtke, objavljena je 19. travnja 2018. na javnoj stranici Portugalske agencije za investicije i vanjsku trgovinu AICEP Portugal Global:
http://www.portugalglobal.pt/PT/PortugalNews/Paginas/PortugalNews.aspx
https://fundacaoaip.pt/business-forum-portugal-croatia/
Hrvatske tvrtke mogu se prijaviti na poveznici HGK; https://www.hgk.hr/s-medunarodne-poslove/posjet-hrvatske-gospodarske-delegacije-portugalu

The 2018 #BCTECH Summit, 14. – 16. svibnja 2018. godine, Vancouver, Kanada
U Vancouveru, Britanska Kolumbija, će se od 14. do 16. svibnja održat The 2018 #BCTECH Summit, najveći sajam tehnologije u zapadnoj Kanadi. Na sajmu će sudjelovati preko 5.000 izlagača i posjetitelja iz različitih vrsta industrije koji će predstavljati zadnja tehnička dostignuća.
Ovo je dobra prilika za međunarodne kompanije i investitore da vide što je novo u tehnološkom razvoju. Na sajmu je moguće ostvariti B2B sastanke i investicijske prilike.
Više o sajmu i registraciji može se naći na ovoj web stranici: https://www.bctechsummit.ca/ 

IFAT 2018, 14. - 18. svibnja 2018. godine, München, Njemačka
U Münchenu će se od 14. do 18. svibnja 2018. godine održati sajam IFAT 2018.
Riječ je  o međunarodnom sajmu za gospodarenje vodama, otpadnim vodama, sirovinama i otpadom, a koji je jedan od najvećih svjetskih sajmova iz područja tehnologija zaštite okoliša. Ponuda sajma fokusirana je na tehnologije crpljenja voda, desalinizacije morskih voda, pročišćavanja otpadnih voda, distribuciju voda, gospodarenja otpadom i recikliranja, energijom iz otpada, obrade tla i sl.
Sajam je namijenjen industrijskim i komunalnim predstavnicima, istraživačima i razvojnim tvrtkama, privatnim i uslužnim tvrtkama i sl., a svojim ponudama ove godine se očekuje predstavljanje više od 3.000 izlagača.
IFAT je osnovan 1966. godine i održava se svake druge godine, a 2016. godine sajam je na izložbenom prostoru od 230. 000 m2  privukao 136. 800 posjetitelja.
Više informacija o sajmu: https://www.messen.de/de/13317/muenchen/ifat/info

EUBCE - Europske konferencija i izlaganje biomasa, 14. -18. svibnja 2018. godine, Kopenhagen, Danska
EUROPEAN BIOMASS CONFERENCE AND EXHIBITION 2018 - EU BC&E kombinacija je najveće globalne znanstvene i tehnološke konferencije o biomasama i izlaganja vodećih predstavnika industrije i tehnologije biomasa, te na taj način okuplja čitavu zajednicu profesionalaca aktivnih u području biomasa iz cijelog svijeta. Održava se u Bellacentru u Kopenhagenu.
Podaci o konferenciji i prijavama dostupni su na web stranici: http://www.eubce.com/ 

BIA Investicijski forum "Gruzija, zemlja mogućnosti", 15. svibnja 2018. godine,  Tbilisi, Gruzija
Forum je namijenjen tvrtkama i start-upovima, predstavnicima banaka, investicijskih fondova i mnogim drugima.
Više možete pogledati na: https://rrconsulting.eu/2018/03/03/bia-investment-forum-georgia-land-of-opportunities/ 

Međunarodni sajam Vitafoods Europa, 15. - 17. svibnja 2018. godine, Ženeva, Švicarska
Na međunarodnom sajmu nutraceutike, dodataka prehrani, funkcionalne hrane i pića te industrije prirodne kozmetike u organizaciji Hrvatske gospodarske komore sudjelovat će sedam hrvatskih uspješnih proizvođača i izvoznika dodataka prehrani, nutraceutike, prirodne kozmetike i funkcionalne hrane.
Četvrtu godinu zaredom Hrvatska gospodarska komora organizira zajedničko sudjelovanje članica na sajmu Vitafoods Europe 2018, koji će se na ženevskom Palexpou održati od 15. do 17. svibnja.
Na izložbenom prostoru od 72 četvorna metra svoje će proizvode predstaviti sedam hrvatskih tvrtki: Apipharma d. o. o., Farmavita d. o. o., Myristica d. o. o., Nutimedica d. o. o., PharmaS d. o. o., Priroda liječi d. o. o. i Yasenka d. o. o.
Vitafoods Europe jedan je od najvećih sajmova namijenjenih proizvođačima i dobavljačima sirovina za nutraceutiku, dodatke prehrani, funkcionalnu hranu i piće te industriju prirodne kozmetike.
Na sajmu se u 2017. godini predstavilo 1.000 izlagača iz 115 zemalja. Tijekom tri dana ženevski je Palexpo ugostio više stotina dobavljača sirovina i proizvođača gotovih proizvoda, a posjetilo ga je više od 20.000 posjetitelja koji su se imali priliku upoznati s najnovijim dostignućima iz ovog područja.
Više informacija o sajmu možete pronaći na poveznici: https://www.vitafoods.eu.com/en/welcome.html.

Međunarodni sajam OPTATEC, 15. – 17. svibnja 2018. godine, Frankfurt, Njemačka
U Frankfurt se od 15. do 17. svibnja 2018. godine održava Međunarodni sajam OPTATEC. Na sajmu, koji se održava u dvogodišnjem turnusu, predstavljaju se optičke tehnologije, materijali, komponente, senzori koji optičkoj industriji daju najvažnije informativnu i poslovnu platformu za suradnju pa više od dva desetljeća privlači stručne posjetitelje iz cijelog svijeta. 
Zastupljeni su sektori: očna optika, biotehnologija, senzorska i mjerna tehnika.
Na zadnje održanom sajmu (2016.) izlagalo je 500 izlagača na površini od 18.000m2, a posjetilo ga je 5.607 stručnih posjetitelja iz 32 zemlje (SRNj, Kina, Velika Britanija, Švicarska i dr.).
Sljedeći sajam Optatec održat će se od 12.-14. svibnja 2020. godine.
Više informacija na: www.messen.de 

INTERTOOL, 15. - 18. svibnja 2018. godine, Beč, Austrija
Sajam Intertool je međunarodni sajam različitih proizvodnih tehnika i tehnologija. Oko 250 izlagača, među kojima su i brojni tržišni i tehnološki lideri prezentiraju na ovom sajmu proizvode i usluge iz područja metaloprerade. U fokusu su alati i  strojevi za preciznu obradu metala najnovijim tehnikama u kompletnom procesnom lancu. Bogat prateći program različitih radionica, panela i prezentacija zaokružuje ponudu ovog sajma.
Više informacija o događanju moguće je vidjeti na adresi  https://www.messen.de/de/3558/wien/intertool/info 

PAPER & BIOREFINERY, 16. - 17. svibnja 2018. godine, Graz, Austrija
Konferencija i izložba austrijske  industrije celuloze i papira je usko specijalizirano događanje koje svake godine okuplja predstavnike ove važne  prerađivačke industrijske grane, uz popratne stručne panele i diskusije  o aktualnim temama poput razvoja komunikacije i konkurenciji između elektronskih i print medija. Konferencija je također i platforma za razmjenu najnovijih informacija o   inovacijama, istraživanjima i investicijama u nove proizvode i tehnologije, tehničku podršku i logistiku.
Više informacija o ovom događanju moguće je dobiti na adresi https://www.messen.de/de/16257/graz/paper-und-biorefinery/info 

Black Sea Defense & Aerospace Exhibition & Conference - BSDA 2018., 16. - 18. svibnja 2018. godine, Bukurešt, Rumunjska
Sedma Crnomorska aero-obrabmena izložba/konferencija (Black Sea Defense & Aerospace Exhibition & Conference) - BSDA 2018. će se održati u vremenu od 16. do 18. svibnja 2018. u Bukureštu. BSDA je najveća aero, obrambena ​i sigurnosna izložba u ​Crnomorskoj regiji koja se održava u Bukureštu uz potporu rumunjskog Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva vanjskih poslova, Rumunjske obavještajne službe - SRI, Rumunjske službe zaštite i garde - SPP. Prethodna je izložba/konferencija održana u svibnju 2016., a na njoj je sudjelovalo 217 izlagača iz 24 zemlje. Izložbu je posjetilo vise od 20.000 posjetitelja iz vise od 40 zemalja.
Organizatori pozivaju tvrtke zainteresirane za sudjelovanje na izložbi da rezerviraju izložbeni proctor  (bez financijskih obveza) do 15. ožujka 2017.
Dodatne informacije:
Tel. 04021 327 6651
E - mail adresa: bsda@tntexpo.com
Više o sajmu možete vidjeti na: www.bsda.ro 

Sajam Balttechnika 2018, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
26. međunarodni sajam strojeva i inovacija održati će se u sajamskom centru Litexpo u Vilniusu od 16. do 18. svibnja 2018. godine.
Mrežna poveznica sajma: http://www.litexpo.lt/en/exhibitions/balttechnika-2018-4 

Sajam Transbaltica 2018, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
Najveći sajam prometa u baltičkoj regiji održati će se u sajamskom centru LITEXPO u Vilniusu od 16. do 18. svibnja 2018. godine.
Mrežna poveznica sajma: http://www.litexpo.lt/en/exhibitions/transbaltica-2018 

Sajam Mechanika 2018, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
3. međunarodni sajam rezervnih dijelova i održavanja vozila održati će se u sajamskom centru LITEXPO, u Vilniusu od 16. do 18. svibnja 2018. godine
Mrežna poveznica sajma: http://www.litexpo.lt/en/exhibitions/mechanika-2018

IPACK CASPIAN, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
IPACK CASPIAN sajam ambalaže, strojeva i materijala za pakiranje, etiketiranje i ukrašavanje ambalaže održati će se u Baku od 16. do 18. svibnja 2018. godine.
Na sajmu se izlaže: strojevi za pakiranje i oprema za proizvodnju ambalaže, strojevi, oprema i proizvodne linije za ambalažiranje i ukrašavanje ambalaže, sirovine i poluproizvodi za proizvodnju ambalaže, tehnologija i tehnika prepakiravanja, etiketiranja i kodiranja (bar-kod i ostalo kodiranje) itd.
Izlagači mogu biti direktori i manageri tvornica ambalaže i iz srodnih industrija (robe koja zahtijeva ambalažu - hrana, piće, poljoprivredni proizvodi, mliječni proizvodi, građevinski materijal, namještaj, potrošna roba, suha roba, kemikalije, boje i lakovi itd.)
Kontakt: ipack@iteca.az;
Rezervacija štanda: http://www.ipack.iteca.az/en-standreservation/ 

24th Azerbaijan International Food Industry Exhibition, 16. - 18. svibnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
WorldFood Azerbaijan je vodeći sajam prehrambene industrije u kaspijskoj regiji, koji se dokazao kao međunarodna platforma za sastanke b2b i stručnjaka te izlaganje opreme, proizvoda i usluga u prehrambenoj industriji.  Sajam se dijeli na četiri izložbe: WORLDFOOD, WORLDFOODTECH, WORLDDRINK, HALALFOOD.
Izlagatelji mogu biti: direktori i manageri tvtki iz područja proizvodnje hrane, distribucije hrane, razvoja prehrambenog poduzetništva, ugostiteljstva i industrije zabave, maloprodaje.  
Katalog sajma 2017: http://www.worldfood.az/en-catalogue/ 

Organic Food & Beverage, 16. – 20. svibnja 2018. godine, Singapur, Republika Singapur
Od 16. do 20. svibnja 2018. godine, EU Gateway | Business Avenues pokreće odabrane europske tvrtke u Singapuru i Vijetnamu za poslovnu misiju financiranu EU, usmjerenu na organsku hranu i piće.
Profil poduzeća bit će prikazan na web stranicama EU Business at South East Asia na adresi www.eubusinessavenues.com, gdje se poslovni ljudi mogu prijaviti za posjet tijekom poslovnih dana i zatražiti sastanke.
Kontakt:
coaching.network@eu-gateway.eu

"ELECTRIC POWER & LIGHTING 2018", 17. – 18. svibnja 2018. godine, Melboune, Australija
Od 17. do 18. svibnja 2018. godine u Convention and Exhibition Centre Melbourne održat će se sajam "ELECTRIC POWER & LIGHTING 2018".  Australski Electric Power & Lighting (električna struja i rasvjeta) je vodeći događaj u Australiji za električnu energiju i rasvjetu koji pruža najnovije aktualne informacije o električnoj energiji i rasvjetnim proizvodima. Organizator je AUSLINK Events Pty Ltd i ove godine na Electric Power & Lighting biti će predstavljeno nekoliko stotina proizvoda. Rečena konferencija i izložba povezuje više od 5000 stručnjaka iz rečenog resora, te ujedno pruža jedinstvenu priliku za promociju vlastitih proizvoda na međunarodno tržište.
E-power & Lighting 2017. godine je  privukao više od 1.100 sudionika iz preko 37 zemalja i regije,  uključujući Australiju, Novi Zeland, Kinu, Singapur, Njemačku, itd. U isto vrijeme, 70 izlagača su predstavila svoje najnovije proizvode, rješenja i usluge, koja uključuju LED i OLED rasvjetu, energetsku elektroniku, skladištenje energije, testiranje i certifikati.
Dodatne informacije kao i linkovi za registraciju sudjelovanja mogu se naći na stranicama:
http://www.electricpower-lighting.com/

9. Varšavski sajam knjiga, 17. - 20. svibnja 2018. godine, Varšava, Poljska
U Varšavi će se od 17. do 20. svibnja 2018. održati 9. Varšavski sajam knjiga.
Na prošlogodišnjem sajmu sudjelovalo je 800 izlagača iz 32 zemlje,a održano je mnogo popratnih događanja, što se najavljuje i ove godine.
Više informacija može se naći na http://www.targi-ksiazki.waw.pl/for_exhibitors.

51. Alžirski međunarodni sajam, Foire Internationale d'Alger,  "FIA", 08. - 13. svibnja 2018. godine, Alžir, Alžir
U glavnom gradu od 08. do 13.svibnja 2018. održava se 51. Alžirski međunarodni sajam, Foire Internationale d'Alger,  "FIA", koji se smatra izlogom nacionalnog gospodarstva i prilika stranim partnerima da se predstave alžirskom tržištu
To je značajan događaj koji privlači tisuće izlagača iz cijelog svijeta i na kojem se okupljaju alžirski i strani gospodarstvenici, mala i srednja poduzeća.
Glavna direkcija za gospodarske odnose i međunarodnu suradnju alžirskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdila je da će Veleposlanstvo RH u Alžiru dobiti besplatno štand od 9m2 kako bi se zainteresirane hrvatske tvrtke mogle predstaviti.
Organizator:
Société Algérienne des Foires et Exportations  « SAFEX » :
AdreSA: Palais des expositions, Pins Maritimes, Mohammadia, 16000, Alžir
Tél : +213 021 21 01 23 (do 30)
Fax: +213 021 21 05 40
E-mail: contact@safex.dz
Site Web : www.safex.dz 
Za više informacija o ovom događaju, posjetite web stranice događaja: www.fia.safex.dz 

29. Forum poslovanja nekretninama, 18. - 19. svibnja 2018. godine, Vodice, Hrvatska
Proljetni, 29. Forum poslovanja nekretninama u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore održat će se 18. i 19. svibnja u Hotelu Olympia Sky u Vodicama.
Rok prijave: 10.05.2018.
Svrha je organizacije Foruma edukacija članica Komore i svih institucija i stručnjaka uključenih u područje poslovanja nekretninama te informiranje o novostima u važećoj zakonskoj regulativi. Riječ je o središnjem događanju industrije poslovanja nekretninama koji pridonosi razvoju i boljoj poziciji struke na tržištu Republike Hrvatske i u regiji te povećanju znanja svih sudionika iz ovog područja.
Prijava i kotizacija
Visina kotizacije na 29. Forumu iznosi 1.000,00 kn za prvog sudionika, a 800,00 kn za svakog sljedećeg sudionika iz iste tvrtke, a uključuje pravo na prisustvovanje predavanjima, zbornik radova, večeru i kavu u pauzi predavanja.
Više možete pročitati na: https://www.hgk.hr/29-forum-poslovanja-nekretninama-najava
Prijava putem linka: https://www.hgk.hr/documents/prijavnica-za-smjestaj-29-forum5aa632f1445a9.pdf
Prijaviti se možete isključivo putem online obrasca najkasnije do 10. svibnja.

Festival inovacija i tehnologije TECHWEEK, 19. - 27. svibnja 2018. godine, Auckland, Novi Zeland
Festival je jedinstvena nacionalna platforma posvećena tehnologijama i inovacijama s mnoštvom događanja diljem Novog Zelanda. Organizatori festivala u 2018. po prvi puta pozivaju strane izlagače i posjetitelje koji su zainteresirani za ulaganje, zajedničke projekte ili uspostavu poslovnih kontakata s Novim Zelandom u području inovacija i tehnologije.
Moto festivala 2017. bio je "pronađi lokalne odgovore na globalna pitanja" tijekom kojeg je kroz 9 dana bilo organizirano  287 događanja na 24 lokacije i s preko 20.000 posjetitelja.
Kontakt: info@techweek.co.nz
Više informacija na: http://techweek.co.nz   

Međunarodni sajam i kongres Ecoenergy, 22. - 24. svibnja 2018. godine, Sao Paulo, Brazil
Međunarodni sajam i kongres Ecoenergy održat će se u Sao Paulu od 22. do 24. svibnja 2018. godine. Ovaj po redu osmi sajam i kongres čiste i obnovljive energije je sastavni dio EnerSolar+Brazil čiji je glavni naglasak na raspravi o projektima na području solarne energije. Raspravljat će se o financiranju projekata, zakonodavnom okviru, tehnološkim postignućima, podudarnostima s ostalim obnovljivim izvorima energije. 
Više informacije o navedenim događanjima mogu se naći na: www.enersolarbrasil.com.br

Digital Business World Congress, 22. – 24. svibnja 2018. godine, Madrid, Španjolska
Od 22. do 24. svibnja 2018. godine u Madridu će se održati  Digital Business World Congress. To je vodeći svjetski sajam koji prikazuje dostignuća digitalne tehnologije i pomaže kako  postati konkurentniji u digitalnom dobu zahvaljujući tehnologiji.
Digital Enterprise Show namijenjen je izvršnim direktorima, CIO-ima, CMO-ima i HR odjelima, a zajedno s najinovativnijim tehnološkim tvrtkama, pozvani su da se susreću s najinovativnijim proizvodima i rješenjima, kao i vještinama potrebnim za pomoć europskim malim i srednjim poduzećima  koje velike korporacije pridružuju se digitalnoj transformaciji. Radi se o globalnoj platformi koja omogućava polaznicima da nauče, doživljavaju, susreću, uspoređuju i kupuju najnaprednija rješenja. To je događaj kojem će prisustvovati svi  koji su spremni suočiti se s izazovom digitalne preobrazbe poslovanja i postaju dio nove digitalne ekonomije jer će inače biti izolirani s tržišta i ostavljeni iza sebe.
Više informacija na: http://tech.eu/event/des-digital-business-world-congress-madrid-spain/

NAVALIA, 22. – 24. svibnja 2018. godine, Vigo, Španjolska
Od 22. do 24. svibnja 2018. u Vigu, Španjolska, održat će se sedmo izdanje međunarodnog sajma za pomorsku industriju NAVALIA.
To je jedan od vodećih sajmova takve vrste u ovom dijelu Europe. Sajam je od početka pokušao biti referenca za pomorski sektor, a služi također i za privlačenje ulaganja i ugovora brodogradilištima i pomoćnoj industriji. U svom posljednjem izdanju imao je 30% povećanje međunarodnih posjetitelja, a najzastupljeniji su bili: Portugal, Francuska, Italija, Velika Britanija, Njemačka i Nizozemska.
Sektori zastupljeni na sajmu: •Brodogradnja, •Pomoćna industrija, •Motori i strojevi, •Ribolovna oprema, •Oprema na palubi, •Elektronika, •Implantacija kvalitetnih usluga, •Specijalizirane tehnologije, •Brodovlasnici, •Financijske usluge, •Pomorske usluge, •Goriva i maziva, •Lučke uprave i pomorska sigurnost.
Mjesto održavanja sajma: IFEVI Recinto Ferial VIGO Španjolska, Avenida Aeropuerto 722, Cotogrande. Vigo 36318 
Više na: http://www.navalia.es/es/

Madrid Auto Show, 22. – 27. svibnja 2018. godine, Madrid, Španjolska
U Madridu će se od 22. do 27. svibnja održati sajam automobila Madrid Auto Show, najveći sajam automobila u Španjolskoj
Novim  konceptom Madrid Auto Show ponovno se potvrđuje kao "mjesto za kupnju" i ključni čimbenik strategije distribucije u automobilskoj industriji. sajam ima za cilj postati europska referentna vrijednost za trgovce automobilima.
Očekuje se sudjelovanje 29 proizvođača automobila s velikom paletom proizvoda i najnovijih modela koji će se moći vidjeti po prvi put.
Sajam se proteže na izložbenom prostoru površine preko 30.000 m², u šest dvorana,  dvorane 1, 2, 3 i 4 sadržavat će različite robne marke i mreže distributera, s izborom raspona i modela koji će biti na prodaju, dok će u dvorani 6 biti izložba flote, Madrid Professional Vehicle i Fleet Show, dok će  dvorana 5  sadržavati spektakularno područje test-pogona za Jaguar i Land Rover "The Art of Performance Tour".
Više informacija na poveznici:  http://www.ifema.es/Institucional_06/noticias/INS_076227

Slovački sajam poslovnih susreta Nitra, 23. svibnja 2018., godine, Nitra, Slovačka
Kao službeni popratni događaj 25. međunarodnog trgovačkog sajma inženjerstva, Slovačka agencija za investicije i razvoj trgovine (SARIO) organizira slovački Sajam poslovnih susreta koji će se održati 23. svibnja 2018. u Paviljonu K Agrokompleksa Nitra.
Slovak Matchmaking Fair Nitra 2018 je međunarodni događaj poslovnih susreta koji se bavi bilateralnim pregovorima (B2B) između domaćih i stranih tvrtki s ciljem stvaranja novih poslovnih odnosa. Ciljana skupina događaja su tvrtke/organizacije/korporacije koje nude ili traže nove tehnologije, inovativne alate i suvremena rješenja za svoje proizvode, usluge, daljnji razvoj i proizvodne procese, kao i komercijalne aktivnosti na području mehaničke, elektrotehničke i drugih srodnih industrija. Osim unaprijed zakazanih poslovnih (B2B) sastanaka, najavljuju i atraktivna popratna događanja, primjerice Panel diskusije o automobilskom inženjerstvu i budućnosti mobilnosti, te o inovacijama i financiranju tog sektora: zahtjevi automobilske industrije; automatizacija i robotika; elektromobilnost, industrija i prijevozna sredstva 21. stoljeća; financiranje znanosti, istraživanja i inovacija.
Cjelodnevne konzultacije o uslugama i aktivnostima razvijanja trgovine osigurat će SARIO konzultanti i partneri događaja, a registracija je moguća do 9. svibnja 2018.
Kontakt osoba: g. Adam Kalina, T: +421 2 582 60 352, M:  +421 908 616 853, E: matchmaking@sario.sk     
Više informacija na: http://www.sario.sk/en/events-projects/slovak-matchmaking-fair-nitra-2018 

AUSTRALIAN ENERGY STORAGE CONFERENCE & EXHIBITION 2018., 23. - 24. svibnja 2018. godine, Melbourne, Australija
Od 23. do 24.svibnja2018. godine u Adelaide Event & Exhibition Centre, South Australia održati će se AUSTRALIAN ENERGY STORAGE CONFERENCE & EXHIBITION 2018., radi se jedanom od najvećih događaja u svijetu što se tiče pohrane, odnosno skladištenja energije. Međunarodni forum o energetskoj pohrani i skladištenju energije. Energy Storage World Forum će organizirati dva treninga i pet konferencijskih sastanaka s naglaskom na nove tehnologije skladištenja energije.
Dodatne informacije kao i linkovi za registraciju sudjelovanja mogu se naći na stranicama: http://www.australianenergystorage.com.au/ 

Međunarodni dan arbitraže, 24. svibnja 2018. godine, Helsinki, Finska
Finland Arbitration Institute FAI organizira u Helsinkiju 24. svibnja 2018. godine seminar Međunarodni dan arbitraže pod nazivom "Oblikovanje budućnosti arbitraže". Na seminaru će stručnjaci iz područja gospodarske arbitraže pokušati odgovoriti na neka aktualna pitanja vezana uz odnos između javne i privatne arbitraže, kako pronaći ravnotežu između javnih interesa i privatnih postupaka, mogu li se neka obilježja sportske arbitraže primijeniti i usvojiti u međunarodnoj gospodarskoj arbitraži te niz drugih aktualnih pitanja vezana uz trendove i izazove u međunarodnoj gospodarskoj arbitraži.
FAI spada među najstarije institute, datira još od 1911. godine, a dio je Gospodarske komore Finske od 1919. godine.
Više informacija o programu i registracija na https://hiad.fi/

22. Međunarodni poljoprivredni i prehrambeni sajam Agrobalt 2018, 24. – 26. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
Najveći baltički regionalni poljoprivredni i prehrambeni sajam Agrobalt 2018. održati će se u sajamskom centru LITEXPO u Vilniusu od  24. do 26. svibnja 2018. godine.
Mrežna poveznica: https://www.litexpo.lt/en/exhibitions/agrobalt-2018-2

WID - MEĐUNARODNA DENTALNA IZLOŽBA, 25. - 26. svibnja 2018. godine, Beč, Austrija
Sajam WID je međunarodna stomatološka izložba na kojoj oko 150 izlagača iz Austrije i inozemstva predstavlja stomatolozima, stomatološkim tehničarima i asistentima najnovije materijale i tehnike u dentalnoj branši. Ponuda obuhvaća i uređaje, kao i namještaj za ordinacije i dentalne laboratorije. Bogat i informativan prateći program različitih radionica, predavanja i panela zaokružuje ponudu ovog usko specijaliziranog sajma.
Više informacija o događanju moguće je vidjeti na adresi https://www.messen.de/de/10750/wien/wid/info
 
Canadian Furniture Show, 25. – 27. svibnja 2018. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se od 25. do 27. svibnja 2018. godine održati Canadian Furniture Show, izložba namijenjena proizvođačima namještaja i sektoru unutarnjeg dizajna.
Kontakt:
The Canadian Home Furnishings Market
1111 St-Urbain Street Suite 101
H2Z 1Y6 Montreal, Canada
Tel: +1 (5)14 8663631
Fax: +1 (5)14 8719900
E-mail:  info@canadianfurnitureshow.com
Više na: www.tchfm.com

Posjet hrvatske gospodarske delegacije Italiji, 28. - 30. svibnja 2018. godine, Rim, Italija
Hrvatska gospodarska komora od 28. do 30. svibnja 2018. godine organizira posjet hrvatskoga gospodarskog izaslanstva Italiji.
U Rimu će se 29. svibnja održati Talijansko-hrvatski gospodarski forum, na kojem se očekuje sudjelovanje visokog državnog izaslanstva obiju zemalja, u sklopu kojeg će biti organizirani poslovni sastanci hrvatskih i talijanskih tvrtki.
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje, ljubazno vas molimo da do 27. travnja popunite prijavni obrazac na engleskom jeziku koji je dostupan u nastavku https://www.hgk.hr/posjet-hrvatske-gospodarske-delegacije-italiji-najava.
Predstavnici tvrtki sami financiraju i organiziraju put i smještaj u Rimu, a naknadno ćete biti obaviješteni o prijedlogu zajedničke opcije za put i smještaj.

„Suvremeni europski dizajn“, 28. svibnja – 01. lipnja 2018. godine, Seoul, Republika Koreja
Poslovna misija „Suvremeni europski dizajn“ posjetit će Republiku Koreju od 28. svibnja do 01. lipnja 2018. godine. U spomenutoj će misiji, koja se održava u okviru programa EU Gateway/ Business Avenues, sudjelovati odabrane tvrtke iz država članica Europske unije iz sektora industrije namještaja, kućnog tekstila, unutarnje rasvjete, zidnih tapeta te dekorativnih i uporabnih predmeta za kućanstvo. Tijekom boravka u Republici Koreji spomenute će tvrtke imati priliku predstaviti svoje proizvode, steći nove poslovne kontakte te bolje upoznati korejsko tržište i mogućnosti poslovanja na tom tržištu.
Rok za prijavu: 16. veljače 2018.
Više informacija: https://www.eu-gateway.eu/node/29 

Eliaden, 29. - 30. svibnja 2018. godine, Lillestrøm, Norveška
Eliaden je sajam posvećen elektrotehničkoj industriji. Eliaden organizira Foundation Elektro Forum.
Više o sajmu možete pročitati na: http://eliaden.no/about-us/

Sajam robnih marki World of Private Label, 29. - 30. svibnja 2018. godine, Amsterdam, Nizozemska
Kao i svake godine do sada, Udruga proizvođača robnih marki (PLMA) 29. i 30. svibnja 2018. godine u Amsterdamu organizira Međunarodni sajam robnih marki World of Private Label. Sudjelovanje na sajmu namijenjeno je proizvođačima prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, odnosno kozmetike, proizvoda vezanih uz zdravlje i ljepotu, kućanstvo, vrt, automobile i slično. Hrvatske tvrtke prehrambene industrije do sada su tradicionalno, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, sudjelovale na sajmu te ostvarile korisne kontakte.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu, kontakt osoba gđa Ana Pilipović, e-mail: vrhhaag@mvep.hr.
Više informacija dostupno je na službenoj web stranici sajma: http://www.plmainternational.com/.

Oil & Gas Conference, 29. – 30. svibnja 2018. godine, Bilbao, Španjolska
U Bilbau, Španolska održat će se od 29. do 30. svibnja 2018. godine konferencija o nafti i plinu pod nazivom Oil & Gas Conference. Tijekom konferencije, domaći  i strani stručnjaci razgovarat će o glavnim temama u sektoru te  o strateškom i tehnološkom pristupu.
Više informacija na: http://bilbaoexhibitioncentre.com/eventos/oil-gas-conference-2018/#.WVZMrU_r2M8 

Power & Energy Africa Nairobi, 29. – 31. svibnja 2018. godine, Nairobi, Kenija
Power & Energy Africa u Nairobiju je međunarodni sajam za proizvodnju električne energije, elektrotehnika i alternativnih izvora energije. To je mjesto susreta za cijelo afričko tržište. Sajam privlači posjetitelje iz brojnih zemalja i pruža posjetiteljima mogućnost da dobiju pregled ponude međunarodnog tržišta. Izlagači mogu koristiti sajam kako bi predstavili svoje proizvode na novim tržištima.
Kontakt:
Organizator sajma
Expo Group UAE
One Sheikh Zayed Road
Dubai, UAE
Web site: www.expogr.com
Više na: https://www.tradefairdates.com/Power-Energy-Africa-M9030/Nairobi.html 

Svjetska konferencija o upravljanju katastrofama, 29. - 31. svibnja 2018. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se od 29 - 31. svibnja 2018. godine održati Svjetska konferencija o upravljanju katastrofama (World Conference on Disaster Management).  Na njoj će biti prikazana brojna rješenja i usluge za upravljanje raznim kriznim situacijama.
Više o konferenciji na linku : https://www.wcdm.org/

CASPIAN POWER, 29. svibnja - 01. lipnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
Kandidati za izlagače: šefovi, manageri, stručnjaci i zaposlenici naftnih i energetskih kompanija, predstavnici kompanija za zaštitu okoliša, predstanvnici vladinih tijela i javnih institucija, specijalisti kemijske industrije, inženjeri, tehnomenadžeri, geolozi, geodeti, predstavnici kompanija za održavanje, predstavnici građevinskih tvrtki i prijevoznika, šefovi medicinskih i farmacijskih kompanija.
Rezervacija štanda: http://www.caspianpower.az/en-standreservation/
Kontakt: power@iteca.az
Više na http://www.caspianpower.az/en-main/ 

IPACK-IMA, MEAT-TECH, 29. svibnja - 01. lipnja 2018. godine, Milano, Italija
Od 29 svibnja do 1 lipnja održavaju se dva sajma za koja je otvorena registracija: IPACK-IMA, MEAT-TECH. Sajmovi se odnose na pakiranje i procesuiranje u prehrambenoj,  kao i na mehanizaciju namijenjenu mesnoj industriji.
Ove godine također se kreće s projektom The Innovation Alliance te se očekuje 2656 izlagača iz 54 države svijeta. Sajmovi će obuhvatiti 126.585 m četvornih za 17 paviljona, te se očekuje 1.000 najvažnijih buyer-a iz 51 države svijeta.
Više o sajmu http://www.fieramilano.it/en/meat-tech-0
Prijave: http://ipackima2018.matching.fieramilano.it/buyer/register 

25. Međunarodni sajam "Caspian Oil & Gas Exhibition", 29. svibnja - 01. lipnja 2018. godine, Baku, Azerbajdžan
Kao sudionici konkuriraju: šefovi, manageri, specijalisti i zaposlenici naftnih kompanija i kompanija u području energetike, predstavnici kompanija za zaštitu okoliša, predstavnici vlada i državnih institucija, specijalisti iz kemijske industrije, inženjeri, tehnički manageri, geolozi, geodeti, predstavnici građevinskih tvrtki i prijevoznika.
Prijava: http://www.caspianoilgas.az/en-register/
Kontakt: oilgas@iteca.az
Više na www.caspianoilgas.az

ARCTIC15 matchmaking startupova, 30. – 31. svibnja 2018. godine, Helsinki, Finska
Arctic15 je najveći događaj za startupove u nordijskim i baltičkim državama koji se održava 30. i 31. svibnja 2018. u Helsinkiju u Finskoj. Dvodnevni forum organizira ArcticStartup, a popratit će ga vodeći medijski pokrovitelji Nordica i Baltica.  Fokus događanja je na ugovaranju poslova i kvalitetnom umrežavanju.
Više o događaju i prijave na https://arctic15.com/

Poslovni forum "Francuska-Balkan 2018", 30. svibnja - 01. lipnja 2018. godine, Beograd, Srbija
U Beogradu će od 30. svibnja do 01. lipnja biti održan trodnevni poslovni forum "Francuska – Balkan 2018" koji će okupiti više od 250 sudionika iz Francuske i 12 zemalja zapadnog Balkana. Cilj foruma je da se kompanijama i poduzetnicima iz Francuske, ali i zemalja regije, predstavi potencijal ulaganja na Balkanu i omogući pronalazak partnera, kao i da se stimulira trgovinska razmjena zemalja sudionica, najavili su organizatori. Forum organiziraju francuska državna agencija za razvoj i investicije Business France, Francusko-srpska privredna komora i Savez vanjsko-trgovinskih savjetnika Francuske, uz podršku francuskog veleposlanstva u Beogradu. Pored Srbije i Francuske, na forumu će sudjelovati i Rumunjska, Moldavija, Bugarska, Cipar, Grčka, Albanija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija.
Tijekom tri dana poslovnog foruma, koji će biti održan u beogradskom hotelu Metropol, biti će organizirani i B2B sastanci za zainteresirane tvrtke koje će moći zakazati sastanke putem on-line platforme. Sudjelovanje tvrtki iz Srbije je besplatno. Pored toga, biti će održani i tematski i sektorski okrugli stolovi na kojima će se govoriti o mogućnostima i izazovima poslovanja na Balkanu, a biti će navedeni i uspješni primjeri kompanija iz pojedinih sektora. U okviru foruma biti će postavljen i sajam Village expert, na kojem će zainteresirane tvrtke i druge poslovne organizacije moći predstaviti svoje ponude. Također, za drugi dan foruma organizatori najavljuju održavanje Gala večeri. Očekuje se da će forum, pored visokih dužnosnika, posjetiti i predstavnici međunarodnih financijskih institucija, gospodarskih komora i poslovnih asocijacija i gospodarstvenici.
Detaljnije informacije o ovom skupu dostupne su na linku Francusko-srpske privredne komore http://www.ccfs.rs/sr .

Construction Fair “ALBANIA 2018”, 30. svibnja - 01. lipnja 2018. godine, Tirana, Albanija
Sajam Construction Fair “ALBANIA 2018” obuhvaća sajam građevine, građevinskog materijala, izolacijskog materijala, prozorskih okvira, podova, alata i drugo.
Kontakt:
Mob: +355 69 207 1300;  +355 69 206 1300
Facebook: https://www.facebook.com/Albexpo-Group-614388595305601/
Instagram: https: //www.instagram.com/albexpo
Email: info@albexpo.com
Više informacija na: http://albexpo.com/en/panairi-i-ndertimit-shqiperia-2018/

Litavska prometna konferencija 2018, 31. svibnja 2018. godine, Vilnius, Litva
Litavska prometna konferencija je najveća baltička prometna konferencija, koja se održava u Vilniusu 31. svibnja 2018. godine
Organizator:
justinas@valstybe.eu
 +370 652 87995
Demokratijos Plėtros Fondas, VŠĮ
T. Vrublevskio g. 6, LT-01100 Vilnius
Više na: http://www.susisiekimokonferencija.lt

Summit autonomnih vozila, 31. svibnja – 01. lipnja 2018. godine, Bratislava, Slovačka
Slovačka tvrtka J. C. Trade Bridge International organizira prvi Summit autonomnih vozila koji će se održati u Bratislavi u hotelu Holiday Inn od 31. svibnja do 01. lipnja 2018. godine. Radi se o dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji koja uključuje i izložbeni dio te predstavlja najveći događaj u srednjoj i istočnoj Europi usmjeren na autonomna vozila koji prati trendove trenutne digitalne transformacije u automobilskoj industriji.
Summit će stvoriti platformu za prezentacije u kontekstu novih ekosustava povezanih i potpuno automatiziranih automobila u automobilskoj industriji, usredotočujući se na autonomna vozila koja predstavljaju najveću inovaciju automobilske industrije i otvaraju i Slovačkoj i cijeloj Europi skriveni potencijal na području dramatično brzo razvijajućih autonomnih tehnologija vozila.
Poziv za govornike (s prijedlogom teme predavanja) upućen je predstavnicima Europske komisije, sveučilišnim inovatorima, akademicima, predstavnicima privatnih tvrtki u automobilskoj industriji, prijevoznih tvrtki, auto-prodajnih salona, regionalnih vlada, nacionalnih vlada srednje i istočne Europe, tzv. pametnih gradova, investitorima i urbanističkim stručnjacima.
Kontakt tel.: + 421 903 447 629. Kontakt e-mail: info@autonomousvehiclessummit.eu
Više informacija na: http://www.autonomousvehiclessummit.eu/ i www.facebook.com/Autonomous-Vehicles-Summit.

Sajam China Smart Expo 2018, 31. svibnja – 02. lipnja 2018. godine, Budimpešta, Mađarska
U Budapest Experience centru u Budimpešti će se od 31. svibnja do 02. lipnja održati još jedno izdanje sajma China Smart Expo, koji organiziraju Central European Trade and Logistics Cooperation Zone (CZEC) i ChinaCham Hungary.
Rok prijave: 30.05.2018.
Cilj je sajma povezati tvrtke srednje i istočne Europe s pouzdanim kineskim partnerima. Ove se godine sajam organizira po načelu "sve u jednom" (all-in-one), odnosno u sklopu sajma China Smart Expo održavaju se i Chinese Import Fair te Shandong Culture Expo, pa prijavljene tvrtke automatski mogu sudjelovati na svima.
Posjetom sajmu predstavnici tvrtki imaju se priliku upoznati s potencijalnim kineskim partnerima te se na taj način omogućuje prvi korak suradnje bez odlaska u NR Kinu.
Odjel za poljoprivredu i trgovinu kineske pokrajine Shandong u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede NR Kine organizirao je u okviru ovogodišnjeg sajma Chinese Import Fair radi pružanja prilike europskim tvrtkama za izvoz te izjednačavanje trenutno velike razlike bilateralne robne razmjene Kine i zemalja Europe.
Manifestacija Shandong Culture Expo odnosi se na edukaciju o mogućnostima za poslovnu i kulturnu suradnju, osobito usmjerenu na područja koja su povezana s obrazovanjem, autorskim pravima, turizmom te sportom.
Na ovogodišnjem se sajmu očekuje više od 400 izlagača na 10.000 m² izložbenog prostora te nudi i registraciju u bazu kineskih dobavljača http://www.chinasmartexpo.com/long-term-partnership.php kako biste mogli i prije dolaska na sajam pronaći potencijalnog partnera i unaprijed dogovoriti sastanak.
Za sudjelovanje na sajmu potrebo se registrirati putem službenog online obrasca http://www.chinasmartexpo.com/registration.php. Sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu besplatno je za posjetitelje registrirane pri organizaciji CECZ.
Sve dodatne informacije o ovogodišnjem sajmu China Smart Expo 2018 možete pronaći na službenoj internetskoj stranici sajma http://www.chinasmartexpo.com/ .


 Lipanj 2018.


Olio Capitale 2018 - Međunarodni sajam maslinova ulja, 03. - 06. lipnja 2018. godine, Trst, Italija
Međunarodni sajam maslinova ulja Olio Capitale održat će se od 03. do 06. ožujka 2018. u Trstu/Italija. Rok za iskaz interesa je 12. veljače 2018. godine.
Sajam Olio Capitale jedan je od značajnijih specijaliziranih sajmova za maslinovo ulje u svijetu. Namijenjen je proizvođačima koji su spremni krajnjem potrošaču i ostalim sudionicima u trgovini maslinovim uljem (veletrgovcima, distributerima, restoranima, hotelima i sl.) ponuditi jedan od karakterističnih proizvoda Mediterana, maslinovo ulje visoke kvalitete.
Na sajmu će biti organizirana stručna predavanja, natjecanja i B2B sastanci gospodarstvenika.
Hrvatska gospodarska komora i ove će godine organizirati zajednički nastup.
Više možete pročitati na: http://www.oliocapitale.it/

PLAST – EX, 04. – 06. lipnja 2019. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se od 04. do 06. lipnja  2019. godine održati PLAST - EX, izložba namijenjena industriji plastike i njenoj obradi. Održava se svake dvije godine.
Kontakt:
UBM Canon
11444 W. Olympic Blvd
CA 90064 Los Angeles, USA
Tel: +1 (3)10 4454200
Fax: +1 (3)10 4454299
Više na: www.ubmcanon.com

POSIDONIA 2018., 04. – 08. lipnja 2018. godine, Atena, Grčka
Međunarodni sajam brodarstva, brodogradnje i prateće industrije POSIDONIA 2018 održati će se od 04. do 08. lipnja 2018. godine u Ateni. Sajam održan u lipnju 2016. bio je rekordan sa 1.800 izlagača iz 90 zemalja, s 19 nacionalnih paviljona i štandova, gotovo isto toliko različitih djelatnosti i više od 40 popratnih događaja – konferencija, radionica, seminara i sportskih turnira. Na sajmu je bilo 22.000 posjetitelja.
E-mail sajma: posidonia@posidonia-events.com
Više informacija o sajmu dostupno je na linkovima:
http://www.posidonia-events.com/posidonia-2014-info/exhibiting-info.aspx
http://www.posidonia-events.com/Images/Posidonia_2018_Brochure_e-version.aspx
http://www.posidonia-events.com/Images/General-Siteplan-240117.aspx

CastForge  Fachmesse für Guss- und Schmiedeteile & Bearbeitung, 05. – 07. lipnja 2018. godine, Stuttgart, Njemačka
U Stuttgartu će se od 05. do 07. lipnja 2018. godine održati sajam CastForge  Fachmesse für Guss- und Schmiedeteile & Bearbeitung (Sajam lijevanja, kovanja i obrade). Ovo je prvo izdanje sajma na kojemu će se prezentirati jedinstvena ponuda. Međunarodni izlagači predstaviti će svoje proizvode širokoj publici iz branše proizvodnje strojeva i postrojenja, vozila i pogonske tehnike, građevinskih strojeva, pumpi i hidraulike te dobavljača.
Dodatne informacije zainteresirani mogu pronaći na: https://www.messe-stuttgart.de/castforge/

SurfaceTechnology GERMANY 2018 Internationale Fachmesse für Oberflächen + Schicht, 05. – 07. lipnja 2018. godine, Stuttgart, Njemačka
Od 05. do 07. lipnja 2018. godine održati će se u Stuttgartu sajam SurfaceTechnology GERMANY 2018 Internationale Fachmesse für Oberflächen + Schicht (Međunarodni sajam tehologijie površinske i slojne obrade). Sajam će se održati na preko 17.000m2 izložbenih površina i na njemu će biti predstavljen kompletan proces površinske obrade. Moto sajma je sve branše, sve tehnike i svi materijali na jednom mjestu.
Detaljnije informacije zainteresirani mogu pronaći na: http://www.surface-technology-germany.de/home

Design District, 06. - 08. lipnja 2018. godine, Rotterdam, Nizozemska
Design District, najveći je sajam interijera u Nizozemskoj, a ovogodišnje šesnaesto izdanje sajma održat će se od 06. do 08. lipnja 2018. godine u Rotterdamu. Tijekom tri dana sajma više od 200 brandova bit će izloženo na više od 10.000 m2 izložbenog prostora. Uz navedeno, tijekom sajma će se održati i izložbe te ​prezentacije mladih dizajnera, kao i mnogi seminari i predavanja za posjetitelje.
Sudjelovanje na sajmu otvoreno je podjednako etabliranim dizajnerima i mladim talentiranim dizajnerima.
Zainteresirane tvrtke i dizajneri mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu, kontakt osoba gđa Ana Pilipović, e-mail: vrhhaag@mvep.hr.
Više informacija dostupno je na službenoj stranici sajma: https://designdistrict.nl/en/.

VIEVINUM,  09. - 11. lipnja 2018. godine, Beč, Austrija
Vievinum je međunarodni vinski festival koji okuplja oko 550 poznatih vinara i trgovaca vinima koji na sajmu prezentiraju više od  2.500 domaćih i međunarodnih vinskih sorti,  koje je također moguće i degustirati. Brojna prateća događanja i organizirana kušanja vina zaokružuju ponudu ovog vinskog festivala.
Više informacija o događanju moguće je vidjeti na poveznici https://www.messen.de/de/3578/wien/vievinum/info

Investicijski i trgovinski sajam Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe 2018 – NINGBO, 09. - 12. lipnja 2018. godine, Ningbo, Kina
Kineski organizatori obavijestili su HGK o četvrtom održavanju sajma Investicijski i trgovinski sajam Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe (2018 China-CEEC Investment and Trade Expo), koji će se održati od 09. do 12. lipnja u gradu Ningbo u Kini.
Grad Ningbo poznat je po dugogodišnjoj tradiciji održavanja sajma robe široke potrošnje CICGF (China International Consumer Goods Fair) u sklopu kojega se održava i specijalizirani dio sajma namijenjen promicanju suradnje Kine i zemalja Srednje i Istočne Europe u okviru inicijative 16+1 – China – CEEC Investment and Trade Expo. Najčešći proizvodi koje europske tvrtke izlažu navedeni su i u ovogodišnjem pozivu tvrtkama, a uključuju: •prehrambene proizvode, •vino, •bezalkoholna pića, •umjetnine, •poklone, •proizvode za zdravstvenu njegu, •proizvode za kućanstvo, •robu široke potrošnje za svakodnevnu upotrebu.
Od kineskih organizatora dobili smo informacije da je standardni izložbeni prostor za europske sudionike besplatan i sadrži osnovno uređenje, a za veće, posebno građene štandove, potrebno je uzeti štand najmanje veličine 36m², a najam tog prostora također je besplatan, no njegov dizajn i uređenje plaća izlagač.
Detaljnije informacije i ponude organizatora možete pronaći u pratećim dokumentima:
- pozivnica https://www.hgk.hr/documents/pozivnica-za-izlagace-invitation-for-exhibitors-china-ceec-expo-20185a5cc1ab13462.pdf
- upute za otpremu roba
HGK ljubazno moli da sve hrvatske tvrtke zainteresirane za sudjelovanje na ovogodišnjem sajmu u gradu Ningbo popune navedeni obrazac najkasnije do 28. veljače.

Montrealska konferencija „Nova globalizacija – upravljanje nesigurnosti“, 10. - 14. lipnja 2018. godine, Montreal, Kanada
Teme konferencije po danima su:
11. lipnja – upravljanje i gospodarstvo,
12. lipnja – energetika i infrastruktura,
13. lipnja – održivi razvoj i inovacije.
Budući Kanada ove godine predsjedava G7, a summit G7 će se održati od 08. do 09. lipnja u Charlevoix, Quebec, Montrealska konferencija se nastavlja na summit G7.
Podaci o programu i sudionicima konferencije može se naći na web stranici http://forumamericas.org. Ukoliko netko pokaže interes za sudjelovanjem ili želi izložiti neku temu mogu im se dostaviti imena zainteresiranih i tada će oni dostaviti poziv na određeno ime.
Svi zainteresirani mogu se obratiti ovom Veleposlanstvu RH u Kanadi na vrhotta@mvep.hr za dostavu daljnjih informacija i logistiku.

GreenTech, 12. - 14. lipnja 2018. godine, Amsterdam, Nizozemska
Međunarodni sajam tehnologije vezane uz hortikulturu GreenTech održat će se od 12. do 14. lipnja 2018. godine u Amsterdamu. Sudjelovanje na sajmu dobra je prilika za upoznavanje s tehnologijom i inovativnim rješenjima u proizvodnji povrća, voća i cvijeća, kao i širenje međunarodne mreže kontakata, odnosno traženje poslovnih partnera i prilika za suradnju.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu, kontakt osoba gđa Ana Pilipović, e-mail: vrhhaag@mvep.hr.
Više informacija o sajmu dostupno je na službenim web stranicama: https://www.greentech.nl/ 

21. Međunarodni sajam energetike i okoliša GENERA, 13. – 15. lipnja 2018. godine, Madrid, Španjolska
Od 13. do 15. lipnja održat će se u Madridu 21. po redu Međunarodni sajam energetike i okoliša GENERA pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, industrije i turizma Kraljevine Španjolske.
Prošlogodišnji sajam posjetilo je 10.961 posjetitelj iz 54 zemlje, a sudjelovalo je  76 izlagača koji su pokazali najnovije napretke u proizvodima i uslugama u području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i održivosti.
Sajam će obuhvatiti sljedeća područja: Bio goriva, Biomasa i ostatak otpada, Ugljen, Energetska učinkovitost, Geotermalna energija, Snaga vjetra, Plin, Hidraulička snaga, Vodik i gorive ćelije, Ulje, Energetske usluge, Fotonaponska solarna energija, Solarna toplinska energija, Solarna toplinska energija, Ostale energije.
Više o sajmu i prijavi može se naći na sljedećoj poveznici: http://www.ifema.es/genera_06/Informacion_general/Fichatecnica/index.htm 

NATIONAL AGRICULTURAL FIELDAYS, 13. - 16. lipnja 2018. godine, Hamilton - Mystery Creek, Novi Zeland
Radi se o najvećem nacionalnom sajmu poljoprivredne tehnologije I poljprivredne industije koji se održava već više od 40 godina I uključuju izlagače I kupce iz raznih zemalja svijeta. Posebni naglasak je na najnovijim tehnologijama i inovacijama..Izlažu se proizvodi poput stočne hrane, opreme za stočarstvo, ručni alati, traktori, radna odjeća.
Za više informacija o mogućnostima za izlagače, prethodnim sajmovima I ostalom molimo pogledati stranicu sajma https://fieldays.co.nz/ 

Helsinki Chemical Forum 2018, 14. - 15. lipnja 2018. godine, Helsinki, Finska
Konferencije predstavlja platformu za promoviranje kemijske sigurnosti i globalnog upravljanja kemikalijama. Gradonačelnik Helsinkija ujedno i predsjedavajući Savjetodavnog odbora otvorit će ovogodišnju 10. Konferenciju.
Teme su: Jačanje kapaciteta nakon 2020. godine, kako poboljšati komunikaciju i povjerenje između znanstvenika (znanosti) i vlasti (propisi), problemi mikroplastike i utjecaj na okoliš, regulacija i nadzor nanomaterijala i druge.
Helsinški forum za kemikalije HCF godišnji je događaj za raspravu o nekim od najtežih pitanja u upravljanju kemikalijama; od regulatorne djelotvornosti, novih znanstvenih i tehnoloških problema do društvene odgovornosti. Rasprave su svojevrsni think-tankovi različitih zainteresiranih dionika, od tvrtki, regulatornih vladinih tijela do nevladinih organizacija. HCF organizira Chemicals Forum Association u suradnji s Europskom kemijskom agencijom ECHA, Europskom komisijom, Europskim Vijećem za kemijsku industriju, finskom Vladom, gradom Helsinki i Sveučilištem Helsinki.
Registracija počinje u ožujku. Više o programu i prijavama na:  http://helsinkichemicalsforum.messukeskus.com/programmex/

1. INTEREX FORUM, 14. – 15. lipnja 2018. godine, Malaga, Španjolska
U Malagi će se od 14. -15. lipnja 2018. održati 1. INTEREX FORUM, međunarodni diplomatsko poslovni forum koji će se održat od 14.- 15. lipnja 2018. u Malagi, u organizaciji konzularnog zbora iz Malage i grada Malage, a pod pokroviteljstvom Vlade KŠ, Predsjedništva vlade autonomne pokrajine Andaluzije, Gospodarske komore Malaga, Udruženja poslodavaca Malage te Sveučilišta u Malagi.
Forum je zamišljen kao susret zemalja i tvrtki u potrazi za tržištima na međunarodnoj razini. Prilika je to za predstavljanje poslovanja individualne sastanke, prezentacije, okrugle stolove, B2B susrete, gastronomske susreti i druge aktivnosti.
Na forumu će biti zastupljena četiri glavna sektora: turizam i kultura, agro- hrana, ICT i nove tehnologije te urbani razvoj i infrastrukture.
Uz forum će biti organizirana sljedeća predavanja i okrugli stolovi:  
Investicije u Andaluziji: "Glavni sektori, infrastrukture, poticaji“;
Međunarodna trgovina: "Slučaj uspjeha: SAD"
Agro- hrana: "Univerzalizacija agro-prehrambene industrije"
Kultura: "Razvoj gradova kroz kulturu"
Zdravstveni turizam: "Poslovne prilike"
Nova ekonomija: "Kriptocurencija prema tradicionalnoj valuti"
Urbani razvoj i infrastrukture: "Slučaj uspjeha: Afrika"
BIG DATA "oko u oblaku"
Mobilnost radnika
Molimo da se eventualno zainteresirane tvrtke također jave Veleposlanstvu RH u Madridumadrid@mvep.hr ukoliko su zainteresirane za sudjelovanje na forumu. 
Više o forumu možete pročitati na http://www.interexforum.com/ 

Posjeta hrvatskog gospodarskog izaslanstva Kalinjingradu, 14. - 16. lipnja 2018. godine, Kaljingrad, Rusija
Hrvatska gospodarska komora u suradnji s upravom grada Kalinjingrada, u Ruskoj Federaciji, te uz podršku počasnog konzula RH u Ruskoj Federaciji Stefana Vlahovića planira organizaciju posjeta hrvatskoga gospodarskog izaslanstva ovom ruskom gradu od 14. do 16. lipnja. Rok za prijavu je 30. travnja 2018.
Za vrijeme posjeta Kalinjingradu planirani su poslovni razgovori s ruskim gospodarstvenicima i predstavnicima institucija tog ruskog grada, a planira se i organiziranje promocije hrvatske turističke i eno-gastro ponude.
U istom se razdoblju u Ruskoj Federaciji održava Svjetsko nogometno prvenstvo, a hrvatska nogometna reprezentacija svoju prvu utakmicu protiv Nigerije igra upravo u Kalinjingradu, 16. lipnja. HGK je zato dogovorila i suradnju s turističkom agencijom Ban Tours, kao ugovornim partnerom Fife, u vezi s mogućnošću kupnje ulaznica za utakmicu Hrvatska – Nigerija.
Ispituje se i mogućnost organizacije čarterskog leta i smještaja za hrvatsko gospodarsko izaslanstvo.
Prijaviti se za sudjelovanje u gospodarskom izaslanstvu u Kalinjingrad možete popunjavanjem online upitnika u nastavku. https://www.hgk.hr/hrvatski-gospodarstvenici-u-kalinjingradu-najava 
Preliminarni program posjete
Nakon prikupljenog interesa hrvatskih tvrtki, popis ćemo poslati ruskoj strani koja će prema vašim iskazanim interesima tražiti partnere za poslovne razgovore i sudjelovanje na predstavljanju hrvatske turističke i gastro-eno ponude u Kalinjingradu.
Za dodatne informacije kontakt-osoba je viša stručna savjetnica Suzana Knežević, tel.: 01-4561-508, e-mail: sknezevic@hgk.hr.

WONDER WOMAN TECH'S 2nd LONDON INTERNATIONAL CONFERENCE, 15. lipnja 2018. godine, London, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske
U Plexal Technology Innovation Centre u Londonu se 15. lipnja 2018. održava druga međunarodna konferencija o ženama inovatorima Wonder Woman Tech's 2nd London International Conference.
Cilj konferencije je potaknuti žene na obrazovanje u STEM znanostima te snažniji angažman i uključenje u STEM industriju na globalnoj razini.
Više informacija i registracija https://wonderwomentech.com/

Medicinska kupovna misija (Medical Buyers Mission) u SAD, 18. - 22. lipnja 2018. godine,  Minneapolis, SAD
Minnesota Trade Office u suradnji s U.S. Commerical Service, Greater MSP te Medical Alley Association organizira Medicinsku kupovnu misiju (Medical Buyers Mission), koja će se od 18. do 22. lipnja održati u Millennium Hotelu, u Minneapolisu, u Minnesoti, u SAD-u.
Događaj je namijenjen tvrtkama s prostora srednje i istočne Europe koje djeluju u području medicinske opreme i žele kupovati proizvode i ostvariti suradnju s potencijalnim američkim partnerima te kupcima. Namijenjen je i donositeljima odluka u zdravstvu i distributerima, koji mogu ostvariti potencijalnu suradnju te se educirati o nužnosti suvremene medicinske opreme i uslugama zdravstvene zaštite na tržištima srednje i istočne Europe. Cilj je organizatora osigurati po dva do tri sudionika iz svake istočnoeuropske zemlje te je broj europskih tvrtki ograničen na ukupno 40 tvrtki sudionika.
Sudionici će imati priliku razmotriti tržišne trendove za medicinske proizvode te eHealth i druge zdravstvene informacijske sustave. Poslovni stručnjaci podijelit će svoje vizije za smjer europskog zdravstvenog sektora te predstaviti dodatne mogućnosti za realizaciju suradnje s pojedinim američkim tvrtkama. Suradnja se odnosi na izvozne i uvozne mogućnosti proizvoda koji se upotrebljavaju u području napredne medicinske i kirurške opreme, radiološke i optičke uređaje, stomatološke opreme, softvere za upravljanje bolnicama te interne mreže i ostalu suvremenu tehnologiju.
Sudjelovanje nudi mogućnost edukacije o suvremenoj medicinskoj opremi, sastanke s distributerima, parterima te proizvođačima navedene opreme, sudjelovanje u B2B sastancima s kompanijama po vlastitom izboru te potencijalno potpisivanje ugovora o suradnji s prestižnim kompanijama iz SAD-a.
Kotizacija za sudjelovanje iznosi 550 USD, dok za svakog sljedećeg predstavnika kompanije iznosi 250 USD.
Rok za prijavu je 6. travnja, a prijaviti se možete na službenoj stranici događanja https://connect.eventtia.com/en/dmz/medtechmissionmn18/website.
Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem e-pošte ili izravno telefonom službenom organizatoru: Nikolay.Megits@state.mn.us; +1-651-259-7495.

Konferencija Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Hrvatskoj i državama Zapadnog Balkana, 19. lipnja 2018. godine, Frankfurt na Majni, Njemačka
Nakon Münchena (2015.), Dortmunda (2016.) i Beograda (2017.) ovogodišnja konferencija Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Hrvatskoj i zemljama Zapadnog Balkana, u suorganizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i uz potporu HGK održat će se 19. lipnja 2018. u Industrijskoj i trgovinskoj komori Frankfurta na Majni (IHK Frankfurt am Main).
Konferenciju organizira njemačkog Udruženje za upravljanje materijalima, nabavu i logistiku (BME), njemačko Savezno ministarstvo za gospodarstvo i energiju (BMWi), njemačko Savezno ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ) te njemačke bilateralne industrijske i trgovinske komore.
U protekle tri godine na događanjima se okupilo više od 90 njemačkih tvrtki te preko 1000 sudionika. Time je ova inicijativa BME-a, BMWi-ja te regionalnih njemačkih industrijskih i trgovinskih komora znatno nadmašila očekivanja organizatora.
Cilj projekta je da se u sklopu jednodnevnog događaja u Frankfurtu odabrane tvrtke iz Hrvatske i ostalih zemalja Zapadnog Balkana sastanu s njemačkim tvrtkama koje su zainteresirane za uspostavljanje poslovnih kontakata s proizvođačima iz ove regije, tj. njihovim novim potencijalnim dobavljačima roba i usluga iz traženih djelatnosti poslovanja kao što su metaloprerađivačka industrija, strojogradnja i proizvodnja opreme, proizvodnja dijelova za automobilsku industriju, ljevaonice - odljevci i obrada, industrija plastičnih dijelova, elektrotehnika, elektronika i dr.

Koncept projekta temelji se na B2B-matchmaking platformi.

Profile sedamdesettri (73) njemačke tvrtke te kratke opise djelatnosti poduzeća i konkretnim zahtjevima koji su upućeni tvrtkama  u Hrvatskoj i državama Zapadnog Balkana možete preuzeti na stranici AHK Zagreb.
Profili njemačkih tvrtki navode što sve tvrtka/proizvođač iz Hrvatske treba imati u svom proizvodnom portfelju kako bi se kvalificirala za potencijalnu suradnju.
Svoj interes za sudjelovanje u projektu ostvarujete popunjavanjem i slanjem priloženog obrasca (Supplier Profile Croatia) Davoru Okičiću najkasnije do 19. travnja 2018.
Dostavljeni ispunjeni obrasci svih zainteresiranih tvrtki iz Hrvatske i regije biti će poslani u BME, koji će prijave dostaviti njemačkim tvrtkama da odaberu tvrtke koje će sudjelovati na B2B-događaju u Frankfurtu 19. lipnja ove godine.
Ako ste se prepoznali kao novog dobavljača neke od njemačkih tvrtki, pozivamo vas da popunite obrazac i pošaljete ga na davor.okicic@ahk.hr (s predmetom poruke: Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Hrvatskoj).

Važne napomene:
•obrazac Tab 1 – Supplier Profile Croatia treba ispuniti na engleskom jeziku
•službeni jezik B2B-manifestacije u Frankfurtu je engleski, tj. B2B-sastanci odvijat će se na engleskom jeziku (opcija njemački jezik).
•broj mjesta na događaju je ograničen, a o konačnom odabiru za sudjelovanje na B2B-susretu 19. lipnja u Frankfurtu odlučuju njemačke tvrtke

''3rd Iran Mines and Mining Industries Summit'', 19. – 20. lipnja 2018. godine, Teheran, Iran
U Teheranu će se od 19. do 20. lipnja 2018. godine održati ''3rd Iran Mines and Mining Industries Summit'' na kojem će se raspravljati o rudarskoj industriji.
Sajam se održava u međunarodnom konferencijskom centru u Teheranu (IRIB International Conference Center).
Organizator je spreman ponuditi grupama tvrtki iz Republike Hrvatske poseban popust.
Kontakt:
Independent Inc. for Contemporary International
Conferences & Fairs (IICIC)
No. 4, 7Th Floor, Ansari Ave.
Vali Asr St., Teheran, Iran
Tel:  +98 21 22 03 73 83
        +98 21 22 04 90 52
Fax: +98 21 22 04 47 69
Email: imis1@iicic.com
Više informacija na: http://www.iicic.com/imis2018/en/

Međunarodni sajam energetike ENERGA, 19. – 21. lipnja 2018. godine, Sarajevo, BiH
8. po redu, Međunarodni sajam energije, rudarstva i prateće industrije ENERGA, sa svojim konferencijskim sadržajima, održat će se od 19. do 21. lipnja 2018. godine u Sarajevu, u Centru Skenderija.
U proteklim godinama sajam i prateća konferencija ENERGA, svojim sadržajima i strukturom sudionika potvrdili su se kao uspješan i atraktivan poslovni događaj, te svrstali među najznačajnije manifestacije u oblasti energetike u regiji.
Sajam ENERGA je mjesto susreta uglednih domaćih i stranih kompanija na kojem se prezentiraju trendovi te raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u oblastima proizvodnje i distribucije električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije,  energetske učinkovitosti kao i različiti oblici poslovne suradnje, domaćih i stranih kompanija.
Konferencijski program ENERGA uključuje različite tematske oblasti, a u njegovom definiranju sudjeluju predstavnici vladinog i nevladinog sektora, istraživačko obrazovnih institucija i privrede.
Program ENERGA 2018 održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine te Vlade Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.
Za sve potencijalne izlagače, online prijavni obrazac  može se pronaći na linku http://energa.ba/prijava-izlaganja/

Prvi summit autonomnih vozila, 21. - 22. lipnja 2018. godine, Bratislava, Slovačka
Prvi summit autonomnih vozila u organizaciji slovačke tvrtke J. C. Trade Bridge International održat će se u Bratislavi u hotelu Holiday Inn od 21. do 22. lipnja 2018. godine. Radi se o dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji koja uključuje i izložbeni dio te predstavlja najveći događaj u srednjoj i istočnoj Europi usmjeren na autonomna vozila koji prati trendove trenutne digitalne transformacije u automobilskoj industriji.
Summit će stvoriti platformu za prezentacije u kontekstu novih ekosustava povezanih i potpuno automatiziranih automobila u automobilskoj industriji, usredotočujući se na autonomna vozila koja predstavljaju najveću inovaciju automobilske industrije i otvaraju i Slovačkoj i cijeloj Europi skriveni potencijal na području dramatično brzo razvijajućih autonomnih tehnologija vozila. Poziv za govornike (s prijedlogom teme predavanja) upućen je predstavnicima Europske komisije, sveučilišnim inovatorima, akademicima, predstavnicima privatnih tvrtki u automobilskoj industriji, prijevoznih tvrtki, auto-prodajnih salona, regionalnih vlada, nacionalnih vlada srednje i istočne Europe, tzv. pametnih gradova, investitorima i urbanističkim stručnjacima.
Kontakt tel.: + 421 903 447 629. e-mail: info@autonomousvehiclessummit.eu   
Više informacija na: http://www.autonomousvehiclessummit.eu/ i www.facebook.com/Autonomous-Vehicles-Summit.

FIA Lisboa 2018, 23. lipnja - 01. srpnja 2018. godine, Lisabon, Portugal
Međunarodni sajam obrta “FIA Lisboa 2018“ održavat će se u razdoblju od 23. lipnja do 01. srpnja 2018. godine u Lisabonu.
Prema procjenama organizatora, ova sajamska manifestacija okupit će više od 600 izlagača iz 40 država s 5 kontinenata te oko 110.000 posjetitelja.
Kontakt:
E-mail: dalia.palma@ccl.fil.pt
mafalda.pereirav@ccl.fil.p
mena.lopes@ccl.fil.p
Više na http://fialisboa.fil.pt/

Sajam SAITEX 2018 – 25th Southern African International Trade Exibition for retail products, 24. - 26. lipnja 2018. godine, Johannesburg, Južna Afrika
SAITEX je međunarodni sajam potrošačke robe usmjeren uvozu/izvozu i trgovini sa zemljama juga Afrike, ali i cijelim afričkim kontinentom. Na sajmu sudjeluje više od 500 tvrtki iz oko 50 zemalja. Značajan postotak posjetitelja čine poduzetnici, distributeri, uvoznici i proizvođači usmjereni na široku paletu proizvoda. Dodatnu vrijednost ovome sajmu pruža partnerski sajam hrane i pića African BIG 7.
Zainteresirane hrvatske tvrtke mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji na broj telefona +27 12 342 1206 ili e-mail croemb.pretoria@mvep.hr.

Webit.Festival Europe 2018, 25. – 29. lipnja 2018. godine, Sofija, Bugarska
Od 25. do 29. lipnja 2018. godine u Sofiji će se održati Webit.Festival Europe 2018, na kojem se očekuje više od 5.100 sudionika iz više od 90 zemalja, kao i 300 govornika i predstavnika 500 tvrtki.
Webit.Festival Europe vodeći je događaj digitalne ekonomije i tehnologije u Europi s posebnim osvrtom na Srednju i Istočnu Europu i neiskorištenog potencijala regije.
Kontakti: office@e-acad.eu
Više informacija na: http://www.webit.bg/2018/index.php 

Marine Maintenance World Expo and Conference, 27. - 29. lipnja 2018. godine, Amsterdam, Nizozemska
Velika međunarodna izložba i konferencija Marine Maintenance održat će se od 27. do 29. lipnja 2018. godine u Amsterdamu. Kao i proteklih godina, fokus ovogodišnje izložbe je na novim tehnologijama održavanja i popravaka svih vrsta brodova te vezanim alatima i rezervnim dijelovima koji se koriste u spomenute svrhe.
Zainteresirane tvrtke mogu se javiti Veleposlanstvu RH u Haagu (vrhhaag@mvep.hr), kontakt osoba gđa Ana Pilipović.
Više informacija dostupno je na službenim stranicama sajma: http://www.marinemaintenanceworldexpo.com/en/index.php .


 Srpanj 2018.
 

Međunarodni sajam trgovine, turizma i ulaganja, 06. – 08. srpnja 2018. godine, Jakarta, Indonezija
U International Convention Exhibition (ICE) BSD City, u Jakarti će se od 6.-8. srpnja 2018. održati međunarodni sajam trgovine, turizma i ulaganja, pod pokroviteljstvom predsjednika Indonezije Joko Widoda.
Nakon uspješnog prošlogodišnjeg sajma, koji je ocijenjen vrlo uspješnim te je sudjelovalo oko 20-ak stranih izlagača, ove godine se očekuje još veći interes posjetitelja i izlagača.
Datum registracije je najkasnije do 01. svibnja 2018. godine.
Za daljnje informacije ljubazno molimo da se obratite g. Rizki Fauzi, Coordinator for International Cooperation of APKASI (Association of IndonesiaRegencies Government), email: registrasi@apkasiexpo.com ili na telefon +628129840 1149 ili na web stranicu (koja je još u izradi) http://apkasiexpo.com/ 

Sajam i konferencija POWER-GEN Africa 2018, 17. - 19. srpnja 2018. godine, Johannesburg, Južna Afrika
Sajam i konferencija POWER-GEN Africa, kao i popratni DistribuTECH Africa, pružaju sveobuhvatan pregled energetskih potreba, izvora i problema s kojima se suočava industrija energije u cijeloj subsaharskoj Africi. Usmjereni na sve aspekte konvencionalnih i obnovljivih izvora energije te prijenosa i distribucije električne energije, okupljaju vodeće svjetske dobavljače energetske opreme, kao i tvrtke koje razvijaju infrastrukturu ove dinamične afričke industrije.
Zainteresirane hrvatske tvrtke mogu se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Pretoriji na broj telefona +27 12 342 1206 ili e-mail croemb.pretoria@mvep.hr.
Više o sajmu možete pronaći na stranicama: www.powergenafrica.com 

“2018 10th International Conference on Mechanical and Electrical Technology“, 25. - 27. srpnja 2018. godine, Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada
Međunarodna konferencija o mehaničkoj i električnoj tehnologiji “2018 10th International Conference on Mechanical and Electrical Technology“, 10. izdanje, održavat će se u razdoblju od 25. do 27. srpnja 2018. godine u Vancouveru.
Konferencija je namijenjena poticanju dijaloga između istraživačke i poslovne strane na području razvoja mehaničke i električne tehnologije i povezanih tehnika.
Prijašnje konferencije održane su u Kini, Maleziji, Tajlandu, Indoneziji i Tajvanu.
Više informacija na:
http://www.icmet.ac.cn/ 

“2018 International Conference on Clean Energy and Electrical Systems“, 25. - 27. srpnja 2018. godine, Vancouver, Britanska Kolumbija, Kanada
Međunarodna konferencija o čistoj energiji i električnim sustavima “2018 International Conference on Clean Energy and Electrical Systems“ održavat će se u razdoblju od 25. do 27. srpnja 2018. godine u Vancouveru.
Konferencija se održava svake godine, a namijenjena je poticanju dijaloga između istraživačke i poslovne strane na području razvoja čiste energije, električnih sustava i povezanih tehnologija.
Više informacija na:
http://www.cees.net/

"27th WORLD GAS CONFERENCE“, 25.- 29. srpnja 2018. godine, Washington D.C., SAD
U Washington D.C. će se od 25. do 29. srpnja 2018. održati 27 svjetska konferencija za plin.
27 svjetska konferencija za plin se održava svake tri godine u zemlji predsjedateljici Međunarodne unije za plin.
Na konferenciji će sudjelovati više od 500 govornika, 12.000 sudionika i 600 organizacija iz 100 zemalja. Govornici unutar i izvan plinske industrije zajedno s ključnim kreatorima politike će prezentirati svoje poglede na tehnička, komercijalna i strateška pitanja i mogućnosti s kojima se suočava industrija prirodnog plina.
Više informacija na: http://wgc2018.com/wgc-2018/ 

DESSOU & BADEMODE SALON 2018, 29. - 31. srpnja 2018. godine, Salzburg, Austrija
Dessou & Bademode Salon je najveći austrijski sajam specijaliziran za donje rublje i kupaći program. Na ukupnoj izložbenoj površini od 42.000 m2, više od 40 tvrtki izlaže svoje nove kolekcije donjeg rublja, noćnog rublja i kupaćih kostima.Sajam se održava dva puta godišnje, uz prezentaciju kolekcija jesen - zima i proljeće - ljeto.
Više informacija moguće je dobiti na adresi https://www.messen.de/de/3493/salzburg/dessous-und-bademode-salon/info

FASHION PREMIERE 2018,  29. - 31. srpnja 2018. godine, Salzburg, Austrija
Sajam Fashion Premiere najveći je austrijski sajam mode.Oko 300 izlagača prezentira svake godine svoje najnovije kolekcije u segmentu ženske odjeće, mode velikih brojeva, mode za svečane prilike, krzno, kožu, donje rublje i noćni program, kao i različite modne dodatke.
Više informacija o ovom sajmu moguće je dobiti na adresi https://www.messen.de/de/10795/salzburg/fashion-premiere/info
 


 Kolovoz 2018.

 

“2018 9th International Conference on E-business, Management and Economics (ICEME 2018)“, 02. - 04. kolovoza 2018. godine, Waterloo, Ontario, Kanada
Međunarodna konferencija o e-poslovanju, menadžmentu i gospodarstvu “2018 9th International Conference on E-business, Management and Economics (ICEME 2018)“, 9. izdanje, održavat će se u razdoblju od 2. do 4. kolovoza 2018. godine na Sveučilištu Wilfrid Laurier u Waterloou.
Brojni istraživači, znanstvenici, inženjeri i studenti će om prigodom razmijeniti iskustva, nove ideje i projekte iz područja e-poslovanja, menadžmenta i gospodarstva.
Više informacija na:
http://www.iceme.org/ 

“2018 8th International Conference on Business and Economics Research (ICBER 2018)“, 02. - 04. kolovoza 2018. godine, Waterloo, Ontario, Kanada
Međunarodna konferencija o poslovanju i ekonomiji “2018 8th International Conference on Business and Economics Research (ICBER 2018)“, 8. izdanje, održavat će se u razdoblju od 2. do 4. kolovoza 2018. godine na Sveučilištu Wilfrid Laurier u Waterloou.
Brojni istraživači, znanstvenici, inženjeri i studenti će tom prigodom razmijeniti iskustva, nove ideje i projekte iz područja poslovanja i ekonomije.
Više informacija na:
http://www.icber.org/ 

"Technology in Government", 07. – 08. kolovoza 2018. godine, Canberra, Australija
U Nacionalnom konvencijskom centru u Canberri od 07. do 08. kolovoza 2018. godine održati će se konferencija "Technology in Government". Radi se o najvećoj nacionalnoj konferenciji na kojoj se predstavljaju najvažniji IT softveri, platforme i komunikacijske usluge radi modernizacije javnog sektora i poduzeća.
Više na: http://techingov.com.au/index.stm        

“Travel Industry Expo“, 21. - 22. kolovoza 2018. godine, Sydney, Australija
Jedan od najpoznatijih sajmova turizma i industrije oko turizma održavat će se u razdoblju od 21. do 22. kolovoza 2018. godine u Sydneyu.
Očekuje se nastup najjačih kompanija u svijetu turizma, zrakoplovnih tvrtki, hotelijera te  tour operatora.
Više informacija na:
http://travelindustryexpo.com.au/ 

Nor-Fishing, Trondheim, 21. - 24. kolovoza 2018. Trondheim, Norveška
Nor-Fishing je najveći sajam u Norveškoj posvećen ribarstvu i akvakulturi. Održava se svake druge godine u Trondheimu.
Više o sajmu možete pročitati na: http://www.nor-fishing.no/?lang=en

„20th Japan International Seafood Show & Technology Expo“, 22. - 24. kolovoza 2018. godine, Tokyo, Japan
Najveći japanski sajam plodova mora “The 20th Japan International Seafood Show & Technology Expo” održat će se od 22. do 24. kolovoza 2018. godine u Tokyu. Sajam pruža priliku za predstavljanje sljedećih vrsta proizvoda: svježe, smrznute, sušene, prerađene i konzervirane ribe i plodova mora; začina i dodataka prehrani; rashladnih uređaja i zamrzivača; kuhinjske opreme i pomagala; usluga i strojeva vezanih uz preradu, pakiranje i distribuciju ribe i plodova mora; strojeva i usluga vezanih uz provedbu načela sustava analize opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka (HACCP); tehnologije akvakulture; tehnologije za obradu biomase s primjenom u sektoru ribarstva te tehnologije recikliranja.
Prošle je godine na ovom sajmu sudjelovalo više od 800 izlagača iz Japana i svijeta.
Više informacija dostupno je na: http://www.exhibitiontech.com/seafood/e_index.html

56. Međunarodni poljoprivredno-prehrambeni sajam Agra, 25. - 30. kolovoza 2018. godine, Gornja Radgoa, Slovenija
Županijska komora Sisak četvrtu godinu zaredom organizira zajedničko sudjelovanje hrvatskih gospodarstvenika na 56. Međunarodnomu poljoprivredno-prehrambenom sajmu Agra, koji će se od 25. do 30. kolovoza održati u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji.
Agra je najveće i najvažnije takvo događanje u Sloveniji. Lani je izlagalo 1820 izlagača iz 36 zemalja. Sajam je posjetilo 120.000 posjetitelja.
I na ovogodišnjem sajmu predstavit će se najnovija tehnološka dostignuća poljoprivredne mehanizacije, brojni alati i oprema za poljoprivrednike, vinogradare i podrumare, voćare, ratare, povrtlare, šumare, zatim organska i biološka proizvodnja, integrirana proizvodnja te šarolika ponuda proizvoda iz prehrambene industrije, gotovo sve za potrebe suvremenog zemljoradnika i procese proizvodnje hrane.
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje na sajmu, molimo popunjenu i ovjerenu anketu zainteresiranosti pošaljite najkasnije do 01. ožujka na e-mail: mdragojevic@hgk.hr ili telefaks 044/ 521-531. Visina sufinanciranja izlagača bit će poznata nakon što se prikupe i obrade prijave zainteresiranih tvrtki.
Za detaljnije informacije o predstavljanju hrvatskih gospodarstvenika na sajmu javite se u Županijsku komoru Sisak Mladenu Dragojeviću (telefon: 044/521-518 ili e-adresa: mdragojevic@hgk.hr).
Više informacija o sajmu možete pronaći na www.pomurski-sejem.si.
 

Rujan 2018.


87. Međunarodni sajam, 07. - 11. rujna 2018. godine, Izmir, Turska
U Veleposlanstvu RH u Ankari predstavljena je manifestacija 87. Međunarodni sajam u Izmiru koji će se održati od 07. do 11.rujna 2018.godine, najstarija takva izložba u Turskoj, a ovogodišnje će izdanje biti fokusirano na tehnologiju. U ime organizatora, g. Onur Arikan, voditelj projekta snažno se zauzeo za sudjelovanje Republike Hrvatske, njezinih institucija i, osobito, kompanija i poduzetnika naglašavajući kako je Sajam izvrsna platforma za predstavljanje gospodarskih kapaciteta i potencijale, što je ilustrirao prošlogodišnjim statistikama (413 izlagača, 109 inozemnih kompanija, 304 domaće kompanije, 123 inozemna izaslanstva iz 26 država, oko 15.000 m2 izložbenog prostora te gotovo 1,3 milijuna posjetitelja).
U tom smislu Organizator je spreman ponuditi vrlo povoljne uvjete za izlagače, a uvažavajući gospodarske potencijale regije Izmira, podršku počasnu konzulice gđe Candan Corbacioglu, namjeru jačanja hrvatske institucionalne prisutnosti u Turskoj (otvaranje predstavništva HGK u Istanbulu) i ponajviše povećani interes hrvatskih kompanija za tursko tržište , VLP RH u Ankari smatra kako bi valjalo omogućiti i potaknuti nastup Hrvatske i predstavljanje njezinih gospodarskih i investicijskih potencijala na spomenuto međunarodnom sajmu u Izmiru.
Kontakt osoba je g. OnurArikan (e.mail: onur. arikan@izmirfair.com.tr).
Detaljnije informacije dostupne su na www.ief.izfas.com.tr

83. Međunarodni sajam Solun, 08. - 16. rujna 2018. godine, Solun, Grčka
83. po redu Međunarodni sajam u Solunu održat će se od 08. do 16. rujna 2018. godine u drugom po veličini grčkom gradu i već tradicionalno predstavlja jednu od najvećih sajamskih priredbi u jugoistočnoj Europi.
Ove godine zemlja-partner su Sjedinjene Američke Države. Prošle godine sajam je privukao 22.000 posjetitelja.
Više informacija o sajmu dostupno je na web stranici: http://tif.helexpo.gr/en.  

“Top Drawer 2018“, 09. do 11. rujna 2018. godine, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
Međunarodni jesenski sajam potrepština za kućanstvo, unutarnje i vanjske opreme domova, modnih potrepština i poklona “Top Drawer 2018“ održavat će se u razdoblju od 09. do 11. rujna 2018. godine u izložbenom prostoru Olympia u Londonu.
Više informacija na:
https://www.topdrawer.co.uk/#/

Međunarodni sajam automobila AUTOMEHANIKA, 11. – 15. rujna 2018. godine, Frankfurt, Njemačka
U Frankfurtu se od 11. do 15. rujna 2018. godine održava Međunarodni sajam automobila AUTOMEHANIKA.
Automehanika se održava u dvogodišnjem turnusu, na njemu tvrtke iz ove branše prezentiraju auto dijelove, opremu za auto radionice, IT, opremu za pranje automobila i dr. Ove godine sajam slavi 25.-tu obljetnicu osnutka. Automehanika je dobro umrežena, održava u 15 zemalja svijeta. Ove godine će izlagati 4800 tvrtki, a održat će se i  brojna stručna predavanja, radionice i prezentacije.
Paralelno s Automehanikom, na vanjskom terenu održat će se i sajam automobilskih guma REIFEN.
Zadnji sajam (2016.) posjetilo je 132.944 zainteresiranih (80.168 iz Njemačke, 52.776 iz ostatka svijeta) iz 170 zemalja, izlagale su 4.843 tvrtke.  
Na ovogodišnjem sajmu sudjelovat će hrvatski izlagači: Adriateh d.o.o., Alfa Car d.o.o., Croatia Cover d.o.o., Ciak d.o.o., Pro Mimato d.o.o. i Puric d.o.o.
Više informacija daje internetska stranica https://automechanika.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html.

30. Sajam i konferencija Gastech, 17. – 20. rujna 2018. godine, Barcelona, Španjolska   
Od 17. do 20. rujna 2018. godine u Barceloni će se održati 30. izdanje sajma i konferencije Gastech. Radi se o specijaliziranom sajmu za cjevovode i održavanja postrojenja. Na sajmu će biti prezentirane  nove vještine, znanje, inovativnu tehnologiju i inženjersku umjetnost te održane konferencije na temu promicanja uloge plina i LNG u globalnom energetskom okruženju.
Očekuje se više od 700 stranih izlagača iz 90 zemalja, s više od 350  govornika iz sektora i 30 prezentacija.
Više informacija o sajmu na: www.gastechevent.com

Svjetski kongres inteligentnih transportnih sustava i usluga (ITS), 17.-21.rujna 2018. godine, Kopenhagen, Danska
Organizator ERTICO ITS Europe svake godine organizira svjetski ili europski ITS kongres. Budući da se svjetski kongres rotira između Europe, Azije - Pacifika i dvije Amerika, Europa je domaćin svake tri godine (i to tako da to ne pada u godinu kada se u Europi održava europski kongres).
Kongres je idealna prigoda za sve dionike u području pametnih rješenja  za sustave i usluge u transportu. Odvija se u tri područja:
Programske cjeline i predstavljanja posljednjih postignuća u razvoju ITS-a
Demonstriranje primjera tekuće ITS tehnologije razvijenih i primijenjenih širom svijeta
Izložba - izložbeni štandovi i ciljani dijelovi programa/ eventi
Podaci o konferenciji dostupni su na web stranici https://itsworldcongress.com/congress/about-the-its-world-congress/

Innotrans 2018, 18. – 21. rujna 2018. godine, Berlin, Njemačka
U Berlinu će se od 18. do 21. rujna 2018. održati veliki međunarodni bienalni sajam prometa Innotrans. Prijave izlagača za ovo događanje moguće je izvršiti do 18. rujna 2017.
Više informacija: http://www.innotrans.de/AufEinenBlick/Allgemein/

Municipalika 2018 – sajam i konferencija za pametna i održiva rješenja za gradove, 19. - 21. rujna 2018. godine, Mumbai, Indija
U okviru inicijative pokrenute putem zaklade Good Governance India organizira se 15. sajam Municipalika, koji uključuje izložbe i konferencije o pametnim i održivim rješenjima za gradove, a održat će se od 19. do 21. rujna u Bombay Exhibition centru u indijskom gradu Mumbaiju. Rok prijave je 18. rujna 2018.
S brzim tempom globalizacije, sve više gradova i urbanih područja doživljava velik rast na međunarodnoj razini, stoga se stvaraju izazovi za prilagodbu aktualnim trendovima i stvaranje poslovnih mogućnosti s održivim rješenjima. Zato je svrha ove manifestacije formiranje međunarodne platforme putem koje će se otvoriti mogućnosti za potencijalnu suradnju između stručnjaka, poduzetnika, davatelja usluga te vlada na globalnoj razini kako bi se kolektivnim djelovanjem došlo do rješenja za urbane izazove suvremenog svijeta.
Temeljni je fokus sajma Municipalika pružanje rješenja po pitanjima reforme vezane uz urbanizaciju područja, održivim sustavima gospodarenja vodom i otpadom, kontrola onečišćenja, pristupačna i održivi građevinski materijali i tehnologije, energetska učinkovitost, potpora pri mobilnosti, e-upravljanje te sigurnost.
Dodatne informacije o programu sajma i kotizacijama te online prijavu za sudjelovanje možete pronaći na službenim stranicama sajma http://municipalika.com/exhibiting/ .
U okviru tog sajma odvijaju se i dva popratna sajma, CAPEx koji se bavi inovativnim rješenjima u vezi s građevinskim materijalima i tehnologijama, o kojem više informacija možete pronaći u brošuri koja se nalazi u pratećim dokumentima te India International Property Mart (IIPM) koji je ujedno prvo izdanje ove vrste izložbe u vezi s poslovanjem nekretninama. Više informacija o IIPM-u možete pronaći na IIPM-ovim službenim strancima http://iipm.asia/.
Prijavom na navedena događanja otvara se mogućnost za sudjelovanje u raznim izložbama, konferencijama, B2B razgovorima s potencijalnim poslovnim partnerima te sjednici koja će se odvijati između donositelja odluka kako bi se dobio uvid u politike koje se planiraju primjenjivati u budućnost povezane s rješenjima održivog razvoja.
Na ovogodišnjem sajmu očekuje se više od 200 izlagača i 5.000 posjetitelja iz više od 300 različitih gradova diljem svijeta.

“Medical Technology Ireland Expo & Conference 2018“, 26. – 27. rujna 2018. godine, Galway, Irska
“Medical Technology Ireland Expo & Conference 2018“ najveća je međunarodna konferencija i izložba u Irskoj koja je posvećena sektoru medicinske tehnologije i opreme. Konferencija i izložba održat će se u gradu Galwayju, na čijem je području smješten vodeći europski medicinsko – tehnološki klaster.  Irska je drugi najveći izvoznik medicinske tehnologije i opreme u EU, a čak 18 od 25 vodećih svjetskih proizvođača medicinske tehnologije ima sjedište u Irskoj.
Kontakti:
Jason Moss, Event Director
Tel: +44 7801 346454
Email: jason.moss@medicaltechnologyireland.com
Tom Burke, Business Development
Tel: + 353 87 434 3893
Email: tom@medicaltechnologyireland.com
Više informacija na: http://www.medicaltechnologyireland.com/

Trans EXPO ODESSA 2018 i Međunarodni Crnomorski transportni forum 2018, 26. – 28. rujna 2018. godine, Odesa, Ukrajina
Informacija o izložbi Trans EXPO ODESSA 2018 i Međunarodnom Crnomorskom transportnom forumu 2018 koji će se održati od 26. do 28. rujna u Odesi  u organizaciji tvrtke „Media Compass Ukraine“ uz potporu Ministarstva infrastrukture Ukrajine, MVP-a i Udruge BASPA (Black and Azov Sees Association).
Organizator se posebno obratio veleposlaniku s prijedlogom o organizaciji zajedničkog štanda hrvatskih tvrtki, kao i o potpori radi organizacije bilateralnih sastanaka.
Prijave se primaju do 01.03.2018. Osoba za kontakt:
Olga Chernova
 Manager of Exhibition Department
 Tel.: +38(094)924-37-96
 Tel.: +38(048)794-70-02
 tel. / fax. +38048-235-59-99
o.chernova@mku.com.ua
Više informacija o izložbi na stranicama: http://trans-expo-odessa.com/


 Listopad 2018.


VODA AQUA 2018, 02. – 04. listopada 2018. godine, Ljubljana, Slovenija
Tvrtka Icm inženjering, konzalting, marketing d.o.o. (ICM) iduće godine istovremeno uz stručno poslovno sajamsko događanje CleanME, organizira i posve novo sajamsko događanje VODA AQUA. To će obogatiti stručni program sajamskih događanja na Gospodarskom izložbenom prostoru koji će se u Sloveniji i regiji odvijati u terminu od 02. do 04. listopada 2018. godine, u organizaciji ICM.
Nova specijalizirana sajamska događanja VODA AQUA će se sadržajno fokusirati uglavnom na sve vrste voda i brige za vodu. B2B sajamskom događanju je cilj povezati sve tvrtke, institucije i ostale koji su povezani u procese i/ili obrade/prerade voda, te rukovanje s otpadnim vodama, odnosno da su na bilo koji način povezani s tim područjem.
Specijalizirani sajam VODA AQUA je zamišljen kao promocijska i edukacijska platforma za sve one koji žele pokazati svoje proizvode, usluge i/ili tehnologije, rješenja i znanje o upotrebi voda, obradi voda, zaštiti vodenih resursa i vode, te kako se zaštititi pred nesrećama s vodom i za sve one koji se žele educirati o tome.
Sve dodatne informacije možete dobiti na ICM d.o.o. info@icm.si ili na telefon +386 (0) 3620 0703.

28. Sajam smrznutih morskih plodova CONEXMAR, 02. – 04. listopada 2018. godine, Vigo, Španjolska
U Vigu će se od 02. do 04. listopada 2018. održati tradicionalan 28. po redu  Sajam smrznutih morskih plodova CONEXMAR
Adresa sajma: IFEVI - Avenida do Aeroporto, 772, 36318 Vigo (Pontevedra). España
To je vodeći sajam u preradi i smrzavanju ribe i morskih plodova, a na sajmu će biti  trgovci na veliko, uvoznici, izvoznici,  proizvođači, distributeri, predstavljanje najnovijih rashladnih uređaja, strojeva, kao i prateća pomoćna industrija (hlađenje, ambalaža, plastika itd.)
Na sajmu već nekoliko godina uspješno s predstavljaju i hrvatske tvrtke.
Više informacija na poveznici: https://www.conxemar.com/en/node/13

“IP EXPO EUROPE 2018“, 03. do 04. listopada 2018. godine, London, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
Sajam IT industrije “IP EXPO EUROPE 2018“ održavat će se u razdoblju od 03. do 04. listopada 2018. godine u izložbenom prostoru ExCel u Londonu.
U okviru sajma održavat će se šest tematskih pod-sajmova: Cloud Europe, Cyber Security Europe, Networks & Infrastructure Europe, Artificial Inteligence, Analytics & IOT Europe i Open Source Europe.
Očekuje se više od 300 izlagača te preko 300 besplatnih seminara vezanih za najnovija dostignuća u IT sektoru.
Više informacija na:
http://www.ipexpoeurope.com/ 

Sajam FOOD INGREDIENTS Jakarta, 03. - 05. listopada 2018. godine, Jakarta, Indonezija
Uloga azijske regije u globalnoj prehrambenoj trgovini stalno raste tijekom proteklog desetljeća pa je ovaj sajam idealna prilika za upoznavanje s potencijalnim poslovnim partnerima iz prehrambenog sektora. Navedeni sajam smatra se najboljim događanjem u prehrambenoj industriji JI Azije.
Sajam putuje po gradovima JI Azije, a ove godine Jakarta će imati priliku biti organizator, gdje će okupiti domaće i međunarodne proizvođače hrane, distributere i kupce.
Više informacija može se vidjeti na: https://www.figlobal.com/asia-indonesia/ 

India Chem 2018 – deseto bijenale međunarodnog sajma i konferencije, 04. - 06. listopada 2018. godine, Mumbai, Indija
Federacija gospodarskih i industrijskih komora Indije (Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry – FICCI) u suradnji s Odjelom za kemikalije i petrokemikalije Vlade Republike Indije organizira deseto izdanje poslovne manifestacije India Chem koje će se od 04. do 06. listopada održati u indijskom gradu Mumbaiju. Rok prijave: 01. listopada 2018.
Manifestacija je usmjerena prema suradnji u aspektima novih održivih tehnologija i proizvoda za kemijsku industriju, umrežavanju sa sudionicima koji su uključeni u industriju kroz proizvodnju, opskrbne lance, distribuciju, logistiku te otvaranju mogućnosti za potencijalno povezivanje u raznim projektima i inicijativama.
Cilj je manifestacije uspostavljanje platforme s pomoću koje bi se povezali razni poduzetnici, proizvođači, potencijalni partneri, menadžeri i dobavljači. Na događaj su pozvani svi koji su uključeni u kemijsku i petrokemijsku industriju ili su za nju zainteresirani te imaju želju steći nove kontakte stupanjem u izravnu interakciju, proširiti svoje poslovanje na globalnu razinu, poslušati različita poslovna iskustva te otvoriti mogućnost za potencijalno investiranje u navedenu industriju.
Temeljni motiv za organiziranje poslovne manifestacije nalazi se u okviru inicijative Vlade Republike Indije Make in India, čiji je cilj predstaviti mogućnosti investiranja u razna područja.
Na ovogodišnjem sajmu očekuje se više od 300 izlagača i više od 20.000 posjetitelja koji će sudjelovati u pratećim seminarima i radionicama koji se odvijaju u okviru poslovne manifestacije, a dolaze iz 20 država diljem svijeta.
Zainteresirane tvrtke i pojedinci mogu se prijaviti za sudjelovanje kao izlagači ili posjetitelji na službenoj stranici događanja http://www.indiachem.in/index.php, i to zasebno za posjetitelje http://www.indiachem.in/visitor-registration.php i zasebno za tvrtke http://www.indiachem.in/exhibitor-registration.php.
Više informacija o programu, sektorima na koje će se događaj fokusirati te uvjete sudjelovanja za izlagače možete pronaći na službenim strancima India Chem događanja http://www.indiachem.in/index.phpili možete kontaktirati s organizatorima putem online kontakt-obrasca ili izravno putem e-pošte:

Središnjica, ured New Delhi
Girish Ahuja
(Senior Assistant Director)
FICCI
Federation House, Tansen Marg, New Delhi 110001
E-mail : girish.ahuja@ficci.com
Tel.: +91-11-23487315
Mob.: +91-9871883552

Nadležni ured u državi Maharashtra – Mumbai
Nachiket Basole
(Assistant Director)
Krishnamai Cooperative Housing Society Ltd
Ground Floor, Plot No. 33-B,Pochkhanwala Road,
Worli Mumbai – 400 030
Email : nachiket.basole@ficci.com
Tel.: +91 22 2496 8000
Mob.: +91-98673 12834

XV. izložba „Oružje i sigurnost 2018“, 09. – 12. listopada 2018. godine, Kijev, Ukrajina
XV. izložba „Oružje i sigurnost“  i Međunarodni salon zrakoplovne i svemirske tehnologije „Aviasvit XXI“ će se održati od 09. do 12. listopada u Kijevu u organizaciji Međunarodnog izložbenog centra uz potporu Ministarstva obrane Ukrajine, MUP-a, Ministarstva ekonomskog razvitka i trgovine Ukrajine i drugih državnih ustanova. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine nam je uputilo notu s pozivom na navedene izložbe.
Više informacija o izložbi na stranicama: http://www.iec-expo.com.ua/en/aven-2018.html i http://www.iec-expo.com.ua/en/as-2018.html

Forum gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonskog područja , 16.- 18. listopada 2018. godine, Split, Hrvatska
Glavni su organizatori Foruma gospodarskih komora, gradova i sveučilišta jadransko-jonskog područja, koji će se od 16. do 18. listopada održati u Splitu, Županijska komora Split i Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora.
Skup će okupiti tri postojeće mreže civilnog društva na jadransko-jonskom području: Forum gospodarskih komora, Forum jadransko-jonskih gradova te Mrežu sveučilišta – Uniadrion.
Navedene tri mreže – javne uprave, gospodarstva i znanstveno-obrazovnog sektora, predstavljaju ključne sudionike civilnog društva u provedbi Strategije EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). Cilj je održavanja zajedničkog skupa njihovo povezivanje i usklađeno djelovanje, učinkovitija provedba Strategije te u konačnici prosperitet regije.
U sklopu zajedničkog događaja održat će se i 18. Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora. Forum je pokrenut 2001. godine, a danas je to mreža od 46 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonske regije (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije), koje predstavljaju oko 1.800.000 tvrtki na jadransko-jonskom području.
Županijska komora Split je, uz Gospodarsku komoru Ancone, osnivačica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, a v. d. predsjednice ŽK Split Mirjana Čagalj njegova predsjednica u mandatu 2017. – 2019. godine.
Poziv, program i sve ostale informacije o zajedničkom Forumu te 18. Forum gospodarskih komora bit će objavljivani  u narednim mjesecima.

ACAP 2018 National Conference - Godišnja konferencija Udruženja hrvatsko-američkih profesionalaca, 18. - 21. listopada 2018. godine, Campbell, California, SAD
 Trodnevna konferencija na kojoj se očekuje preko 400 sudionika s pregršt zanimljivih panela te posjeta velikim kompanijama u Silicijskoj dolini.
Četvrtak 18.10. - Prijem dobrodošlice
Petak 19.10. - Konferencijska i gala večera
Subota 20.10. - Odmor / posjete Bay Area tvrtki / Sastanci Task Force
Nedjelja 21.10.18. - Fundraiser piknik u hrvatskoj zajednici u San Joseu
Više na: https://docs.google.com/forms/d/1Q3DWtrK8-vojRpJzq45x98Lp0O819GwgatuMKXNpr9k/viewform?edit_requested=true 

SIAL 2018. – Međunarodni sajam prehrambene industrije, 21. - 25. listopada 2018. godine, Pariz, Francuska
Sajam SIAL, jedan od najznačajnijih europskih i svjetskih sajmova prehrambene industrije, održat će se od 21. do 25. listopada 2018. godine u izložbenom prostoru Paris Nord Vilepinte u Parizu u Francuskoj.
Na ovom sajmu je 2016. godine nastupilo 7.020 izlagača, od čega 85% međunarodnih iz ukupno 109 zemalja, te 155.700 posjetitelja iz 194 zemlje. Najzastupljenije zemlje među izlagačima bile su Francuska, Italija, Kina, Španjolska, Turska, Belgija, Grčka, Nizozemska, SAD  Indija.
Među posjetiteljima najzastupljeniji su bili Francuzi, Belgijanci, Talijani, Nizozemci, Britanci, Kinezi, Španjolci, Nijemci, Turci i Amerikanci. Profil posjetitelja: 55% dolazi iz maloprodaje i trgovine, 23% iz poljoprivredno-prehrambene industrije, 16% iz usluživanja hrane te 6% pružatelji usluga.
Sajam su posjetile i 125 službenih delegacija predvođene predsjednicima, ministrima i veleposlanicima. Za medijsku promidžbu pobrinulo se više od 2,600 novinara iz 45 zemalja.
Hrvatske tvrtke su 2016. godine sudjelovala po peti puta na sajmu „SIAL“. Na štandu Hrvatske gospodarske komore svoje proizvode predstavilo je jedanaest hrvatskih tvrtki: Agrokor, Hermes International, Prodan Tartufi,Uje,  Dupin, Grbić, Mlinar, Pisinium, Uljara Baioco, Vegetariana, Ragusa.
Više informacija: https://www.sialparis.com/

APOGCE, 23. - 25. listopada 2018. godine, Brisbane, Queensland, Australija
Sajam industrije nafte i plina “Asia Pacific Oil and Gas Conference and Exhibition - APOGCE“ održavat će se u razdoblju od 23. do 25. listopada 2018. godine u Brisbaneu, u organizaciji Ureda SPE/Asia Pacific Office sa sjedištem u Kuala Lumpuru.
Ovaj godišnji sajam održava se svake godine u drugom gradu (2014.  Adelaide, 2015. i 2017. Nusa Dua, 2016. Perth) te je izuzetna prigoda za razmjenu novog znanja i trendova u proizvodnji, preradi i distribuciji plina i nafte, kao i novih saznanja na polju zaštite zdravlja i sigurnosti te očuvanja prirode.
Više informacija na:
https://www.tradefairdates.com/APOGCE-M13282/Brisbane.html
www.spe.org

Tallinn Food Festival, 25. - 27. listopada 2018. godine, Tallinn, Estonija
Tallinn Food Festival održava se od 25.do 27. listopada 2018. godine. Ovogodišnji 26. međunarodni Festival hrane cilja na hotelske profesionalce, restorane i industriju cateringa kao i na ostale industrije povezane s proizvodnjom i prodajom hrane i pića. Ovaj Festival je najveći događaj u industriji hrane na Baltiku. Festival okuplja oko 170 izlagača, više od 7500 tisuća posjetitelja svake godine.
Više o Festivalu na http://www.profexpo.ee/foodfair/

15. Međunarodni sajam obrta SIAO, 26. listopada - 04. studenog 2018. godine,  Ouagadougo, Burkina Faso
15. Međunarodni sajam obrta (SIAO)  naslovljen „Afričko obrtništvo, tržišne potrebe i tehnološki razvoj“ u razdoblju od 26. listopada do 04. studenog 2018. godine će se održati u Ouagadougou (Burkina Faso).
SIAO kao veliko međunarodno tržište afričkog obrta omogućuje tisućama afričkih obrtnika proizvođača da se povežu s tisućama kupaca i poslovnih posjetitelja iz cijelog svijeta. SIAO održan 2016. godine bio je uspješan kako je razvidno iz sljedećih podataka: 3.800 izlagača iz 27 zemalja, 470 kupaca i poslovnih posjetitelja sa 5 kontinenata, 744 novinara iz 100 međunarodnih i nacionalnih medija iz 11 zemalja, 47 novčanih nagrada dodijeljenih pobjednicima ukupne vrijednosti 44.820.000 CFA franaka, plus trofeja dodijeljenih nadarenim obrtnicima, 353.761 posjetitelja iz 32 zemlje.
Sve informacije mogu se dobiti na web stranici http://www.siao.bf/ ili putem telefona +226 25 37 32 56/ +226 25 37 32 59.
 

 Studeni 2018.

 

SVJETSKI DAN HALAL 2018, 01. – 02. studenog 2018. godine, Doha, Katar
"Svjetski dan halal-2018" trebao bi se održati u Dohi, Katar 01. i 02. studenoga 2018. godine.
Događaj koji organizira United World Halal Development i Managed & Empowered by Qatar Chamber of Commerce, 5. Svjetski dan Halal će uključivati Svjetski Halal skup, Svjetska Halal Trade Expo, Investitori Meet, Halal Tech Works, B2B Networking Forum, Modest Fashion Show i Halal Excellence Awards ,
Svjetski dan halal slavi se 01. studenog svake godine s ciljevima: USLUGA ZA SVAKU, UKLJUČUJUĆI PROTIV ŽENE I ČUVANJE PRIRODE, nastojeći izgraditi JEDNU LJUDSKA ZAJEDNICA.
Cilj događaja 2018. je promicati tvrtke Katar i potaknuti međunarodne tvrtke za hranu i piće, kozmetiku, farmaceutiku, turizam, kao i infrastrukturne tvrtke da ulažu u Katar za pripremu Svjetskog prvenstva 2022. godine.
Svjetski dan halal 2014 održan je u Singapuru, 2015. u Indiji, 2016. u Hrvatskoj i 2017. u Londonu.
Kontakt
- Odsjek za tisak - Za daljnje upite, kontaktirajte:
Ms.LayalTabet, Tajništvo Svjetskog dana halal 2018. godine
E-adresa: layal@QCCI.org
Mr.Ansari, Svjetski dan halal 2018 voditelj projekta
E-pošta: mansari@unwhd.com
Više na http://worldhalalday.com/

WTM - Turistički sajam za poslovnu publiku, 05. – 07. studenog 2018. godine, London, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske
World Travel Market London je vodeći globalni događaj za putničku industriju u susret industrijskim stručnjacima i vođenje poslovnih poslova. Kroz svoje industrijske mreže, bez premca globalni doseg, WTM London stvara osobne i poslovne prilike, pružajući korisnicima kvalitetne kontakte i sadržaje.
Turistička se industrija susreće s više od 5.000 putničkih tvrtki iz destinacija, tehnologija i privatnog sektora, s ciljem pronalaženja i povezivanja s 51.000 putničkih stručnjaka, ključnih kupaca, novinara, digitalnih subjekata, studenata i ministara turizma.
Više na www.london.wtm.com 

China International Import Expo 2018, 05.- 10. studenog 2018. godine, Šangaj, Kina
Na forumu međunarodne suradnje Pojas i put održanom u svibnju 2017. godine u Kini kineski predsjednik Xi Jinping donio je odluku o pokretanju prvog kineskog međunarodnog uvoznog sajma. Cilj je sajma pružiti nove mogućnosti zemljama širom svijeta za proširenje izvoza u Kinu te stvoriti platformu za suradnju država i tvrtki koje se bave međunarodnom trgovinom i razmjenjuju poslovne prilike.
Prvi kineski međunarodni sajam (China International Import Expo) održat će se od 05. do 10. studenog u Šangaju. Rok za prijave je 30. lipnja 2018.
Prvi takav sajam imat će osam hala koje će biti tematski uređene:
•Potrošačka elektronika i uređaji
•Odjeća, pribor i potrošačka roba
•Automobili
•Vrhunska visokointeligentna oprema
•Hrana i poljoprivredni proizvodi
•Medicinska oprema i medicinski proizvodi za njegu
•Trgovina usluga

Više informacija o sajmu te pojedinim područjima izložbenog prostora možete pronaći u pratećim dokumentima te na http://english.mofcom.gov.cn/article/zt_englishimport/index.shtml.
Pozivnica (eng) https://www.hgk.hr/documents/eng-pozivnica-za-sajam-china-international-import-expo-nov-20185a5ca793d85f7.pdf 
Informacije (eng) https://www.hgk.hr/documents/eng-informacije-o-sajmu-china-international-import-expo-nov-20185a5ca79253366.pdf

Više možete pročitati na https://www.hgk.hr/prvi-kineski-medunarodni-uvozni-sajam-najava 

“Ecomondo 2018“, 06. do 09. studenog 2018. godine, Rimini, Italija
Sajam “Ecomondo 2018.“ održavat će se u razdoblju od 06. do 09. studenoga 2018. godine u  Riminiju.
Ovogodišnji Sajam “Ecomondo“ održavao se u razdoblju od 07. do 10. studenoga, a bio je  posvećen zelenoj i održivoj ekonomiji. Zabilježio je 1.200 izlagača i 12.000 posjetitelja. Sam događaj pratilo je 520 novinara.
Više informacija na:
https://en.ecomondo.com/

Sajam bazena „Piscine Global Europe 2018“, 13. – 16. studenog 2018. godine, Lyon, Francuska
Sajam bazena „Piscine Global Europe 2018“ održava se od 13. do 16. studenog 2018. u Lyonu. Radi se o najvažnijem svjetskom profesionalnom sajmu bazena i spa opreme kojeg posjećuje 22.000 stručnjaka cijelog svijeta.
„Piscine Global“ je jedini veliki sajam koji ima bogatu ponudu za gradnju, održavanje i renovaciju bazena za javnu i privatnu upotrebu. Sajam pokriva tri sektora: bazene za rezidencijalne objekte, bazene i spa, zatim javne bazene, aqua-parkove i slično te opremu za vanjsko uređenje i sve ostalo što ide uz bazene.
Sajam „Piscine Global“ tijekom četiri  dana ugošćuje distributere, naručitelje, lokalnu samoupravu, lokalne zajednice, arhitekte iz čitavog svijeta. U 2016. godini sudjelovalo je 596 izlagača koji su predstavili 1.276 proizvodnih marki.
Više informacija na: http://www.piscine-expo.com/ 

Design District, 15. – 18. studenog 2018. godine, Rovinj, Hrvatska
Design District – međunarodni  sajam namještaja i unutrašnjeg uređenja  namijenjen je svima koje uskoro čeka opremanje prostora, bilo da je riječ o turističkim ili privatnim objektima. Tu ćete na jednom mjestu naći kompletnu ponudu, od projektiranja  do uređenja interijera hotela, vila, apartmana, kuća za odmor, restorana i ostalih prostora.
O programu možete više pročitati na https://www.design-district.net/program/
Kontakt:
Organizator: Hrvatski interijeri, udruženje proizvođača namještaja
E-mail: info@design-district.net
Adresa: Pleška 45, 10410 Velika Gorica
Telefon: 01 6265 262
Mobitel: 091 557 97 23
Više imate na https://www.design-district.net/

Poslovna misija u Japan za tvrtke iz područja tehnologije građenja, 18. – 22. studenog 2018. godine, Tokio, Japan
U okviru programa EU Gateway to Japan organizira se poslovna misija EU tvrtki iz sektora tehnologije građenja (Construction and Building Technologies) u Japan u studenome ove godine.
EU Gateway to Japan (https://www.eu-gateway.eu/node/24)  poslovna je manifestacija te dio EU Gateway Business Avenues (https://www.eu-gateway.eu/)  inicijative EU koja predstavlja platformu za uspostavu poslovnih kontakata i suradnje između europskih tvrtki te azijskih tvrtki iz Japana, Republike Koreje, Kine i država jugoistočne Azije. Cilj je programa internacionalizacija europskih tvrtki s fokusom prema navedenim tržištima.
Misija u Japan održat će se u Tokiju od 18. do 22. studenoga. Sektor tehnologije građenja obuhvaća širok spektar mogućnosti suradnje u područjima: tehnologija i materijala vezanih uz inženjering, projektiranje, izgradnju, rušenje i zbrinjavanje otpada, opremanje, uređenje, pomoć pri realizaciji projekata (izgradnja javnih i privatnih zgrada) te infrastrukturnih radova (ceste, zračne luke, luke itd.).
Ova je manifestacije usmjerena i prema relevantnim podsektorima: napredne elektroenergetske mreže (Smart Grids Technologies), zelena gradnja (Smart and Green Buildings) te održivi materijali i radni strojevi (Sustainable machinery and building materials).
Rok za prijavu sudjelovanja u misiji je 27. srpnja, a prijaviti se možete online putem službene internetske stranice misije https://www.eu-gateway.eu/business-missions/missions-calendar/construction-building-technologies-japan .
Zainteresirane tvrtke nakon prijave za sudjelovanje moraju proći i selekciju organizatora.
Tvrtkama koje uspješno prođu postupak selekcije i budu odabrane za sudjelovanje u misiji Europska komisija pruža širok spektar poslovne podrške:
• Strateške usluge podrške: briefing o japanskom tržištu i poslovnim mogućnostima na tom tržištu, organizacija individualnih poslovnih sastanaka s lokalnim kompanijama, davanje savjeta o mogućim follow-up aktivnostima u vezi s održanom misijom.
• Organizacijske usluge podrške: logistička potpora u vezi sa sudjelovanjem i predstavljanjem kompanija na poslovnom sajmu uključujući treninge prije odlaska, tijekom boravka i nakon povratka u Europu, opće usluge koje uključuju organizacije sastanaka, potrage za partnerima, promocije u Japanu i sl. te određene specijalne usluge prijevodi dokumenata, osobni prevoditelj i dr.
• Financijska potpora: jednoj osobi iz svake odabrane kompanije bit će pokriveni troškovi putovanja i hotelski smještaj (1 noćenje) za dolazak na sastanak u Bruxelles prije odlaska na poslovnu misiju u Japan; Europska komisija će sufinancirati troškove smještaja (1 soba po kompaniji) u misiji u Japan u iznosu do 1000 eura.
Prema dostavljenim informacijama, tijekom boravka u Japanu tvrtke će također imati priliku sudjelovati i predstaviti se na međunarodnom sajmu Japan Home Show 2018, koji će se održati od 20. do 22. studenoga.
Sve dodatne informacije o ovoj misiji uključujući i program puta, mogućnosti sufinanciranja i sl. dostupne su na službenim stranicama EU Gateway Business Avenues za ovu misiju https://www.eu-gateway.eu/sites/default/files/collections/document/file/construction-and-building-technologies-japan-november-2018.pdf .
Sva dodatna pitanja možete uputiti izravno organizatoru na adresu e-pošte: coaching.network@eu-gateway.eu.

"Global Property Market 2018", 27. studenog 2018. godine, Toronto, Kanada
U Torontu će se 27. studenog 2018. godine održati konferencija pod nazivom "Global Property Market 2018". 
Više o konferenciji na linku : https://www.realestateforums.com/globalproperty/en/overview/overview.html

„Waste Air & Gas Management 2018“, 27. – 28. studenoga 2018. godine, Kijev, Ukrajina
Međunarodna izložba opreme i tehnologija za upravljanje otpadnim zrakom i plinom „Waste Air & Gas Management 2018“ održavat će se u razdoblju od 27. do 28. studenoga 2018. godine u Kijevu, u organizaciji Tvrtke Waste, uz potporu Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine.
Kontakt: Telefon: +38 056 794 33 94
Više informacija na: www.wagm-expo.com

AGROMEK - međunarodni poljoprivredni trgovački sajam, 27.- 30. studenog 2018. godine, Herning, Danska
Agromek je najveći poljoprivredni sajam u sjevernoj Europi. Održava se svake dvije godine u MCH Messecentru u danskom gradu Herningu (poluotok Jutland). Sajam je podijeljen u sedam sektora (https://www.agromek.com/about-agromek/sectors):
1) poljoprivredni strojevi i dijelovi
2) traktori i kombajni
3) upravljanje usjevom (skladištenje, transport, sušenje, itd.)
4) oprema za uzgoj stoke
5) energija
6) znanje i usluge
7) oprema za gradnju, održavanje puteva i dr.
Više o sajmu, održavanju, prijavama i dr.: https://www.agromek.com/about-agromek/about-agromek


  Prosinac 2018.


33. Expo-Zim – Sajam zimske sportske opreme, 06. – 09. prosinca 2018. godine, Beograd, Srbija
Sajam zimske sportske opreme okuplja najveće proizvođače, uvoznike, distributere i servisere zimske sportske opreme za profesionalce i rekreativce, zastupnike vrhunskih svjetskih brendova, zimske turističke centre i skijališta, vodeće turističke agencije, hotele, odmarališta.
Savez „Sport za sve“, suorganizator manifestacije, svake godine priprema niz dodatnih programa – predavanja, izložbe, kvizove o poznavanju zimskih sportova, a zajedno sa Skijalištima Srbije i stručna savjetovanja o sigurnosti na ski-stazama.
Više na: http://sajam.rs/kalendar-2018/expozim/

Nautički sajam „Nautic“, 08. - 16. prosinca 2018. godine, Pariz, Francuska
Nautički sajam „Nautic“ održava se od 08. do 16. prosinca 2018. u izložbenom prostoru Porte de Versailles u  Parizu.
„Nautic“ je jedan od najvećih nautičkih sajmova na svijetu koji se održava svake godine. Prošle godine sajam je ugostio 206.184 posjetitelja, 825 izlagača i 1011 brodova, a o sajmu je objavljeno više od 2000 novinskih članaka.  
Hrvatska turistička zajednica redovito sudjeluje na ovom sajmu s vlastitim štandom, a u sklopu sajma redovito održava i specijalizirane radionice za nautički turizam kojima prisustvuje niz hrvatskih tvrtki i  francuskih partnera.
Više o sajmu: www.salonnautiqueparis.com/fr