Vize i dvostruko oporezivanje ometaju gospodarsku suradnju Hrvatske i SAD-a

Slika /slike 1/Gospodarstvo/HI i ACAP.jpg

Vizni režim i nepostojanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja priječe intenziviranje gospodarske suradnje Hrvatske i SAD-a, istaknuto je na potpisivanju sporazuma o suradnji između Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) i Hrvatskih izvoznika (HIZ).

Vizni režim i nepostojanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja priječe intenziviranje gospodarske suradnje Hrvatske i SAD-a, istaknuto je u ponedjeljak na potpisivanju sporazuma o suradnji između Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) i Hrvatskih izvoznika (HIZ).

SAD za Hrvatsku u gospodarskom smislu može značiti mnogo više, no s obzirom na hrvatski potencijal, a posebice američki, ti odnosi nisu na željenoj razini, rekao je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.

Smatra da su odnosi puno snažniji u nekim drugim segmentima nego u gospodarstvu i financijama, a ističe da za to postoje dva vrlo važna razloga: nepostojanje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i činjenica da građani Hrvatske trebaju vize za odlazak u SAD. Kaže da potpisom današnjeg sporazuma izvoznici dobivaju još jednog partnera koji će lobirati za brže rješenje tih problema.

Potpredsjednik ACAP-a i voditelj njegove radne skupine za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja Tomislav Krmek, kaže da ACAP poduzima brojne aktivnosti kako bi se sklopio ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a. Izvijestio je da je radna skupina pripremila nacrt ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i memorandum u kojem objašnjavaju sve detalje i korake oko tog ugovora, a s argumentima za njegovo donošenje upoznala je brojne relevantne instance.

Predsjednik ACAP-a Darko Don Markušić kazao je da u udruzi vide mnogo mogućnosti za daljnju suradnju s HIZ-om, a apostrforirao je da ACAP kani povezati hrvatsko-američke profesionalce s hrvatskim profesionalcima u cijelom svijetu, radi zajedničkog uspjeha. ACAP je osnovan 2014. godine u Washingtonu. Ima više od tisuću članova, 15-ak podružnica širom SAD-a i jednu u Zagrebu, a članovi su mahom znanstvenici, liječnici, novinari, inženjeri, menadžeri, odvjetnici, umjetnici, kao i pojedinci koji nisu hrvatskog podrijetila, ali su aktivni u hrvatskim zajednicama.

Markušić ističe da je moto ACAP-a "globalna Hrvatska" i da ta ideja uključuje odmicanje od tradicionalnog i romantičnog patriotizma koji se zasniva na "povratku u rodni kraj" i iracionalnim ulaganjima, a kreće se prema novoj formi suradnje koja uključuje korištenje ekspertiza i iskustva uspješnih profesionalaca i usredotočenosti na projekte temeljene na održivom zajedničkom interesu.

Markušić ističe da ACAP predstavlja novu fazu i duh u odnosima američko-hrvatske dijaspore, koji opisuje kao stalnu cirklulaciju najboljih ljudi i ideja. Trenutno je usredotočen na zdravstveni turizam, za koji smatra da ima ogroman razvojni potencijal, te na biotehnologiju i energetiku. Najavio je i konferenciju koja će se u rujnu održati u Clevelandu, a ACAP Zagreb na njoj će organizirati panel o poslovnoj suradnji s hrvatskim braniteljima.

(Hina)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz