Zagrebački softveraši nakon SAD-a nadomak prvom milijunu

Slika /slike/Foto s Google Drive financije/shutterstock_160404446.jpg

Krenulo im je nakon što su počeli surađivati s najvećim svjetskim procesorom kartica, američkom tvrtkom FirstDataL.

Zagrebački proizvođač softvera Qualia, nakon uspjeha na američkom tržištu aplikacija za POS blagajne, istim se pristupom širi na tržišta EU i očekuje do kraja godine utrostručiti lanjski promet i time premašiti milijun kuna prihoda.

Qualia je osnovana prije pet godina, a njezin osnivač i direktor Hrvoje Smolić kaže da su nakon nekoliko godina razvoja napokon uhvatili zalet te ove godine u prvih šest mjeseci premašili lanjski prihod za gotovo dva puta. Qualia je u 2014. godini imala promet od 321,6 tisuća kuna i neto dobit od 31,4 tisuće kuna.

“Do srpnja smo napravili gotovo dvostruko veći promet nego cijele 2014. i zato vjerujem da će nam do kraja godine prihod dosegnuti prvih milijun kuna”, kaže Smolić koji je upravo zaposlio i dva nova programera.

Objašnjava da im je krenulo nakon što su lani počeli surađivati s najvećim svjetskim procesorom kartica, prisutnim na više od šest milijuna prodajnih mjesta, američkom tvrtkom FirstData. Ta je tvrtka na tržištu SAD-a predstavila pametanu blagajnu Clover POS, koja se sastoji od tableta i printera računa, odnosno radi slično kao i POS blagajne koje su razvili neki hrvatski proizvođači POS uređaja kad je krenula fiskalizacija. No, FirstData je svojom snagom brzo proširio broj korisnika Clovera na više od 50 tisuća prodajnih mjesta te dodatno razvio trgovinu aplikacija za svoje POS uređaje, takozvani Clover App Market, koji je k tome otvorio proizvođačima softvera.

Smolić pojašnjava da su oni primijetili da Clover nema dobru analitičku aplikaciju te su na temelju svog postojećeg softvera BusinessQa razvili vlastito rješenje i ponudili ga preko Clover App Marketa.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz