Kvalitetna hrvatska vina višestruko nagrađena na sajmu ProWein 2018.

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_100693765.jpg

Na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein 2018. koji se održavao od 18. do 20. ožujka 2018. godine u Düsseldorfu, u Njemačkoj sudjelovalo je, u organizaciji Udruženja vinarstva HGK, 16 hrvatskih vinarija i dva proizvođača jakih alkoholnih pića pod brandom "Vina Croatia".

Sajam ProWein vrlo je bitan za hrvatsko vinarstvo jer je to prilika da se naša vina predstave profesionalnoj publici u Njemačkoj, ali i ostatku Europe i svijeta. Veliki interes posjetitelja potvrđuje da se na tradicionalnim tržištima traže nove vrste vina, a to je svakako prilika za naše autohtone sorte. Hrvatski vinari ovdje mogu direktno razgovarati s kupcima o plasiranju vina na zajedničko tržište EU, ali i na neka zahtjevnija svjetska tržišta poput SAD-a, Kanade, Kine i Japana", istaknuo je tajnik Udruženja vinarstva HGK Igor Barbarić na Međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića ProWein 2018. koji se održavao od 18. do 20. ožujka 2018. godine u Düsseldorfu, u Njemačkoj.

U organizaciji Udruženja vinarstva HGK na sajmu se predstavlja 16 hrvatskih vinarija i dva proizvođača jakih alkoholnih pića pod brandom "Vina Croatia". Na dva štanda površine 102 m² svoje proizvode izlažu Badel 1862, Osilovac, Feravino, Lagradi, Iločki podrumi, Dingač Skaramuča, Dvanajščak – Kozol, Krauthaker, Vinarija Iuris, Kutjevo, Poljopromet – Vina Terra Madre, Veralda, Belje, Timarist – Vinarija Raak, Zlatan Otok, Degrassi, Kraljevski vinogradi te dva proizvođača jakih alkoholnih pica: Maraska i Apimel.

"Nastup na ovom sajmu je izuzetno važan zbog kontinuiteta izgradnje imidža branda hrvatskih vina Vina Croatia – Vina Mosaica po kojem smo prepoznatljivi", kazao je Barbarić.

Hrvatska je u Njemačku prošle godine izvezla vina u vrijednosti većoj od dva milijuna eura što tu zemlju čini drugim po veličini izvoznim tržištem za domaća vina nakon BiH. Čak 16 % ukupnog izvoza hrvatskih vina ide za Njemačku. Ukupno gledajući prošlu godinu u odnosu na 2016., uvoz vina se vrijednosno smanjio za 7%, dok se izvoz povećao za 24%.

ProWein je vodeći međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću posjetitelji i vodeći svjetski proizvođači i distributeri, a izlagači predstavljaju kompletan pregled svjetskog tržišta u deset izlagačkih paviljona. Ove godine se predstavilo preko 6600 izlagača iz više od 60 zemalja na prostoru od 71.924 m², uključujući 400 međunarodnih distributera i dobavljača alkohola i alkoholnih pića.

(HGK)



Vijesti iz medija | Sajmovi | Strana tržišta i prilike