Vodeći hrvatski proizvođač svijeća i lampaša izvozi i na europsko tržište

Slika /slike 1/Kultura/svi sveti.jpg

Sedam tisuća paleta s više od šest milijuna komada lampaša i svijeća svake se godine proizvede te na domaće i inozemno tržište plasira iz malog Zadubravlja u okolici Slavonskog Broda. Za to je zaslužna tvrtka Primax, niz godina vodeći proizvođač ovih artikala u Hrvatskoj. Oko 35% proizvodnje izvoze na europsko tržište - Francusku, Irsku, Njemačku, Austriju, Belgiju, Dansku, Finsku... s tendencijom daljnjeg rasta.

Sedam tisuća paleta s više od šest milijuna komada lampaša i svijeća svake se godine proizvede te na domaće i inozemno tržište plasira iz malog Zadubravlja u okolici Slavonskog Broda.  Za to je zaslužna tvrtka Primax, niz godina vodeći proizvođač ovih artikala u Hrvatskoj. Uoči blagdana Svih Svetih, u Primaxu imaju pune ruke posla.

Suvlasnik i direktor Robert Pandža kaže da ne zna je li njegova tvrtka prva u Hrvatskoj, ali zna da puno rade. Dodaje kako svaka europska regija ima svoju ideju kako treba izgledati, gorjeti i od čega treba biti napravljen lampaš, a oni nastoje svakome udovoljiti i prilagoditi se potrebama tržišta.

Danas Primax ima pedesetak radnika koji rade u tri smjene te vlastiti proizvodni i skladišni prostor veličine 2000 četvornih metara. Tijekom četvrt stoljeća dugog postojanja tvrtka je čak u sedam navrata mijenjala lokaciju, no tada su se bavili pretežito trgovačkom djelatnošću. Onda su shvatili da im treba ozbiljan proizvodni kapacitet i ozbiljan pristup. Tako su prije pet godina uložili 14 milijuna kuna vlastitih sredstava u gradnju i opremanje nove proizvodne hale u Zadubravlju. Nakon toga, proizvodnja se ustalila.

Osim lampaša, proizvode i PE folije od recikliranog ili originalnog materijala te ambalažu, a godišnji promet im je oko 30 milijuna kuna. EBITDA se kreće od 1,3 do 1,5 milijuna kuna, dok čista dobit iznosi oko 300 tisuća kuna. Oko 35% proizvodnje izvoze na europsko tržište - Francusku, Irsku, Njemačku, Austriju, Belgiju, Dansku, Finsku... s tendencijom daljnjeg rasta.

U konačnici, izvoz bi trebao narasti na više od 50 posto. "Iako ljudi misle da su skupe, svijeće su zapravo jeftina roba, ali skup je transport i to nas ograničava. Ne može se baš reći da nam je konkurencija pretežno inozemna. Domaći proizvođači postaju sve ozbiljniji i konkurentniji, kvaliteta je iz godine u godinu sve bolja, a i cijene su kod nas još niže nego na Zapadu", objašnjava Pandža.

Prema Pandžinim riječima, danas na tržištu mogu poslovati samo oni koji su vrlo produktivni. A kako su njihovi strojevi veoma skupi, odlučili su se na usku liniju proizvoda, vodeći pri tom računa o tehnološkoj opremljenosti i konkurentnosti na svjetskom tržištu. Plaće u Primaxu su od 3800 kuna, koliko zarađuju radnici koji obavljaju najjednostavnije poslove, do više od 7000 kuna, koliko dobiju majstori koji vode složene i komplicirane strojeve.

(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz