Zagrebačka tvrtka koja neprekidno radi 93 godine

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_114759688_cr.jpg

Izvoz im donosi 85 posto prihoda, stoga. Njihova tržišta su prvenstveno zemlje EU te regije. Najveći kupci kabela su velike elektroprivrede u Njemačkoj i Austriji (E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG), potom hrvatski HEP, Slovenske elektroprivrede, elektroprivrede u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar.

Od  1927. godine u Hrvatskoj posluje tvrtka čiji proizvodi mogu nekoliko puta opasati zemlju. Riječ je o najvećoj tvrtki za proizvodnju kabela u regiji, zagrebačkoj Elki, u kojoj se na više od 10 hektara nalazi jedno od najvećih industrijskih postrojenja u zemlji.

Njezini godišnji prihodi su gotovo pola milijarde kuna, a zapošljavaju 220 radnika. Elkini kabeli povezuju Jadranske otoke, provučeni su kroz Tunel Sveti Rok, ali i poznate Karavanke, koristile su ih željeznice diljem Europe, a zanimljivo je kako su ugrađeni su u telekom mrežu u Pakistanu.

Izvoz im donosi 85 posto prihoda, stoga i ne čudi da su ušli u društvo 10 najvećih hrvatskih izvoznika. Njihova tržišta su prvenstveno zemlje EU te regije.

Najveći kupci kabela su velike elektroprivrede u Njemačkoj i Austriji (E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG), potom hrvatski HEP, Slovenske elektroprivrede, elektroprivrede u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar.

Zanimljivo je kako mjesečno svaki zaposlenik Elke proizvede 6 tona kabela, a sama proizvodnja nikad se ne zaustavlja, te je organizirana u četiri smjene.  Stoga se u njihovim pogonima godišnje se potroši se 4.000 tona bakra i aluminija, 6.000 tona polietilena, 12 milijuna kWh električne energije i milijun kubičnih metara plina.

Nedavno je u pogon puštena nova proizvodna linija, u što su uložili 15 milijuna kuna, s novim strojem za izradu vodiča. Na novom stroju dugom 61 metar, dnevni kapacitet proizvodnje vodiča je 35 kilometara, što udvostručuje dosadašnju proizvodnju, a donosi i značajne uštede, prvenstveno na energiji.

Kad je riječ o srednjoročnim planovima tvrtke, osim podizanja efikasnosti poslovanja, tu je plan preseljenje u Općinu Brckovljani gdje bi se trebala graditi nova, moderna tvornica.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz