Vivodina malvazija i Veraldin rose teran putuju za Norvešku

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_71718745_cr.jpg

Vinarija Veralda Luciana Visintina iz Brtonigle i vinarija Davora Vivode iz Rovinja na pragu su najvećeg izvoznog posla ikad obavljenog što se tiče izvoza istarskih vina u Norvešku. Ove dvije vinarije su na natječaju dobile ekskluzivno pravo izvoza određenog tipa vina u Norvešku.

Vinarija Veralda Luciana Visintina iz Brtonigle i vinarija Davora Vivode iz Rovinja na pragu su najvećeg izvoznog posla ikad obavljenog što se tiče izvoza istarskih vina u Norvešku. Naime, prije nekoliko dana na adrese ove dvojice istarskih vinara stigle su odluke o ishodu godišnjeg natječaja norveške državne vinske agencije Vinmonopolet o uvozu vina u tu skandinavsku zemlju.

Davor Vivoda bi tako mogao u Norvešku tijekom narednih godinu dana izvesti 20.000 boca malvazije, a Veralda 10.000 boca rosea od terana.

I Visintin i Vivoda su ugodno iznenađeni, štoviše oduševljeni ovakvim ishodom. Luciano Visintin je posebno iznenađen činjenicom da se na norveškom državnom natječaju tražilo vino koje je on "izmislio". Naime, vinarija Veralda je doista, 2008. godine, prva u Istri proizvela rose vino od istarskog terana, kao što je nedugo nakon toga napravila i prvi rose pjenušac od terana.

S malvazijom koju će uskoro početi izvoziti u Norvešku, Davor Vivoda je na nedavnoj smotri vina Antonji u Rovinjskom Selu osvojio drugo mjesto. Proizvodnja mu posljednjih godina raste, a prije dvije godine zasadio je 4 nova hektara vinograda tako da trenutačno obrađuje 15 hektara, a planira zasaditi još 2.

Neće svih 20.000 boca Vivodine malvazije i 10.000 boca Veraldinog rose terana odmah krenuti za Norvešku, već će se isporuke obavljati u manjim paketima od po nekoliko tisuća boca, prema konkretnim narudžbama, tako da su ove dvije vinarije zapravo na natječaju dobile ekskluzivno pravo izvoza određenog tipa vina u Norvešku.

(Glas Istre)

 



Vijesti iz medija | Hrvatski izvoz