Slobodan izvoz hrvatskih mesnih proizvoda u Ukrajinu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/RH-Ukrajina.jpg

Od ponedjeljka, 01. srpnja, je omogućen slobodan izvoz mesnih proizvoda iz Hrvatske na tržište Ukrajine. To je potvrda kako Hrvatska ima razvijen sustav sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane te je sigurna zemlja za izvoz prehrambenih proizvoda.

Od ponedjeljka, 01. srpnja, je omogućen slobodan izvoz mesnih proizvoda iz Hrvatske na tržište Ukrajine, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede.

"Nakon nekoliko faza pregovora i činjenice da je Ukrajina bila u dugotrajnom postupku harmoniziranja svojih uvoznih pravila s međunarodnim standardima, tijekom Generalne skupštine Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) u Parizu ove godine, uspjeli smo konačno finalizirati usklađivanje zahtjeva koji su sadržani u međunarodnom veterinarskom certifikatu. Tako od danas više nema veterinarsko-sanitarnih prepreka za izvoz mesnih proizvoda iz Hrvatske u Ukrajinu, a ukrajinsko nadležno tijelo ne traži poseban postupak odobravanja objekata za izvoz, već veterinarske certifikate koji prate pošiljke", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je poručio da je to rezultat dugogodišnjeg rada djelatnika ministarstva, koji su dokazali da Hrvatska ima razvijen sustav sigurnosti i zdravstvene ispravnosti hrane te je sigurna zemlja za izvoz prehrambenih proizvoda.

Iz Ministarstva podsjećaju da su hrvatske prehrambene tvrtke prije nekoliko godina iskazale interes za izvozom mesnih proizvoda u Ukrajinu, no kako ukrajinski uvjeti za uvoz nisu bili u skladu s međunarodnim standardima koje propisuje referentna organizacija za proizvode životinjskog podrijetla odnosno OIE.

"S takvim uvjetima naši proizvođači ne bi imali pristup ukrajinskom tržištu ili bi bio bitno otežan. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo pregovore o veterinarsko-sanitarnim uvjetima, temeljeći svoju poziciju na međunarodnim standardima i ekvivalentnosti kojom sustav kontrola koji se primjenjuje u EU-u i u Hrvatskoj pruža istu razinu sigurnosti i za Ukrajinu", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Apostrofiraju i dobru volju Ukrajine, koja je unatoč činjenici da s Europskom komisijom pregovara o harmoniziranju svih veterinarsko-sanitarnih certifikata za izvoz svih zemalja članica EU u Ukrajinu, pristala istovremeno voditi i bilateralne pregovore s Hrvatskom kako bi se ubrzao postupak i omogućio pristup hrvatskih proizvođača ukrajinskom tržištu.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz